Jump to content

Renault presents 2014 F1 engine


ND4SPD

Recommended Posts

Umjesto da lijepo kliknete na linkove i pročitate što piše :P

Dakle, 1.6 V6 turbo sa oko 550 ks (iako bi to mogao biti tipfeler jer se ranije u tekstu spominje da je planirana snaga kao kod današnjih motora, odnosno oko 750 ks).

I nije biturbo :)

 

voiture-Renault_Sport_f1_2014-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

one prije 30ak godina sa 1200+ KS i toluenom su bile bolje :D

 

khmmm, 1500 :)

 

najsnaznijibrabham.jpg

 

1985

Brabham-BMW BT54, 1.5 l s turbo punjačem

oko 1300 KS

 

Godine 1983., deset godina nakon što je Mark Donohue projurio ravninom Mistral sa 342 km/h, Nelson Piquet je na istom mjestu dosegao 341... u bolidu formule 1, s otvorenim kotačima i neusporedivo slabijom aerodinamikom! BMW-ov motor u njegovom Brabhamu razvijao je više od 1140 KS. U narednim su sezonama ograničenja potrošnje goriva zaustavila krivulju rasta snage bolida na utrkama, ali ne i na treninzima. Snaga je nastavljala rasti zahvaljujući značajnom razvoju elektronskog managementa u motoru, kao i specijalno razvijanim smjesama goriva (BASF ih je radio za BMW).

Zanimljivo je kako je blok motora M12/13 M-Power od čeličnog lijeva bio baziran na serijskom motoru, dizajniranom još 1959., koji je još duboko u osamdesetima pokretao modele 316-318-518, jer se upravo on pokazao najizdržljivijim. Pred kvalifikacije bi na njega priključili dodatno povećan turbo punjač, a tijekom treninga je snaga postepeno povećavana. Naposlijetku, Paul Rosche bi ceremonijalno otvorio kutijicu s najjačim sistemskim čipom, zvanim E-Prom ("Hitler-Prom", za mehaničare i ostale članove ekipe). S tim čipom, najvećim dozvoljenim turbom i punim mlazom vode koji se unutar motora slijevao po intercooleru (tri bi litre vode po krugu isparavale iz rashladnog sustava), Piquet bi krenuo na stazu. Gordon Murray se prisjeća: "Nikada nismo bili sigurni hoćemo li ga vidjeti ponovo."

U BMW Motorsportu su dinamometri bili kalibrirani samo na 1000 KS, tako da ni Paul Rosche ne zna sa sigurnošću koliko je zapravo snažan bio taj motor. Proračun baziran na daljnjem rastu izmjerene krivulje indicirao je najmanje 1270 KS. Usprkos tome, 1985. nije bila dobra godina za Brabham, uglavnom zbog loših Pirellijevih guma koje su, posebice na prednjim kotačima, imale preslab grip. Piquet je pobijedio samo u Francuskoj, a borba za naslov odvijala se između najpouzdanijih, Prostovog McLarena i Alboretovog Ferrarija (brzina na treningu definitivno tada nije bila ključ uspjeha: u čitavoj je sezoni Prost triput, a Alboreto samo dvaput startao iz prvog reda).

Pouzdanost je na kraju i odlučila prvaka: Alboreto je vodio u poretku, no crveni ga je bolid iznevjerio u svakoj od pet zadnjih utrka sezone i Prost je osvojio naslov s velikom prednošću. Ferrari taj naslov još uvijek čeka, kao uostalom i BMW.

 

:)

 

http://www.myhraweb.com/showthread.php?22835-Najsna%9Eniji-trka%26%23263%3Bi-autmobili-svih-vremena

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...