Jump to content

Namjestanje gewindi

Recommended Posts

da prostis, dok se vas 2 ne nadete i izvazete kako obojci pase (tj. ispravno i da se oba sloze) i ne stisnete si ruku, ovo je kurac, a ne oklada....

Bilo 4 pokusa, vaganje auta. I fizika i logika i to sve svi pokusi i sva vagnaja potvrduju.

btw da sam ja slucajno izgubio okladu, onda bi svi skocili da odma platim. Je mr_g platio dok je izgubio okladu?

• Replies 365
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

da prostis, dok se vas 2 ne nadete i izvazete kako obojci pase (tj. ispravno i da se oba sloze) i ne stisnete si ruku, ovo je kurac, a ne oklada....

Žalosno ali istinito.

Ajde, mozemo svi skupa mjeriti, ali za vecu lovu. Je ok 1000E? Nademo se svi skupa, napravimo rostilj, probamo i gotovo.

Oklada je bila, da se vaze auto na vagama. Tocno to sam napravio.

Stavi 100kn, pa da nema puno za izgubiti gubitnik osim svog obraza.

znam, sto je glupo, da se nemogu napit svi skupa i pojest dobar rostilj i malo diskutriat mi je jadno...

To puno govori o dotičnima.

Nakon 24 stranice mozda se netko gubi tko je di rekao.

Znaci uvod u pricu : "

kad dio spustas, staticko opterecenje mu SMANjUJES

nastavak uvoda:

To bas nije tocno. Kada samo na jednom kotacu spustas auto, onda smanjujes pritisak na tom kotacu. Ali ako spustas cijeli zadnji kraj, onda povecavas opterecenje na zadnji kraj.

zaplet price:

to je apsolutno tocno, izvadi 200 eura i rijesimo to u 10 minuta

statika je vrlo jednostavna, za neke ocito

danji zapet:

ajde heroj, izvadi 200 eura, odemo na vage, spustimo koji hoces kraj za 10-20mm i opet prevazemo i netko ce biti kraci za 200 eurica i taj isti nema pojma o mehanici ???? bas me zanima TKO ? mozes i snimati ako hoces !!!!

ako nista drugo, to ce ti biti odlicno ulozenih 200 eura, jer ces i nesto nauciti i prvi puta prevagati auto na 4 vage

Definiranje oklade

kladimo se kad dignem prednja oba amortizera za 15mm na cestovnom autu s prednjim pogonom da im se opterecenje prednjeg kraja poveca a ne smanji ,iduci tjedan

ti od mene nisi dobio niti jednu okladu, niti ces, jer fiziku jos ne znas dovoljno

Da, gewinde navijemo 15mm prema gore, obje prednje

Rezultati vaganja auta.

Kako dosao auto

rvqjbjgi5a3w6pb6owbf.jpg

503kg na zadnjoj osovini

Dizemo prednji kraj, vidi se tocno di je cisti navoj od dizanja

a3h1kg8jelqegmgreijl.jpg

Da se nebi reklo da nije dignut prednji kraj

1gbnxk7gmxzausynxwpo.jpg

I auto dobio 3kg na zadnjoj osovini, tj. na prednjoj je izgubio 3kg.

tusnlh6wcmsiqgnqes6f.jpg

Mislim da zapravo treba citati pazljivije i s razumijevanjem:

I da treba razlikovati rijeci opterecenje i tezina... Poveca se opterecenje na nizu osovinu... Ukupna masa ostaje ista kao i ukupna tezina...

I da citiram nekoga za koga mislim da se kuzi u ovjes vise od nas ostalih:

"Indikativno desna strana mijenja kilazu, lijeva ne na fosni, na gewindi jako slicno, nije kilaza auta ista u kilu na svemu, ma to su glupe igre, sa ovim vagama nema sanse u par kila tolerancije izmjeriti, pogotovo auto samo na dizalici, nikako tocan rezultat, svaka izmjena je trebalo auto na cestu i provozati i nazad, dovoljno da je recimo rucna bila dignuta pa je drugacija visina iza, uglavnom premale razlike da bi bile mjerljive... Oni kad su digli auto su ga digli tako da su zavidali gewinde pretpostavljam i napeli oprugu, tako da je 2 cm visi auto sa vecim opterecenjem opruge, logicno da stisce vise prema dolje... Ionako nije bitna tezina kod slaganja auta prednji zadnji nego dijagonale za balans... Podizanje ili spustanje prednjeg kraja u cilju boljeg lezanja jednog ili drugog kraja, nema nikakve veze sa vecom tezinom odnosno opterecenjem na tom kraju automobila, vec sa lezanjem u zavoju koje proizlazi iz visine roll centra na tom kraju auta i njegovog odnosa sa centrom mase automobila, odnosno sa prijenosom opterecenja s unutarnjeg na vanjski kotac u zavoju koje je to vece sto je centar mase tog kraja auta visi..."

ne moras traziti Vladu da uci firea fizici i sam je "strucnjak", nek se uci na greskama

sad pročitaš boldano i vidiš da ni on nema pojma o čemu priča ;)

visina vozila utječe samo na ležanje na cesti tj. udobnost,

masa vozila utječe na; visinu samo u slučaju kada je veće opterećenje u vozilu,vozna svojstva (ležanje u zavoju,ubrzanje,kočenje), masa vozila ostaje ista i ne gubi se prilikom podešavanja visine (samo se drugačije rasporedi)

Ma nije vidio slike, pa prica... Sa ovim se slazem, a na to je koliko kuzim u stvari i mislio... Ovo sa roll centrom ne kuzim, trebaju mi neke knjige pa da ucim :)

Evo što kažu stručn(ij)e knjige:

The only way to change the static weight distribution percentages is to physically move weight around in the car. Jacking weight will not alter the left side or the rear percentages.

citat iz High-Performance Handling Handbook - Don Alexander

:thumbsup:

• 2 months later...

nisam bas skuzio o cemu se prepirete zadnjih 10-20 stranica il kolko vec xD.. pa sam izvagao na modelu koji ima sigurno bolji prikaz ovoga sto zelite vidjeti vjerojatno jer sve na autu tocno i ispravno (i ne stane jakna u njega xD)

na slikama je zadnji kraj.. na prvoj je neutral a na drugoj je prednji podignut za 10mm

2v9alqr.jpg

prednji kraj podignut za 10mm (jednako lijevo i desno)

u08iu.jpg

i amortizerima se ne regulira masa lijevo desno (radi se samo tweak šasije a to je usavrsavanje nakon sto je masa pravilno raspodijeljena po autu jer inace bi dobio zakurac auto kad bi ga sa amortizerima stelao da je jednak lijevo i desno. u smislu svaki kotac bi imao drugaciji preload)

to sto pricam sam pokupio iz visegodisnjeg iskustva . posto vozim utrke mjerilo mi je stoperica pa vise vjerujem njoj nego rekla kazala ;)

kladimo se kad dignem prednja oba amortizera za 15mm na cestovnom autu s prednjim pogonom da im se opterecenje prednjeg kraja poveca a ne smanji ,iduci tjedan

ti od mene nisi dobio niti jednu okladu, niti ces, jer fiziku jos ne znas dovoljno

Znaci ovo bila oklada. Dominik tvrdio da dizanjem prednjeg kraja se povecava opterecenje na prednjim kotacima, a ja tvrdio suprotno.

Normalno lik nema za platiti okladu.

2 fire

Daj malo objasni neukima poput mene :)

Na slikama (i ovim a i onim prethodnim) se vidi transfer mase,znači podignutim prednjim krajem težina je prešla na zadnji kraj.

I to je sasvim normalno i logično.

No čime mjeriš opterećenje?

Opruga ima svoj rad i što ju više stisneš to će njen otpor tj sila kojom se pokušava vratiti u prvobitni položaj biti veća.

Dakle na koje se opterećenje misli u toj vašoj okladi i kako tj s čim ga mjerite?

Vidim da se spominje opterećenje prednjeg kraja no to je širok pojam jer imaš više elemenata na tom prednjem kraju.

2 fire

Daj malo objasni neukima poput mene :)

Na slikama (i ovim a i onim prethodnim) se vidi transfer mase,znači podignutim prednjim krajem težina je prešla na zadnji kraj.

I to je sasvim normalno i logično.

No čime mjeriš opterećenje?

Opruga ima svoj rad i što ju više stisneš to će njen otpor tj sila kojom se pokušava vratiti u prvobitni položaj biti veća.

Dakle na koje se opterećenje misli u toj vašoj okladi i kako tj s čim ga mjerite?

Vidim da se spominje opterećenje prednjeg kraja no to je širok pojam jer imaš više elemenata na tom prednjem kraju.

Pa kolko taj kraj opterecuje podlogu.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...