Jump to content

Namjestanje gewindi

Recommended Posts

• Replies 365
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

ako nemaš ništa pametnog za reći, nemoj ni govoriti ;)

Pa covjek je sam rekao da mu se ne svidja sadasnji setup, ni ja sam se nebi vozip tako nego za svaki dan podesio da to malo bolje izgleda, a za stazu kad bude isao onda napravi kako treba..

How-to-make-your-Honda-Faster.jpg

Ugrubo, auto na gewindama, spustanjem prednjeg kraja dobivas veci downforce, snizeno teziste i najvaznije premjestas prijenos tezine na taj kraj... Ovisi sto tocno na Golfu uzrokuje podupravljanje/preupravljanje, premjestanje tezine naprijed ili natrag time dobivas preupravljanje/podupravljanje... Trebalo bi odrediti roll centar auta, pa po tome vidjeti... Generalno, spustanjem prednjeg kraja dobiti ces podupravljanje, ali ne mora znaciti...... Spustanjem bilo kojeg djela auta snizavas centar mase na tom dijelu i smanjujes prijenos tezine, tj, dobivas vise gripa na tom dijelu auta.. Naravno, ukoliko spustanjem ne shebes nesto drugo.... Dakle to jako ovisi o tome kako je u osnovi napravljen ovjes na autu...

Na EVO-u recimo znaju dici straznji kraj u odnosu na prednji i onda dobiju vise gripa naprijed, a manje natrag da ne untersteera toliko, to posebno rade ovi kaj ne vole stavljati deblji arb straga...

Vjerojatno je najjednostavnija metoda pokusaja i pogreski, spustis/dignes, pa vidis kako ti odgovara u voznji ili odes do staze i stopas si vrijeme pa vidis na kojem setupu si brzi...

kad dio spustas, staticko opterecenje mu SMANjUJES ..tj. kad dizes straznji kraj, konkretno na tom golfu po kriteriju mase, povecavas understeer i imas siguran zadnji kraj za brzu voznju ...... dok kod dinamickog opterecenja geometrija ima previse utjecaja da bi se moglo generalno govoriti

nizi prednji kraj snizuje teziste i to je najbitnije, sto se roll centra tice tu mogu biti svakakve opcije, opet ovisi o geometriji ovjesa , al najcesce i smanjujes roll i auto je "stabilniji" tj. tvrdji

sto se tice podesenja amortizera u ovim tuning opcijama, ono sto vi podesavate nema veze s rupama i high speed vrijednostima, vec spora prigusenja i ak vam je jednostavnije voznju po zavojima, kocenje, ubrzanje

podesava se od mekanog prema tvrdom i kad ti je "pretvrdo" vratis i to je to, a realno na toj granici si vozacki prespor ili prelos, jer fizika tu ima jos ohohoh lufta .... problem je u neznanju voznje tj.fizike

za tocno podesiti bez mjerne opreme je isto kao i mapirati na uho .... samo i ovdje treba znati sta snimas i kako koja velicina treba izgledati

i ovo sve se odnosi na pravilno napumpane gume, koje vjerujte u 90% slucajeva to NISU, a one su serijski spojena opruga s onom na kotacu i totalno mijenja sve stvari oko podesenja ako je krive vrijednosti .......

kad dio spustas, staticko opterecenje mu SMANjUJES ..tj. kad dizes straznji kraj, konkretno na tom golfu po kriteriju mase, povecavas understeer i imas siguran zadnji kraj za brzu voznju

To bas nije tocno. Kada samo na jednom kotacu spustas auto, onda smanjujes pritisak na tom kotacu. Ali ako spustas cijeli zadnji kraj, onda povecavas opterecenje na zadnji kraj.

Ako se auto super vozi a vlasniku je muka svaki put kad ga vidi,iz pisanja rekao bi da ne voli bauštela look to nije rješenje.

IMHO pošto nije svaki dan na stazi moj savjet je poštelat visinu tako da izgleda vlasniku ok,toliku razliku u ležanju zasigurno nece dobit + ovako ce mu dosadit odgovarat na pitanja zašto tako auto stoji i šta vozi u gepeku,a i bit ce zadovoljniji svaki dan kad ga vidi ako ce ravan bit.

Kao što je mexx napisao prag ravno i bok,sve drugo koliko god korisno za ležanje bilo je čudno za svaki dan.

To bas nije tocno. Kada samo na jednom kotacu spustas auto, onda smanjujes pritisak na tom kotacu. Ali ako spustas cijeli zadnji kraj, onda povecavas opterecenje na zadnji kraj.

Probali smo mi štelat na vagama i mjenjanjem visine na samo jednoj gewindi mjenjaš težinu/opterečenje i na drugima,primjetili smo najviše po dijagonali,čak ni od auta do auta nije isto...ali rijetko koji podešen po vagama idealno izgleda lijepo :( što je kod auta koji svaki dan gledaš i voziš poželjno

Edited by Vucko

Kao što je mexx napisao prag ravno i bok,sve drugo koliko god korisno za ležanje bilo je čudno za svaki dan.

Njemu sad i je prag ravno, ali mu se to ne sviđa jer izgleda kao da glisira. Čitaj s razumijevanjem od početka.

Ono što mi "smeta" jest što mi je zadnji kraj potonuo, a on me uvjerava da to tako treba biti jer je namještao po specifikacijama proizvođača (imao je papir kraj sebe s mjerama) i stvarno se držao toga. Kaže da ako digne zadnji kraj prebacit će se masa na prednju osovinu i automobil bi mogao postati nestabilan.

3cvezd1pco012tzw5sti.jpeg

non stop je čitao KW-ov dokument o namještanju ovjesa na G5 GTI i sve mjerio u milimetar.

sranje je sto je zadnji rubnjak nizi od prednjeg pa auto izgleda kao da je natovaren.

tak je na vecini auta,jbga.

tocno to, ovo samo vizualno izgleda malo lose, iako nista bas uocljivo. Pogledaj prag kako lijepo paralelno lezi sa betonom.
Edited by Raptor6767

Probali smo mi štelat na vagama i mjenjanjem visine na samo jednoj gewindi mjenjaš težinu/opterečenje i na drugima,primjetili smo najviše po dijagonali,čak ni od auta do auta nije isto...ali rijetko koji podešen po vagama idealno izgleda lijepo :( što je kod auta koji svaki dan gledaš i voziš poželjno

Pa normalno da mijenjas. Auto ima fiksnu masu i ako na jednom kotacu mijenjas tezinu, mora se na drugima mijenjati. Inace bi auto postao tezi ili laksi.

to je apsolutno tocno, izvadi 200 eura i rijesimo to u 10 minuta

statika je vrlo jednostavna, za neke ocito

Edited by Dominik

Moze netko objasnit zasto onda recimo Golf 5 kad se stavi samo na Eibach opruge stoji skroz dobro, odnosno poravnat je nije mu guzica potonula i tak to, izgleda super i odlicno se vozi, zasto bi onda ovo moralo ovako bit? Sta u Eibachu ne znaju nesta ili?

Gabre je u pravu. Eibach tako radi opruge jer ekipa koja samo skine serijske i stavi krace/tvrdje opruge ionako to radi zbog izgleda - zbog voznih osobina sigurno ne. A kad se ide na izgled onda jevazno da blatobrani budu jednako popunjeni i da nos padne vise od guzice. Podesiti tako ovjes kad imas vrhunske coilovere samo zato jer ti je ljepse za vidjet je imho bezveze. Ali dobro, svatko ima svoje...

to je apsolutno tocno, izvadi 200 eura i rijesimo to u 10 minuta

statika je vrlo jednostavna, za neke ocito

Opce je poznato kada se nosi teret uz stepenice da je lakse onome iza :).

Isto je opce poznato ako se digne auto okomito, da je zapravo cijela tezina na prednjem kraju :).

jos ja gledam zasto mi se auto kad idem uz stepenice tako cudno ponasa, pogotovo 3. i 4. brzinom, a ovo okomito bolje da ni ne probam

ajde heroj, izvadi 200 eura, odemo na vage, spustimo koji hoces kraj za 10-20mm i opet prevazemo i netko ce biti kraci za 200 eurica i taj isti nema pojma o mehanici ???? bas me zanima TKO ? mozes i snimati ako hoces !!!!

ako nista drugo, to ce ti biti odlicno ulozenih 200 eura, jer ces i nesto nauciti i prvi puta prevagati auto na 4 vage

Edited by Dominik

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...