Jump to content

balansiranje internih dijelova bloka,obrada bloka ?

Recommended Posts

Frane

zacudio bi se kako je blok "spigan" kad je na sobnoj temperaturi NAKON honanja na vruce. Bok se grije (ne voda), slikat cu ti slike sljedeci put.

Najveca je razlika izmedju alu i gusnatog bloka, ali kad sam radio sasi imprezu, koja ima darton celicne pikse u aluminijskom bloku, ili sladeu ili spazu (oba evoX alu blokovi i celicne pise), onda itekako ima smisla.

Nema za prosjecnog djuru, kojemu je sve dobro, ali meni itekako ima.

Slike tih blokova imas na mom facebooku, pa pogledaj.....puno je to novaca za zajebavanje i "preskakanje" procedure. Ali i kosta.

Sve 5 hic ,samo 90 stupnjeva je voda, a blok se hladi sa vodom. Evo cisto malo pitanje za tebe. Kolika je temperatura na gornjem dijelu kosuljice ili cilindra?

Zapravo, zacudio bi se da na 1000ks 2.0 motor NEMA razlike u NICEMU, bila tq plate na motoru ili ne. Ima nekih drugih nuspojava, ali kada podvuces crtu, svejedno jel tq plate ili ne.

Jer NITKO (osim mene, slobodno to mogu napisati), ne mjeri blok na 90C, jer nece platiti da se grije i busi tako, a to im znaci ravno NISTA sto se igraju sa svim tim izmjerama.

Ja preporucam da odete i pitate KOLIKO kosta da se zgrije blok na 90C i onda busi na vruce sa TQ plateom.

Pa neka neki placu da je netko skup, a tu drkaju na slike koje su po mom misljenju, super za mase koje nemaju pojma kako se radi motor, na koji dajes garanciju i uzimas novac za ruke, i za koji ce te stranka masakrirat ako ne valja.

Svaki se kolac moze ispeci na razne nacine ;)

Blok se ne buši sa TQ. Nego hona.

U gornjem dijelu je veća nego u ostatku, taj dio je najviše izložen tlaku zato npr. ovi dartoni imaju gore pojačanje ili većina serijskih blokova koja nisu open deckeri.

Motor se prvenstveno hladi uljem pa zatim vodom. Pa Porsche npr koji su aircooled imaju zato ogromnu količinu ulja u sebi.

to ovisi o tipu klipa i materijalu od kojeg je napravljen..

serijski ljevani klip moze imati toleranciju 0.02 - 0.04 mm dok ce kovani klip od 2618 alu imati 0.09 navise... ovisno o konstrukciji klipa i snazi na koju se cilja. To govorimo o toleranciji na mjestu di se mjeri klip, sto je obicno dole na dnu, ispod bolcne..

Na celu kovanog klipa, dok je hladan mos imat 1mm zazora. Suprotno uvriježenom mišljenju, klip nije pravilan valjak... pogotovo ne kad je hladan..

to ovisi o tipu klipa i materijalu od kojeg je napravljen..

serijski ljevani klip moze imati toleranciju 0.02 - 0.04 mm dok ce kovani klip od 2618 alu imati 0.09 navise... ovisno o konstrukciji klipa i snazi na koju se cilja. To govorimo o toleranciji na mjestu di se mjeri klip, sto je obicno dole na dnu, ispod bolcne..

Na celu kovanog klipa, dok je hladan mos imat 1mm zazora. Suprotno uvriježenom mišljenju, klip nije pravilan valjak... pogotovo ne kad je hladan..

Nisu ni felge ni gume :) A bome ni nas planet :D

Nije tesko, nego se namjerno koriste vece tolerancije zato sto klip vise ekspandira jer legura od koje se uobicajeno rade kovani klipovi ima vecu termicku ekspanziju od ljevanih klipova. Ostavis premalu toleranciju i onda ti zacvika klip... Zato se i klipni prstenovi pri montaži bruse na dimenziju i podesava im se zazor...

Nije tesko, nego se namjerno koriste vece tolerancije zato sto klip vise ekspandira jer legura od koje se uobicajeno rade kovani klipovi ima vecu termicku ekspanziju od ljevanih klipova. Ostavis premalu toleranciju i onda ti zacvika klip... Zato se i klipni prstenovi pri montaži bruse na dimenziju i podesava im se zazor...

:thumbsup:

Eto, sad i to znam :)

Kad ste vec kod tolerancija, dolazimo do toga da je tesko doci do tvornickih tolerancija, ergo potrosnja ulja ce biti veca...

2 do 4 stote je pickin dim za postic, brusenjem se dobivaju tolerancije do mikrona... al eto, kutija veli zakaj nisu tak uske...

Na Subaru pod normalno, tzv. piston slap

Ovisi o namjeni motora. Ne mora su uopce cuti, radio sam ih 10 tak tako, a neki ce se cuti, jer im je namjena sasvim drugacija.

DO 400ks su necujni, do 550ks malo, a preko se cuje piston slap dok se potpuno ne zagrije.

Naravno, ovisi i o ispusnoj grani/turbini itd itd....ima toga.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...