Jump to content

TPMS - senzori pritiska tlaka u gumama

Recommended Posts

1 hour ago, Xman said:

Tpms postoji u dvije varijante. Jedan je da imas senzore u svakoj gumi, sto je skupa varijanta i 99.9% sam siguran da Clio to nema, kao sto sam i napisao. Vjerojatno ima kao i vecina drugih, pa i puno skupljih autiju, gdje se mjeri opseg gume pa preko toga imas info da ti je guma ispumpana.

Znam ja to, ali da ima ove senzore koji se vežu na ABS senzore, onda mu ne bi javljalo grešku kad promijeni felge, eventualno bi mu pogrešno 'očitavao' tlak ako je dimenzija drugačija. 

3 minutes ago, Xman said:

Zanimljivo. To si ziher da im je serijska oprema? Bio sam s frendicom kad je na Cliu cca 5 godina mijenjala gume s felgama i nije ih bilo..

https://www.rclio.com/tyre_pressure_loss_warning-2038.html

Sudeći po ovome, imaju senzore, kao što čovjek kaže.

Edited by msporis

Znam ja to, ali da ima ove senzore koji se vežu na ABS senzore, onda mu ne bi javljalo grešku kad promijeni felge, eventualno bi mu pogrešno 'očitavao' tlak ako je dimenzija drugačija. 

Meni uredno baca gresku nakon zamjene, svaki put. Tako da to nije kriterij da po tome mozes skuzit jel senzor ili racuna opseg.

Kod vecine tih clia sta sam radio su bili senzori ali koliko mi je u glavi nisu pokazivali pritisak nego samo koja guma gubi tlak.

Ako je ekipa otkrila da se to moze ugasiti za 100-200kn vjerovatno ih je danas jos malo ostalo koji voze sa senzorima u kotačima.

Poslano sa mog Mi 9 Lite koristeći Tapatalk

1 minute ago, Xman said:

Na linku su ti prve dvije rijeci "if fitted".
To meni ne zvuci kao serijska oprema na svakom proizvedenom primjerku.

Model je krenuo prije zakonskog roka za TPMS, plus modeli za tržišta van EU ne moraju imati TPMS, pa se vjerojatno referiraju na to. 

Ali u HR bi sve od 2015 na dalje (osim novog modela 2019+, to ne znam) trebali imati senzore. 

Nekak bi mi bilo nategnuto da serijski imaju TPMS prek ABSa, a onda nude nadoplatu baš za senzore, tko bi to nadoplatio ? 

Clio ima inače senzore sigurno, samo su na mojem drugi kotači pa kaže grešku

Ne kaže pritisak inače nego samo da je ispuhana guma neka. sada ja to i poništim ali se ponovo upali nakon par km jer nema senzora u kotačima

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...