Jump to content

Psovanje ABS-a, posljedice isključivanja istog

Recommended Posts

ABS radi samo štetu na ledu i nizbrdici, no velika je vjerojatnost da bi bez njega bilo još i gore. Rješenje su što bolje ZIMSKE gume i što manje kočenja kočnicom (treba kočiti motorom). Bilo kakva guma + LED + ABS + nizbrdica = pomolit se Bogu. Nema tu gume ni elektronike koja će zaustavit auto u takvoj situaciji. Može se samo smanjiti put kočenja sa dobrom zimskom gumom i kočenjem motorom. Dokle god na cesti ima snijega (a ne čistog leda) zimske gume i ABS će obaviti super posao kočenja dok će auto u istoj situaciji sa ljetnima otić valjda 100-200% dalje u kočenju.

Edited by Mario_S3

• Replies 304
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Gume imam kakve imam, stvar je da bih bez ABS-a stao nakon 10,20,30 m, dok s ABS-om ne mogu stati. Ovo nije trebala biti rasprava o ljetnim i zimskim gumama. Ako netko bude išao po toj cesti nek mi se javi, možemo otići zajedno i isprobati kočenja.

Očito je da nikad nisi vozio na zimskim gumam po snijegu!

Možeš izvaditi osigurač bez posljedica,ali isto nećeš moći zaustaviti auto,jer zamisli gume ne mogu ostvariti kontakt s podlogom.

Meni je ovo naprosto smiješno spušta se niz brdo prekroveno snijegom s ljetnim gumam i čudi se kako mu auto neće stati.

Pa 4 zimske gume ti koštaju manje od 1500kn i stat ćeš bez problema ne kao na suhom ali 10 puta prije nego na ljetnim!

Gume imam kakve imam, stvar je da bih bez ABS-a stao nakon 10,20,30 m, dok s ABS-om ne mogu stati. Ovo nije trebala biti rasprava o ljetnim i zimskim gumama. Ako netko bude išao po toj cesti nek mi se javi, možemo otići zajedno i isprobati kočenja.

abs prvenstveno ni ne sluzi da stanes vec sluzi da ti kod naglog izbjegavanja necega i nagle reakcije i naglog kocenja kotaci ne zablokiraju i da uz korekciju gasa i upravljaca tu prepreku i izbjegnes te zaobidjes... bez abs-a kotaci blokiraju i vozilo zadrzava smjer kretanja na kliskoj podlzi... vjerojatno bi i stao nakon trideset metara, dvjesto metara nize u provaliji...

ne kuzim zasto gro ljudi misli da abs sluzi samo i iskljucivo za kocenje i zaustavljanje...

ljudi ti lijepo govore, kupi ZIMSKE GUME ali si nedokazan...

.

Edited by Fox

Koliko god zimske gume bile sad in i svi ih stavljaju ja danas vozio auto od staraca sa dunlop zimskim gumama i prvo mi je trebalo 5 min da izađem iz garaže jer se nisam mogao popeti uz brijeg, pa onda uđem u ulicu koja nije dobro očišćena i ima možda 2 cm snijega i auto divlja, u 3 vrti kotače ko da sam na ledu dok sam se ja sa svojim continentalkama bez problema izvukao iz 5 cm debelog snijega da auto nije ni jednom provrtio i uredno se vozio po snijegu na ljetnim gumama. Naravno da s takvim gumama ne mislim ići po sljemenu ili kroz gorski kotar ali za ovu gradsku vožnju su sasvim dovoljne

zimske + 2 pogonske osovine :D

Misliš 4 pogonske poluosovine.. :naughty:

meni je bolje s abs-om

jedno pitanjce.... zakaj meni na puntu ne radi abs u rikverc, a na tucsonu mi radi?????

Ja mislim da nebi smjelo biti razlike, jer elektronika ne prepoznaje smjer u kojem se krećeš. ECU jedino može zaključiti da se krećeš u rikverc preko informacije na getribi. Evo probaj sljedeće. Isključi konektor sa getribe za rikverc i onda vidi hoće li raditi. Mora raditi... :drink:

2koko:

BTW, po pitanju ABS-a i zimskih guma i snijega i nizbrdice.... Imao sam ja toplo iskustvo prije 3 godine... Brzina manje od 40, nizbrdica, zavoj, 5-10cm snijega... I kretenski ABS nije radio. Tj. zablokirao je sva 4 kotača i ja u ogradu... Šta na to kažeš? Da nije zablokirao možda bi izbjegao ogradu i zabio se u nešto poslije krivine?

A inače ABS zna kretenski pustiti kotače i produžiti put kočenja...

BTW, ABS je novije generacije. Mislim da je iz ovoga stoljeća (i mislim da je delphi)... Ima cca 40 zubi na prednjim kotačima i cca 28 zubi na zadnjim kotačima.. Stariji bosch sistemi su imali po cca 28 zubi na svim kotačima..

Edited by mr_G

Jel u pitanju Nubira iz profila autora???? Ako je onda to nema veze s ABS-om u zbilji jer to kaj su oni ugrađivali pod ABS je ABkatastrofa a ne ABS....Sramota, od njega je gori jedino nekadašnji Girlingov ABS iz Sierra i sličnih starih drli od kojih su nešto pokušavali napraviti. Ja imam ABS na svim autima koje imam doma i s nijednim nemam problema, svi auti staju bez greške po svim uvjetima....Isključen ABS i ljetne gume...baš bih volio to vidjet kak funkcionira...Za početak je bog napravio zimske gume za zimske uvjete pa prvo to probat i onda psovat i pljuvat....

Isključivanje ABS-a na način da stavi stopice i prekidač nije ok jer gubi osigurač....Treba svejedno imat osigurač prije prekidača a paljenje kontrolke ionak nema veze

Da, ako je u pitanju nubira opet treba vidjeti koja je verzija unutra. Oni prvi veliki ABS-ovi preuzeti od opela (ustvari stari bosch) kurca ne valjaju... Ovi nešto noviji delphi su nešto bolji no isto nisu nešto sjajni... Meni je zablokirao kad nije trebao, a doživio sam da pusti kočnicu kad ne treba pustiti. Produži kočenje za 1 m, ali za 1m previše...

A opet sa druge strane 5-6 puta me spasio od sigurnog ulaska u nečiji gepek po kliskom alfaltu... :lol:

mene je puno više od tebe zabrinulo kada mi je zasvjetlila ABS lampica u hyundaiu...

što je bilo posebno zabrinjavajuće jer taj auto uopće nema ABS :rofl:

ispalo da smo krivo prištekali lampicu za osvjetljenje vurica... :rofl:

:rofl::rofl::rofl::rofl: Dobra! :rofl::rofl::rofl::rofl:

Koliko god zimske gume bile sad in i svi ih stavljaju ja danas vozio auto od staraca sa dunlop zimskim gumama i prvo mi je trebalo 5 min da izađem iz garaže jer se nisam mogao popeti uz brijeg, pa onda uđem u ulicu koja nije dobro očišćena i ima možda 2 cm snijega i auto divlja, u 3 vrti kotače ko da sam na ledu dok sam se ja sa svojim continentalkama bez problema izvukao iz 5 cm debelog snijega da auto nije ni jednom provrtio i uredno se vozio po snijegu na ljetnim gumama. Naravno da s takvim gumama ne mislim ići po sljemenu ili kroz gorski kotar ali za ovu gradsku vožnju su sasvim dovoljne

nije isto kada vozis auto po cesti na kojoj je tek poceo snjeg i na onoj, koja pocinje da se ledi. ja imam continentalke, i dok pada prvi snjeg one hvataju (stare su godinu dana) ali bogami nakon sto se cesta zaledi, razlika je primjetna. ma razlika je i ovako primjetna jer jucer ulazim u jedan siri zavoj, da vidim koliko mi drze zimulje, i moram priznati da sam ostao iznenadjen.

isto tako, nije isto koje zimulje imas, neke su bolje, a neke su lose, te i sama starost guma cini razliku.

ps.iskreno, mozda ni ja ne bi kupio zimski setup, da ne idem na duzi put, pa mi se ne da zajebavat sa zivotom zbog 2 soma kuna. u zagrebu mozes proc i sa dobrim ljetnim gumama. ali da su zimske gume "in" - e nisu :no2:

abs prvenstveno ni ne sluzi da stanes vec sluzi da ti kod naglog izbjegavanja necega i nagle reakcije i naglog kocenja kotaci ne zablokiraju i da uz korekciju gasa i upravljaca tu prepreku i izbjegnes te zaobidjes... bez abs-a kotaci blokiraju i vozilo zadrzava smjer kretanja na kliskoj podlzi... vjerojatno bi i stao nakon trideset metara, dvjesto metara nize u provaliji...

ne kuzim zasto gro ljudi misli da abs sluzi samo i iskljucivo za kocenje i zaustavljanje....

i gro ih misli da skračuje put kočenja... :lol:

EDIT: ABS je za papke... :haha:

ps.iskreno, mozda ni ja ne bi kupio zimski setup, da ne idem na duzi put, pa mi se ne da zajebavat sa zivotom zbog 2 soma kuna. u zagrebu mozes proc i sa dobrim ljetnim gumama. ali da su zimske gume "in" - e nisu :no2:

Ma ja tupim da zimske gume nisu potrebne u zagrebu. Naravno da bi i ja kupio zimske gume da putujem često van zagreba, ali ja 99% vremena vozim po zagrebu i odbijam potrošiti 5000 kn na gume koje mi ne trebaju, jer u najgorem slučaju da snijeg pada cijelu noć, očistit će ga u roku par sati.

Ne volim ni hodati po snijegu, a kamoli se voziti bilo sa zimskim ili ljetnim gumama :D

Ma ja tupim da zimske gume nisu potrebne u zagrebu. Naravno da bi i ja kupio zimske gume da putujem često van zagreba, ali ja 99% vremena vozim po zagrebu i odbijam potrošiti 5000 kn na gume koje mi ne trebaju, jer u najgorem slučaju da snijeg pada cijelu noć, očistit će ga u roku par sati.

Ne volim ni hodati po snijegu, a kamoli se voziti bilo sa zimskim ili ljetnim gumama :D

stvarno tupis. i pricas notorne gluposti. mogu ti to reci iz vlastitog iskustva, neugodnog, gdje nisam bio kriv, ali nisam mogao ni stat, pa me baba nabila, a da sam imao zimsku gumu, ona bi produzila a ja bi barem usporio. ako hoces, objasniti cu cijelu situaciju, ali mi se ne da sad odmah pisati.

Ljetna guma na zimskim temperaturama je tvrda skoro ko plastika, zimska guma nije snježna guma (vjerojatno bise onda zvala Snježna :D), ona je prvenstveno ZIMSKA znači za razdoblje kada su temperature prosječno ispod 7°C (radi svog kemiskog sastava postižu svoju optimalnu radnu temperaturu na tim niskim stupnjevima, ljetne to rade na +20°C) to što imaju ripne za kopanje po snjegu je samo zato jer nekim čudom po zimi ima i snjega... ponekad :D

po meni u Zagrebu, pogotovo ako se voziš svakodnevno, a za one koji idu koji metar sjevernije od Ilice itekako trebaju zimske gume, i za suho i za mokro...

nadam se da se nikome ko se vozi na ljetnim ovu zimu nebude desila nesreča pa da se bude naganjao sa osiguranjem radi guma

citam ovaj topic i vidim da se gume spominju.

ok.

jucer po najvecem snijegu,stvarao se i led na cesti,mazda sa 4 nove zimske gume i ja nisam mogao stat sa abs-om.

kak sad to a ima zimnjace?

a sto se abs-a na vectri tice zbog njega sam se skoro zabio u brdo na plitvicama kod naglog kocenja,cesta je vijugala lijevo a auto je produzio ravno...u brdo.

stao sam centimetar od brda,a u glavi mi je isla-jebem ti majku samo ne farove novi su :D

abs po snijegu i kisi je bolje ne imati,zesce govno

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...