Jump to content

Anti-roll

Recommended Posts

Stavit na auto zato što vrijedi te pare iako su to dvije štange.

Vozio sam E36 bez antiroll-a na istim gewindama kao što ja imam, identično podešene i uopće se ne može uspoređivat ležanje i sam osjećaj vožnje jednog i drugog auta.

Rekao bih, ako ležanju pridonosiš gewindama i antirollkitom da gewinde donesu 70%, antiroll 30%.

U svakom slučaju ja sam prezadovoljan

to me zanimalo..znači fakat se osjeti razlika...

Da.

S tim da je onda poželjno stavit i prednji povezivač muldi.. :thumbsup:

A onda i zadnji..

Pa i powerflex.. A onda nikad kraja.

Nebitno, antiroll kit je super stvar u svakom slučaju. :thumbsup:

Preporučam, razlika ogromna, još ako je podešavajući mogućnostima nema kraja. Hoćeš under, over... Sve po želji.

Kakav je podešavajući?

Ja imam eibachov i tamo na prihvatima mogu izabrat oću li na krućim ili mekši setup (ovisno gdje ga "spojiš" - krak sile i to).. Na to si mislio ili?

Pa ako imaš povezane vilice krutom šipkom onda imaš anti roll:lol:

Evo ti jedan text:

Mnogi vozači nisu ni čuli za 'anti-roll bar', a većina ih zna što je to 'balans štanga'. Radi se o istoj stvari (prvi je engleski, drugi njemački termin), o motki za sprječavanje naginjanja i balansiranje. Anti-roll bar, odnosno balans štanga je poprečna torzijska opruga, povezana s ovjesom lijevog i desnog kotača, koja svojim uvijanjem odnosno elastičnim deformiranjem ujednačava opterećenje na lijevoj i desnoj strani automobila i time smanjuje naginjanje karoserije. Zbog toga je balans štanga istodobno i poprečni stabilizator.

[image: leksikon-ANTIROLL-2.jpg]

'Anti-roll bar', odnosno 'balans štanga' je poprečna torzijska motka (opruga), koja svojim uvijanjem stvara otpor naginjanju i stabilizira automobil

Zbog čega se ugrađuje? Pri vožnji u zavoju automobil se naginje preko vanjskih kotača. Naginjanje karoserije vrlo je nepovoljno, jer se smanjuje dinamička stabilnost automobila. Težište automobila mijenja svoj položaj, odnosno povisuje se i pomiče prema vanjskim kotačima, jer automobil rotira oko dodirne točke vanjskih kotača s podlogom. Automobil ima namjeru prevrtanja i to se, u ekstremnim situacijama može dogoditi, jer se povećava moment prevrtanja, a smanjuje moment stabilizacije.

[image: leksikon-ANTIROLL-3.jpg]

Kod suvremenih automobila 'anti-roll bar' se ugrađuje u prednjem i stražnjem ovjesu. Ovisno o željenoj voznoj značajci bira se promjer prednje i stražnje balans štange

Pored toga mijenja se poprečni nagib kotača - oni se uvijaju prema unutra, što otežava prianjanje kotača i dodatno pogoršava situaciju. Zbog toga treba na svaki način spriječiti dodatno naginjanje karoserije, a to se najbolje postiže balans štangom, odnosno anti-roll barom, a pomaže i ukrućivanjem amortizera. U istim se uvjetima vožnje automobil bez balans štange dvostruko više naginje nego kad je ugrađena.

ako hocete kontrolirati geometriju kotaca na straznjem torzionom mostu, treba napraviti sponu od sredine na dno rukavca

ove stelajuce sipke su super, samo pazite kod spona, jedna mora biti stelajuca i kad radite da van je "loss" kad auto stoji ravno

u principu anti roll sipkom smanjujemo roll u odnosu na pich jer i jedno i drugo jos definiramo oprugama,amortizerima i rasporedom mase,geometrijom.....

i auto vam je u balansu, kad su vam rollovi jednaki, ostalo je sve na vozacu :lol::) i gumama :)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...