Raptor6767 Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 2 firme u UK rade gotove kitove za 172/182. Nema sumnje da će uskoro izači i 197 kitovi. Cifre su min 3500 GBP To znam, navodno uskoro izlazi KTR kit koji bi dignuo 50-60ks 197icu, ali to je već jako dugo "uskoro", a ovo mi se čini interesantnim - imati turbokompresor...dosta snage, a ponaša se kao N/A. Svejedno, tnx na info. :thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredy Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 josey - GDI i RStuning raptor - turbokompresor? Misliš solo kompresor valjda, turbo + kompresor je već teža shema daj se ulogiraj na RKH forum onak inkognito kak samo ti znaš i baci oko na slijedeći topic http://www.renault-klub.hr/forum/index.php?showtopic=21711&st=40 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 Kompresoru je nedostatak manja snaga i manja ekonomičnost...Kompresor stalno "jede" benzin čak i u leru... Turbina s druge strane čak i diže efikasnost motor u određenim uvjetima i manje "jede" benzin... Kod kompresora su remenice i remen problem.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coupe VD Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 ...po ovome kako čitam ispada da je kompresor loša opcija...a motori na kojima je rađena konverzija na turbo su imuni na probleme...turbine ne odlaze, egt nikad ne ode u nebesa, nema povećane potrošnje ulja zbog loše podešenog tlaka ulja na turbu itd. Ispada da su sve loše stvari na strani kompresora i da je taj setup potencijalno problematičan i neekonomičan. Sve ima svoje prednosti i mane, stvar je samo u tome kako će to netko složiti, što očekuje od tog što složi, za što će koristiti taj auto itd. Mene bi primjerice više zadovoljio gain od 60-ak konja (sa 170 na cca 230) bez turbo rupe i bez nagle provale snage i momenta nego gain od 90-ak konja onako kako ga razvija 90% auta na kojima ne to naknadno rađeno...spool na 3000 okretaja i onda nagli peak i na 6500 je sve gotovo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raptor6767 Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 (edited) josey - GDI i RStuning raptor - turbokompresor? Misliš solo kompresor valjda, turbo + kompresor je već teža shema daj se ulogiraj na RKH forum onak inkognito kak samo ti znaš i baci oko na slijedeći topic http://www.renault-klub.hr/forum/index.php?showtopic=21711&st=40 :rofl::rofl: Ma, ne da mi se više otvarat mailove, a iskreno izgubio sam i inspiraciju za neka "posebna" imena i priče, a onda nije fora. Vratimo se na temu: Nemam pojma, ja sam dobio dojam da je ovaj Rotex neki turbokompresor - očito sam se prevario...kaj ja znam...:doh: Kreten. :drink: Mene bi primjerice više zadovoljio gain od 60-ak konja (sa 170 na cca 230) bez turbo rupe i bez nagle provale snage i momenta nego gain od 90-ak konja onako kako ga razvija 90% auta na kojima ne to naknadno rađeno...spool na 3000 okretaja i onda nagli peak i na 6500 je sve gotovo. Upravo tako :thumbsup:, jednom kad se čovjek navikne na linearno razvijanje snage (naglasak u ovoj rečenici je na riječi SNAGA - koje - IMHO - kronično fali u Cliju) onda mu neke nagle i kratke provale snage ne odgovaraju premda i one imaju svoje čari (kad se sjetim svog Audija 100 2.5TDI - imao je takvu provalu momenta 1900-3000rpm da je to bilo strašno nešto, a onda nula bodova). I da mi se G ne osjeti zapostavljenim: Kompresoru je nedostatak manja snaga i manja ekonomičnost...Kompresor stalno "jede" benzin čak i u leru... Turbina s druge strane čak i diže efikasnost motor u određenim uvjetima i manje "jede" benzin... Slažem se. :thumbsup: Edited December 25, 2009 by Raptor6767 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfaludak Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 g - postoje i kompresori sa kuplungom koji ne "jede" snagu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Turbo ce manje grijati usisni zrak(makar tu kolicinu zraka nije tesko ohladiti), kod turba ce biti veci EGT(to je lose). bullshit , ajd do Mahaleca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredy Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 g - postoje i kompresori sa kuplungom koji ne "jede" snagu on/off - nešto tipa ford falcon - mad max? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SvenDaMan Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 on/off - nešto tipa ford falcon - mad max? da, na kuplung, ko kompresor klime ja mislim da je to zakon riješenje jedino treba vidjeti kako je s mapama goriva.... na falconu je bilo lako, samo je kroz fergazer više ili manje zraka puhalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario_S3 Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Kazaljka od benge se naočigled pomiče :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario_S3 Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 (edited) Da mi ovak ide auto bolio bi me tuki kolko pije http://www.g-power.de/934.html?L=1&carid=6000&artgr=6001#Produkt_Start Edited December 25, 2009 by Mario_S3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario_S3 Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Ispričavam se ako sam naporan al auto je čisti sex Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzek Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 ovaj beki je fora Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 ovaj beki je fora Ma zajebavaš :lol::rofl::rofl: Ja bi meknul ovu naranču pod heubom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 (edited) Kompresoru je nedostatak manja snaga i manja ekonomičnost...Kompresor stalno "jede" benzin čak i u leru... Turbina s druge strane čak i diže efikasnost motor u određenim uvjetima i manje "jede" benzin...Kod kompresora su remenice i remen problem.. Zato postoje razlicite varijante kompresora tj. sa i bez ventila. Ja na Coupeu imam MP62 kompresor koji ima ventil i na leru nema tlaka, na 180km/h nema tlaka ako je popušten gas (isto kao i kod turba), ali prednost najveca je u tome sto cim stisnes gas imas odmah tlak bez obzira dali ti bio na 1500rpm ili na 5000rpm! Naravno i na leru mozes imati puni tlak ako stisnes jace gas ...po ovome kako čitam ispada da je kompresor loša opcija...a motori na kojima je rađena konverzija na turbo su imuni na probleme...turbine ne odlaze, egt nikad ne ode u nebesa, nema povećane potrošnje ulja zbog loše podešenog tlaka ulja na turbu itd. Ispada da su sve loše stvari na strani kompresora i da je taj setup potencijalno problematičan i neekonomičan.Sve ima svoje prednosti i mane, stvar je samo u tome kako će to netko složiti, što očekuje od tog što složi, za što će koristiti taj auto itd. Mene bi primjerice više zadovoljio gain od 60-ak konja (sa 170 na cca 230) bez turbo rupe i bez nagle provale snage i momenta nego gain od 90-ak konja onako kako ga razvija 90% auta na kojima ne to naknadno rađeno...spool na 3000 okretaja i onda nagli peak i na 6500 je sve gotovo. Kompresora se valjda svi ovdje „boje“ jer se on ovdje jaaaako malo slagao i 99% prerada ovdje na forumu su turbo! 10x je manje brige sa kompresorom nego sa turbom! Za svaki dan puno je lijepse voziti kompresor nego turbo! Minus kompresora je samo u tome što je manje dijelova za njega (usisnih grana, remenica, watercoolera...), kompliciranija je ugradnja i krajnja snaga je manja (iako je snaga kod kompresora konstantnija) g - postoje i kompresori sa kuplungom koji ne "jede" snagu Bez obzira koji je kompresor u pitanju uvijek „jede“ snagu jer se pogoni sa remenice i predstavlja određeno opterecenje motoru, pitanje je samo koliko snage ce „pojesti“! Edited December 25, 2009 by Maverick Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZOD Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Turbo ce manje grijati usisni zrak(makar tu kolicinu zraka nije tesko ohladiti), kod turba ce biti veci EGT(to je lose). Turbo če više grijat zrak od kompresora jer je ipak on fizički spojen na ispušni kolektor što grije, dok kompresor najčešće nije ni blizu istom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Zod nije prenos temperature kroz osovinu znacajan. http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_transfer_coefficient A ostalom ulje ju hladi. A kazu da slika kaze 1000rijeci http://www.eaton.com/ecm/groups/public/@pub/@eaton/@per/documents/content/ct_128484.gif http://www.turbobygarrett.com/turbobygarrett/images/catalog/Turbochargers/gt30_images/GT3071R_comp_e.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Kako volim kada ga komplicirate sa hrpom formula, grafova itd, itd... kompresor na 0,5 bara stvara temperaturu u usisu od 46stupnjeva ako je vani 25 stupnjeva (to je ako nema nikakvog dodatnog hlađenja) ako pak ima hlađenje preko IC-a ili WC-a (nije WC za kakiti nego watercooler ) ona je ta temp 28C Na istom tlaku i istoj vanjskoj temp zrak iz turba je u usisu na oko 90+C, a ako je hlađeni padne na nekih 50C u usisu! Ovo su neke generalije... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Na istom tlaku i istoj vanjskoj temp zrak iz turba je u usisu na oko 90+C, a ako je hlađeni padne na nekih 50C u usisu! Ovo su neke generalije... Ovo jaaaaaaaaaaako ovisi koji turbo, kakav IC itd. Npr. na mom setup-u pri 0,5 bara boost-a temperatura na usisu bude par stupnjeva iznad temperature ambijenta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Maverick ja neznam koje si ti turbine vidio, niti koji kompresor. Ali ako si dobre podatke dao taj kompresor je pun kurac i jos malo bolji od eaton npr. http://www.rbracing-rsr.com/turbo/TurboMaps/M62deltaT.gif Ali ako je manja iskoristivost kompresora, onda ce za isti tlak vise grijati zrak. BTW na kompresoru 150C na usisu pri 1bar nije retkost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Ovo jaaaaaaaaaaako ovisi koji turbo, kakav IC itd. Npr. na mom setup-u pri 0,5 bara boost-a temperatura na usisu bude par stupnjeva iznad temperature ambijenta. Naravno da zavisi od kompletnog setupa auta Ja ovdje pricam samo o nekim „opcim“ vrijednostima da bi se dobila slika koja je razlika u temperaturi (podatke nisam izmislio nego sam ih uzeo sa NGM motorsporta koji slazu na Hyundaie kompresore i turbine)! Maverick ja neznam koje si ti turbine vidio, niti koji kompresor. Ali ako si dobre podatke dao taj kompresor je pun kurac i jos malo bolji od eaton npr.http://www.rbracing-rsr.com/turbo/TurboMaps/M62deltaT.gif Ali ako je manja iskoristivost kompresora, onda ce za isti tlak vise grijati zrak. BTW na kompresoru 150C na usisu pri 1bar nije retkost. Nemoj se ljutiti ali sa nekim podacima se svadjas barem sto se kompresora tice! Pa na ovom grafu koji si dao pise 150F to ti je 65C! Na 1 bar kompresor niti blizu ne radi 150C Imas 5 razlicitih generacija Eaton kompresora! Samo trebas znati sto i kako ti treba (isto kao i kod turba) Zato recimo na Mini mozes staviti MP112 kompresor a mozes staviti i M45 kompresor. Sa MP112 imati ces na 0,2 bara istu snagu kao sa M45 na 0,8 bara uz 3puta manju temperaturu u usisu i jos bude auto manje trosio jer kompresor nije M nego je MP! Kompresor grije zrak samo toliko koliko se zrak zagrije od „komprimiranja“ i to je to, a kod turba imaš malo vise stvari koje zrak griju prije usisa! Kako god da okrenes ako uspoređujemo priblizno iste setupe (isti tlak) temperatura zraka iz kompresora je barem za 20% manja nego temperatura zraka iz turbine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 (edited) Prvo razlika od 150F je 82C, 0F nije 0C. Ovaj graf kaze da pri 0.69bara boosta(10psi nije 1bar) ide do nekih 180F vruciji zrak nego na ulazu. Uzmes npr da je ljeto, vani +30C na to dodas 180F i eto 130C usisnog zraka na 0.69bara boosta. A ovo da ces s mp112 imati na 0.2bara na mini-ju vecu snagu nego s m45 s 0.8bara mi se neda komentirati. BTW kod mr_g dok je imao neki cudan senzor temp zraka, nakon sto je razvukao sve tri brzine temp(po senzoru) nije niti jedan C porasla(0.7bara boosta). Senzor je bio jakoooo spor. Edited December 25, 2009 by fire Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Prvo razlika od 150F je 82C, 0F nije 0C.Ovaj graf kaze da pri 0.69bara boosta(10psi nije 1bar) ide do nekih 180F vruciji zrak nego na ulazu. Uzmes npr da je ljeto, vani +30C na to dodas 180F i eto 130C usisnog zraka na 0.69bara boosta. 180F je 82C, a ne 150F, 150F je onoliko koliko sam napisao psi, bar... znam koliko je 10psi-a, toliko sam jos pismen i nemoras se odmah grciti ako nisi u pravu... ovdje se samo raspravlja i ja mislim da sam u pravu! :naughty: Kod kompresora sve zavisi od okretaja kompresora, velicine kompresora i tlaka koji guras unutra i onda tako dobijes temp usisa! Ja na 2.7L imam Eaton MP62 i daje 0,5 bara na malo manje od 8000rpm! Pa ti racunaj koliko mi je temp usisa, a kada izracunas ja budem ti rekao! Ovisno od generacije kompresora mozes ga terati do 12.000 ili 14.000 rpm ali to je sasvim druga tema! A ovo da ces s mp112 imati na 0.2bara na mini-ju vecu snagu nego s m45 s 0.8bara mi se neda komentirati. Zasto nebi komentirao? I ja znam ponekada pogrijesiti ali na zalost mislim da danas nije taj dan :no2: P.S. nisam rekao da bi snaga bila veca nego da bi bila ista i to je 90% tocno jer nisam racunao ali priblizno je tako. Mogu izracunati ali trenutno mi se neda! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesko Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 180F je 82C, a ne 150F, 150F je onoliko koliko sam napisao psi, bar... znam koliko je 10psi-a, toliko sam jos pismen i nemoras se odmah grciti ako nisi u pravu... ovdje se samo raspravlja i ja mislim da sam u pravu! :naughty: Kod kompresora sve zavisi od okretaja kompresora, velicine kompresora i tlaka koji guras unutra i onda tako dobijes temp usisa! Ja na 2.7L imam Eaton MP62 i daje 0,5 bara na malo manje od 8000rpm! Pa ti racunaj koliko mi je temp usisa, a kada izracunas ja budem ti rekao! Mene konkretno zanima koliku si remenicu stavio na m62,i taj tvoj kompresor od kojeg je auta,koja godina proizvodnje,unaprijed zahvaljujem ako imaš kat.broj kompresora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now