Maverick Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Mene konkretno zanima koliku si remenicu stavio na m62,i taj tvoj kompresor od kojeg je auta,koja godina proizvodnje,unaprijed zahvaljujem ako imaš kat.broj kompresora? 2,25" je remenica, kompresor je MP62, a ne M62, auto je bio Pontiac Bonneville SSEI! Kataloški broj nemam Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 2,25" je remenica, kompresor je MP62, a ne M62, auto je bio Pontiac Bonneville SSEI!Kataloški broj nemam U cemu je razlika M62 - MP62? M62 je isao na Mercedes 230 CLK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesko Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 2,25" je remenica, kompresor je MP62, a ne M62, auto je bio Pontiac Bonneville SSEI!Kataloški broj nemam koja je razlika tog tvog mp62 kompresora i m62 od mercedesa slk230k? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 (edited) Razlika je samo u bajpas ventilu! M62 ga nema pa uvijek na istim okretajima imaš isti tlak (npr. na 4000rpm imaš 0,3 bara), a MP62 ima bajpas ventil pa kada se voziš normalno zrak se vrti unutar kompresora i nemaš tlaka sto znaci manju potrosnju goriva, a cim stisnes gas odmah imas tlak! Edit: krivo sam napisao... remenica na kompresoru je 3" Edited December 25, 2009 by Maverick Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitja Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 (edited) MP su noviji. Bolji dizajn. 10% do 15% bolje protocni nego "klasicni" M. Inace bypas ventil na starijim modelima trebas staviti sam jer je eksterni. Edited December 25, 2009 by Mitja Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesko Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Razlika je samo u bajpas ventilu! M62 ga nema pa uvijek na istim okretajima imaš isti tlak (npr. na 4000rpm imaš 0,3 bara), a MP62 ima bajpas ventil pa kada se voziš normalno zrak se vrti unutar kompresora i nemaš tlaka sto znaci manju potrosnju goriva, a cim stisnes gas odmah imas tlak! Na ponitacu Bonneville je m90 kompresor ne mp62, Pa i na mecedesu imaš bajpas ventil samo što nije direktno na kompresoru,nego je sa strane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 ovaaaaaaaaaaaj, ajmo nesto rjesit... di vi mirite tlak, na kompresoru turba/kompresora ili u usisnoj grani? kako mozesimat istu snagu na 6000rpm na 1bar i na 0.2bar ? puno nelogicnosti. nelogicno mi je jos kako kompresor puno grije zrak, npr rotrex? dizajniran je ko kompresorsko kuciste turba samo sto ga vrti remenica. iz kojeg razloga on sad vise grije zrak od obicnog turba* hvala naodgovorima unaprijed Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Isporucivani su sa dvije vrste kompresora M62 i M90! Gledao sam to 100 puta dok sam mislio da su mi poslali MP45! Postoje naravno i eksterni ti ventili, a koji auti ga imaju, a koji nemaju nemam pojma... nisam niti gledao! Moj kompresor ga ima na sebi pa je samim tim manja zafrkancija! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 ovaaaaaaaaaaaj, ajmo nesto rjesit...di vi mirite tlak, na kompresoru turba/kompresora ili u usisnoj grani? kako mozesimat istu snagu na 6000rpm na 1bar i na 0.2bar ? puno nelogicnosti. nelogicno mi je jos kako kompresor puno grije zrak, npr rotrex? dizajniran je ko kompresorsko kuciste turba samo sto ga vrti remenica. iz kojeg razloga on sad vise grije zrak od obicnog turba* hvala naodgovorima unaprijed Barem ja mjerim tlak u usisnoj grani! Kod kompresora se sve svodi na protok zraka, MP112 ima 2,5x veci protok zraka od MP45! Kompresor ne grije vise zrak od turba to ja cijelo vrijeme i pricam ali mi ocito bas i neide objasnjavanje! :drink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 cut... Zato recimo na Mini mozes staviti MP112 kompresor a mozes staviti i M45 kompresor. Sa MP112 imati ces na 0,2 bara istu snagu kao sa M45 na 0,8 bara uz 3puta manju temperaturu u usisu i jos bude auto manje trosio jer kompresor nije M nego je MP! Kompresor grije zrak samo toliko koliko se zrak zagrije od „komprimiranja“ i to je to, a kod turba imaš malo vise stvari koje zrak griju prije usisa! Kako god da okrenes ako uspoređujemo priblizno iste setupe (isti tlak) temperatura zraka iz kompresora je barem za 20% manja nego temperatura zraka iz turbine. meni je ovo gore cudno... fizika na zemlji kaze drugacije cut... A ovo da ces s mp112 imati na 0.2bara na mini-ju vecu snagu nego s m45 s 0.8bara mi se neda komentirati. hm evo fire potvrdjuje moje sumlje Barem ja mjerim tlak u usisnoj grani! Kod kompresora se sve svodi na protok zraka, MP112 ima 2,5x veci protok zraka od MP45! Kompresor ne grije vise zrak od turba to ja cijelo vrijeme i pricam ali mi ocito bas i neide objasnjavanje! :drink: ok, gle imajedna jako jednostavna formula Q=A*v primjeni je na zrak ako u jedan sustav upumpavas 100cm3 zraka u jedinici vremena i ako upumpavas 500cm3 zraka u istojjedinici vremena, sta se desava sa tlakom? tako dami ona tvoja terorija 0.2bar i 0.8bar jednako konja nikako neide u glavu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesko Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 2- Josey Nije stvar u tlaku nego u količini,objasnit ću ti na jednostavom primjeru Recimo ako imaš dvije cijevi od vode jedna fi 10 a druga fi 100 i kroz njih pustiš vodu istog tlaka naprimjer 10sek,koja će više vode izdacit? Tako ti je i kod kompresora,mali kompresor mala količina zraka a isti tlak u odnosu na veliki kompresor gdje će količina zraka biti recimo duplo veća. Automatski će veći kompresor na manjem tlaku dati mnogo više snage nego mali kompresor sa dosta većim tlakom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Da 0.2 i 0.8 je prevelika razlika. No može biti nešto manja razlika u tlaku za istu snagu ako se radi o jako različitim kompresorima, različitim usisnim granama, različitoj volumetrijskoj efikasnosti glave, itd... Drugim riječima hoće reći da će manji kompresor dizanjem tlaka stvarati i veće vrtloženje i veću temperaturu, a da je "efektivni" protok zraka kroz glavu isti kao i na većem kompresoru na manjem tlaku, sa manjim vrtloženjem i zagrijavanjem zraka... No opet 0.2 i 0.8 isto?! Nema šanse. Osim ako je ovaj mali preeeeemali pa ga prevrtavaš da isporuči istu snagu te mu time i pada efikasnost... Eto, to je moje "laičko" poznavanje i ono što sam naučio čitajući znalce... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 2- JoseyNije stvar u tlaku nego u količini,objasnit ću ti na jednostavom primjeru Recimo ako imaš dvije cijevi od vode jedna fi 10 a druga fi 100 i kroz njih pustiš vodu istog tlaka naprimjer 10sek,koja će više vode izdacit? Tako ti je i kod kompresora,mali kompresor mala količina zraka a isti tlak u odnosu na veliki kompresor gdje će količina zraka biti recimo duplo veća. Automatski će veći kompresor na manjem tlaku dati mnogo više snage nego mali kompresor sa dosta većim tlakom. Je, ali kakve to veze ima ako oba pumpaju zrak u malu roru usisne grane i male ventile koji su identični u oba slučaja?! Možeš ti imati 8000mm projer kompresora, ako ti je fi runnera na usisnoj fi30, tlak na usisnoj će rasti, ali protok neće rasti nakon što se usisna i motor "zasiti" zraka... Tada samo raste vrtloženje i grijanje zraka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
woo Posted December 26, 2009 Author Share Posted December 26, 2009 zato se fino ispolira usis protok je površina puta brzina .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 2- JoseyNije stvar u tlaku nego u količini,objasnit ću ti na jednostavom primjeru Recimo ako imaš dvije cijevi od vode jedna fi 10 a druga fi 100 i kroz njih pustiš vodu istog tlaka naprimjer 10sek,koja će više vode izdacit? Tako ti je i kod kompresora,mali kompresor mala količina zraka a isti tlak u odnosu na veliki kompresor gdje će količina zraka biti recimo duplo veća. Automatski će veći kompresor na manjem tlaku dati mnogo više snage nego mali kompresor sa dosta većim tlakom. vesko kuzim ja da je stvar u kolicini, zato i pitam, jer nisam 100% siguran al mi je totalno nelogicno to sta vi pricate, a ciljam upravo na ovo sta mr g prica Je, ali kakve to veze ima ako oba pumpaju zrak u malu roru usisne grane i male ventile koji su identični u oba slučaja?! Možeš ti imati 8000mm projer kompresora, ako ti je fi runnera na usisnoj fi30, tlak na usisnoj će rasti, ali protok neće rasti nakon što se usisna i motor "zasiti" zraka... Tada samo raste vrtloženje i grijanje zraka... dakle pumpe zraka natjeravaju zrak u konacno velik volumen - posudu (usisnu granu) ako pumpa koja ima veci protok upumpava taj zrak u usisnu granu, tlak u usisnoj grani ce rast, tako da vise nece bit 0.2 nego ce bit 0.8 ili cak veci! nemojmo sad brkat razlike veliki i mali turbo pri istom tlaku daju razlicitu konjazu, to je zbog potpuno drugog razloga ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 (edited) A u cemu je po tebi razlika izmedju kompresora i turbokompresora? Dvije identicne stvari, ako ne uzmemo u obzir da je jedna "parazit" na motoru. Pumpao ti rucnom pumpom ili kompresorom ili turbokompresorom, tlak i kolicina zraka ovise o geometriji (citaj kapacitetu) svakog pojedinog i volumena u koji to treba ubaciti. Postoji po meni samo jedna stvar: Hoce li na istom tlaku i istoj kolicini sa turbinom i kompresorom snaga istih motora biti jednaka? Da ponovim, kompresor je "parazit". Edited December 26, 2009 by KIMI_1.8T Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 A u cemu je po tebi razlika izmedju kompresora i turbokompresora?Dvije identicne stvari, ako ne uzmemo u obzir da je jedna "parazit" na motoru. Pumpao ti rucnom pumpom ili kompresorom ili turbokompresorom, tlak i kolicina zraka ovise o geometriji (citaj kapacitetu) svakog pojedinog i volumena u koji to treba ubaciti. Postoji po meni samo jedna stvar: Hoce li na istom tlaku i istoj kolicini sa turbinom i kompresorom snaga istih motora biti jednaka? Da ponovim, kompresor je "parazit". u backpressure-u kompresor ga nema ! a on je jedan jako bitan faktor za konacnu konjicu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Tko je "pripasao" kompresor na onu integru od cca nekih 300ks?!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vesko Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 vesko kuzim ja da je stvar u kolicini, zato i pitam, jer nisam 100% siguran al mi je totalno nelogicno to sta vi pricate, a ciljam upravo na ovo sta mr g prica dakle pumpe zraka natjeravaju zrak u konacno velik volumen - posudu (usisnu granu) ako pumpa koja ima veci protok upumpava taj zrak u usisnu granu, tlak u usisnoj grani ce rast, tako da vise nece bit 0.2 nego ce bit 0.8 ili cak veci! nemojmo sad brkat razlike veliki i mali turbo pri istom tlaku daju razlicitu konjazu, to je zbog potpuno drugog razloga ! Nego o čemu mi pričamo nego o razlici između velikog i malog kompresora, isto ti je i sa turbinama,i kako može biti veći u usisnoj sa većim kompresorom ako ga ti limitiraš sa remenicom koji će tlak pumpati,ČITAJ BRE SA RAZUMJEVANJEM RAZLIKA JE U KOLIČINI Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 u backpressure-u kompresor ga nema ! a on je jedan jako bitan faktor za konacnu konjicu Izbjegavas odgovor. Ne pricamo sad o popratnim pojavama koje nisu dobre. Koji bi motor (dva identicna motora) na istom tlaku i istoj upuhanoj kolicini zraka dao vecu snagu, onaj sa kompresorom ili onaj sa turbinom? Link to comment Share on other sites More sharing options...
woo Posted December 26, 2009 Author Share Posted December 26, 2009 imam ja jedno drugo, laičko pitanje. recimo mašina je 1.6, kao navedeno, kompresor vs turbo. e sad, recimo da ta mašina daje u na izvedbi 100 ks. sa forced 180 ks. s kojom je potavkom mašina više opterećena? jer kompresor optereti na radilici dok turbo na ispuhu. i kolka je prednost u cijeloj toj priči da se može optimirati ispuh ko na NA motoru, u cijeloj priči o efikasnosti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Naravno da je kolicina zraka bitna. Razlika je samo u tome sto za veliku turbinu treba imati i „veliki motor“, a za veliki kompresor netreba imati veliki motor! Da uzmem primjer koji znam... moj auto sa MP45 kompresorom na 0,5 bara imao bi 220KS, sa MP62 imam 274KS, sa MP90 bio bi na 300+ KS bez ikakve brige! Znaci tlak je isti i razlika je samo u kolicini zraka koji svaki od ovih kompresora „pumpa“ Turbo daje vise snage na istom tlaku i opet u mojem slucaju da sam stavio turbo imao bi 300-310KS, a ovako imam 30KS manje koje mi kompresor pojede! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lovre Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Tko je "pripasao" kompresor na onu integru od cca nekih 300ks?!? To je bia kit bas za taj auto, tako da nema puno kemijanja nego je vecinom plug&play.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
charger Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 (edited) Tko je "pripasao" kompresor na onu integru od cca nekih 300ks?!? kompresor je glupost. Ako oces FI onda turbo. I sa time nije bila brza od jajeta sa serijskim integrinim motorom. I ona je imala JRSC kit tj BOLT ON. nikakva pripasavanja ili sl. http://www.youtube.com/watch?v=bXjgoVVBV3Q Turbine su daleko ispred bilo kakvog kompresora od 1500rpm pa do koliko got treba. (novi porsche turbo, Skyline R35, 135-ce...itd itd, nikakav lag ili sl) Primjer Turbonetics ball bearing turbo nove generacije, i njezin spool nakon cistog gašenja auta sa idle-a Edited December 26, 2009 by charger Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dinnek Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 To je bia kit bas za taj auto, tako da nema puno kemijanja nego je vecinom plug&play.... o mislim da si se zeznuo, ako se R5GTT-u bude dalo pisati moze malo o tom reci koju riječ, ali kako sam ja čuo nije bas bilo plug and play... :thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now