Jump to content

Recommended Posts

Posted

Koja glupost... Kao prvo pricamo o zimskim gumama, dakle zimskim uvjetima i naravno da ce ici na prednje gume...

Sto se tice ovih situacija gore... Kod vecine FWD automobila ce prije ici understeer, dakle prije ce prednji proklizat. Naravno nije pravilo, ovisi o situaciji, ali vecina ide preko nosa. Tako da ova gore logika nema smisla.

Pa jel itko od vas se malo "vozio" :lol: Koliko cesto vam se desilo da vam na FWD autu ode guzica (a da to niste htjeli), a koliko da vam ode "nos"?!

A da ne pricam po zimi i zimskim uvjetima. Jel vam cesce teze krenut, stat, skrenut kod kocenja (under) ili se okrecete po cesti :lol:

Situacija1 (od posta prije): pretjerali ulaskom u zavoj i pocne klizat preko nosa i ode mi ili u rinzol/grabu ili u auto iz suprotnog smjera. Jos imamo napred losije gume tako da smrt bude brza :lol:

• Replies 98
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Posted
Ovo je točno, bolje gume trebaju biti iza.

Mislim da smo o tome raspravljali već pred neko duže vrijeme, ali budemo ponovili...

Bolje gume moraju ići na zadnju osovinu (kod temperamentije vožnje), iz razloga što informacije o ponašanju prednje strane vozila dobivamo preko volana (znači osjećamo ponašanje prednjeg kraja), vidom (vidimo da li kotači gube kontakt - kližu); dok sa zadnje osovine informacije dobivamo samo preko sjedala (odnosno kralježnice) preko koje prepoznajemo što vozilo radi sa zadnjim krajem.

Kako informacije koje dobivamo preko volana i vidom registriramo i procesuiramo brže nego one koje dobivamo preko kralježnice dolazi do toga da će u graničnoj situaciji proklizavanja ta infromacija ako dolazi preko kralježnice biti "zakašnjela" te će auto već biti u nekoj vrsti bočnog proklizavanja kada mi toga postanemo svjesni.

Generalno je shvaćanje da je normalnom / prosječnom vozaču lakše kontrolirati i savladati proklizavanje prednjeg kraja vozila, te se iz tog razloga preporuča bolje gume staviti otraga.

Znači to izgleda ovako:

Situacija 1. - bolje gume naprijed - lošije otraga.

Pretjerali smo sa brzinom ulaska u zavoj -> stražnji kraj počinje proklizavati zbog lošijih guma, prednji kraj još uvijek ima dovoljno gripa -> ne percipiramo da je došlo do proklizavanja stražnjeg kraja -> kasnimo sa reakcijom -> vozilo će se izvrtiti.

Situacija 2. - lošije gume naprijed - lošije otraga

Pretjerali smo sa brzinom ulaska u zavoj -> prednji kraj počinje proklizavati -> osjetimo to na volanu i percipiramo vidom -> stražnji kraj ima dovoljno gripa jer su gume bolje -> usporavamo / dodajemo volan / smirujemo vozilo -> auto se neće izvrtiti.

To je ukratko objašnjeno zašto je bolje otraga staviti novije gume. Nama je to objašnjavao instruktor na Audi Driving Experiencu. Ako se dobro sjećam kad smo bili u AMC-u na vozačkom treningu isto je bila slična priča.

Samo da se razumijemo, ovo pitanje sa zimskim gumama nema previše smisla, u tom slučaju svakako zimske gume stavljamo na pogonsku osovinu bila ona prednja ili zadnja. Sve drugo je smiješno.

to bi bilo tako kada svi auti (pa cak i rwd) ne bi dolazili factory tuned tako da idu u debeli understeer

Posted

Pretjerali smo sa brzinom ulaska u zavoj -> prednji kraj počinje proklizavati -> osjetimo to na volanu i percipiramo vidom -> stražnji kraj ima dovoljno gripa jer su gume bolje -> usporavamo / dodajemo volan / smirujemo vozilo -> auto se neće izvrtiti.

.

Pretjerali smo sa brzinom ulaska u zavoj -> prednji kraj počinje proklizavati -> osjetimo to na volanu i percipiramo vidom -> stražnji kraj ima dovoljno gripa jer su gume bolje -> ne usporavamo jer pritiskom na kocnicu prednji kraj samo produzuje ravno zbog nedostatka gripa, ali eto straznji kraj ga ima dovoljno pa potezem rucnu / dodajemo volan al me kurca ne slusa / vozilo jurišaaa po cesti -> auto će se produzit u grabu

Posted

evo, vezano uz temu o gumama...

sad se vracam sa lanista od medića, preuzeo one klince palce za ray ban ocale i idem natrag zaobilaznicom... kod motela plitvice, covjek se sa vectrom opc zadarskih tablica skucao u ogradu, razbio prednji kraj, izrotirao se na cesti ali srecom nikome nista, vidim neki mladji par cini mi se, momak i cura i koliko sam skuzio, na vectri su bile ljetne gume...

naletio sam sa oko 130-140, skuzim da je sranje, fakat jeben full bremzung i astra je stala k'o ukopana bez imalo proklizavanja ili bacanja straznjeg kraja i mogu reci apsolutno svaka pohvala good yearu za ultra grip performance dvojku jer je to top guma i potvrdila je sve ono sto su napisali za nju.

necu na automobili nikad staviti dvije zimske gume ma sto god mislili, guma i kocnica glavu cuvaju a u ovim snjeznim uvjetima, prvenstveno guma...

za mene dileme nema, sve cetiri zimske... znam da mnogi nisu pri lovi ali bolje bilo kakva pa cak i jeftinija zimska guma od najbolje ljetne...

a i di je ovom zadraninu pamet bila na ljetnim gumama po autocesti vozit se malo prebrzo... steta automobila...

.

Posted

necu na automobili nikad staviti dvije zimske gume ma sto god mislili, guma i kocnica glavu cuvaju a u ovim snjeznim uvjetima, prvenstveno guma...

za mene dileme nema, sve cetiri zimske... znam da mnogi nisu pri lovi ali bolje bilo kakva pa cak i jeftinija zimska guma od najbolje ljetne...

a i di je ovom zadraninu pamet bila na ljetnim gumama po autocesti vozit se malo prebrzo... steta automobila...

.

necu bit gad, ali sam je izazivao vraga i trazio to sto je dobio. nemres ti u zagreb doc na takve uvjete, jos gore ako ovdje zivi, i po zimskim uvjetima se zajebavat s ljetnim gumama....tragicno je sto gro mojih frendova ima filozofiju - ma ne trebaju mi zimske.....sve dok se ne razbiju, a to dodje kad tad. nadam se da liku nije nis bilo.

4 zimske su muss, jer cak i s njima kad padne snijeg, mozes i driftat i oversteerat i vrtit se i gustat, nema da ces imat "previse" gripa. a na ljetnim gripa - NEMA.

Posted

Ljudi, pada snijeg!

VAŽNO!!!!

Svi koji imaju FWD i samo dvije zimske gume, POD HITNO nek idu vulkanizeru da im stavi te gume na stražnje kotače!

To je za Vašu sigurnost!

A svratite i do servisa da Vam isključe ABS! Sigurno je sigurno!

:rofl:

Posted
ja uglavnom smatram da pogonske uvik budu novije, al OBAVEZNO minjati sve 4...

ako na punticu minjam 2, onda na prednji kraj...

ali...

(po meni cista glupost)

YouTube - Michelin Tire Basic - Rear Tire Changed

Ovo je točno, bolje gume trebaju biti iza.

Mislim da smo o tome raspravljali već pred neko duže vrijeme, ali budemo ponovili...

Bolje gume moraju ići na zadnju osovinu (kod temperamentije vožnje), iz razloga što informacije o ponašanju prednje strane vozila dobivamo preko volana (znači osjećamo ponašanje prednjeg kraja), vidom (vidimo da li kotači gube kontakt - kližu); dok sa zadnje osovine informacije dobivamo samo preko sjedala (odnosno kralježnice) preko koje prepoznajemo što vozilo radi sa zadnjim krajem.

Kako informacije koje dobivamo preko volana i vidom registriramo i procesuiramo brže nego one koje dobivamo preko kralježnice dolazi do toga da će u graničnoj situaciji proklizavanja ta infromacija ako dolazi preko kralježnice biti "zakašnjela" te će auto već biti u nekoj vrsti bočnog proklizavanja kada mi toga postanemo svjesni.

Generalno je shvaćanje da je normalnom / prosječnom vozaču lakše kontrolirati i savladati proklizavanje prednjeg kraja vozila, te se iz tog razloga preporuča bolje gume staviti otraga.

Znači to izgleda ovako:

Situacija 1. - bolje gume naprijed - lošije otraga.

Pretjerali smo sa brzinom ulaska u zavoj -> stražnji kraj počinje proklizavati zbog lošijih guma, prednji kraj još uvijek ima dovoljno gripa -> ne percipiramo da je došlo do proklizavanja stražnjeg kraja -> kasnimo sa reakcijom -> vozilo će se izvrtiti.

To je ukratko objašnjeno zašto je bolje otraga staviti novije gume. Nama je to objašnjavao instruktor na Audi Driving Experiencu. Ako se dobro sjećam kad smo bili u AMC-u na vozačkom treningu isto je bila slična priča.

Samo da se razumijemo, ovo pitanje sa zimskim gumama nema previše smisla, u tom slučaju svakako zimske gume stavljamo na pogonsku osovinu bila ona prednja ili zadnja. Sve drugo je smiješno.

To što oni pričaju je upravo logično za uvjete koje spominju.. Neovisno jel FWD ili RWD... Ljeto, voda, akvaplaning..

No i kod FWD auta će to biti zadovoljeno u veći slučajeva jer će se zadnje gume puno sporije derati od prednjih guma, i iste neće biti čelestone, prije će postati plastika...

Zima je sasvim nešto drugo..

Posted
Ljudi, pada snijeg!

VAŽNO!!!!

Svi koji imaju FWD i samo dvije zimske gume, POD HITNO nek idu vulkanizeru da im stavi te gume na stražnje kotače!

To je za Vašu sigurnost!

A svratite i do servisa da Vam isključe ABS! Sigurno je sigurno!

:rofl:

ljudi, pada snijeg. svi koji imaju fwd i samo dvije zimske gume - odjebite s ceste i ne smetajte.

Posted

Znajuci da ovaj filmic mora bit neko sranje do sad ga nisam ni gledao :lol:

I tko bi rekao, sranje je :lol:

Ovo mora da je neki genijalac radio ovaj "test" :lol:

Jel trebam uopce komentirat zasto je glup :lol:

Posted
ljudi, pada snijeg. svi koji imaju fwd i samo dvije zimske gume - odjebite s ceste i ne smetajte.

Meni bolje sa ljetnim iza :P Nemaju svi RWD :lol:

Posted (edited)
Koja glupost... Kao prvo pricamo o zimskim gumama, dakle zimskim uvjetima i naravno da ce ici na prednje gume...

Sto se tice ovih situacija gore... Kod vecine FWD automobila ce prije ici understeer, dakle prije ce prednji proklizat. Naravno nije pravilo, ovisi o situaciji, ali vecina ide preko nosa. Tako da ova gore logika nema smisla.

Pa jel itko od vas se malo "vozio" :lol: Koliko cesto vam se desilo da vam na FWD autu ode guzica (a da to niste htjeli), a koliko da vam ode "nos"?!

A da ne pricam po zimi i zimskim uvjetima. Jel vam cesce teze krenut, stat, skrenut kod kocenja (under) ili se okrecete po cesti :lol:

Situacija1 (od posta prije): pretjerali ulaskom u zavoj i pocne klizat preko nosa i ode mi ili u rinzol/grabu ili u auto iz suprotnog smjera. Jos imamo napred losije gume tako da smrt bude brza :lol:

Potpis ogromni..:thumbsup: gluposti se pisu

Na Clio-u imam sve cetiri zimske, na Megane-u dvije (naravno na prednjoj osovini-pogonskoj). Kad me s Megane-om uhvatio prvi snijeg na ljetnim gumama (Continental Premium Contact) zaglavio sam na ravnom ispred garaze. S dvije zimske naprijed se najnormalnije vozim. Zadnje zimske uglavnom poboljšavaju kočenje i manje guza zaplese. Obadva auta su FWD i dobit s njima da zabaci guzu nije bas jednostavno, uvijek lete nosom van. Ako se slucajno dogodi da odleti guza, kod mene taj problem rijesava ESP, al to je sad druga tema..

Edited by desert.cobra
Posted

Budem si ja premjestio onda zimske gume iza da nikom ne smetam. Ne budem mogao krenuti ali nema veze ne bude mi bježala guzica kad sam na mjestu :lol:

Posted
Budem si ja premjestio onda zimske gume iza da nikom ne smetam. Ne budem mogao krenuti ali nema veze ne bude mi bježala guzica kad sam na mjestu :lol:

A ako slucajno i krenes, neces moc stat... Ali to je manje bitno :lol: Koliko cesto kocis?!?

Bitnije je kad s jednim parom dobrih guma (tj. jednim losim) se po losim uvjetima ganjas, vozis na rubu da ti u nekom slucaju 1:1000 u zavoju ne bi mozda pobjegao zadnji kraj :lol:

Posted

Eto potaknut jučerašnjom žustrom debatom sa frendom po pitanju montiranja para zimskih guma na određenu osovinu opet mu ništa nisam mogao dokazati (no to je već druga tema :D). Danas sam se bacio u malo opsežnije guglanje i među ostalim pronašao sam ovaj članak http://m.dnevnik.hr/index.php?article_id=104502 i njegov najzanimljiviji dio:

"Bolje gume montirati na pogonsku osovinu, dakle, u većini slučajeva na prednje kotače jer većina automobila ima prednji pogon, savjet je koji ste zasigurno čuli mnogo puta. Ispitivanja sigurnosti pokazala su, međutim, kako gume u boljem stanju trebaju biti na stražnjim kotačima, jer upravo stražnja osovina jamči ukupnu stabilnost vozila. U slučaju zanošenja u zavoju, stražnja osovina s lošim gumama neće moći ostvariti učinkoviti kontakt s podlogom, čija je posljedica potpuno zanošenje vozila i izlijetanje s ceste.

Ako se lošije gume nalaze naprijed, automobil će, u istoj situaciji, zadržati putanju stražnjeg kraja ali će početi proklizavati preko nosa. No to se lako rješava jednostavnim trikom, pritiskanjem kvačila, ili kod vozila s automatskim mjenjačem, otpuštanjem gasa. Konačno, proklizavanje preko nosa znatno je benignija pojava nego li proklizavanje preko repa. Mi smo se u to uvjerili u više navrata na testnom poligonu škole sigurne vožnje. Najbolje je imati sve četiri gume u istom stanju, po mogućnosti čim novije, i obvezno neka budu od istog proizvođača i, razumljivo, istog tipa."

Sad meni jest jasno na se na internetu svašta piše (uočite uostalom i komentare ispod teksta), pogledao sam masu onih filmića na tu temu (u stilu postavljenog na prethodnu stranicu) ali i dalje mi nije jasno kako netko može i dalje to tvrditi?? Da se razumijem meni jest jasno da to pravilo moža i vrijedi pri nekim extremnim uvjetima ali za prosječnog vozača i prosječnu prometnicu smatram da ako je čovjek primoren birati osovinu na koju montira zimske gume da to može biti samo i isključivo ona pogonska. Tako da bih bio zahvalan ako netko zna (ili je pak pronašao kakvi članak) išta malo bolje objašnjeno po tome pitanju da slobodno ovdje posta (znači ne sad ono tipa od moje tetke bratić je imao tako i onda mu se to i to desilo). Eto vjerovali vi ili ne čak je i oklada pala da će frend platiti seljenje guma sa prednje na stražnju osovinu (FWD je u pitanju) u svrhu testiranja te teorije :doh::notworthy::lol:

Znam da je već svima pun k**** ovakvih i sličnih tema (a meni pogotovo) ali svejedno molim za razumijevanje.

Posted
Eto potaknut jučerašnjom žustrom debatom sa frendom po pitanju montiranja para zimskih guma na određenu osovinu opet mu ništa nisam mogao dokazati (no to je već druga tema :D). Danas sam se bacio u malo opsežnije guglanje i među ostalim pronašao sam ovaj članak http://m.dnevnik.hr/index.php?article_id=104502 i njegov najzanimljiviji dio:

"Bolje gume montirati na pogonsku osovinu, dakle, u većini slučajeva na prednje kotače jer većina automobila ima prednji pogon, savjet je koji ste zasigurno čuli mnogo puta. Ispitivanja sigurnosti pokazala su, međutim, kako gume u boljem stanju trebaju biti na stražnjim kotačima, jer upravo stražnja osovina jamči ukupnu stabilnost vozila. U slučaju zanošenja u zavoju, stražnja osovina s lošim gumama neće moći ostvariti učinkoviti kontakt s podlogom, čija je posljedica potpuno zanošenje vozila i izlijetanje s ceste.

Ako se lošije gume nalaze naprijed, automobil će, u istoj situaciji, zadržati putanju stražnjeg kraja ali će početi proklizavati preko nosa. No to se lako rješava jednostavnim trikom, pritiskanjem kvačila, ili kod vozila s automatskim mjenjačem, otpuštanjem gasa. Konačno, proklizavanje preko nosa znatno je benignija pojava nego li proklizavanje preko repa. Mi smo se u to uvjerili u više navrata na testnom poligonu škole sigurne vožnje. Najbolje je imati sve četiri gume u istom stanju, po mogućnosti čim novije, i obvezno neka budu od istog proizvođača i, razumljivo, istog tipa."

Sad meni jest jasno na se na internetu svašta piše (uočite uostalom i komentare ispod teksta), pogledao sam masu onih filmića na tu temu (u stilu postavljenog na prethodnu stranicu) ali i dalje mi nije jasno kako netko može i dalje to tvrditi?? Da se razumijem meni jest jasno da to pravilo moža i vrijedi pri nekim extremnim uvjetima ali za prosječnog vozača i prosječnu prometnicu smatram da ako je čovjek primoren birati osovinu na koju montira zimske gume da to može biti samo i isključivo ona pogonska. Tako da bih bio zahvalan ako netko zna (ili je pak pronašao kakvi članak) išta malo bolje objašnjeno po tome pitanju da slobodno ovdje posta (znači ne sad ono tipa od moje tetke bratić je imao tako i onda mu se to i to desilo). Eto vjerovali vi ili ne čak je i oklada pala da će frend platiti seljenje guma sa prednje na stražnju osovinu (FWD je u pitanju) u svrhu testiranja te teorije :doh::notworthy::lol:

Znam da je već svima pun k**** ovakvih i sličnih tema (a meni pogotovo) ali svejedno molim za razumijevanje.

Stalno se "bolje gume" poistovjećuju sa "zimskim gumama"!

To NIJE isto!

Jedno je imati čelestonke otraga, a drugo imati zimske otraga... Na zadnjoj osovini mogu biti ljetne gume, samo neka imaju dosta profila... :drink:

Posted

http://www.javno.com/hr-crna/akademik-slobodan-lang-tesko-ozlijedjen-u-nesreci_294039

Krive ljetne gume

Neslužbeno se doznaje kako je njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno, jer je teško povređen i ima problema s plućima.

Inače, nesreća se dogodila u mjestu Pavučnjak nedaleko Jastrebarskog u srijedu oko 15.05 sati. Do nesreće je došlo jer su Nissanu bile ljetne, umjesto zimskih guma, pa je vozač zbog obilnog snijega, kliskog kolnika i neprilagođena brzine izgubio nadzor nad vozilom.

Prešao je na suprotnu stranu kolnika, te udario u betonski zid mosta. Langova stranačka kolegica Vesna Škare Ožbolt šokirana je tim događajem,a liječnici u bolnici nisu joj željeli dopustiti da ga vidi.

.

Posted (edited)

Ovo što si ti našao je OK, i odnosi se na uvjete kada nije snijeg na cesti, odnosno nisu zimski uvjeti. U tom slučaju ova teorija sa boljim gumama otraga ima smisla, znači kad je suh asfalt, kiša, proljeće, ljeto, jesen... itd... SVE OSIM SNIJEGA / LEDA NA CESTI.

Kada je snijeg na cesti samo kreten može stavit zimske gume na nepogonsku osovinu i smatrat da je to bolje. Neznam kako uopće netko može mislit da nešto drugo ima smisla i mogućnosti funkcionirati u praksi.

btw: di si ti vidio da gore piše "zimske gume" ili da se u bilo kojem od filmića spominje da treba zimske gume staviti na zadnju osovinu na FWD autu?

Edited by 2fast
Posted (edited)
Meni to opcenito nema smisla... (mislim ovo za stavit bolje gume iza)

Bolje gume isto treba uzeti sa rezervom... To ti znači imati gume otraga jednakog ili dubljeg profila ripni nego one napred i to ima smisla.. ;)

BTW, netko je vozio zimske otraga i slickove naprijed po zimi i kad je dobro ugrijao slikove, oni su bolje držali od zimskih, i zabacila se guzica i zabio se u ogradu... No njega treba pitati za detalje. Možda sam ja nešto krivo zapamtio...

No sličnu stvar mislim da je i Mille imao, samo se nije razbio...

I ja sam isto to doživio. Znači naprijed slikovi, otraga ljetne gume, i u rotoru mi guzica pobjegla.. Istina, kontrirao sam, no bilo je za dlaku.. :huh:

Edited by mr_G
Posted

Evo vam dilema slikovi na pogonske kotače ili zadnju osovinu?

Naravno na pogonske kotače, no tada moraš voziti opreznije jer su gume na zadnjoj osovini nesigurnije i za prosječnog vozača će sigurno izazvati situaciju sa oversteerom, gdje će biti mrtvih...

Tako da su mi ovi tekstovi za prosječnog vozača sasvim razumljivi...

Po tome je i logičnije imati pogonsku osovinu otraga... :D

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...