mr_G Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Svi ste omašili. Nema to veze sa toplinom goriva ili pumpe nego čisto sa nivoom i oblikom rezervara... Zato što je donja ploha rezervara ravna ploha bez swirl pota kojeg su imali stariji rezervari. Zato što je 3 litre u rezervaru cca 8mm nivoa. Zato što pumpa stoji na 10cm od donje plohe. Zato što sav benzin na ubrzanju "pobjegne" otraga i pumpa ostaje na suhome... Ovo je razlog zbog kojeg sam ja spalio jedan motor... :doh: Nije toliko izražen na atmosferskom motoru, no turbo motor niti pomišljati stiskati na rezervi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Svi ste omašili. Nema to veze sa toplinom goriva ili pumpe nego čisto sa nivoom i oblikom rezervara... Zato što je donja ploha rezervara ravna ploha bez swirl pota kojeg su imali stariji rezervari. Zato što je 3 litre u rezervaru cca 8mm nivoa. Zato što pumpa stoji na 10cm od donje plohe. Zato što sav benzin na ubrzanju "pobjegne" otraga i pumpa ostaje na suhome... Ovo je razlog zbog kojeg sam ja spalio jedan motor... :doh: Nije toliko izražen na atmosferskom motoru, no turbo motor niti pomišljati stiskati na rezervi... jel ima neka glupost koja može sjebati auto a da se nije tebi desila?:doh::doh: nemaš goriva krepa motor, fula gas krepa motor, fula gas iskoči bmw, pa kaj se tebi nebi desilo sve Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Jesi ti čuo za murfijev zakon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Jesi ti čuo za murfijev zakon? to neki bosanac koji tebe jebe ziher... murphyevi zakoni su tebe sjebali jednom...kasnije te jebe mozak koji ne pališ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 to neki bosanac koji tebe jebe ziher... murphyevi zakoni su tebe sjebali jednom...kasnije te jebe mozak koji ne pališ i da ajde sad back off sa OT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raptor6767 Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 OK, bez prepucavanja, podbadanja i podjebavanja zaključak je sljedeći: Faktori koji MOGU utjecati na performanse vozila dok je isti na rezervi: 1. Pregrijavanje pumpe goriva 2. Pozicija same pumpe u rezervoaru 3. Porast temperature goriva zbog pumpe goriva 4. ? RJEŠENJE: 1. Više goriva (no shit Sherlock) 2. Kiler goriva 3. ? Jel to to ili sam fulao? :thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Ja bih na tvom mjestu za početak mjerio tlak goriva u tri slučaja. Pun tank, pola tanka i rezerva, pa na osnovu toga probao doći do nekih zaključaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Debeli, Ja nisam niti offtopičario... :lol: Nego, neznam točno kako je kod tebe rene, riješen swirlpot. No kod većine novih auta je riješen tako da se pumpa uroni u plastičnu bocu, koja se cijela uroni u rezervar. E sad. Princip rada je sljedeći. Svo gorivo koje se vrati iz motora natrag, ide u tu posudu, i ta posuda je na neki način rezervar (rezerva benzina) na ubrzanjima kad će pumpa ostati na suhom jer benzin pobjegne natrag... E sad, što je motor jači, ima veće potrebe za benzinom, a zapremina posude se ne povećava. I doživiš to da u jednom trenutku pumpa počne loviti zrak dok se ubrzanje auta ne smanji, da se benzin "vrati" natrag do pumpe... Na atmosferskom motoru to nećeš jako osjetiti, vjerovatno će se vidjeti u ubrzanju, no kod turbo motora, to može spaliti klip... Rješenje ili vozi barem pola rezervara benzina stalno, ili stavi dodatni swirl pot i dodatnu pumpu, ili napravi rezervar koji će biti višlji nego širok ili dugačak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raptor6767 Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 Ja bih na tvom mjestu za početak mjerio tlak goriva u tri slučaja. Pun tank, pola tanka i rezerva, pa na osnovu toga probao doći do nekih zaključaka. To si se referirao na moj post ili od G-a? Ne znam kak da to mjerim, niti imam namjeru ulaziti u takve detalje, ne smeta mi to što mi auto ide sporije na rezervi, već me je interesiralo zašto. Nadam se da sam dobio (točan) odgovor na to. :thumbsup: Rješenje ili vozi barem pola rezervara benzina stalno, ili stavi dodatni swirl pot i dodatnu pumpu, ili napravi rezervar koji će biti višlji nego širok ili dugačak... "Race mode" mi je kad je kazaljka goriva na prvoj crti do rezerve, dakle, na cca 15L goriva. Isprobano u praksi. Tada sam "najbrži". Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomiTraktor Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 mozda tvoj sagem zna kad imas manje goriva pa namjerno malo modificra mapu ili ima mapu za taj scenario Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Prvo za grijanje goriva napravi jedan test. Vozi se i odi pimpnuti rezervar kolko je topli. 90% sam siguran da ce po ovome vremenu biti poprilicno hladan. Mislim da grijanje goriva/pumpe nema veze, nesto drugo je posrijedi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 nezna sagem ništa... To je fizikalno kako sam ja opisao... I ja uvijek pazim da imam 15-20l u rezervaru, jer je najsigurnije... No treba imati 20l benzina u autu.... :lol: Jebote to je 160kn... :lol: A da ne pričamo da voziš stalno 15kg tereta... :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 To si se referirao na moj post ili od G-a? Ne znam kak da to mjerim, niti imam namjeru ulaziti u takve detalje, ne smeta mi to što mi auto ide sporije na rezervi, već me je interesiralo zašto. Nadam se da sam dobio (točan) odgovor na to. :thumbsup: Odnosilo se na tebe. Obično se na fuel rail-u nalazi ventil za odzračivanje i mjerenje tlaka goriva pa se na njega spoji manometar za tekućine. Ako ti se to ne radi onda se žali Renaultu pa neka oni odgonetaju . Ovo što je TT napisao bi moglo imati smisla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Da, jedino ako se upali lampica od rezervere. Onda bi stvarno moglo biti istina to što tt spominje... To se lako vidi na električnoj shemi auta... Ako se rezervar spaja na ECU... Ali ja sam uvjeren da pumpa hvata zrak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 mozda tvoj sagem zna kad imas manje goriva pa namjerno malo modificra mapu ili ima mapu za taj scenario bas tak moguce, jer na cup autu i mareliu se to ne dogadja ovo o grijanju i sl. zaboravi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raptor6767 Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 nezna sagem ništa... To je fizikalno kako sam ja opisao... I ja uvijek pazim da imam 15-20l u rezervaru, jer je najsigurnije... No treba imati 20l benzina u autu.... :lol: Jebote to je 160kn... :lol: A da ne pričamo da voziš stalno 15kg tereta... :lol: Nije do para, dapače sa bengom nemam nekih problema, nego me čisto zanima. Jedini problem mi je kad mi je tank pun. Onda već kg igraju ulogu na mom slabašnom autu. Da ne idemo u OFF.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Onda stalno sipaj po 50kn i nemaš beda... :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Da, jedino ako se upali lampica od rezervere. Onda bi stvarno moglo biti istina to što tt spominje... To se lako vidi na električnoj shemi auta... Ako se rezervar spaja na ECU... Ali ja sam uvjeren da pumpa hvata zrak... Na ovom autu su sva računala umrežena...sve informacije se dijele međusobno. ECU ubrizgavanja "zna" nivo goriva u spremniku,između ostalog i zaslužan je djelomično za informaciju koja je iskazana na instrument-ploči na osnovi izračuna protoka kroz injektore. Plovak nije jedini faktor na osnovu kojega je pozicionirana kazaljka mjerača goriva. Pumpa ne hvata zrak jer je smještena u posudi sa nepovratnim ventilom koji održava maksimalni nivo goriva na usisu pumpe i ne ostaje suha sve dok ne dođeš na barem 2 litre preostalog goriva. Da pumpa hvata zrak,motor bi počeo trokirati. Moguće je da u trenutku kada se upali rezerva ubrizgavanje ograniči snagu motora,iaako ne postoji nikakava informacija o ovakvoj strategiji. Na Sagemu 2000 (Clio 2 RS) nema ovakvih simptoma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Na ovom autu su sva računala umrežena...sve informacije se dijele međusobno. ECU ubrizgavanja "zna" nivo goriva u spremniku,između ostalog i zaslužan je djelomično za informaciju koja je iskazana na instrument-ploči na osnovi izračuna protoka kroz injektore. Plovak nije jedini faktor na osnovu kojega je pozicionirana kazaljka mjerača goriva. Pumpa ne hvata zrak jer je smještena u posudi sa nepovratnim ventilom koji održava maksimalni nivo goriva na usisu pumpe i ne ostaje suha sve dok ne dođeš na barem 2 litre preostalog goriva. Da pumpa hvata zrak,motor bi počeo trokirati. Moguće je da u trenutku kada se upali rezerva ubrizgavanje ograniči snagu motora,iaako ne postoji nikakava informacija o ovakvoj strategiji. Na Sagemu 2000 (Clio 2 RS) nema ovakvih simptoma. Koliko litara ima ta posuda? Istina, clio RS je premali "potrošač" da popije tu posudu na full gasu i da pri tome ima značajnije ubrzanje (da je cijelo vrijeme benzin u rezervaru nabijen na zadnju stijenku).. No to se događa kod mene... Pola litre benzina koliko ima ta posuda se cugne jako brzo... :drink: No vjerujem da sagem ograničava snagu kako se približavaš kraju rezervara... Link to comment Share on other sites More sharing options...
IVAN! Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 meni je ecu boost znao rezat na rezervi kad sam bio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kegalj Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 moguće je da je tako složen kako bi na rezervi mogao čim više km proć ??? Znam da kod mene na Audiju kad se upali rezerva više klima ne radi... Znači od tog trena kad se lampica rezerve upali klima ode u ECON mod i ne može se upaliti dok god se ne natoči auto..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozy Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 nikad nisam na rezervi bio sa ovim autom pa ne znam.. fora je u tome sto su mali zuti stavili da se pali lampica od rezerve kada se potrosi 45l goriva a u rezervar stane 65l. a mala zuta mi se svega par puta upalila u ove 2 i nesto godine.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P.I.M.P. Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 samo da znas, u F1 se gorivo GRIJALO na 40C.....a ti si misli zasto. a ja znam neke koji su u zlatno doba street race-a vadili gorivo iz frižidera i točili u aute netom prije trke Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 a ja znam neke koji su u zlatno doba street race-a vadili gorivo iz frižidera i točili u aute netom prije trke Također i na Felicia kupu su neki hladili gorivo ako se ne varam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Ja sam također jedan od onih kojima nije jasna svrha podhlađivanja goriva. AFAIK benzin u tekućem stanju ne gori. Ne gori zato što se jedino u plinovitom stanju molekule benzina (CxHx) povezuju sa kisikom i na taj način čine gorivu smjesu. Da bi se što veća količina molekula benzina povezala sa molekulama kisika potrebno ga je što efikasnije raspršiti, ispariti itd., a to definitivno ne ide sa podhlađivanjem. Ako griješim u razmišljanju volio bih da me netko argumentirano razuvjeri . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now