Jump to content

Turbo znalci - namještanje wastegate-a?

Recommended Posts

Jedno pitanje za ljude sa iskustvom sa turbinama...

Zanima me kako točno i sigurno podesiti aktuator wastegatea na turbini.

Znači radi se o turbini sa Opelovog Z20LEH motora sa njenim originalnim internim wastegateom i njegovim aktuatorom.

Našao sam na Astra Sport forumu jedan način podešavanja.

Ukratko, oba vijka na "štangici" otpustim te oslobodim polugicu wastegatea da se može micati gore dolje slobodno. Rukom zatvorim wastegate, odnosno pomičem njegovu polugicu dok ne osjetim da se zatvorio. Pritegnem donji vijak do te pozicije i okrenem ga za još jedan puni krug. Pritegnem i gornji vijak koji osigurava da se polugica ne pomiče i to je to.

Da li je to ispravan i siguran način podešavanja?

btw: dosadašnji setup je bio cca 5-7mm dalje prema gore na štangici od onoga gdje bi sada bio ako ga namjestim po gore navedenoj metodi.

Boost se regulira i kontrolira preko solenoida ako se ne varam. Mislim da ovo podešavanje neće utjecati na iznos boosta koji će turbina davati, već možda na stabilnost i finoću regulacije.

Vidjet ćemo što će reć stari turbo znalci.

i ja se baš sa time igram trenutno hehe

meni su rekli da je savršeno ako turbina fila 0.55 bara kada je direkt spojen kompresorski dio sa WG aktuatorom (dakle bez ikakvih varalica) ali se meni to pokazalo bzvz jer je potrebno veoma otvoriti zaklopku WG-a čime je auto neupotrebljiv kada se vozi bez turbine jer stalno pušta tlak van i napuni tih 0.55 bara tek na 7000 okretaja.

Onda sam probao namjestiti tako da je napnut WG (dakle moraš s kompresorom napuhat zrak u njega da se otvori i onda ga uspiješ staviti na štangicu ali to je kod mene slučaj jer imam jači WG od Bonalumea... kod serijskog bi trebalo ići s rukom) i na taj način otvara brže ali meni se nije sviđalo jer voli otići malo jače u peak, a ja još imam standardne injektore pa mi sam odustao od toga zasada dok ne budem siguran da ima dosta benzina.

Sad imam namješteno tako da je zaklopka WG-a u nuli (dakle zatvorena i WG normalno dolazi na nju bez napinjanja) i to mi se čini nekako najbolje. Auto je puno elastičniji do trenutka kad turbina počne puniti, brže puni, ne ide puno u peak turbina i drži mi konstantu bez problema. A tako je i tvornica zamislila pa je to najbolje po meni.

Kad stavim jače injektore onda ću moći napnuti WG pa će praktički sam WG otvarat turbinu tako da mi varalica neće ni trebati....

sad zavisi što tebi točno treba????

Istina da solenoid kontrolira, i nemoze ici izvan mogucnosti federa.

Upravo to.:thumbsup:

Ukoliko ti je feder na WG-u preslab tlak ispusnih plinova (back pressure) ce sam otvoriti by-pass, tako da neces imati elektronsku regulaciju preko N75 ventila.

Edit:

Zapovecanje protoka i tlaka mogu se ugraditi aktuatori sa tvrdjim oprugama, ali......svaka je turbina preko tog aktuatora ogranicena da bi sto duze trajala.

2fast@ Ovo ti je ujedno i odgovor na PM.:)

Edited by KIMI_1.8T

OK. Ali da li je onaj sistem podešavanja koji sam gore opisao točan i ispravan ili ne?

Meni u biti sve funkcionira kak spada. Možda bi radilo i bolje da se aktuator "ispravnije" podesi. To me u biti samo zanima.

btw: mislim da Opel nema taj "N75" ventil, ne kužim se previše u VW turbo motore, ali mislim da ga oni imaju (odnosno kod njih se koristi taj naziv). Z20LET ima dva solenoida (prednji-kod turbine i stražnji-kod usisne grane) koji reguliraju boost.

Edited by 2fast

OK. Ali da li je onaj sistem podešavanja koji sam gore opisao točan i ispravan ili ne?

Meni u biti sve funkcionira kak spada. Možda bi radilo i bolje da se aktuator "ispravnije" podesi. To me u biti samo zanima.

btw: mislim da Opel nema taj "N75" ventil, ne kužim se previše u VW turbo motore, ali mislim da ga oni imaju (odnosno kod njih se koristi taj naziv). Z20LET ima dva solenoida (prednji-kod turbine i stražnji-kod usisne grane) koji reguliraju boost.

Kad napinjes aktuator, napinjes i oprugu u aktuatoru, sto znaci da ce tlak rasti, ali do odredjene granice - snage opruge.

N75 je ventil koji imaju svi auti, a ne samo VW. To je standardna oznaka za ventil koji elektronski regulira tlak na wastegate ( citaj - tlak turbine)

Za testiranje tlaka na wastegateu se koristi najobicniji manometar, i svaki proizvodjac turbine za svaki pojedini motor daklarira na koliko aktuator pocinje otvarati.

Mislim da je u tvom slucaju za std 0,40 - 0,45 bara, ali nisam siguran.

Ovo sa otpustanjem matica (a ne serfa kako si napisao) nije mjerilo.

Meni se cini na Audiju A6 2.5 TDI da na nekih 2500 okretaja popusi boost ili ga nesto sreze i full me to nekak zivcira. Jel moguce da je opruga odjebala ??

To su dva totalno razlicita sistema.

Audi ima vrijabilnu turbinu koja ima regulaciju tlakat na podtlak (vakuum), tj. podtlak zakrece krilca - mijenjaju kut pod kojim ispusni plinovi "napedaju" turbinu i na taj nacin reguliraju broj okretaja turbine, a samim time i tlak (kolicinu zraka).

Ti vjerojatno mislis na Blow off koji je na Opelu integriran u turbini (kompresorski dio).Jedina dva ventila koji reguliraju tlak su Wastegate (mehanicki) i N75 (elektricni-elektronski).

Postoje i sistemi koji imaju na WG-u duple ulaze (najbolji nacin za regulaciju tlaka punjenja jer drze WG u balansu), a za njih su potrebena dva elektronski regulirana ventila i na oba dolazi tlak. U tom slucaju tvrdja opruga nije potrebna da bi se dobio veci tlak.

To su dva totalno razlicita sistema.

Audi ima vrijabilnu turbinu koja ima regulaciju tlakat na podtlak (vakuum), tj. podtlak zakrece krilca - mijenjaju kut pod kojim ispusni plinovi "napedaju" turbinu i na taj nacin reguliraju broj okretaja turbine, a samim time i tlak (kolicinu zraka).

Mislis da je do toga to onda?

Ovo sa otpustanjem matica (a ne serfa kako si napisao) nije mjerilo.

Sorry, greška, mislio sam na matice.

Ti vjerojatno mislis na Blow off koji je na Opelu integriran u turbini (kompresorski dio).Jedina dva ventila koji reguliraju tlak su Wastegate (mehanicki) i N75 (elektricni-elektronski).

Postoje i sistemi koji imaju na WG-u duple ulaze (najbolji nacin za regulaciju tlaka punjenja jer drze WG u balansu), a za njih su potrebena dva elektronski regulirana ventila i na oba dolazi tlak. U tom slucaju tvrdja opruga nije potrebna da bi se dobio veci tlak.

Ne, ne mislim na blow off, on je na drugom mjestu... njega sam blindirao posebnim adapterom, nebitno za ovu priču.

Mislim na dva solenoida od kojih se jedan nalazi na turbini (označen na donjoj slici), i na jedan koji se nalazi iza ispod usisne grane. Oni reguliraju tlak na Z20LET motoru.

kkk041.jpg

Znači da zaključimo, u biti to što ću ja pomicati matice na štangici prema gore ili dolje u biti nema nikakve veze pošto to uopće neće utjecati na tlak koji će turbina davati jer je on reguliran putem solenoida?

Dali to može utjecati na nešto drugo? Znači ako pomaknem polugicu wastegatea prema dolje ili prema gore?

Ako napinjes polugu (slucaj kad je bila napeta 6-7mm) tlak koji daje turbina ce biti veci, ali sve do granice tlaka u uspuhu (backpressure-a) koji ce savladati oprugu u wastegateu i by-pasirati plinove mimo wastegatea.

Kuda ti idu crijeva sa ta dva ventila?

Jel imas na wastegateu prikljucak za dva crijeva (jedno iznad, a drugo ispod membrane)?

Ako napinjes polugu (slucaj kad je bila napeta 6-7mm) tlak koji daje turbina ce biti veci, ali sve do granice tlaka u uspuhu (backpressure-a) koji ce savladati oprugu u wastegateu i by-pasirati plinove mimo wastegatea.

Zar nebi trebao backpressure otvoriti wastegate kad savlada njegovu oprugu i pustiti ispušne plinove kroz njega, a ne mimo njega (odnoso preko krilaca)?

I time smanjiti tlak koji će turbina dati.

Kuda ti idu crijeva sa ta dva ventila?

Jel imas na wastegateu prikljucak za dva crijeva (jedno iznad, a drugo ispod membrane)?

Ovako, sa ovog koji je otraga kod usisne grane izvod znači ide na usisnu i dalje iz njega na onaj serijala blow off koji je integriran u turbinu (mislim da je to sve, nisam sada 100% siguran, a neda mi se zavlačit pod auto).

Sa ovog drugog jedan izvod ide na aktuator wastegate-a, jedan izvod na kompresorski dio turbine te jedan izvod na usisni dio turbine (znači prije usisnih krilaca).

Aktuator ima samo jedan ulaz gore iznad membrane.

Zar nebi trebao backpressure otvoriti wastegate kad savlada njegovu oprugu i pustiti ispušne plinove kroz njega, a ne mimo njega (odnoso preko krilaca)?

I time smanjiti tlak koji će turbina dati.

Pa to sam i napisao.

By-pasirati krilca turbine i proci kroz wastegate.

Ovako, sa ovog koji je otraga kod usisne grane izvod znači ide na usisnu i dalje iz njega na onaj serijala blow off koji je integriran u turbinu (mislim da je to sve, nisam sada 100% siguran, a neda mi se zavlačit pod auto).

Sa ovog drugog jedan izvod ide na aktuator wastegate-a, jedan izvod na kompresorski dio turbine te jedan izvod na usisni dio turbine (znači prije usisnih krilaca).

Aktuator ima samo jedan ulaz gore iznad membrane.

Ovaj prvi ventil koji si naveo, ne regulira tlak nego samo otvara Blow-off (vjerojatno je dodan tu zbog same konstrukcije Blow-off-a). Inace, tog ventila na ostalim autima nema, nego je cjevcica spojena direktno na na Blow-off, odnosno na usisnu granu.

Drugi ventil regulira tlak turbine.

Moguće da je taj drugi samo za blow off... jer mi se čini da nigdje drugdje dalje neide...

Nego, ajmo ovako, grafički..

Što se događa kada se matice (odnosno polugica wastegatea) pomiče u smjeru crvene (prema dolje), a što se događa kada se pomiče u smjeru zelene strelice (prema gore)?

actuator1.jpg

I ono što me u biti najviše zanima, koji je pravilan način podešavaja tih matica? Znači kupio sam drugu turbinu koja na sebi ima novi aktuator, kako podesim aktuator wastegatea ako recimo nema neki tvornički preset?

Znaci tebi tlak plinova pone otvarati WG tako da guru sipku prema dolje(u tom smjeru i BP gura). A sad imas tu oprugu da svladas BP. Znaci dok ti matice pomices prema gore(znaci skracujes razmak "sipke"), povecavas tlak na koje ce poceti otvarati.

Po mome bi trebao tako narihati da ti turbina drzi zeljeni tlak na max okretajima i tu stati s natezanjem. Znaci otpustis potpuno i lagano skracujes stangicu dok ne dobijes da drzi zeljeni tlak.

Ako ne boostas nesto puno preko 1bar mislim da se s time nemas potrebe igrati jer je BP relativno mali prema tvrdoci federa.

Crvena strelica - napinjes oprugu u aktuatoru - povecavas tlak, ali smo do snage opruge u odnosu na snagu (tlak) ispusnih plinova.

Zelena strelica - suprotno od crvene:)

Novi aktuator moze biti: 0,3bara, 0,4bara, 0,5 bara, ......i tako do 2 bara.

To, sam, bez podataka za aktuator i podataka za tvoj auto (tvoju turbinu) i bez manometra .....nemozes ispravno podesiti.

Svaka nova turbina je tvornicki podesena na aktuatoru.

Edited by KIMI_1.8T

Ok, znači ja tim pomicanjem matice mogu samo pomaknuti točku u kojoj će backpressure sam otvoriti wastegate?

Kod motora koji u biti putem solenoida regulira tlak, znači ne čisto mehanički, ja tim pomicanjem matice ne utječem na kranji boost koji će turbina davati? Odnosno neće mi ona zbog toga puniti većim / manjim tlakom?

To me zanimalo jer EDS / Regal / Courtney navode na se aktuator mora namjestiti na onaj gore opisani način, znači kad osjetiš da je wastegate zatvoren, okreneš maticu još jedan puni krug i to je to. KKK04 turbine koje se uzmu dikretno od njih dolaze sa tako namještenim aktuatorom.

Znaci ti s tim rihtas podrucje tlaka u kojem solenoid radi.

Jacim zatezanjem toga ces dobiti da solenoid nemoze spustiti tlak(npr zbog toga je vecina c20let motora poginulo, jer su dizali tlak a goriva nije bilo), a premalim zatezanjem da nemas dovoljan tlak. Treba napraviti kompromis sto zelis.

u smjeru zelene strelice ces povecavati tlak.imas eds koliko ti kaze da je za tvoju fazu konstantan tlak,,zatezi dok ne dodjes do njega? tlak provjeri na cukici ,,koliko ti deklarira over ?i over provjeri na cukici,,,

ps..pazi na over

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...