Jump to content

Turbo znalci - namještanje wastegate-a?

Recommended Posts

u smjeru zelene strelice ces povecavati tlak.imas eds koliko ti kaze da je za tvoju fazu konstantan tlak,,zatezi dok ne dodjes do njega? tlak provjeri na cukici ,,koliko ti deklarira over ?i over provjeri na cukici,,,

ps..pazi na over

Si ti s marsa pao?

Kak ces povecat tlak ako otpustas oprugu u WG-u?

Ukratko, oba vijka na "štangici" otpustim te oslobodim polugicu wastegatea da se može micati gore dolje slobodno. Rukom zatvorim wastegate, odnosno pomičem njegovu polugicu dok ne osjetim da se zatvorio. Pritegnem donji vijak do te pozicije i okrenem ga za još jedan puni krug. Pritegnem i gornji vijak koji osigurava da se polugica ne pomiče i to je to.

to ti je ispravno podešavanje!

u smjeru zelene strelice ces povecavati tlak.

:no2::no2:

tlak turba možeš regulirat na nekoliko načina

prvo i osnovno je da imaš sat koji ti pokazuje koliki je tlak

štangica koja ide od wast gate ventila na wast gate se može skratit...skračivanjem štangice smanjuješ otvorenost wast gate-a i na taj način ide više plinova kroz turbinsko kučište sčime se povečava broj okretaja propelera tj tlak punjenja

drugi način je da se na cijevčicu između wast gate venitla i kompresora turba ugradi manulani regulator tj varalica...na taj način varaš wast gate ventil o stvarnom tlaku tj potreban je veči tlak da bi se on pokrenuo jer višak tlaka ide na varalicu van

treći način je preko ECU-a za vozila koja imaju el. ventil za regulaciju tlaka tako zvani overboost ventil ili pierburg ili kako već

nađi prave parametre o svom turbu pa kreni ispitivat i regulirat

Možda smo se krivo shvatili. Mene ne interesira manualno podešavanje boosta.

Boost je meni elektronski reguliran preko solenoida i to je sve OK.

Čak na novoj mapi koju sam dobio od EDS-a imam boost fino reguliran po brzinama.

Ono što mene zanima je da li je moj aktuator wastegatea pravilno podešen.

Odnosno zanima me kako ga se pravilno podešava i stavlja u neki "početni" položaj.

Jer želim bit siguran da pravilno funkcionira i pravilno reagira.

dali otvara 100% u pravo vrijeme i pravoj količini bojim se da nikad nečeš 100% ustanovit...možeš samo testirat na način da gledaš po mjernom instrumentu tlak turba kad ga otvara i koliko...odpojiš el. ventil overboosta i probaš bez njega da vidiš točno kak wast gate ventil otvara i usporediš sa tvorničkim podacima auta ili nekim drugim autom no ni to nije neka 100% solucija...ja se nebi opterećivo baš previše sa tim podatkom

Moguće da je taj drugi samo za blow off... jer mi se čini da nigdje drugdje dalje neide...

Nego, ajmo ovako, grafički..

Što se događa kada se matice (odnosno polugica wastegatea) pomiče u smjeru crvene (prema dolje), a što se događa kada se pomiče u smjeru zelene strelice (prema gore)?

actuator1.jpg

I ono što me u biti najviše zanima, koji je pravilan način podešavaja tih matica? Znači kupio sam drugu turbinu koja na sebi ima novi aktuator, kako podesim aktuator wastegatea ako recimo nema neki tvornički preset?

Matice ide zeleno, veći tlak, matice idu u crveno manji tlak...

To je zakon relativnosti. Ako gledaš strelice u odnosu na šipkicu, što Miki gleda, onda suprotno... Štangica ide u crveno, veći tlak, štangica ide u zeleno manji tlak...

To je predefinirani tlak ispod kojeg motor neće ići... Amal ventil će povećati nešto tlak prema podešenim tablicama, ako turbina uopće ima amal ventil. Nisam uspio vidjeti pos slikama..

Imaš li možda električnu shemu za svoj motor pa ćemo sve vidjeti..

Sorry, greška, mislio sam na matice.

Ne, ne mislim na blow off, on je na drugom mjestu... njega sam blindirao posebnim adapterom, nebitno za ovu priču.

Mislim na dva solenoida od kojih se jedan nalazi na turbini (označen na donjoj slici), i na jedan koji se nalazi iza ispod usisne grane. Oni reguliraju tlak na Z20LET motoru.

kkk041.jpg

Znači da zaključimo, u biti to što ću ja pomicati matice na štangici prema gore ili dolje u biti nema nikakve veze pošto to uopće neće utjecati na tlak koji će turbina davati jer je on reguliran putem solenoida?

Dali to može utjecati na nešto drugo? Znači ako pomaknem polugicu wastegatea prema dolje ili prema gore?

Na šta su točno spojena ova dva crijeva, jer se meni čini da ovo jeste amal ventil (N75 kako ga Miki zove)...

Na šta su točno spojena ova dva crijeva, jer se meni čini da ovo jeste amal ventil (N75 kako ga Miki zove)...

Napisao sam već gore u nekom postu.

Jedna cijev ide na aktuator, jedna na usisni dio turbine (prije krilaca), jedna na kompresorski dio turbine.

To je taj N75, odnosno "boost control solenoid"... pomoću njega ECU regulira tlak.

Napisao sam već gore u nekom postu.

Jedna cijev ide na aktuator, jedna na usisni dio turbine (prije krilaca), jedna na kompresorski dio turbine.

To je taj N75, odnosno "boost control solenoid"... pomoću njega ECU regulira tlak.

Eto, onda sam dobro pretpostavio... :thumbsup: To jeste amal ventil...

"Oprugom" reguliraš minimalni tlak turbine odnosno WG-a... Znači natezanjem opruge ako postaviš 0.55bar, imati ćeš minimalno 0.55bar recimo u prvoj brzini, ili ako se dogodi neki kvar pa motronic sruši boost...

Postupak koji si naveo je uredu, s tim da bih ja ipak mrvicu više zategnuo. Ištekaš konektor koji ide na "N75" i izmjeriš tlak... Tako možeš naštimati 0.55 ili koji već želiš..

Veći tlak (do recimo 1.2bar) će regulirati motronic prema mapama koje si naveo tj, po brzinama, uz pomoć "N75" ventila...

Što više nategneš oprugu, to će ti i overboost više skočiti u srednjim okretajima te i minimalni tlak će porasti...

Serijski tlak C20LET motora naštiman na WGA je 0.4bar... Motronic na C20LET će dići taj tlak u overboost (0.8bar) u srednjima i spustiti ga na 0.55bar kojega će držati...

Motronic 2.7 (C20LET) će srušiti boost na 0.4bar nakon što si gazio auto recimo 30-40 sekundi...

Tako da nemoj pretjerivati i zatezati puno preko 0.6bar oprugu, jer Z20LET serijski ima nešto manji tlak od C20LET..

Dodatne opruge na WGA će napraviti veći over, odnosno špicu overa, kojeg i tako motronic poslije ruši..

onda sam ipak bio u pravu ako je ovako kako g kaze

Obojica ste u pravu, jer ste svaki na svoj način postavili referentne točke.. Kao što rekoh to je sve teorija relativnosti...

Tebi je referenca matica, a njemu je refernca štangica..

Edited by mr_G

preko tog ventila ECU radi ono što i mi radimo preko manualnog boost controlera

preko tog ventila ECU radi ono što i mi radimo preko manualnog boost controlera

Vidiš ne radi baš to. Jer ti na manuelnom naštimaš jedan tlak i fajrunt...

ECU tlak varira (i 2fast je napisao da postavlja tlak prema brzini u kojoj se nalaziš) prema brzini, broju okretaja, stupnju prijenosa, opterećenju motora, i nadasve na kraju, ruši tlak ako nešto nije uredu kako nebi morao rastavljati motor jer je zaštekala benzinska pumpa, FPR, predugo je u full boostu, itd...

Noviji ECU-i čak imaju i EGT i WBO2 i sigurno će rušiti boost kad EGT pređe određeni iznos... Stariji ECU-i koji nisu imali EGT, istoga računaju empirijski, i zaista će ti srušiti boost ako ganjaš top speed na autoputu recimo...

Vidiš ne radi baš to. Jer ti na manuelnom naštimaš jedan tlak i fajrunt...

ECU tlak varira (i 2fast je napisao da postavlja tlak prema brzini u kojoj se nalaziš) prema brzini, broju okretaja, stupnju prijenosa, opterećenju motora, i nadasve na kraju, ruši tlak ako nešto nije uredu kako nebi morao rastavljati motor jer je zaštekala benzinska pumpa, FPR, predugo je u full boostu, itd...

Noviji ECU-i čak imaju i EGT i WBO2 i sigurno će rušiti boost kad EGT pređe određeni iznos... Stariji ECU-i koji nisu imali EGT, istoga računaju empirijski, i zaista će ti srušiti boost ako ganjaš top speed na autoputu recimo...

da...malo sam krivo izrazio...pre amaterski...no nisam fulo puno...mi kad podesimo tlak on je max fixan i to je to dok kad ECU radi ona prati stalno parametre ovisno o zahtjevu vozača i regulira ga kak je programirana da sve radi kak treba:)

pričam više laički kako bi me ljudi koji ne kuže baš stručne izraze lakše skapirali

Edited by Seb

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...