Jump to content

Tokariti diskove ili ne?


Recommended Posts

naime ušao sam u raspravu, o tokarenju-netokarenju diskova, a to nije moje područje pa pitam, da li bi trebalo tokarit-poravnat diskove prednje i zadnje kod izmjene pločica, radi se o mom autu, veliki diskovi naprijed i nazad, auto ima sad 55.000 km, i popljuvan sam od strane drugih majstora da đabe bacam novac i da je to bezveze tokarit na toj kilometraži?

 

moje je mišljenje da je to potrebno, kao i mog mehaničara, zbog pravilnog nalijeganja nove pločice, i brže razrade bez nepotrebnih pregrijavanja nepravilnih dijelova i prilagođavanja na ravnu pločicu, odnosno pločice na disk. ?

Link to comment
Share on other sites

Ja sam isto naisao na par mehanicara koji kazu da bi trebalo potokarit kad se minjaju plocice.

 

E sad, sto kazu ostali, po diskovima se vidi jel treba.

 

Ja osobno bi ih potokario ako imaju dovoljno "mesa".

Link to comment
Share on other sites

Pa kak se to voziš - ja imam isti auto/diskove i prošli su sito i rešeto, imam 51000km i nema potrebe za tokarenje - mogu još toliko odradit.

 

I ja sam čuo od nekih mehaničara da je dobro prije promjene pločica potokarit diskove - pretpostavljam radi ruba, da pločice bolje sjednu i da se smanji šansa od škripanja.

Link to comment
Share on other sites

ak nakon tokarenja se pregrijavaju ili brzo spigaju onda su najvjerojatnije da su previše potokareni, odnosno pretanki...

Ja sam više puta dao tokariti i nkad problema, a i stvar je kako se troše diskovi... obično se kvalitetnija kombinacija diskova i pločica ravnomjernije troši....

Link to comment
Share on other sites

iz iskustva kažem da ne fiatu, opelu i renaultu NE tokarit diskove jer nakon mjesec dana počnu trest..pobrusi rub pločice i vozi :)

 

Znači za nabrojene marke diskove rade neki drugi proizvođači nego za sve ostale aute????

 

Sve ovisi o debljini diskova...ako su potršeni/pretanki-baciti u smeće.

Link to comment
Share on other sites

Ne nego su vjerovatno radeni od limenki coca cole. Materijali su srot, a pogotovo kod navedenih marki. Meni ih tokar poravna ako imaju valove. Ako ih mora skinut vise od mm onda ih ni ne tokari nego mjenjam jer ne zelim da mi se stranka vrati nakon mj-2 i kaze radili ste i trese. Desilo se par puta i vise nebi, hvala. Ne znam kako je kod sportova ali obicni clio, megane, laguna materijal ne valja. Japanci imaju najcvrsce i kad tokaris vidis razliku u materijalu..

Link to comment
Share on other sites

Tak je, daj 1600kn za Ferodo (pardon, oni ih brandiraju kao Brembo) prednje pločice dok iste te Ferodo u aftermarket inačici koštaju 770kn.

 

25092009796.jpg

 

Slična stvar ti je i sa zadnjim pločicama - piše TRW ali nisu TRW već Galfer.

Edited by Raptor6767
Link to comment
Share on other sites

a dali mozes kupiti od ferroda bas te sa tom oznakom ?????

 

Da!!!!!! :)

 

Za istu lovu koliko kostaju OEM Ferodo Premiere plocice moze dobiti DS2500 koja je vrhunska plocica.

 

Svaka roba ima svog kupca. ;)

Edited by Raptor6767
Link to comment
Share on other sites

osobno mislim da je dobro malo liznuti diskove čisto da se postigne 100% ravne plohe...

 

Ja niti jedan disk koji mi je bio doma na tokarenju nisam vidio da je nakon seta potrošenih pločica ravan i da nema udubine ili uzvisine ;)

 

potokarili ili ne, radit će, neki bolje neki lošije... ;):)

Link to comment
Share on other sites

buduci da je bila hića pred more, i nisam stigao naručiti od kolega forumaša, meho otokario, stavio gore prednje ferodo cca 900 kn i zadnje brembo 420 kn, i naravno za prednje diskove idu dva seta vodilica i štiftova 2*350 kn (renault). Živo me zanima koje su to ferodo :) popodne javim dojmove.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...