Jump to content

Focus mk2 1.8TDCi neće da upali


Recommended Posts

Auto ujutro najnormalnije upalio, doduše lagano duže je verglao za razliku od inače kada na prvi zub pali. Parikrano blizu radnog mjesta, auto zgašen, za sat veremena se otvorilo prazno parking mjest pa ponovo Preparkiran auto. Nakon osam sati neće da upali.

 

Zovem bratića, uzeo kablove, sjedamo u auto pogledamo struju kad aku na 11,8V. Dakle nije problem baterije.

 

Stavljam ključ, čekam grijače kad ono nikakvo verglanje već samo alnaser kao mitraljez; RATATATATATA. Probao tako par puta ista stvar. Izlazim iz auta, stavljam auto u 4. brzinu i bratić i ja guramo naprijed-nazad da preskoči. Auto preskočio, sjedam unutra kao opet sve identično. Potom ga probam paliti u 2.goj da preskoči i čak mi auto pogura naprijed. Znači i dalje nema nikakvog anlasanja već samo taj tupi RATATATATATTATA, TUKTUKTUK... Sjećam se kad sma na Golfu imao identičnu situaciju pa smo ga samo stavili u 4.tu brzinu i malo naprijed-nazad i onda upalio kao mina. Kod focusa izgleda nije takav slučaj.

 

Kiša kao iz kabla lije pa smo odustali više i potrošili sve ideje.

 

Moje na prvu; baterija je apsolutno ispravna već ja sumnjam na anlaser (tj. da je fazu preskočio ukoliko nije on sam malforman).

 

IDEJE, prijedlozi? Da li se može šta na licu mjesta napraviti?

 

Btw ovo je prvi puta da se išta slično desilo...

Link to comment
Share on other sites

A šta četkice samo tako odu? Do današnjeg dana nikad nije niti zaštucao prilikom paljenja a kamoli išta drugo. Zar to samo tako odjedanput ode bez ikakvih pa i najmanjih simptoma?

 

Naravno to je samo nagađanje, to za anlaser iako je najlogičnije, tko zna uopće koji/kakav je kvar...

Link to comment
Share on other sites

I meni se čini da je ne možeš po naponu akumulatora bez opterećenja ništa zaključiti, pogotovo kad pokaže 11.8, što je imho premalo. Isto tako, u 99.9% slučajeva će ti aku koji je toliko prazan da ne može startati motor - pokazati 12 volti kad ga odspojiš i izvadiš van iz auta.

Link to comment
Share on other sites

11.8 je tebi ispravan aku?

 

ajd mi napravi uslugu, promjeni aku ili bar spoji kablove ;)

 

ne da mi se tu elaborirat,

samo to napravi i ujutro javi kad da dodjem na pivu ;)

 

ispraznio ga ej vjerojatno verglajuc.

imat ce 14 kad upali,ako puni alternator ok.

mora palit sa 11.8

Edited by Mexx
Link to comment
Share on other sites

nisi ti nista kriv ;)

on nije mjerio dok je verglao nego sam ja to zakljucio iz gore napisanog i iz dva identicna problema sa focusima koje sam ja imao.

 

a islo je cak toliko daleko da je vlasnik inzistirao da nije aku jer je nov! (picku materinu nov, star 13mj)

 

digo mi se zivac, stavio 5god staru maximu 900dc unutra, auto upalio samo sam mu pokazao kljuc.

"novi akumulator ha?"

"a jbg pretpostavljao sam..." prekinem ga

"pretpostavka je majka svih zajeba"

Edited by Josey
Link to comment
Share on other sites

U pravu ste bili; ipak je do akua a eto i kasnije razvoja situacije;

 

Dođemo kasnije frend & ja i probavam ja kad ono počne mi bacati light show (sad po prvi put) te na LCDu ispiše "engine/system malfunction" (ili tako nešto u tom stilu)

 

Obratite zvuk koji počinje na 0:14 (tako on meni anlasa, tog zvuka sam se ja najviše bojao)

[video=youtube;K46GQ5Yog-M]

 

Onda uzeli struju od frenda preko kablova (u pozadini se njegov dizel čuje) i nakon 20ak sekundi probam ja kad ono zavergla i moj na sekundu dve ali se ne upali

[video=youtube;Uno-5JDtJH0]

 

Izašao ja van, pustio neka njegov fila moj aku, popušio cigaru a ovaj malo tutirao svog, i nakon 5min upalio moj ko' mina :cool:

 

Više apsolutno nikakve greške nije bilo, nikakva lampica se nije palila, napravili krug od 30km, stali ugasio ja auto, bez problema ga kresnuo potom iz prve, otišao na trening, nakon sat i pol ponovo ga kresnuo iz prve te se odvezao kući opet ko' da ništa nije bilo a kamoli da se kakva lampica upalila...

 

E sad pozadina priče; nekih tjedan dana auto vani maltene nisam niti palio, ako bi ga upalio tada bi to bilo samo dok sam čistio snijeg i auto bi tada radio pod ful ventilacijom da mi sve brže otopi i tako bi ga gasio. Također zadnja dva dana sam radio relacije od max kilometar gdje bi ga odmah ugasio i tako dvaput dnevno. Aku je već zagazio u 6.tu godinu pa eto bitno da sve dobro završilo :drink:

 

Najviše sam se u cijeloj priči prepao onog zvuka iz prvog videa jer to sam prvi put čuo a nije mi prvi put da sam aku isisao zbog slušanja muzike na ugašen auto (to mi se prošle godine recimo desilo a i jednom ljetos)... Samo u tim slučajevima bi normalno verglao ALI nebi upalio. Tj. verglao bi dok bi mogao a ponavljam da onakav zvuk nikada nisam čuo. Ovih 11.8V sam bio iščitao pod kontaktom preko onog test modea na LCDu na tahou. Ipak će biti da je totalno drugačiji napon&struja bila prilikom verglanja kojeg u ovom slučaju nije niti bilo već onaj zvuk iz prvog videa (moguće da ECU možda ima kakvu zaštitu da ne vergla ukoliko te vrijednosti padnu ispod neke određene). Ali tada mi opet nije jasno recimo ljetos pošto imam u gepeku poseban LCD Voltmetar a i na HU i tada mi je bilo pisalo nekih 10.nešto sitno V i naravno nije mogao upaliti ALI je zato najnormalnije verglao te samo zamirao verglanjem kada sam ponovo išao paliti ga :doh:

Link to comment
Share on other sites

da trrrrrrr

to je tocno taj zvuk koji sam mislio da je

koji sam dozivio i molio te da zamjenis aku

 

nema na cemu

LP

 

edit:

akumulator ti je dao znak da je gotov,

zamjeni ga dok je na vrjeme

 

Moj je davao takav zvuk ima dvije godine i još je u autu :naughty: Na Focusu MK1 original je izdržao 9 godina/120000km gradske vožnje

 

@Acmen

Ja bi se natvom mjestu zapitao zašto se aku ispraznio dok je auto stajao :thumbsup:

Edited by mrky047
Link to comment
Share on other sites

@Acmen

Ja bi se natvom mjestu zapitao zašto se aku ispraznio dok je auto stajao :thumbsup:

 

Možda je jednostavno "gotov"....ja nisam vjerovao da je odjednom tako moguće dok mi se to nije frendu na almeri desilo. Krepao je doslovno preko noći...danas hoće sutra neće, čak nije ni zima bila. Stavio novi i sve 5

Link to comment
Share on other sites

Situacija je sljedeća; auto najnormalnije ujutro upalio. Upalio i kasnije kad išao doma. Išao po gradu se malo informirati za baterije (5 trgovina sve kratke relacije) i svaki put bez problema zapalio.

 

Došao kod prvog, išli izmjeriti kad aku ima ~450A - po njegovim riječima dost dobro nije nužno mijenjati (jbg ipak je frajer trgovac i bilo bi mu u cilju smuljati me samo da proda).

 

Svejedno raspitao se za cijene i zapeo mi za oko; Exide Premium B13 EA852 85Ah/800A (+ P) 315x175x175

 

65027-akumulator-exide-premium-b13-ea852-85ah800a--p-315x175x175

 

I to za gotovinu 824kn (inače 868kn) :thumbsup: To nema povoljnije prilike jerbo sve ostale marke su oko soma kn dok ovaj dućan "GEA" je Exidov neki partner zato i ima ovako super cijene. Problem u cijeloj priči, osim dužine naravno, predstavlja i sama visina gdje je su skoro svi višnji od fordovskih 175mm (vidite ja uopće nisam znao da to nije standardizirano :huh:) dok ovaj Exide meni liježe ko' saliven.

 

Bio naravno i u AutoHrvatska te OEM fordov AKU je ravnih 1400kn :drink: (nije mi mogao točnu cijenu iščitati jer im se nakon 17h server gasi).

 

 

Zaključak; teram s ovime kojeg imam dokle ide, za svaki slučpaj budu kablovi u gepeku a ukoliko mi slučajno dvaput zataji onda pravac po ovog Exidea :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...