Jump to content

velicina kilera ulja?

Recommended Posts

Kupujem kiler ulja i ne znam tocno koju velicinu da uzmem. Inace sam malo oko tih stvari megalomanski nastrojen pa sam brijao kupit najveci koji mi stane :lol:

Ono sto mi se do sad desavalo je da normalne voznje nisam mogao spustit temp ulja ispod 110oC. Ganjanje ne zelim ni spominjati.. :no2:

Turbina nema vodeno hladenje. Motor ima termostat za ulje, pojma nemam na koliko otvara i ne zatvara potpuno nego uvijek ostavlja lagani protok kroz kiler.

Radi suhog kartera ce se ulje nesto dodatno ohladiti ali svejedno nedovoljno da bi temp bila kak spada :)

Ovak nesto sam mislio uzet, bude to oke za cca 500ks?

http://www.ebay.com/itm/201087799433?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649

Zivjeli :pifouz9:

2 Alfa> istina, makar ako se pametno sve slozi sistem je vjecan :) Reduktor i visko mi toliko ulaze u karter da bi imao cca 3, 3.5 litre ulja u motoru, a pomaknut kadicu nemam gdje :)

2 Fiatuno> ooo da, coupe to ima dosta lose slozeno, ja jos imam drugaciji prednji branik koji ima veci otvor i isto bum napravio od plastike usmjerivac zraka do kilera. Ima jos jedna stvar, a to je plastika ispod motora, bez nje se stvaraju turbulencije u motornom prostoru i sve se slabije hladi. Naletio sam negdje na netu di je covjek pratio sve temp senzore i hladenje je bilo puno bolje sa plastikom i skinutim kederom izmedju firewall-a i haube. :)

isus, tek sad sam skuzio da ti na petaka stavljas pogoneeeee :D:D:D ja sam mislio da se zajebavas :D

ja sam imao na onom serijskom hladnjaku (na tipu) ventilator kilera od yamahe r6 i taman je po velicini, mrvicu je veci ali brate temperatura je bila ok

A da staviš vodom hlađen killer? Kako imaju trkaći auti npr.

ne znam, nikad mi se tako nesto nije bas svidjalo da ti budem iskren.. :) Makar je oke shema, pogotovo u kombi sa zracnim kilerom :)

izmjerimjk ti hladnjak nemam nikakvih problema sa hladjenjem + usmjerivac je jako bitan vec ces samim time spustit temperaturu jako

koliko te ispao sistem za suhi katrter?

Ajd bas izmjeri, ti isto nemas vodeno hladeni turbo? Kako ti se krece temp ulja?

Za sad me ispalo oko 5 soma, samo grubi dijelovi (high end proizvodjaca), polovno naravno. Ima tu jos bar 500e za ulupat da se slozi do kraja. S time da "karter", i sve ostalo sam radim :) I sta je najbolje tank za ulje mi je za centimetar presirok i najvjerojatnije cu morat kupit drugi. Paff ode 5 iljada iz djepa.. ponovo LOL

Edited by Jopa

Fire ga ima na autu, doduše neki od serijskog auta i nema problema sa temp ulja. Preporučujem Laminova ili Mocal. Ulje treba imat i svoju radnu temperaturu a i dobro je da što prije dođe na tu temperaturu :)

Kako se on vozi, i koliko boosta, moze na maslinovo ulje vozit, kakav kiler njemu treba. Losa usporedba Zod.

Pa posto smo imali jako slicnu izlaznu brzinu dok vozio na manjem boost-u(dok imao 100HP manje nego sad), onda ne vidim razlog da bi on vise grijao ulje. Pogotovo ja vrtim do 8300rpm.

Mislim da je ovo tema i za moje pitanje:

Koliko smije na dizelu temp. Ulja ic gore, 5w30 ulje.

Kad je vani vruce(preko 30) i vozim se duze vremena preko 220, temp ulja dodje do 130.. 2.0 cr tdi i nema kiler ulja uopce.. Jel ga trebam hitno stavljat ili nije drama 130 tolika..

Kad se vozim do 200 i po gradu i sve ostalo nejde preko 115.. Normalna voznja oko 95-105

Pa posto smo imali jako slicnu izlaznu brzinu dok vozio na manjem boost-u(dok imao 100HP manje nego sad), onda ne vidim razlog da bi on vise grijao ulje. Pogotovo ja vrtim do 8300rpm.

Za razliku od tebe, on nema blagog pojma o voznji tog auta, tako ga je i zasaltao u nizu, inace ne bi s tim konjima radio 2 sec losije vrijeme nego sto realno ide.

A temp ulja se ne gleda na 400m, to moze i bez ulja.

Mislim da je ovo tema i za moje pitanje:

Koliko smije na dizelu temp. Ulja ic gore, 5w30 ulje.

Kad je vani vruce(preko 30) i vozim se duze vremena preko 220, temp ulja dodje do 130.. 2.0 cr tdi i nema kiler ulja uopce.. Jel ga trebam hitno stavljat ili nije drama 130 tolika..

Kad se vozim do 200 i po gradu i sve ostalo nejde preko 115.. Normalna voznja oko 95-105

Ja imam kiler ulja i ne ide mi preko 70-75 u principu i to nakon xy kilometara

Ako sto pomaze:

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

To je izvadjeno iz ovoga:

http://aihti.com/pdf/bm.pdf

Fire ga ima na autu, doduše neki od serijskog auta i nema problema sa temp ulja. Preporučujem Laminova ili Mocal. Ulje treba imat i svoju radnu temperaturu a i dobro je da što prije dođe na tu temperaturu :)

+1, Mocal, Laminova, a ima i jos nekih proizvodjaca :) Mocal je nekako najpopularniji... Takodjer se slazem da ulje mora imati svoju radnu temperaturu, koja je obicno nesto preko 100ºC... Dobro ulje bi moralo podnijeti 120ºC bez problema, na utrkama kod trkacih automobila to se penje i do 150ºC i to u endurance utrkama na duze vrijeme, pa izdrze... Ocitavanje temperature ulja, ako postoji hladnjak ulja trebalo bi mjeriti nakon hladnjaka, pa vidjeti kolika je temperatura i imati termostat ispred tog sklopa hladnjaka ulja tako da moze regulirati temperaturu... Tako da ne valja niti previse rashladiti, jer veliko nije uvijek najbolje, ako se stavi preveliki hladnjak ulja morati ces ga preko zime prekrivati kartonom jer se ulje nece moci dovoljno zagrijati ili ce mu trebati uzasno dugo da se zagrije...

Ima jos jedna dobra anegdota, sada vec legendarni Porsche air cooled/zrakom hladjeni motori zapravo bi se trebali zvati uljem hladjeni motori jer su imali izmedju 11 i 15 litara ulja i ogromne hladnjake ulja :)

Jos malo o temperaturi ulja, sto bi trebalo znati:

What temperature is your oil running at now? A common misconception regarding oil coolers is that people want to get their oil running real cool, like 160-180, whereas engine oil has an ideal running temperature of between 220-240 degrees. if engine oil does not get to at least 212 degrees (boiling temp of water) then any moisture that is present in the oil (from condensation, etc - not a coolant leak) will not get hot enough to evaporate. As a result you will have an engine full of sludge. I spent 9 years as the National Sales Manager for a manufacturer of high performance and racing oil coolers and have a lot of experience in the area of cooler recommendations. Do not put an engine oil cooler on unless you are consistently running above 250 degrees. The first thing you've got to check is the current running temperature. Transmission coolers are the opposite, the cooler the trans operates, the better off you are.

I kome se da citati, jos malo o temperaturama ulja, gradacijama itd:

http://www.bobistheoilguy.com/motor-oil-101/

http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html

Edited by ND4SPD

Za razliku od tebe, on nema blagog pojma o voznji tog auta, tako ga je i zasaltao u nizu, inace ne bi s tim konjima radio 2 sec losije vrijeme nego sto realno ide.

A temp ulja se ne gleda na 400m, to moze i bez ulja.

a cuj, kad ti se auto izmapira dan i pol prije utrke i kad imas 50km iskustva sa 450 nadrkanih fwd konja to se bas tako desi... a i ja se nisam pametan rodio da mogu sa razvaljenom lamelom vozit 12sec.

a cuj, kad ti se auto izmapira dan i pol prije utrke i kad imas 50km iskustva sa 450 nadrkanih fwd konja to se bas tako desi... a i ja se nisam pametan rodio da mogu sa razvaljenom lamelom vozit 12sec.

Tesko da je to 450HP bilo, drugacije 450HP ide i ako fulavas brzine.

Da bi tocno znao kolko imas konja treba ipak otici na valjke.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...