Jump to content

velicina kilera ulja?

Recommended Posts

Iskreno, zabole me k :) 100 ili 700.. auto je po mojim pojmovima išao prejako i ja to nisam znao vozit.

Samo ti ocu reci da moj motor vise grije ulje jer se znacajno vise vrti i ako taj sitem meni dobro radi trebao bi i tebi. Stvarno ne kuzim sto se odma morate svadati i vrijedati kad vam netko da savjet.

Prvo da ti velim, ne znam kako si zaključio da sam ja vrijeđao ili se svadao... Ali si ti morao malo pljucnut svejedno jer nisi ni pročitao da mi je lamela odjebala. Kažem ti boli me k koliko konja ima, meni to ništa ne znači. Meni znači kako se auto vozi.. procjena je internetska, ostatak svijeta ne može u coupeu vozit <9sec 100-200 sa 450ks i 1450kg. E sad ili moji konji su na steroidima ili su u šumi to ne znam i meni ništa ne znači :)

Isto ne znam zato se ulje pregrijava (po mojim pojmovima >120oC je vec puno previse ako se zelim vozit a ne sarafit svako malo). Ali slozit ce se.. ipak je to samo masina.. :)

Kako se tebi temp ulja ponasa?

Edited by Jopa

Ako sto pomaze:

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

To je izvadjeno iz ovoga:

http://aihti.com/pdf/bm.pdf

+1, Mocal, Laminova, a ima i jos nekih proizvodjaca :) Mocal je nekako najpopularniji... Takodjer se slazem da ulje mora imati svoju radnu temperaturu, koja je obicno nesto preko 100ºC... Dobro ulje bi moralo podnijeti 120ºC bez problema, na utrkama kod trkacih automobila to se penje i do 150ºC i to u endurance utrkama na duze vrijeme, pa izdrze... Ocitavanje temperature ulja, ako postoji hladnjak ulja trebalo bi mjeriti nakon hladnjaka, pa vidjeti kolika je temperatura i imati termostat ispred tog sklopa hladnjaka ulja tako da moze regulirati temperaturu... Tako da ne valja niti previse rashladiti, jer veliko nije uvijek najbolje, ako se stavi preveliki hladnjak ulja morati ces ga preko zime prekrivati kartonom jer se ulje nece moci dovoljno zagrijati ili ce mu trebati uzasno dugo da se zagrije...

Ima jos jedna dobra anegdota, sada vec legendarni Porsche air cooled/zrakom hladjeni motori zapravo bi se trebali zvati uljem hladjeni motori jer su imali izmedju 11 i 15 litara ulja i ogromne hladnjake ulja :)

Jos malo o temperaturi ulja, sto bi trebalo znati:

What temperature is your oil running at now? A common misconception regarding oil coolers is that people want to get their oil running real cool, like 160-180, whereas engine oil has an ideal running temperature of between 220-240 degrees. if engine oil does not get to at least 212 degrees (boiling temp of water) then any moisture that is present in the oil (from condensation, etc - not a coolant leak) will not get hot enough to evaporate. As a result you will have an engine full of sludge. I spent 9 years as the National Sales Manager for a manufacturer of high performance and racing oil coolers and have a lot of experience in the area of cooler recommendations. Do not put an engine oil cooler on unless you are consistently running above 250 degrees. The first thing you've got to check is the current running temperature. Transmission coolers are the opposite, the cooler the trans operates, the better off you are.

I kome se da citati, jos malo o temperaturama ulja, gradacijama itd:

http://www.bobistheoilguy.com/motor-oil-101/

http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html

Proucio sam ovo malo i dosao do zakljucka da ce mi kiler koji sam prvobitno mislio stavit u kombinaciji sa originalnim termostatom radit posao kak treba.. zivi bili, pa vidjeli :D

Hvala, najs info :D

meni na 145ici na Grobniku i rallyu išla 130> :o

onda sam skinu desnu maglenku iza koje je kiler od ulja i od onda po Grobniku kolko god ju vrtio max 100 :D

mislim da je 100tka čist ok temp za ulje..možda i najbolje

Proucio sam ovo malo i dosao do zakljucka da ce mi kiler koji sam prvobitno mislio stavit u kombinaciji sa originalnim termostatom radit posao kak treba.. zivi bili, pa vidjeli :D

Hvala, najs info :D

NP :thumbsup:

Tesko da je to 450HP bilo, drugacije 450HP ide i ako fulavas brzine.

Da bi tocno znao kolko imas konja treba ipak otici na valjke.

Ajde kad si ti najpercizniji za te konje i sve to skupa mozes mi objasniti kako auto kod tebe ima izmjereno 338ks i 450nm na kotacima i ide losije od imprece sa auspuhom i chipom koja nema 320ks na radilici?

po tome je onda cca 387hp na radilici ugrubo izmjereno

pa kako onda to ide isto ko subaru koji ima preko 50ks manje i jos 4 pogona?

Ajde kad si ti najpercizniji za te konje i sve to skupa mozes mi objasniti kako auto kod tebe ima izmjereno 338ks i 450nm na kotacima i ide losije od imprece sa auspuhom i chipom koja nema 320ks na radilici?

po tome je onda cca 387hp na radilici ugrubo izmjereno

pa kako onda to ide isto ko subaru koji ima preko 50ks manje i jos 4 pogona?

Ako ste mjerili kod mene onda sigurno nemate rezultat mjerenja s kotaca, jer to moji valjci nemogu izmjeriti(kao niti jedni u svijetu, ali to je druga prica). Znaci opet neke babske price.

Meni ne dize temp ulja kao niti vodu(stavio veci), ali ja se tako i onako vozim sporije od ogranicenja.

Ako ste mjerili kod mene onda sigurno nemate rezultat mjerenja s kotaca, jer to moji valjci nemogu izmjeriti(kao niti jedni u svijetu, ali to je druga prica). Znaci opet neke babske price.

Meni ne dize temp ulja kao niti vodu(stavio veci), ali ja se tako i onako vozim sporije od ogranicenja.

sve 5 ti si uvijek u pravu ajde neka je izmjereno na radilici opet je 18ks razlike o nm niti ne pricam

kako objasnjavas da auto kao takav necemo uzimati u obzir sitnicu od preko 100kg sta ide u korist jos drugi auto gubi na pogone kako je onda sporiji od tezeg auta sa 320ks i 4x4???

probali vise puta imam i snimke doma

Nisu babske price bio vidio probao vidio sam svojim ocima

sve 5 ti si uvijek u pravu ajde neka je izmjereno na radilici opet je 18ks razlike o nm niti ne pricam

kako objasnjavas da auto kao takav necemo uzimati u obzir sitnicu od preko 100kg sta ide u korist jos drugi auto gubi na pogone kako je onda sporiji od tezeg auta sa 320ks i 4x4???

probali vise puta imam i snimke doma

Nisu babske price bio vidio probao vidio sam svojim ocima

Jel se moze znati o kojem je to autu rijec? Ako moze rega na pp, pa da vidim koje je to mjerenje bilo i sto je zapravo izmjereno?

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...