Jump to content

Manualni vs automatski mjenjači

Recommended Posts

Stisnut kumplug i pustit gas su različite stvari.

Po pitanju kontrole vozila u čemu je točno razlika?

A što se dogodi sa transferom mase ako u zavoju stisneš kuplung, tj. ako vozilo prestane ubrzavati?

Koja osovina se rasterećuje?

Pričamo o FWD vozilu.

P.S. nemoj mislit da podjebavam ili sl. već me stvarno interesira jer kad pustiš gas rastereti se guzica i eto veselja, a kad stisneš kuplung na FWD također je efekt isti/sličan. Ispravi me ako sam u krivu. :thumbsup:

• Replies 287
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Mislim da se referirao na to da kad si u underu stisnes kuplung da rasteretis prednji kraj da ponovo uhvati grip i pokusas se postaviti za over ili proc zavoj kak spada.

U overu kad kuplungiras ustvari vracas zadnji kraj u normalnu putanju - sa sperom vise bez vrlo malo.

Ja zelim tezinu na prednjim kotacima u underu jer onda a) mogu vecom silom usporavati b) vece su sanse da ulovim grip ako zelim skrenuti

Treba samo naci balans to dvoje tj ta dva vektora sile u kolicini gripa gume, ali nikako i nikada ne zelim stisnuti kvacilo

Stari moj, ti ako si u underu u jebenoj špani/na rubu i stisneš kuplung, ma, dovoljno je samo pustiti gas - zapravo si rasteretio zadnji kraj i ode guzica (govorim o FWD). Znam, iz iskustva...:D

Zapravo ako stisnes kuplung ce tezina otic u nos auta, i dobit ces vise gripa napred...

Vjerovatno je na to toninho mislio... najbolje se to vidi u voznji po snijegu. Ali sad idemo valjda u offtopic.

Davno sam vozio fwd, govorim o rwd-u. Mislim da to ovisi i koji auto vozis, kolko kuzim clio (vozio sam samo 182) voli bacit zadnji kraj, moja honda to nije radila - u istim uvjetima na stazi.

E jbga...tu nisam dovoljno školovala pa neću ni pametovat, ali slobodno napiši pa da nekaj i naučim. :)

Po pitanju kontrole vozila u čemu je točno razlika?

A što se dogodi sa transferom mase ako u zavoju stisneš kuplung, tj. ako vozilo prestane ubrzavati?

Koja osovina se rasterećuje?

Pričamo o FWD vozilu.

P.S. nemoj mislit da podjebavam ili sl. već me stvarno interesira jer kad pustiš gas rastereti se guzica i eto veselja, a kad stisneš kuplung na FWD također je efekt isti/sličan. Ispravi me ako sam u krivu. :thumbsup:

Puštanjem gasa je transfer mase izraženiji, nego samo stiskanjem kumpluga.

Davno sam vozio fwd, govorim o rwd-u. Mislim da to ovisi i koji auto vozis, kolko kuzim clio (vozio sam samo 182) voli bacit zadnji kraj, moja honda to nije radila - u istim uvjetima na stazi.

Clio i ne bas, vise se namjesta, ali ima gripa... Peugeot 106, 205, 306, to bas baca guzicu :) I zadivljujuce lako se ispravi, dok je to kod Clia teze, u principu ako pusti, u govnima si :)

Mislim da se referirao na to da kad si u underu stisnes kuplung da rasteretis prednji kraj da ponovo uhvati grip i pokusas se postaviti za over ili proc zavoj kak spada.

U overu kad kuplungiras ustvari vracas zadnji kraj u normalnu putanju - sa sperom vise bez vrlo malo.

Tako je... Drop clutcha ga... Kod mene bi recimo straznji kraj na snijegu otisao u bok... Sada vise ne jer imam tephru v7, pa to "ucitava" kao da idem flat shiftati, pa se vise nista ne dogadja :)

Vidim da su neki zaboravili iz kog topica je krenula rasprava i iz kojeg razloga neki od nas tvrde da bi rade rucni mjenjac.

Da kupujem karavana diesela za svaki dan rade bi DSG, al ako kupujem hot hatch ili bilo koji auto namjenjen za sportsku voznju, onda bi rade rucni mjenjac jel se takav auto kupuje za gustanje u voznji, al neki to izgleda mijesaju sa autom za svaki dan.

Ok netko mozda vise gusta ako klika kao u igrici po brzinama, al jednostavno nisi ukljucen u voznju kao sa rucnim mjenjacem i to je tcode zorno usporedio.

Clio i ne bas, vise se namjesta, ali ima gripa... Peugeot 106, 205, 306, to bas baca guzicu :) I zadivljujuce lako se ispravi, dok je to kod Clia teze, u principu ako pusti, u govnima si :)

Dodaj jos i starog minija na ovaj popis Peugeota...mislim da je stvar u zadnjem ovjesu. Naime svi ti auti iza imaju neovisne trailing arm ovjese.

Stari moj, ti ako si u underu u jebenoj špani/na rubu i stisneš kuplung, ma, dovoljno je samo pustiti gas - zapravo si rasteretio zadnji kraj i ode guzica (govorim o FWD). Znam, iz iskustva...:D

ako ti je auto pobjegao jer si našpanan, da.

ali ako ti je pobjegao pri manjoj brzini i kod skliske podloge i previše zakrenutog volana, onda stiskanje kvačila ti omogućava bolje doziranje kočnice prije neizbježnog udara jer ti auto ne "cuka", pa možeš umanjiti štetu.

ako imaš dovoljno mjesta, onda ne kuMplungiraš, nego puštaš gas i cukaš s volanom, eventualno pikneš kočnicu za se prebaciti u over

Govorimo koji su mjenjači bolji - OBJEKTIVNO.

IMHO.....

IMHO....

:haha: :haha: :haha:

Edited by Bubi

Kakvo popravljanje understeera kuplungom?

Rekao ja da vam treba skola voznje i samo to potvrdjujete

Tomi, ako ti to ne znas to ne znaci da Lovri i meni treba skola voznje, nego upravo

suprotno.

Raspitaj se, googlaj, pitaj iskusne.

Uostalom probaj.

Svakako prije nego izletis sa slanjem nas u skolicu.

Tomi, ako ti to ne znas to ne znaci da Lovri i meni treba skola voznje, nego upravo

suprotno.

Raspitaj se, googlaj, pitaj iskusne.

Uostalom probaj.

Svakako prije nego izletis sa slanjem nas u skolicu.

Probao mnogo puta u mnogim situacijama i raznim podlogama od piste do snijega, sa FWD, RWD i 4x4.

Zato i govorim.

To su nama objašnjavali na tečaju sigurne vožnje da kad ide preko nosa govno, da rasteretiš pogon sa stiskanjem kvačila/kuplunga/spojke ....i auto se skorigira lakše onda

Taj dio shvacam jer oni u tom slucaju pretpostavljaju da se boris za goli zivot i trebas sto prije stati, a znaju da ako pustis gas da bi dobio grip čak i više i mogla bi ti otici guzica, a za tečaj sigurne voznje to je ravno smrti.

Bio sam i ja na tome i to je smijeh.

Taj dio shvacam jer oni u tom slucaju pretpostavljaju da se boris za goli zivot i trebas sto prije stati, a znaju da ako pustis gas da bi dobio grip čak i više i mogla bi ti otici guzica, a za tečaj sigurne voznje to je ravno smrti.

Upravo tako, zato i donekle stoji ta tvrdnja jer može se primjeniti u kontroliranoj situaciji di znaš što će se dogoditi.

ok, ali za understeer je značajno BOLJE ako pustis gas i ne stisces kvacilo. zar ne?

Ovisno o pogonu i što želiš ... :D

Za zadnji je, a prednji baš možda i nije jer može se sam zapiknuti zbog diffa koji nemre insstant pratiti vrtnju motora ...sad bubam malo napamet

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...