Outlaw Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 var prakse, meni je sad nezamislivo španat se po zavojima bez koristenja heel-toe... Zasto? Pa nije valjda da saltas u zavoju :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
maticCRO Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Nema to nikakve veze s autom. Koji dio tebi, a i ostalima, nije jasan?? Jel tebi uopce jasno da kad presaltas u nizu ti okretaji "narastu". Ti kad stisnes kuplug u visoj si bio na recimo 4k, i onda s kuplungom ti padne jos gas na recimo 1k. I sad kad ides pustit kuplung okretaji su na 1k a trebali bi bit na na recimo 5k u toj nizoj brzini pri toj brzini vozila. Mozes ili lagano pustat kuplug i drkat lamelu da se to uskladi (1k na 5k) ili mozes pustit prerano pa ce auto usporit i onako cuknut, ovisi koliko si drkao kuplug. Kao sto je vec jednom Gogach vam fino rekao, aj u tom trenu probaj NAGLO pustit kuplug :lol: Jebeno za auto, balans, vozaca, suvozace, onog iza tebe, ma za sve :rofl: A sve to izbjegnes samo da malo piknes gas, ovisno na kojim si okretajima, kad se malo naviknes tako ce pogadat da mozes slobodno odmah pustit kuplug bez ikakvih problema gore navedenih. I KOJI KURAC TU VAMA NIJE JASAN?!? Nitko vise ne prica o heel-toe :doh: Tko ce vam to objasnit kad vam ni ovo nije jasno :rofl::rofl: A neusporedivo je "lakse". I ok svi smo shvatili vec vise puta da imas novi auto i da ima vise od 100ks... Svaka cast :notworthy::notworthy: Nitko vam nis ne forsira, ono sto vi forsirate je da je ista stvar medugas ili ne. A to je teska glupost... I to tvrdi ekipa koja nikad nije ni probala, a ni ne zna o cemu uopce pricamo. A BTW po meni svakom tko ima iole smisla za voznju to dode samo od sebe, bez da cita to na netu, uzme 3 ljudi u auto pa se svi nacule i slicno :rofl: e svaka cast,tko poslije ovog tvog posta nekuzi sve teoretski nek ode ovdje http://redcarpet.novatv.hr/ i vjerovatno ce neke stvari brze naucit,al ne u vezi auta itd...:doh: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Japanac Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Najači su mi oni koji ko manijaci zašaltaju u nižu prilikom preticanja, bez međugasa i onda naglo otpuste kuplung i naglo daju gas, to je baš super za lamelu, zamašnjak, diff, kuplung, motor itd. Nije ni za kičmu baš dobro :lol: :lol: :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Heel toe baš me zanima,kad bi u cliu probao netko tu tehniku,ali bez pojasa na poligonu da se malo smijem kad poljubi volan ili šajbu!!!!! Šta moram opet ponavljati,to se nekad radilo kad su auti imali predispozicije za to,evo buraz je ponudio tko želi probati da se malo smijemo,a ja sam se navozio i auta i kamiona i s međugasom i bez kuplunga uopće,čisto jer mi se zajebavalo tako da nemojte pričati priče. Tko voli nek izvoli Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 meni je u fiesti recimo slozen gas ovako dobro da su sve tri papucice u visini, i bas je za ovu peta palac tehniku, ja je ne koristim uopce jer se ne ganjam kad se ganjam obicno radim nesto drugo a to je da stisnem kvacilo, stisnem gas i zadrzim ga na cca 4000rpm znaci drzim papucicu gasa stisnutu, zasaltam u nizu i pustim kvacilo... to koristin 3 puta u godini, i u pravu ste, al ode ako se nevaran se pricalo o nekoj normalnoj voznji? ono nisi koncentriran uopce, nego laganini vozis se 40 slusas muziku pricas sa suputnicom... ni nekocis motorom stisnes kvacilo i kocnicu i stanes na semaforu nema kocenja motorom staceti to Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drag_steer Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 tu se prica o par stvari , mislim da se pobrkalo sve. ali sve je krenulo od normalne voznje i lupanja po gasu da se izjednace okretaji kad se daje u nizu. mislim da se to ne moze proglasit sranjem jer cu ja to radit makar samo zbog onog sugavog guljenja kvacila dok mu se izjednacavaju okretaji s motorom. mozete govorit da kod vas nista ne cuka ali svi znamo na sta mislim. a mislim da su neki htjeli rec da se na stazi ne koristi kocenje s motorom radi kocenja (nego se forsira kocnica koliko moze) nego da bi se bolje proslo zavoj, na boljim okretajima Link to comment Share on other sites More sharing options...
Outlaw Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Josey: Ovo sto si rekao da radis 3puta godisnje, meni je to sasvim normalno koristit svakodnevno. I kod usporavanja i ubrzavanja. Kad sam frendu jednom (na forumu je ) malo objasnio kako se salta kod ubrzavanja, covjek skinuo sek do 100... Ovo sto kazes da ako ne kocis motorom ti ni ne treba, to stoji. Samo ja uvijek kocim motorom... A heel-toe sam davno probavao, ali na mom autu nisu papucice bas idealno razmjestene. A i koristim 3 auta manje-vise podjednako pa mi se nije ni dalo s tim zajebavat previse. Nije da trke vozim Ali to ne znaci da cu sad ljudima koji to koriste i "u gradu" kad se malo poganjaju pricat da je beskorisno. Ko da ne vidim sam koliko bi mi dobro dosla ta tehnika kad jace kocim i saltam?! Bez heel-toea moras ili pustit kocnicu ili ne pikat gas pa izbacit auto iz balansa Link to comment Share on other sites More sharing options...
ND4SPD Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 (edited) Evo pak sad sa jednog drugog foruma, dobobio sam zanimljive odgovore i odgovorio i sam na to, pa da napravim c/p Previše se filozofira oko tog međugasa. Ukratko bio je neophodan za šaltanje raznih getriba bez sinhrona. Kod modernih (ispravnih) getriba koristi uglavnom samo da ne padne tura motora ako već ne znate šaltati dovoljno brzo. Ljudi uglavnom ni ne znaju kaj je u stvari međugas pa misle da je to kratko dodavanje gasa u trenutku kad je kuplung stisnut kod promjene brzine. Slazem se, samo kaj vecina na forumu tvrdi obratno... Ja pak znam mijenjati svakako kad se zahebavam, mijenjam i bez stiskanja kvacila, samo treba pogoditi okretaje Ali cini mi se da je brze bez medjugasa, okretaji padnu malo, ti si promijenio brzinu, nastavljas dalje ubrzavati, sa medjugasom okretaju padnu vise jer promjena duze traje, tako da otprilike dodjes na isto... jedna od vaznijih primjena heel and toe-a je da sprijeci destabilizaciju auta prilikom pustanja kuplunga.. generalno govorec, medjugas cuva sinhrone, i manje lamelu, i dio je osobnog gusta voznje prije svega.. pravilno izveden omogucava brze ubacivanje u nizu.. Za heel & toe bi se slozio da je dobro koristiti kod automobila sa zadnjim pogonom, zbog izbjegavanja moguceg blokiranja kotaca, ne vidim kako bi se dogodila destabilizacija ako imas jako kocenje, samo nos automobila ponire prema naprijed... Za medjugas opet ponavljam cini mi se da nema smisla, osim ako nije neka bas jako visokoturazna masina koja nema dobro pogodjen mjenjac i kojoj okretaji jako brzo padaju kod saltanja, pa onda ajde medjugas, nabijes taj gas do kraja i onda mijenjas... Kod turbo automobila opet nepotrebno, padnu okretaji, jos bolje, dodjes na podrucje najveceg okretnog momenta i najbolje efikasne okretaje motora... Prilazem i jedan filmic gdje nema heel & toe i medjugasa, touge od best motoringa, EVO IX, vozac Gilles Panizzi http://www.youtube.com/watch?v=3oT9nQfMXKc EDIT: Da nadodam jos, ja sam pak na Grobniku od nekih nasih poznatijih vozaca vidio kocenje koje ide ovako, dolazi se pred zagrebacki, u petoj smo brzini, kocenje i iz pete u trecu... Edited February 3, 2009 by ND4SPD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drag_steer Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 mislim da problem nije u padanju okretaja, nego vremenu koje treba da kvacilo uhvati i motor se zavrti na okretaje. tu se gubi mali dio vremena a i moze se javit blokiranje pogonskih kotaca ako se kvacilo pusta jako naglo. mozda nema svrhe za svaki dan ali je gust+ ima malih prednosti , meni dovoljno Link to comment Share on other sites More sharing options...
ND4SPD Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 (edited) mislim da problem nije u padanju okretaja, nego vremenu koje treba da kvacilo uhvati i motor se zavrti na okretaje. tu se gubi mali dio vremena a i moze se javit blokiranje pogonskih kotaca ako se kvacilo pusta jako naglo. mozda nema svrhe za svaki dan ali je gust+ ima malih prednosti , meni dovoljno govoris o medjugasu ili heel & toe? a ovo kaj si napisao da ovisi o vremenu koje treba da kvacilo uhvati i motor se zavrti na okretaje, nikako mi ne stoji, pa uhvatiti ce jednako saltao ti medjugasom bez medjugasa ili sa trepavicama... Edited February 3, 2009 by ND4SPD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drag_steer Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 heel & toe Link to comment Share on other sites More sharing options...
ND4SPD Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 heel & toe za blokiranje kotaca se slazem u slucaju da je ostaznji pogon, ali to sam i napisao gore... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drag_steer Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 ok. zna bit na slabijim autima da je nosac motora slab (govorim o novom autu) i ako samo dajes u nizu naglo, bez gasa, zna bit neugodno. na taj nacin puno prije odu nosaci... a pikanje gasa me nista ne kosta ali sad cete pocet pricat ko jebe nosace motora itd itd nema veze...ja ostajem pri tome da je to korisna stvar bilo za svaki dan do grada ili za jurcanje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lonewolf Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Evo ja procitao cijelu temu danas,nekako me zainteresiralo...posao u djir,i bas da iskusam taj medjugas kod saltanja u nizu...odusevilo me :notworthy::notworthy::notworthy: Iskreno,mogu rec da sam naucio nesto novo i svidilo mi se,a nije se tesko ni navikunt :thumbsup::thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drag_steer Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 (edited) a ovo kaj si napisao da ovisi o vremenu koje treba da kvacilo uhvati i motor se zavrti na okretaje, nikako mi ne stoji, pa uhvatiti ce jednako saltao ti medjugasom bez medjugasa ili sa trepavicama... kako ne...recimo imas 3000 rpm i dajes u nizu, kad promjenis brzinu i pocmes pustat kvacilo, treba neko vrijeme nemozes ga samo bacit. a ako lupis po gasu mozes ga pustit odmah i odmah dodat gas , odmah ce ubrzat(+ imas manju potrosnju kvacila i nosaca motora itd) a kod klasnicnog ces imat neko vrijeme ono dizanje okretaja (jer nemozes kvacilo samo dignut nogu s kvacila) i onda tek gas. ako pustis kvacilo i odmah nabis gas ce bit poskakivanja...opet trpi nosac motora. nenzam da li sam dobro opsiao ali kad mu lupis gas kvacilo i motor tj zamasnjak imaju ISTE okretaje (u idealnom slucaju) Edited February 3, 2009 by Drag_steer Link to comment Share on other sites More sharing options...
ND4SPD Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 (edited) ok. zna bit na slabijim autima da je nosac motora slab (govorim o novom autu) i ako samo dajes u nizu naglo, bez gasa, zna bit neugodno. na taj nacin puno prije odu nosaci... a pikanje gasa me nista ne kosta ali sad cete pocet pricat ko jebe nosace motora itd itd nema veze...ja ostajem pri tome da je to korisna stvar bilo za svaki dan do grada ili za jurcanje. vozio sam u rent-a-caru dosta toga, a i ovako, nisam nikad primjetio da bi bilo na bilo koji nacin neugodno... a nosaci odu tak i tak, pa pogle nam ceste svakom svoje, netko voli visnju, netko tresnju kako ne...recimo imas 3000 rpm i dajes u nizu, kad promjenis brzinu i pocmes pustat kvacilo, treba neko vrijeme nemozes ga samo bacit. a ako lupis po gasu mozes ga pustit odmah i odmah dodat gas , odmah ce ubrzat(+ imas manju potrosnju kvacila i nosaca motora itd) a kod klasnicnog ces imat neko vrijeme ono dizanje okretaja (jer nemozes kvacilo samo dignut nogu s kvacila) i onda tek gas. ako pustis kvacilo i odmah nabis gas ce bit poskakivanja...opet trpi nosac motora. nisam na to mislio, nego bas na hvatanje kvacila, a ovdje opet, napisao sam gore, "Za medjugas opet ponavljam cini mi se da nema smisla, osim ako nije neka bas jako visokoturazna masina koja nema dobro pogodjen mjenjac i kojoj okretaji jako brzo padaju kod saltanja, pa onda ajde medjugas, nabijes taj gas do kraja i onda mijenjas... Kod turbo automobila opet nepotrebno, padnu okretaji, jos bolje, dodjes na podrucje najveceg okretnog momenta i najbolje efikasne okretaje motora..." Edited February 3, 2009 by ND4SPD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drag_steer Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 (edited) a jbg... probaj punto mk2b i clio kod njih imas tresnju. iako meni svaki baca na tresnju, valjda navika edit: ok.. nema smisla raspravljat previse, nije to bitno toliko. ja sam imao losa iskustva sa cliom i puntom bez pikanja gasa (osjeti se da se motor zanjise i auto zna zacukat) a sa medjugasom ili h&t to puno mirnije ide Edited February 3, 2009 by Drag_steer Link to comment Share on other sites More sharing options...
ND4SPD Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 a jbg... probaj punto mk2b i clio kod njih imas tresnju. iako meni svaki baca na tresnju, valjda navika :thumbup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Outlaw Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Dotakli smo se vise stvar i ne zna se vise ko pija ko placa Medugas kod slatanja u nizu, medugas kod saltanjau u nizu u zavoju, "medugas" kod saltanja u visu, heel-toe kod saltanja u nizu i jakog kocenja na stazi, to isto na cesti sa slabijim kocenjem, to sve u zavoju, itd, itd...:lol: Ja sam se najvise drzao primjera kod recimo kocenja motorom kad saltas u nizu i tu mi je sasvim logicno da zelim da su mi okretaji vec gdje bi trebali bit i da kuplug samo pustim i bok. A ne da su mi okretaji na 1k pa dok pustam kuplug se lagano dizu do koliko vec treba... Logicno u teoriji i sasvim razumljivo u praksi... A to sto neki od vas ne koce motorom, ne saltaju nize dok usporavaju,... to je druga stvar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maticCRO Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 (edited) govoris o medjugasu ili heel & toe? a ovo kaj si napisao da ovisi o vremenu koje treba da kvacilo uhvati i motor se zavrti na okretaje, nikako mi ne stoji, pa uhvatiti ce jednako saltao ti medjugasom bez medjugasa ili sa trepavicama... Iss neznam koje ti aute vozis covjece,al nema sanse da se okretaji podignu isto brzo kad ti nedrzis gas i otpustas kuplung sam,pa kako nekuzis da ce doc do malog kocenja motorom i proc ce pol sec valjda da dodju okretaji na npr 5somova,a kad piknes gas jace doci ce u trenutku,tj barem duplo brze na tih 5k il kolko vec,barem na autima koje sam ja vozio,od 75ks do 280ks tako da nekuzim,il toliko nemate osjecaja u voznji il ste pretvrdoglavi,zalosno da se na ovo potrosilo 8stranica iopet ce trebat jos 20str. Da vecina uvidi kako stvari stoje.i opet se nadje netko tko kao ovaj Rudy spominje kamione i sinkrone,daj nauci vozit traktor prvo,znaci sinkroni su dio auta napravljen od pojacanog titana i dijamanata pa ih netreba pazit,i spojka itd..dabogda te kuplung vlastiti na autocesti prestigo hahaha. Edit-lonewolf respekt,dodji do zg imas od mene 5 jackie-cola kad god oces hehe Edited February 3, 2009 by maticCRO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabre Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 opet vi o habanju... habanje tu najmanje bitno.. eventualno zbog "glađe" vožnje... moj auto ima 270000 na grbači, heel&toe nije nikad vidio (tučem koljenom u volan ) a međugas kod šaltanja u manju, ponekad kad se sjetim.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Outlaw Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Kod turbo automobila opet nepotrebno, padnu okretaji, jos bolje, dodjes na podrucje najveceg okretnog momenta i najbolje efikasne okretaje motora..." Jel ti pricas o saltanju u nizu ili u visu? Jer po ovom sto si napisao pricas o saltanju u visu... A mi (ja bar) pricamo o saltanju u nizu A kod saltanju u nizu ti okretaji (nakon promjene) idu vise nego sto su bili, a i kad stisnes kuplug pocnu padat na ler gas... Znaci nema nikakvog smisla sto si napisao Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ljubicic D. Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Nije brze saltanje sa međugasom nego bez.. U biti ja vozim japanski auto pa mi je mjenjac normalan, netrebam međugas da mi stima sinhrone :guzagi6: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drag_steer Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Dotakli smo se vise stvar i ne zna se vise ko pija ko placa Medugas kod slatanja u nizu, medugas kod saltanjau u nizu u zavoju, "medugas" kod saltanja u visu, heel-toe kod saltanja u nizu i jakog kocenja na stazi, to isto na cesti sa slabijim kocenjem, to sve u zavoju, itd, itd...:lol: Ja sam se najvise drzao primjera kod recimo kocenja motorom kad saltas u nizu i tu mi je sasvim logicno da zelim da su mi okretaji vec gdje bi trebali bit i da kuplug samo pustim i bok. A ne da su mi okretaji na 1k pa dok pustam kuplug se lagano dizu do koliko vec treba... Logicno u teoriji i sasvim razumljivo u praksi... ...a kad piknes gas jace doci ce u trenutku,tj barem duplo brze na tih 5k il kolko vec, tako nekako sam i ja zamislio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ND4SPD Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 (edited) Inema sanse da se okretaji podignu isto brzo kad ti nedrzis gas i otpustas kuplung sam,pa kako nekuzis da ce doc do malog kocenja motorom i proc ce pol sec valjda da dodju okretaji na npr 5somova,a kad piknes gas jace doci ce u trenutku,tj barem duplo brze na tih 5k il kolko vec citam vec treci put i ne kuzim... ako kocim i zelim da kocim i sa motorom i sa kocnicama... ti valjda govoris o prebacivanju u nizu, ali ne kuzim... sorry Jel ti pricas o saltanju u nizu ili u visu? Jer po ovom sto si napisao pricas o saltanju u visu... A mi (ja bar) pricamo o saltanju u nizu A kod saltanju u nizu ti okretaji (nakon promjene) idu vise nego sto su bili, a i kad stisnes kuplug pocnu padat na ler gas... Znaci nema nikakvog smisla sto si napisao u nizu, u nizu, mislim da nitko nije pricao o saltanju sa medjugasom u visu, osim ovih sa kamionima bez sinkrona Edited February 3, 2009 by ND4SPD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now