Jump to content

Honanje (varijante) i torque plate


Recommended Posts

Bogdaj!

Zanima me malo o honanju cilindara, tesko sam nailazio na odgovore na guglu posto je honanje dosta sirok pojam

 

Proizvodac klipova koje imam daje ove upute sa istima:

"Due to the high specification of these engines and the high pressures used; a 'torque' plate fitted to the top of the cylinder block to the required torque settings is recommended.

 

With the block and measuring equipment (calibrated to BS EN ISO 10012:2003) at a temperature of 20.5 degrees Celsius (The temperature the Accralite workshop is kept at) the bore diameter needs to be 83.0mm -0.0 / +0.01mm with a Plateau Honed cylinder bore cross hatch angle of 35 - 40 degrees to a roughness of Ra 0.4 - 0.9 ƒÊm (15 - 135 ƒÊ in).

 

This will give the correct bore to piston clearance of 0.081 / 0.088mm when measured 90 degrees to the pin and 12 to 15mm up the skirt from the base of the piston."

 

Znaci busi se tocno 83mm (koliko je klip) i onda se honanjem dobije potrebna tolerancija (zaokruzimo ju na 0.085mm). Tocno? :)

Pretpostavljam da ovih 35 - 40 stupnjeva i gruboca povrsine je neki standard? To nebi treblo biti problem napraviti?

 

Nadalje, torque plate...

Citajuci malo o toj temi naisao sam na zanimljivo objasnjenje. Naime torque plate ne sluzi (kako sam ja mislio) da simulira distorzije cilindra koje napravi glava motora. Nego da simulira distorzije koje naprave sarafi glave motora kad se glava stegne.

Znaci moguce je napraviti samo pikse oko sarafa glave, stegnuti sarafe na propisanu kilazu i busiti, honati?

U slucaju da na otpadu naletim na komad dovoljne velicine za napraviti torque plate, ne moram paziti na materijal jelda? Blok obicnog/bilo kakvog zeljeza ce dovoljno dobro obaviti svoj posao?

 

I najvaznije, dali kupiti parnu peglu sa duzim kabelom (da ne smeta) ili odvojiti malo vise pa kupiti parnu postaju? :rofl::lol:

Link to comment
Share on other sites

35-40° ne znaci grubocu nego vidjljivu "mrezu" nakon honanja.

Klipovi NE dolaze u punoj mjeri, nego su ispod nje za tolerancu koju deklarira proizvodjac.

T.P. se koristi kod motora koji imaju "pikse" i najcesce je ostatak bloka od Al, nije potreban na gusnatom bloku jer je sam po sebi krut i nema deformacija.

Grubocu odredjuje gruboca kamena/dijamantne "cetke" kojom se hona

Edited by KIMI_1.8T
Link to comment
Share on other sites

Nismo se skuzili :)

Mislio sam, dali je tih 35° - 40° i gore navedena gruboca standard? Tj, dali nase strojne obrade koriste takav alat ili se za siroke mase (normalni motori) koristi drugi kut i gruboca?

Daavno je bilo kad sam honao zadnji put, a i to je bilo pod budnim okom majstora jer mi nije bas htio dati to raditi ali sta cu kad zelim sam to napraviti. Tako da sam zaboravio spiku oko toga :)

 

T.P. preporucaju cisto iz razloga sto se drasticno smanji piston slap. Ako je to njihova preporuka meni je najmanji problem to dat napravit :)

Link to comment
Share on other sites

Odlicno, hvala :)

Za moje karike onda ispada da bi trebalo honati sa 320 kamenom.

Posto je to finije nego inace, dali bi prvo trebalo honati sa grubljim pa se prebaciti na finiji ili odjednom sa 320? To nebum ja radio ali me cisto zanima :)

 

edit: nisam refresao pa nisam vidio zadnji post. :) Ja sam nasao slicnu tablicu po kojoj mi vise pada na 320, ali ajde to su nijanse. Budem jos malo proucio tematiku, ali najbitnije je da imam neki okvir od kuda krenuti :)

Edited by Jopa
Link to comment
Share on other sites

Gruntam nekaj baš i sjetim se da imam jednu glavu motora koja mi ne treba. Nju ću probusiti i koristiti kao T.P. Jedino moram vidit kako ju probusiti, imam neke krune ali ne znam dali imam takvu dimenziju. Treba mi cca 83-84mm (ne vise).

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...