Jump to content

Recommended Posts

Posted
aj mi reci kako je svejedno jel pogonska osovina ili ona koja se kotura ? Pa nije isto koturat kotač silom auta koji se kreće i pokretat auto sa tim kotačem ! Da to sve nema veze onda nebi trkaći auti i formula imali felge od magnezija ili čega već ... ja znam po RCu da kad sam stavio bio klošareve ultraleggere da je auto išao 2 dužine bolje na 400 m a ista dimenzija guma je bila, znači samo lakše felge

Posto je ovo offtopic, molio bi moderatora da premjesti ovo u drugu temu.

Znaci energija koju ima kotac se sastoji od kineticke

http://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_energy

+ od rotacione(isto ju neki zovu kineticka)

http://en.wikipedia.org/wiki/Rotational_energy

Znaci ukupna energija koja se pohrani je

E=(m*v^2+I*omega^2)/2

m=masa

v=brzina u m/s

I=moment inercije

omega=kruzna brzina u rad/sekunda

r=polumjer kotaca

Da si malo olaksano jenadzbe omega se moze izraziti kao omega=v/r

http://en.wikipedia.org/wiki/Angular_velocity

Za pocetak treba uzeti najgori slucaj(za trgovce najbolji) koji je potpuno nerealan. Znaci da je sva masa na rubu kotaca(tj da u sredini je suplje, prazno).

Onda I=m*r^2

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_moments_of_inertia (znaci suplji valjak)

Kada se to gore uvrsti dobije se ovo:

E=(m*v^2+m*r^2*(v/r)^2)/2

Znaci r^2 i r^2 se mogu pokratiti i dobije se E=(m*v^2+m*v^2)/2

Znaci pola energije je zbog brzine, pola zbog vrtnje ili drugim rijecima

1kg na kotacu isto utjece kao 2kg u gepeku(ali ovo je potpuno nerealan slucaj jer kotac nije suplji valjak)

Gumeni dio kotaca bi se jos mogao aproksimirati kao suplji valjak, a felga kao dio mase u supljem valjku na r1 od sredista + stap duljne r1(znaci to su spojnice od sredista felge do dijela di je guma). Znaci ukupni moment inercije je zbor ova tri.

Znaci r1<r tj r1=r-visina gumenastog dijela felge

I sada dok taj realniji slucaj uvrstis u jednazbe vidis kolko su zapravo trgovci u krivu(racunaj da energija u vrtnji pada s kvadartom varijable r1) sto se tice utjecaja felga.

Drugo ja ne kazem da je lose skinuti masu felge, samo kazem da nije takav utjecaj kakav se prica(formula 1 primjer, oni su sretni ako skinu 100g).

Trece ovo za pogonske osovine mi nije jasno. Koja se tu vrsta energije javlja u onim kotacima koji su pogonski?

Ako dobro kuzim oces reci da auto kada vozi 100km/h i ima sve cetri iste gume i FWD je, da je u prednjim gumam(gumeni dio+felga) pohranjeno vise energije negu u zadnjima?

Sorry na offtopicu, ali malo da posjetim ljude na osnovno skolsku fiziku

• Replies 113
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Posted

tak će se premjestit u novu temu pa da dodam komentar, tj. moj primjer..

14 kila felga i 19 kila felga (s gumom naravno )...razlika u ubrzanju je oko sekundu do 100 , i par dužina na 402...dakle ogroomna...razlika u promjerima je , ali nešto sitno , tipa 1% ..nemre samo taj 1% tolko utjecat..

a po ovome 1,1 bi bilo da mi auto te 4 teže felge osjeti ko 22 kile u autu ? ..a sumnjam da s pol tanka benge auto izgubi sekundu do 100 i par dužina na 402 :)

Posted

Auto koji ima cca 8s je s promijenom felgi spustio na 7s ubrzanje do 100km/h? Iz razlike promjera da se naslutiti da si i menjao tip gume, si mozda presao na noviju/kvalitetniju gumu?

Posted (edited)

ne nego 14" eskimo s3 stare 6 godina protiv 18" fulde exelero nove novcate (tad) ..

EDIT: a o razlici u međuubrzanju recimo 100-180 ..nemjerljivo LOL ..auto umre ovak na 18"..

Edited by Veki
Posted

Sigurno je to zbog mase felgi :) . Isto proklizavas na njima kada isto kreces? Ili s novim gumama mores s vecim okretajima krenuti?

Meni npr s 195/50 r15 je do 100km/h(po gps) je oko 0.7-0.8s razlika prema 185/60 r14. Iz dva razloga. Prvi(najveci utjecaj) je sto na 185/60 r14 gumama moram saltati u trecu brzinu da bi dosao do 100km/h(dodem do 99.5km/h u drugoj). I tu ode dosta vremena. A drugi je sto je veca guma nesto bolje lovi jer je nova i kvalitetnija.

Posted

ma s 14" je uža guma , i puno manje gripa ima..al se navrtava brzo kolko god da šlajdra...na 18" hvata brzo al to sve duugo traje..a velim ti , samo međuubrzanje je osjetno lošije , tu nemreš "utjecat" gumom baš

Posted (edited)

Sva ta fizika i proračunavanje stoji ali u praksi to baš i ne funkcionira ! Meni je RC recimo iz međuubrzanja ubijao sa 195/55 15 a sa 205/40 17 je išao osjetno slabije, razlika u opsegu je nikakva ali u težini je bila 4kg ! Sa 205/40 17 je nabirao do 230 puuuno duže nego sa 195/55 15

Dajte u OT prebacite ovo sa masom felgi :)

Edited by Mario_S3
Posted

A kolko ti je bila razlika mase u gume(bas gumenog dijela). Taj dio vise utjece nego felga jer je vise udaljen od centra.

Posted

to ti ne znam al i tu je isto bitna razlika jer na 17 guma na rubu više..al opet stavio sam bio za probu klošareve superleggere i auto je išao 2 dužine bolje na 400m, isti promjer, iste gume, samo je razlika u težini felge

Posted

zanemarujete i razliku mase gume od proizvodjaca do proizvodjaca, i to istih karakteristika, dakle dvije ljetne gume mogu bit razlike 2kg sto nije malo

Posted

Pa meni je ubrzanje osjetno palo kad sam zamijenio aluminijske BWA enduro 6 x 15 sa čeličnim kromiranim American Racing 8 x 15.. Osjetno..

Jer i guma više nije bila 225 nego 265/75... x4 komada..

Posted

Ja govorim o utjecaju mase felge na istim gumama(gumeni dio).

Ako uzmem 215/60 W gumu na najlaksim aluminijskim felgama ona ce biti teza od 175/50 T na celicnim felgama. I indeks brzine utjece na masu gume.

Posted

svaka čast na objašnjenju, iako k-ca ne kuzim kaj si napisao i bas si razmisljam, ako je to sve fizika iz osnovne škole, gdje sam ja to provodio dane? :huh:

ne nego 14" eskimo s3 stare 6 godina protiv 18" fulde exelero nove novcate (tad) ..

kaj bi tek bilo da nisi probavao na zimskim 14" :naughty:

Posted

Trece ovo za pogonske osovine mi nije jasno. Koja se tu vrsta energije javlja u onim kotacima koji su pogonski?

Ako dobro kuzim oces reci da auto kada vozi 100km/h i ima sve cetri iste gume i FWD je, da je u prednjim gumam(gumeni dio+felga) pohranjeno vise energije negu u zadnjima?

pa pogledaj to malo s druge strane. jel tebi lakse trcat sa 5 kila na leđima ili ti je lakse sa po 2.5 kg na svakoj nozi.

tako ti je ista stvar i sa pogonskom osovinom, lakse je motoru zavrtit kotac ako je laksi.

Posted

kaj bi tek bilo da nisi probavao na zimskim 14" :naughty:

znam kaj bi bilo..probao i na 15" ljetnim..ne baš predobre gume al ok..ista stvar ko 14" samo manje šlajdranja u 1. ..neusporedivo s 18 težim

2 fire

14" guma 6,5 kila

felga 7,5 kila

18" guma 8 kila

felga 11 kila

Posted

fiziku

ne kuzim ovo ?

jedina razlika u pohranjenoj enegriji pogonskih i nepogonskih kotaca je sto se pogonski kotaci uvijek malo brze vrte , odnsono uvijek pomalo klize ,( to su one spike kad se na motociklu pri 300km/h pojede zadnja guma u 10 minuta ili bugatti veyron ubije gume pri max brzini za 12 min , ) znaci pri voznji od 200kmh pogonski kotaci se vrte 210 kmh. i ta razlika u brzini vrtnje je razlika u kinetickoj energiji , neznam kaj bi drugo bilo.

Posted (edited)

Daj nemojte bit smijesni s ovim pogonska osovina ili ne. Pa obje se moraju zavrtit, isti kurac :doh:

EDIT: nije ovo prvi put da cujem ove bisere. Jos kad ekipa dode na race pa stavi na pogonske neke lagane male felge, a iza ostavi neke teske velike da se vidi tko je baja jer kao te iza nemaju veze... Pa nisu pogonske :rofl::rofl::doh:

Edited by Outlaw
Posted

pitanje je dal proizvodjaci guma rade isti model guma razlicitih dimenzija u istoj smjesi. , a kamoli 2 razlicite gume od 2 razlicita proizvodjaca , to je neusporedivo ovom metodom palac puta oko. ima ljudi koji se bave testiranjem guma i njihovih karakteristika , al to je doslovno znanstvena fantastika i to je jako jako ( ono proizvodnja kompozita je goli kurac prema tome) skupo.

ima u onoj knjizi od carolla smitha mislim da je tune to win , usporedba kako 100 grama tereta utjece na performanse automobila na brzini sasije, kotaca , pogona i motora zakljucak je da je 100g na motoru 15 puta veci ucinak nego na sasiji , potrazite si tu knjigu , zgodna je onak ko uvodno stivo, bas ima poglavlje o ovoja vasoj diskusiji .

jer nije bitna samo inercija u smijeru vrtnje nego i kao ovjesene mase (vertikalni pomak) , jednostavno opruge i amortizeri lakše prisiljavaju laksi kotac da bude tamo gdje bi trebao biti.

Posted
Daj nemojte bit smijesni s ovim pogonska osovina ili ne. Pa obje se moraju zavrtit, isti kurac :doh:

EDIT: nije ovo prvi put da cujem ove bisere. Jos kad ekipa dode na race pa stavi na pogonske neke lagane male felge, a iza ostavi neke teske velike da se vidi tko je baja jer kao te iza nemaju veze... Pa nisu pogonske :rofl::rofl::doh:

lebde....-:lol:-

Mozda je osjecaj drugaciji...

Posted

ili na prednjem pogonu naprijed tanjurici a iza valjci da auto lijepo izgleda kad ih peeetchke gledaju , a to sto auto ore kroz zavoj il sto nemre zakocit ih nije briga:huh:

Posted
ne kuzim ovo ?

jedina razlika u pohranjenoj enegriji pogonskih i nepogonskih kotaca je sto se pogonski kotaci uvijek malo brze vrte , odnsono uvijek pomalo klize ,( to su one spike kad se na motociklu pri 300km/h pojede zadnja guma u 10 minuta ili bugatti veyron ubije gume pri max brzini za 12 min , ) znaci pri voznji od 200kmh pogonski kotaci se vrte 210 kmh. i ta razlika u brzini vrtnje je razlika u kinetickoj energiji , neznam kaj bi drugo bilo.

Nije cijela diskusija premjestena. Od tud to nastalo.

http://www.myhraweb.com/showpost.php?p=135473&postcount=272

http://www.myhraweb.com/showpost.php?p=135477&postcount=273

Posted (edited)

Najveći biser si sada ti izvalio... ono što se samo okreće iza na osovini je daleko nebitnije od onoga što motor mora svojom snagom okretati a to je kotač na pogonskoj osovini...razlike su mizerne, gotovo neprimjetne, ja sam iza ostavljao često 17 jer mi se nije dalo nosit 4 gume i felge a radio sam identična vremena kao kad sam sve zamijenio i stavio 15. Napumpaš zadnju gumu na 3 bara i vozi osim ak ti nije 0.05 sec bitno za pobjedu

BTW vidim da tu ima teoretičara za popizdit a niko još ništa nije isprobao u praksi...ccc

Naravno da nije isto jel iza 285 guma ili 195 al takvih slučajeva nema u stvarnom životu, samo u teoriji

Edited by Mario_S3
Posted

2 Marko: Ma i to naravno... Ali ajde to je kao za pokazivanje :cheer:. Ali kad ekipa doleti na 402 s valjcima iza jer "nisu pogonski" je najjace :lol:

Posted
Najveći biser si sada ti izvalio... ono što se samo okreće iza na osovini je daleko nebitnije od onoga što motor mora svojom snagom okretati a to je kotač na pogonskoj osovini...razlike su mizerne, gotovo neprimjetne, ja sam iza ostavljao često 17 jer mi se nije dalo nosit 4 gume i felge a radio sam identična vremena kao kad sam sve zamijenio i stavio 15. Napumpaš zadnju gumu na 3 bara i vozi osim ak ti nije 0.05 sec bitno za pobjedu

BTW vidim da tu ima teoretičara za popizdit a niko još ništa nije isprobao u praksi...ccc

Pumpanje na stranu

:lol::lol::lol::rofl::rofl:

A motor znaci ne okrece (indirektno) i zadnje kotace, oni se nekom visom silom okrecu. Mozda da se iza zakaci neka kamp prikolica isto nema veze, motor gura samo prednje katace :lol:

Posted
Najveći biser si sada ti izvalio... ono što se samo okreće iza na osovini je daleko nebitnije od onoga što motor mora svojom snagom okretati a to je kotač na pogonskoj osovini...razlike su mizerne, gotovo neprimjetne, ja sam iza ostavljao često 17 jer mi se nije dalo nosit 4 gume i felge a radio sam identična vremena kao kad sam sve zamijenio i stavio 15.

Ovo govori o utjecaju mase guma+felgi na ubrzanje, vidis da niti sam nemoze primjetiti razliku jer je jako mala i tesko mjerljiva.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...