Jump to content

Recommended Posts

Posted
onaj tko ne zna voziti nece se voziti malo brze

ali shvacam tvoj point no i dalje mislim da si u krivu i da na FWD u slucaju da se ima samo 2 zimske da ne trebaju biti iza nego naprijed. Alternativa je 4 zimske i amen.

gle, osobno bih stavio 2 zimske naprijed da nemam drugacije, i lovio auto po cesti cijelo vrijeme....da nekom drugom stavljam zimske, ne znam kaj bih napravio, po pravilu treba iza, opet znam da bi skratilo put kocenja naprijed, ali nagliji ulet u zavoj i slucajno pikanje kocnice znaci sigurno letenje po cesti...zakljucak imamo vec.

• Replies 98
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Posted

daj mi recite kak bi neko sa zimskim gumama iza a auto FWD speljao i imalo jači brijeg?

Zakaj se onda lanci stavljaju na prednje kotače, kad dođe situacija da ne možeš speljat u brijeg?

to bježanje guzica, pa neće bježat ak ne voziš brzo, pas mater..... a u brijeg neš speljat s ljetnima da si jebeni majkl šumaher.

Posted
daj mi recite kak bi neko sa zimskim gumama iza a auto FWD speljao i imalo jači brijeg?

Zakaj se onda lanci stavljaju na prednje kotače, kad dođe situacija da ne možeš speljat u brijeg?

to bježanje guzica, pa neće bježat ak ne voziš brzo, pas mater..... a u brijeg neš speljat s ljetnima da si jebeni majkl šumaher.

Ja isto nisam dobio odgovor...

tj jesam tipa "krenut" će i s ljetnima, oće na ravnom i na nizbrdici, uzbrdo neće...

3km se guro 535d jer se vozi na ljetnima po zimi, bilo je u D i svi van i guranac...

Posted
daj auto nekome tko ne zna vozit dobro, daj mu samo prednje zimske na snijegu/poledici i reci mu da proba malo brze vozit. dajem mu 2 zavoja prije izvrtavanja.....

daj auto nekome tko ne zna vozit dobro, daj mu samo zadnje zimske na snijegu/poledici i reci mu da proba malo brze vozit. dajem mu 2 zavoja prije nego produži ravno kroz zavoj..... ;)

Posted

Koja rasprava :doh:

Znači sad moram zimulje iza staviti, a naprijed ljetne? Jebeno je to kad upadneš u snijeg ili kad se trebaš u brijeg popeti. Ja imam zimulje napred jer zdrav razum nalaže da zimske gume moraju biti na prednjoj osovini da se možeš izvući iz snijega. Meni je do sad auto 2 put proklizao iza i to prvi put sam ga namjerno cimnuo, drugi put u kružnom toku kod city centra i elektronika me odmah ispravila. Svakakvih se gluposti ovdje može pročitati :rofl:

Posted
Koja rasprava :doh:

Znači sad moram zimulje iza staviti, a naprijed ljetne? Jebeno je to kad upadneš u snijeg ili kad se trebaš u brijeg popeti. Ja imam zimulje napred jer zdrav razum nalaže da zimske gume moraju biti na prednjoj osovini da se možeš izvući iz snijega. Meni je do sad auto 2 put proklizao iza i to prvi put sam ga namjerno cimnuo, drugi put u kružnom toku kod city centra i elektronika me odmah ispravila. Svakakvih se gluposti ovdje može pročitati :rofl:

lako da je samo rič o snigu nego opčenito o zimuljama

kako bi kvalitetno i sa pridnjim i sa zadnjim pogonom išli priko nosa da se iza stavljaju gume koje bolje drže

Posted

2 zimske gume treba staviti na pogonsku osovinu (tko uopće ima dilemu ako je riječ o prednjem pogonu:doh:), da bi se osigurala trakcija i uopće mogućnost kretanja s mjesta.

Idem sad po dvije zimske gume i dva seta lanaca, to ću sve staviti otraga i drajvat ko Kank-kunen Juha, nema šanse da izletim:drink::drink::drink::lol:

Posted (edited)

Đizus, ne vjerujem :rofl::rofl::rofl::rofl:

uglavnom ja sam vozio 11 godina RWD i zaboravi kretanje na snijegu ak imaš ljetne na pogonskim kotačima (osim ak motor nije otraga). Nisam mogao krenuti na semaforu jer je bio lagani nagib prema tramvajskoj pruzi, a da ne pričamo o uzbrdicama - nisam se mogao popesti uz Domjanićevu (od Kvatrića prema gore). Od onda sam imao 4 zimulje i bok. Prije sam imao stare Trayalke otraga i to ide di oćeš po snijegu. I nema problema sa klizanjem prek nosa..

Kod FWD naravno da ćeš staviti naprijed zimske, em je pogon tu, em kočiš najviše prednjima, em je i volan tu... A guzica bježi samo ako si idiot pa pretjeraš ili namjerno... Isprobano sa karavanom i otraga polučelavim gumama

EDIT - ja bi malo popričao s tim starijim čovjekom da on meni objasni tu fiziku, možda je čovjek neshvaćeni Einstein....

Edited by Risbo
Posted

šta vrijedi grip kad nemaš kontrolu?

to je isto kao da te netko pita da li bi stavio ćelestonke naprijed ili nazad?

šta je gore da ti pukne prednja ili zadnja guma?

sve je super kad se vozi polako, a malo je onih koji će se izvući kad guzica pobjegne na 100+ km/h

Posted
Đizus, ne vjerujem :rofl::rofl::rofl::rofl:

uglavnom ja sam vozio 11 godina RWD i zaboravi kretanje na snijegu ak imaš ljetne na pogonskim kotačima (osim ak motor nije otraga). Nisam mogao krenuti na semaforu jer je bio lagani nagib prema tramvajskoj pruzi, a da ne pričamo o uzbrdicama - nisam se mogao popesti uz Domjanićevu

ako ne možeš krenuti s rwd onda ćeš valjda staviti lance dok ne dođeš do tamo gdje možeš krenuti. objasni mi kako se misliš spustiti s brda na koje se ne bi mogao popeti s tim gumama koje misliš držati naprijed za kočenje i skretanje (ok, imam viziju, ali zamislimo da nisi baš na "ti" s volanom). a te gume naprijed će ti služiti i kada ne bude bilo snijega nego samo mokro.

a na guzicu ćeš pripaziti do prvog vulkanizera, jer nisi vljda pripadnik GAME OVER TEAM-a!

Posted (edited)
šta vrijedi grip kad nemaš kontrolu?

to je isto kao da te netko pita da li bi stavio ćelestonke naprijed ili nazad?

šta je gore da ti pukne prednja ili zadnja guma?

sve je super kad se vozi polako, a malo je onih koji će se izvući kad guzica pobjegne na 100+ km/h

imaš dovoljno kontrole jer imaš naprijed više mase koje pritisnu gume, normalno govorim o ljetnim gumama s dosta profila a ne čelestonkama.

guzica ne beži ako ne pustiš naglo gas na snijegu. Al po snijegu ni ne voziš 100 ak nemaš sve 4 zimske, naravno uvijek ima idiota al njima ni 4xzimske i 4x lanci ne pomažu...

ako ne možeš krenuti s rwd onda ćeš valjda staviti lance dok ne dođeš do tamo gdje možeš krenuti. objasni mi kako se misliš spustiti s brda na koje se ne bi mogao popeti s tim gumama koje misliš držati naprijed za kočenje i skretanje (ok, imam viziju, ali zamislimo da nisi baš na "ti" s volanom). a te gume naprijed će ti služiti i kada ne bude bilo snijega nego samo mokro.

a na guzicu ćeš pripaziti do prvog vulkanizera, jer nisi vljda pripadnik GAME OVER TEAM-a!

Vozio sam preko nekoliko puta sa prednjim ljetnim na starom fordu i na mečki 190d. I oba puta nije bilo problema sa kočenjem ni na bilo kakvom brdu.

Ja vozim sve 4 zimske od kad imam para da ih kupim, al kad ih nisam imao imao sam samo 2 i to uvijek na pogonskim kotačima i nikad nisam nigdje udario niti se odsklizao.

Ali moraš imati malo mozga u glavi i paziti kak voziš. Normalno da si sporiji nego sa 4 zimske.

Na svu sreću nema više baš puno auta sa RWD koji imaju samo 2 zimnjače ....

EDIT - Stipe, trebaš uzeti u obzir da je to amerika i da je kod njih većina auta RWD. A oni relativno lagano završe na boku sa svojih 150+ konja. Pa da bakice ne bi driftale na putu do placa onda tako preporučuju i potpuno se slažem s tim.

Edited by Risbo
Posted
EDIT - ja bi malo popričao s tim starijim čovjekom da on meni objasni tu fiziku, možda je čovjek neshvaćeni Einstein....

Velim pojma nemam, to mi frend bio pricao sad za vikend dok je pao onaj jaci snijeg a mi se vozili malo brže u autu od mog starog sa naravno sve 4 zimske gume (koje su btw 4-5god stare ali su pak dan noc razlika u usporedbi sa mojima novima ljetnima na mojem autu). I onda on meni počeo sa tom spikom da mu je jedan izrazito mudar gospodin tako objasnio te da su svi naravno u zabludi. Meni je odmah ta priča bila glupa no eto da ne ispadnem nepristojan nisam ga ofdmha popljuvao vec se raspitao.

Ja osobno sam uvijek zimske gume stavljao isključivo na pogonsku osovinu, kao i sva ekipa koju znam (a koji naravno nemaju novaca za komplet kupiti) i isto tako nove gume kad sam kupovao (ljetne) uvijek bih ih također na pogonsku osovinu stavljao (isto pravilo mi vrijedi kad i na skuteru mjenjam).

Još jednom ponavljam da sam tada po prvi puta uopce i cuo tu teoriju o takvom načinu montiranja no svejedno sam htio provjeriti jer me to najmanje košta :rofl: Ali opet na početku threada sam naznačio da ne trebam pametovanja da je najbolje komplet sve 4 kupiti (tko bi rekao jelte :doh:) vec da se probate koncentrirati isključivo na postavljeno pitanje.

Posted

ovi su bili na teškim drogama kada su radili filmić. umjesto da savjetuju da se smanji brzina kad imaš gume u qurcu, oni objašnjavaju kada će auto prije ići u bok

722945.png

vjerojatno bi za brže stajanje na semaforu ili na autoputu zbog sudara preporučili potezanje ručne, okret za 180° i kočenje nožnom i ručnom kočnicom jer su bolje gume nazad!

Posted
gle, osobno bih stavio 2 zimske naprijed da nemam drugacije, i lovio auto po cesti cijelo vrijeme....da nekom drugom stavljam zimske, ne znam kaj bih napravio, po pravilu treba iza, opet znam da bi skratilo put kocenja naprijed, ali nagliji ulet u zavoj i slucajno pikanje kocnice znaci sigurno letenje po cesti...zakljucak imamo vec.

Filip daj nemoj ovakve izjave stavljat jer ce ispast da ne znas vozit auto sa FWDom :D:D.... pa kaj bi lovio auto cijelo vrijeme, ja imam zimulje samo naprijed iza chelstonke i pobjego mi je jednom u ovih par tisuca km kaj sam odvozio po snijegu/ledu, i to ne toliko da bi se okrenuo.... kad sam potezo rucnu to ne racunam :D:D:D...

tema je glupa skroz... neda mi se sve citat :)... ak se nemre imat sve 4 ona zimulje na pogonske.. isto i za nove gume...

Posted

Ukratko, ovo sa boljim gumam ima iza je istina, ali to dolazi do izrazaja u "pretjerivanju" s voznjom... tocno se sjecam kada nam je instruktor u auto skoli to bio govorio, dao je dobar primjer - uzme se mali autic (igracka) i stavi na neku nizbrdicu i onda zamisli sto se dogodi kada se zablokiraju prednji kotaci, a sto kada zablokiraju zadnji (naravno kada zablokiraju zadnji se izvrti u 3 pm :) )

Ali za 99% vozača treba ici guma nova na pogonsku osovinu jer je bitno krenuti, a ne stati, jer kada je takva cesta nitko ne divlja ...

Posted

Koja ideja :lol::lol::rofl::rofl::rofl:

Stavit zimske ize na FWD :lol::lol::rofl::rofl:

I vi jos ozbiljno raspravljate o tome :lol::lol::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

Posted (edited)
Ukratko, ovo sa boljim gumam ima iza je istina, ali to dolazi do izrazaja u "pretjerivanju" s voznjom... tocno se sjecam kada nam je instruktor u auto skoli to bio govorio, dao je dobar primjer - uzme se mali autic (igracka) i stavi na neku nizbrdicu i onda zamisli sto se dogodi kada se zablokiraju prednji kotaci, a sto kada zablokiraju zadnji (naravno kada zablokiraju zadnji se izvrti u 3 pm :) )

Ali za 99% vozača treba ici guma nova na pogonsku osovinu jer je bitno krenuti, a ne stati, jer kada je takva cesta nitko ne divlja ...

Ovo je točno, bolje gume trebaju biti iza.

Mislim da smo o tome raspravljali već pred neko duže vrijeme, ali budemo ponovili...

Bolje gume moraju ići na zadnju osovinu (kod temperamentije vožnje), iz razloga što informacije o ponašanju prednje strane vozila dobivamo preko volana (znači osjećamo ponašanje prednjeg kraja), vidom (vidimo da li kotači gube kontakt - kližu); dok sa zadnje osovine informacije dobivamo samo preko sjedala (odnosno kralježnice) preko koje prepoznajemo što vozilo radi sa zadnjim krajem.

Kako informacije koje dobivamo preko volana i vidom registriramo i procesuiramo brže nego one koje dobivamo preko kralježnice dolazi do toga da će u graničnoj situaciji proklizavanja ta infromacija ako dolazi preko kralježnice biti "zakašnjela" te će auto već biti u nekoj vrsti bočnog proklizavanja kada mi toga postanemo svjesni.

Generalno je shvaćanje da je normalnom / prosječnom vozaču lakše kontrolirati i savladati proklizavanje prednjeg kraja vozila, te se iz tog razloga preporuča bolje gume staviti otraga.

Znači to izgleda ovako:

Situacija 1. - bolje gume naprijed - lošije otraga.

Pretjerali smo sa brzinom ulaska u zavoj -> stražnji kraj počinje proklizavati zbog lošijih guma, prednji kraj još uvijek ima dovoljno gripa -> ne percipiramo da je došlo do proklizavanja stražnjeg kraja -> kasnimo sa reakcijom -> vozilo će se izvrtiti.

Situacija 2. - lošije gume naprijed - lošije otraga

Pretjerali smo sa brzinom ulaska u zavoj -> prednji kraj počinje proklizavati -> osjetimo to na volanu i percipiramo vidom -> stražnji kraj ima dovoljno gripa jer su gume bolje -> usporavamo / dodajemo volan / smirujemo vozilo -> auto se neće izvrtiti.

To je ukratko objašnjeno zašto je bolje otraga staviti novije gume. Nama je to objašnjavao instruktor na Audi Driving Experiencu. Ako se dobro sjećam kad smo bili u AMC-u na vozačkom treningu isto je bila slična priča.

Samo da se razumijemo, ovo pitanje sa zimskim gumama nema previše smisla, u tom slučaju svakako zimske gume stavljamo na pogonsku osovinu bila ona prednja ili zadnja. Sve drugo je smiješno.

Edited by 2fast

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...