Jump to content

Auto sporiji kad je na rezervi - zašto?

Recommended Posts

Ja sam također jedan od onih kojima nije jasna svrha podhlađivanja goriva. AFAIK benzin u tekućem stanju ne gori. Ne gori zato što se jedino u plinovitom stanju molekule benzina (CxHx) povezuju sa kisikom i na taj način čine gorivu smjesu. Da bi se što veća količina molekula benzina povezala sa molekulama kisika potrebno ga je što efikasnije raspršiti, ispariti itd., a to definitivno ne ide sa podhlađivanjem. Ako griješim u razmišljanju volio bih da me netko argumentirano razuvjeri :).

Pa zaboravio si da postoji ciklus kompresije, sad ovisi o kompresiji i kolko benzina je nutra, uglavnom zrak se grije na 400C i vise pri kraju kompresije. Cim je toplije to veca sansa za knock. Znaci hladniji benzin manje ce se ugrijati ta smijesa, ali jakoooo malo.

Toplina koju benzin oduzima prilikom isparavanja je cca oko 300kJ po 1kg. A dok se grije oko 1.5kJ po 1kg po 1K. Znaci ubrizgas 20C hladniji benzin, skoro nist se nije smijesa ohladila.

• Replies 71
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Pa zaboravio si da postoji ciklus kompresije, sad ovisi o kompresiji i kolko benzina je nutra, uglavnom zrak se grije na 400C i vise pri kraju kompresije. Cim je toplije to veca sansa za knock. Znaci hladniji benzin manje ce se ugrijati ta smijesa, ali jakoooo malo.

Toplina koju benzin oduzima prilikom isparavanja je cca oko 300kJ po 1kg. A dok se grije oko 1.5kJ po 1kg po 1K. Znaci ubrizgas 20C hladniji benzin, skoro nist se nije smijesa ohladila.

Čemu onda agro oko smjesa se nije niš ohladila... Ako imaš problema sa knockom, stavi water injection ili visokooktansko i ok...

No problem se uglavnom javlja na onom suncu, gdje IC nema funkciju, gdje niti jedan hladnjak nema funkciju.. I iskreno nisu mi jasni ljudi koji na onome suncu teraju motore do maksimuma ako nemaju WI, nitro ili CO2... :drink:

a oni su skoro diskvalificirani jer su kao pothlađivali gorivo (bilo je na oko 26 stupnjeva) :P pa si ti misli zašto :D

zato što ako svi imaju na 40 st onda je iste gustoće gorivo i svi mogu istom brzinom ga ugurati u tank...

An earlier statement revealed that the trio of drivers had their race fuel stored at temperatures more than 10 degrees below the ambient temperature - a direct infringement of Article 6.5.5 of F1’s technical regulations. Cold fuel is denser than wamr fuel therefore it is theoretically possible to put more fuel into the cars, faster.

http://www.forumula1.net/2007/f1/f1-news/no-punishment-for-fuel-trio/

Eh, ovo je pravi primjer KRIVOG, ali opet tocnog odgovora (za krivi slucaj).

Daklem, nema veze s tim. Ajd jos malo, ali ne koncentriraj se na toplo/hladno radi BRZEG tankanja, jer se to radilo jos dok su iz kanti natakali!

OK, da ovaj thread bude konstruktivan:

Odgovor na moje pitanje zašto auto ide sporije kad je na rezervi je?

Rješenje je? Ako postoji, naravno.

:thumbsup:

Kak se cini radi ecu-a. Resenje nacin nekoga tko poznaje taj ecu u dusu da ti ga reprogramira. Ili napraviti neku varalicu za plovak(ali onda neces znati kolko imas benzina kada ga malo).

Eh, ovo je pravi primjer KRIVOG, ali opet tocnog odgovora (za krivi slucaj).

Daklem, nema veze s tim. Ajd jos malo, ali ne koncentriraj se na toplo/hladno radi BRZEG tankanja, jer se to radilo jos dok su iz kanti natakali!

Brijem da ima veze sa ubrizgavanjem

Kada je benzin hladniji, gušći je tj što je hladniji volumen ubrizganog je veći.

Čitao sam da je na dieselima to jako bitno za potrošnju, performanse i sl

Ali ovo što Rene priča, ako ECU ne mjenja neke parametra onda je to sve u glavi. Sumnjam da zbog pumpe ili sl se temp može povećati toliko da osjeti pad performansi. Pa prije bi zaribala

Brijem da ima veze sa ubrizgavanjem

Kada je benzin hladniji, gušći je tj što je hladniji volumen ubrizganog je veći.

Čitao sam da je na dieselima to jako bitno za potrošnju, performanse i sl

Ali ovo što Rene priča, ako ECU ne mjenja neke parametra onda je to sve u glavi. Sumnjam da zbog pumpe ili sl se temp može povećati toliko da osjeti pad performansi. Pa prije bi zaribala

Ma daj, novinari svakave gluposti pisu. Kolko je razlika u gustoci benzina kada je 20 ili 40C ?

Druga stvar, moze se ubrizgati vise benzina, kao da stalno injektori rade na 100% i da je nemoguce dici tlak/staviti vece injektore.

A sto se tice hladenja zrak pa da postane gusci s benzinom, usporedi kolko bolje on ohladi zrak dok isparava, nego dok samo preuzima temperaturu.

A druga stvar na atmu se nede ispod afr 12.5:1, znaci masa benzina je 12.5 puta manja od mase zraka. I sad kolko moze utjecati par C veca toplina benzina na 12.5puta vise zraka po masi?

Drugo je dok se trazi svakih promilici snage(utrke, detaljno logiranje), ali da rene primjeti promjenu u snazi to nisu promili, nego par i vise posto.

BTW ne mjesati dizele koji rade na 1000bar+ i koji cak imaju i grijace kada treba auto na hladno paliti s benzincima.

Ima jedan forum gdje se skuplja ekipa koja vise manje zna te programe za ecu napamet, npr u serijske ECU-e dodaju LC,FS i takve stvari.

Ako ti se da mozes tam ici ih zicati za tocno objasnjenje/resnje, ali resenje sigurno nece biti besplatno.

Ma daj, novinari svakave gluposti pisu. Kolko je razlika u gustoci benzina kada je 20 ili 40C ?

Po literaturi iz termodinamike razlika je 4% ili 0.5% na svakih 5 C promjene

Druga stvar, moze se ubrizgati vise benzina, kao da stalno injektori rade na 100% i da je nemoguce dici tlak/staviti vece injektore.

Mislim da tu nije stvar u volumenu tj ccm jer se to regulira ECU-om nego u atomizaciji i dr.

A sto se tice hladenja zrak pa da postane gusci s benzinom, usporedi kolko bolje on ohladi zrak dok isparava, nego dok samo preuzima temperaturu.

A druga stvar na atmu se nede ispod afr 12.5:1, znaci masa benzina je 12.5 puta manja od mase zraka. I sad kolko moze utjecati par C veca toplina benzina na 12.5puta vise zraka po masi?

Drugo je dok se trazi svakih promilici snage(utrke, detaljno logiranje), ali da rene primjeti promjenu u snazi to nisu promili, nego par i vise posto.

Ma slažem se sa tobom ali ja to gledam ovako:

ako je AFR zadana vrijednost tj vrijednost koju cijeli proces sagorijevanja mora pratiti, znači stavimo taj omjer mase kao konstantu

A imamo limitirani ulaz nečega (otvor injektora, usis zraka)

I ako uspijemo više molekula ugurati u taj isti volumen kao npr 2% više benzina a isto tako i 12x više zraka dobit ćemo jače sagorijevanje

BTW ne mjesati dizele koji rade na 1000bar+ i koji cak imaju i grijace kada treba auto na hladno paliti s benzincima.

Ako zanemarimo paljenje mislim da je diesel fizikalno i kemijski osjetljiviji na temperaturu nego benzin koliko se sjećam iz doba školovanja

Pa i sama točka samozapaljenja mu je puno niža

Grije se jer mu je potrebna veća temperatura da napravi smjesu sa zrakom

bullshit :), tebi je sve to izobarni proces, uci, uci .... :lol::)

pa tko je rekao kada se benzin ispari da je tlak isti? Samo sam htio dati otprilike brojke da se vidi koji dio "procesa" od benzina najvise hladi.

Kompliciraš sa parametrima koji nisu bitni za ovu laičku analizu

I mislim da brkaš knock i preignition

Što onda kod direktnog ubrizgavanja npr FSI-a kada se benzin ubrizgava kada je zrak već komprimiran

Temperatura izgaranja je određena prvenstveno kompresijom zraka tj njegovom temp i AFR-om.

Ovdje ne govorimo o utjecaju temperature benzina na temperaturu smjese jer zraka ima višestruko više u volumenu nego govorimo da li u jednom ciklusu možemo ugurati više molekula benzina. Tj da li bi to pridonjelo performansama.

Mene to zanima.

Ima jedan forum gdje se skuplja ekipa koja vise manje zna te programe za ecu napamet, npr u serijske ECU-e dodaju LC,FS i takve stvari.

Ako ti se da mozes tam ici ih zicati za tocno objasnjenje/resnje, ali resenje sigurno nece biti besplatno.

Ma, nije mi to toliko bitno, dapače, uopće me ne dira - samo me interesiralo zašto je to tako, a sad smo pak ušli u takvu diskusiju da više ništa ne razumijem...:doh::D

Svejedno, lijepo je čitati dok nema prepirki. :thumbsup:

Ma, nije mi to toliko bitno, dapače, uopće me ne dira - samo me interesiralo zašto je to tako, a sad smo pak ušli u takvu diskusiju da više ništa ne razumijem...:doh::D

Svejedno, lijepo je čitati dok nema prepirki. :thumbsup:

Zanimljivo je ako se to stvarno događa i ako kažeš da si probao.

(znači nije placebo tipa stavio sam 100 oktana i auto leti).

100% ECU se baca u nekakav mod

Sva sreća da na ovoj kanti od Forda nije tako jer se rezerva pali na pol tanka :)

Valjda zato kaj troši 25 litara pa da s pol tanka stigneš do benzinske :)

Kompliciraš sa parametrima koji nisu bitni za ovu laičku analizu

I mislim da brkaš knock i preignition

Što onda kod direktnog ubrizgavanja npr FSI-a kada se benzin ubrizgava kada je zrak već komprimiran

Temperatura izgaranja je određena prvenstveno kompresijom zraka tj njegovom temp i AFR-om.

Ovdje ne govorimo o utjecaju temperature benzina na temperaturu smjese jer zraka ima višestruko više u volumenu nego govorimo da li u jednom ciklusu možemo ugurati više molekula benzina. Tj da li bi to pridonjelo performansama.

Mene to zanima.

Ne kuzim kad sad dosli knock i preignition u igru?

I ne kuzim di je problem ubrizgati tekuci benzin kada je vec poceo kompresijski takt? Pa nije to dizel s tolko kompresijom da je zrak tolko zagrijani da ce se benzin upaliti sam od sebe.

Zanimljivo je ako se to stvarno događa i ako kažeš da si probao.

(znači nije placebo tipa stavio sam 100 oktana i auto leti).

Tako je kako sam napisao 100% - možemo probati i u praksi - stat ćemo se dok sam u "race mode"-u i dok sam na rezervi - pa budeš vidio sigurno dužinu razlike.

Mene je čisto iz znatiželje zanimalo zašto je to tako, a sad ste otišli jako duboko - posljednje šta mi je imalo smisla je napisao Hans.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...