darko_st Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 (edited) Prijatelj ima bmw 320d iz 1998. i slabo mu je vukao na određenim okretajima te je utvrđeno da je turbina "zaprljana" i da je treba očistit. Odnio je u Ive komerce u Kaštelima na čišćenje gdje su mu preporučili kompletni servis koji je došao 2200kn. Turbinu je skinuo i opet ugradio Šarić, poznati meštar za BMW u Splitu i okolici (iz Solina). Turbina je radila ok 10 dana da bi onda odjednom krepala u vožnji, jednostavno prolupala (slike slijede). Prijatelj otišao do Ive komerc gdje su mu rekli da oni nisu krivi već Šarić jer je turbina krivo ugrađena pa je ostala bez ulja. Pretpostavljam da na forumu ima ekipa koja ima iskustva s turbinama tj. kvarovima istih pa može reć što se ustvari desilo, tj. tko je kriv. Turbo VNT15, oznaka 700447-0001 2247297F, ugrađena na bmw e46 1998. http://www.imagesforme.com/upload/4142b2f7.jpg http://www.imagesforme.com/upload/56f4fdea.jpg http://www.imagesforme.com/upload/17c9857e.jpg http://www.imagesforme.com/upload/f257b255.jpg http://www.imagesforme.com/upload/d5cddcca.jpg http://www.imagesforme.com/upload/26c61ed5.jpg edit: evo linkovi dok ne resizeam slike Edited March 11, 2010 by darko_st Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 (edited) Stavi slike rastavljene turbine - aksijalnog lezaja, distancijala i ispusne karike. Poslikaj lezajna mjesta na osovini izbliza. Edited March 11, 2010 by KIMI_1.8T Link to comment Share on other sites More sharing options...
kutija Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Ovaj tko je rekao da je turbina zaprljana i da je treba ocistit nema pojma sta prica..... sta mu je Ive radio bog zna ,ali ako ju je reparirao i ovaj ju stavio na auto nema se sta krivo ugradit. Opcija je mu je ili to zaboravit i trazit novi turbo ili se zahebavat i trazit nazad novce. I jedan i drugi mogu prebacivat lopticu jedan na drugoga. Vidim da su krilca ziva i da ne nema nekog vanjskog utjecaja sto bi znacilo da reparacija nije dobro odradena ako se radila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Mene zanima na cemu se u Splitu balansiraju ovakve VNT turbine? Koliko ja znam u Splitu niko nema VSR koji je za balansiranje VNT turbine neophodan. Ili mozda neko ima VSR? Link to comment Share on other sites More sharing options...
filip00 Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 to je 136ks model pretpostavljam....oni su navodno svi imali problema s turbinama... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kutija Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Mene zanima na cemu se u Splitu balansiraju ovakve VNT turbine?Koliko ja znam u Splitu niko nema VSR koji je za balansiranje VNT turbine neophodan. Ili mozda neko ima VSR? nema ....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 nema ....... Mislim da je onda sve jasno:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko_st Posted March 11, 2010 Author Share Posted March 11, 2010 Mene zanima na cemu se u Splitu balansiraju ovakve VNT turbine?Koliko ja znam u Splitu niko nema VSR koji je za balansiranje VNT turbine neophodan. Ili mozda neko ima VSR? Mislim da piše u ovom odgovoru Ive komerca koji je ispod u slikama.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kutija Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Mene zanima na cemu se u Splitu balansiraju ovakve VNT turbine?Koliko ja znam u Splitu niko nema VSR koji je za balansiranje VNT turbine neophodan. Ili mozda neko ima VSR? Nego koji je tocno razlog zasto se mora na VSR balansirat? Ne vidim zasto bi VNT sam po sebi bio razlog....jedina stvar je da je zato sto se ove male turbine za dizelase skoro sve vrte preko 150 000 rpm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Nego koji je tocno razlog zasto se mora na VSR balansirat? Ne vidim zasto bi VNT sam po sebi bio razlog....jedina stvar je da je zato sto se ove male turbine za dizelase skoro sve vrte preko 150 000 rpm? Neke i preko 200.000 o/min, a to je dovoljan razlog. Do 0,7G do 90.000 O/min na VSR, i radit ce duuuugo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko_st Posted March 11, 2010 Author Share Posted March 11, 2010 (edited) Prema njihovim riječima, turbina je balansirana na stroju MRV-2. To se vidi ovdje: Ovo je graf koji su mu dali nakon testiranja turbine: Ovo su uputstva koja su mu dali za ugradnju turbine, i ugrađena je po njima: A ovo je rezultat nakon 10 dana šta je turbina radila: Mislim da je onda sve jasno:) Da li se može kakva odšteta izvući na temelju ovoga? Kako dokazati da je za njegovu turbinu bila potrebna VSR mašina, a ne MRV-2 ? Edited March 11, 2010 by darko_st Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitja Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Nije dobro zbalansirana i ispusni dio se dodirnuo kucista. Ali zasto su ju "otvorili"? Dodata bi bilo odsarafiti kuciste i ocistiti kako treba. Isto radi kolega kod mene. Mozda je prije mjesec dana otvorio turbo, promjenio lezjae, sklopi nazad na isti poziciji ko iz tvornice i jos radi. Treba samo znat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 (edited) Prema njihovim riječima, turbina je balansirana Ovo je graf koji su mu dali nakon testiranja turbine: [url=http://www.imagesforme.com/show.php/1018482_DSC01610.JPG Da li se može kakva odšteta izvući na temelju ovoga? Kako dokazati da je za njegovu turbinu bila potrebna VSR mašina, a ne MRV-2 ? MRV-2....... je VSR i turbina je izbalansirana dobro. Ima jedan mali pick (0,85G) na 45.000 o/min, ali to nije uzrokovalo ovaj kvar, mada se i to dalo "ispeglati" Ocito je nesto krivo sa podmazivanjem - lajtungom koji dovodi ulje na turbinu, ili samim tlakom ulja koji stvara uljna pumpa (mozda zacepljen filter ulja, mozda neka greska u filteru ulja ako je stavljen novi). Mozda prvo da provjeris lajtung za dovod ulja. A ko je ponovo rastavio turbinu? Jesi bio prisutan ako su to napravili u Ive Commercu (ako su oni to radili)? Edited March 11, 2010 by KIMI_1.8T Link to comment Share on other sites More sharing options...
kutija Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 eto onda ocito ima vsr i ovdje..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko_st Posted March 11, 2010 Author Share Posted March 11, 2010 Koliko se sjecam oni to rade u servisu i ne možeš bit prisutan, ali pitat ću prijatelja (JGa) ili mu dat pass da on odgovori..evo kaze mi na oovoo na nije bio. Dao im je turbinu da kažu u čemu je kvar, kad su rekli da je krivo montirana nazvao je mehaničara koji je montirao (Šarić) da se oni dogovore tko je kriv. Šarić tvrdi da nije i da je on montirao stotine turbina i da problema ima samo s onim iz Ive commerca, ali i to je rijetkost tj. ne krepa nakon 10 dana već ili nakon 500 metara ili radi ok. Čudno mi je (ili nam je) što je krepala nakon 10 dana, ako je krivo montirana za očekivat je da bi krepala odmah, a ne nakon 300-400km vožnje.. ??? Ali ukratko, prijatelj sad ne zna da li Ivu prijavit državnom inspektoratu (udruzi za zaštitu kupaca) ili ipak on ipak nije kriv, da ne bi kasnije plaćao vještačenje itd.. Odnosno, da li je netko kriv ili je jednostavno nesretan slučaj tj. može se desit bez da je itko pogriješio? Link to comment Share on other sites More sharing options...
frx1 Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 (edited) po ovom sta si napisao na 320d se turbo vrti na 150k+ o/min (sto nisam sigran), a ovo s balansom je nakon 130k o/min sve cudno (gledajuci graf koji ti je poslan), tako da moze biti i to razlog osim samog nedostatka podmazivanja. drugi smjer prema kojem bi gledao je da li je stvarno s uljem sve ok, zato jer ako nije stavit ces i novu turbinu i ona ce "pregorit". Edited March 11, 2010 by frx1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Nije dobro zbalansirana i ispusni dio se dodirnuo kucista. Ali zasto su ju "otvorili"?Dodata bi bilo odsarafiti kuciste i ocistiti kako treba. Isto radi kolega kod mene. Mozda je prije mjesec dana otvorio turbo, promjenio lezjae, sklopi nazad na isti poziciji ko iz tvornice i jos radi. Treba samo znat. Tako mozes na vecim turbinama - od T3 na dalje (jer se vrte na upola manje okretaja), i to ako te posluzi sreca pa balans ispadne dobro. Na VNT, ....nema sanse. Mozda i uspijes na jednoj od 100 - 200. Razlog je vrlo jednostavan. Da bi se dobio balans, brusi se matica kojom pritezes kompresor na turbinsku osovinu, i nikad ju vise nemozes postaviti na isto mjesto. Kad se balansira reparirana turbina, obavezno ide i nova matica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drago_st Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 joj,pa šta se nije malo raspita o ivi comercu prije nego je da reparirat..ja san isto ima problema sa ivom commerce,da san mu reparirat turbinu i nakon niti 10km se prodimila..oden kod njega i tvrdi da san je ja unistia,da san upalia auto bez ulja(sta naravno nisan,nauljia san je i izvergla auto)..nakon toga napravi je on opet i ista stvar,nakon 10km opet prodimi..on opet tvrdi da je problem u motoru,da je vjerovatno losa kompresija ili da je zacepljen odvod,ali ka da ce je opet napravit za svaki slucaj..ja izmirin kompresiju,skinen karter pregledan odvod ulja i sve ok..stavin na auto i opet prodimi..slom zivaca..zoven tonca i odemo skupa u ive commerca,al ovi ne jebe 2%,da nevalja motor ili da ja neznan ugradit,da mogu gledat dok je on radi,bla bla..ok,uzmen u oglasniku polovnu montiran na autu radi ko sat,stavin opet ivinu i dimi..doden kod nejga i isprican mu to i kaze nemoguce..trazija san da mi vrati lovu,ali je odbija..onda san ispred njega zva slepu da mi dovede auto i reka mu da cu na njegove oci montirat polovnu i ako ne bude dimila da cu uzet sa police novu novcatu..onda je svatija i vratija mi pare..posla san turbinu valteru u rijeku,bez da san mu ista reka..kad je bila gotova kaze da je osovina bila skroz sjebana..nakon toga sve odlicno,turbina i dan danas radi..i mexx je ako se ne varan ima problema dosta sa njim.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Koliko se sjecam oni to rade u servisu i ne možeš bit prisutan, ali pitat ću prijatelja (JGa) ili mu dat pass da on odgovori..evo kaze mi na oovoo na nije bio. Dao im je turbinu da kažu u čemu je kvar, kad su rekli da je krivo montirana nazvao je mehaničara koji je montirao (Šarić) da se oni dogovore tko je kriv. Šarić tvrdi da nije i da je on montirao stotine turbina i da problema ima samo s onim iz Ive commerca, ali i to je rijetkost tj. ne krepa nakon 10 dana već ili nakon 500 metara ili radi ok. Čudno mi je (ili nam je) što je krepala nakon 10 dana, ako je krivo montirana za očekivat je da bi krepala odmah, a ne nakon 300-400km vožnje.. ??? Ali ukratko, prijatelj sad ne zna da li Ivu prijavit državnom inspektoratu (udruzi za zaštitu kupaca) ili ipak on ipak nije kriv, da ne bi kasnije plaćao vještačenje itd.. Odnosno, da li je netko kriv ili je jednostavno nesretan slučaj tj. može se desit bez da je itko pogriješio? Postoji jos jedna stvar koja moze tako unistiti turbinu iako je izbalansirana u granicama, a to je...... kriva osovina. Osovine koje odstupaju od mjere vise od 0,02mm se u pravilu bacaju - mijenjaju novom. Makar, mi smo u servisu (Pinjusic) i ove sa 0,02mm mijenjali novima. Samo su se one sa 0,01mm tolerirale. Sljedeca stvar je balansiranje za VNT turbinu je 0,6G do 120.000, i do 2G do 150.000 (u tvom slucaju 1,9G sto je OK), sto u tvom slucaju 0,85G na cca 45.000 nije OK - turbina se nece raspast, ali ce proizvodit zvukove kod tih okretaja (45.000). Neznam sta mozes poduzeti, jer da sad ides mjeriti osovinu nema smisla posto je srtugala po kucistu i sigurno se savila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Mogu samo jos jednom konstatirati kao i nekoliko puta do sad. Pinjusic je kod br.1 sto se tice reparacija turbina . Pravila montaze nakon reparacije se moraju postivat: novo ulje, novi filter i novi lajtung dovoda ulja. Jos ako to odradi neko strucan, sreci nema kraja. Ovako, ....samo problemi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko_st Posted March 11, 2010 Author Share Posted March 11, 2010 po ovom sta si napisao na 320d se turbo vrti na 150k+ o/min (sto nisam sigran), a ovo s balansom je nakon 130k o/min sve cudno (gledajuci graf koji ti je poslan), tako da moze biti i to razlog osim samog nedostatka podmazivanja.drugi smjer prema kojem bi gledao je da li je stvarno s uljem sve ok, zato jer ako nije stavit ces i novu turbinu i ona ce "pregorit". Ulje je ok, orig bmw, 150kn/litra.. Hvala Kimi :notworthy: :thumbsup: @Drago: što je najgore do Ive je iša na preporuku, kao brže i jednostavnije nego slat Valteru ili kod onog Matasovog, ali na kraju sranje...onda kad je napisao svoju muku na bmwsplit počeli se s svih strana javljat ljudi koji su imali problema s Ive commerce.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now