Jump to content

Sastavljanje motora nakon strojne obrade radilice

mr_G

Recommended Posts

Ispričavam se, u pokušaju da razjasnim stvari totalno sam smetnuo s uma taj detalj. Bit će onda da sam i pogriješio jer što bih ja mogao sa fakultetom informatike znati više od magistra elektrotehnike o utjecaju smetnji na signal u neoklopljenom kabelu :doh: :D.

Njegova sonda je zadnji krik tehnike iz Kine - ima integrirani op-amp odmah na izlazu tak da ne mora koristiti oklopljeni kabel. Jedino kaj se op-amp malo pregrije od većeg EGT-a od plina pa onda baca slučajne vrijednosti da zbuni vlasnika. Nema kaj drugo biti.. :lol:

• Replies 290
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

:D možda ga nisi primio jer je poveći file? :D

Opa, sad i inžinjere informatike učiš kaj su size quote na mail serverima? Prejak si.. :notworthy:

Ili magistar to ne zna zazipati na komade manje od 5MB? :doh:

Ma nije to do integriranog operacionog pojačala nego do RND funkcije koja je sastavni dio algoritma, a tu je implementirana radi zabave vlasnika :D.

Aaa, znači misliš da je to personalizirana sonda? To valjda rade samo po narudžbi i samo za znalce.. :lol:

Opa, sad i inžinjere informatike učiš kaj su size quote na mail serverima? Prejak si.. :notworthy:

Ili magistar to ne zna zazipati na komade manje od 5MB? :doh:

7MB... :rofl: Blagodati brzog linka, pa ne razmišljaš više o takvim stvarima.. :rofl:

Dragi Gorane, primio sam tvoj mail sa log file-om u prilogu. Otvorio ga i cca 10 sekundi pogledao ono što me zanimalo. Rezultat te opsežne analize uskoro (samo da okačim sliku)..

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

mrglog_ba1c5.jpg

Kako ja ne bih morao potrošiti 1000 riječi, evo te slike. Zeleni graf ti predstavlja ono nešto što ti zoveš reprezentacijom EGT-a. Pitam te samo još jednom, da li ti stvarno vjeruješ da je:

1. EGT pri 2000 okretaja, 100 kPa (apsolutno) i 30-ak % gasa gotovo 1000 st. cel.

2. da je nakon samo dvije desetine sekunde 300 stupnjeva niži, pa desetinku-dvije, opet 200-300 stupnjeva gore i tako oscilira non stop, da su takve nagle promjene uopće fizikalno moguće?

3. moguće išta pametno zaključiti iz takvog log-a "EGT-a"

Kako ja ne bih morao potrošiti 1000 riječi, evo te slike. Zeleni graf ti predstavlja ono nešto što ti zoveš reprezentacijom EGT-a. Pitam te samo još jednom, da li ti stvarno vjeruješ da je:

1. EGT pri 2000 okretaja, 100 kPa (apsolutno) i 30-ak % gasa gotovo 1000 st. cel.

2. da je nakon samo dvije desetine sekunde 300 stupnjeva niži, pa desetinku-dvije, opet 200-300 stupnjeva gore i tako oscilira non stop, da su takve nagle promjene uopće fizikalno moguće?

3. moguće išta pametno zaključiti iz takvog log-a "EGT-a"

Stavio mikrofonski (najskuplji koji ima silikonski oplet i 2 žile unutra) oklopljeni kabel. Unutar i van VEMS-a sve do konektora od EGT, gdje opet EGT sonda ima oklopljeni kabel...

Na flybackup imam 1uF i 100nF i prema GND i prema +12V... I dalje govno divlja... Ponekad zna skočiti i roadspeed. Ali to se sve događa samo na LPG gdje su low-Z injektori... :drink:

Pitao sam svagdje, nitko nezna rješenje.. :drink: Jel se može staviti neki kondić na pojačalo da se dobije srednja vrijednost ili nešto? :drink: Kad se pusti gas onda je miran, i smiri se kad u boostu ode prema 1200stupnjeva.. :lol:

Samo da se ubacim:

da li pri 4000 rpm, 160km\h, V. brzina i mali load (samo za odrzavanje brzine, max 1/4 gasa) na atmou ima visok EGT ili nizak??? pitam jer kad se tako vozim na LPG duze od 10km onda mu uvijek pustim bar 500m bezina da se rashladi, ali nisam ni sam siguran da li bi tu trebao biti visok il tek skoci ga ima veci load

Stavio mikrofonski (najskuplji koji ima silikonski oplet i 2 žile unutra) oklopljeni kabel. Unutar i van VEMS-a sve do konektora od EGT, gdje opet EGT sonda ima oklopljeni kabel...

Na flybackup imam 1uF i 100nF i prema GND i prema +12V... I dalje govno divlja... Ponekad zna skočiti i roadspeed. Ali to se sve događa samo na LPG gdje su low-Z injektori... :drink:

Pitao sam svagdje, nitko nezna rješenje.. :drink: Jel se može staviti neki kondić na pojačalo da se dobije srednja vrijednost ili nešto? :drink: Kad se pusti gas onda je miran, i smiri se kad u boostu ode prema 1200stupnjeva.. :lol:

E moj magistre, kakav vražji kondić. Pa srednja vrijednost od smeća je isto smeće.. :lol:

Osim toga kondić baš nešto i nije dobar za računanje aritmetičke sredine. :lol:

Znači, tvoja teorija je da je problem zato kaj LPG injektori imaju nisku impedanciju? A kak bi to točno utjecalo na divljanje mjerenja EGT-a?

I jesi ti apsolutno ziher da on dobro mjeri EGT na benzin?

P.S. jasno ti je valjda da, ak se ne ispričaš dalmatincima, da ne buš na more, jelda? :no2:

Lomim se na ove zadnje 2 stranice ... :D

Njegova sonda je zadnji krik tehnike iz Kine - ima integrirani op-amp odmah na izlazu tak da ne mora koristiti oklopljeni kabel. Jedino kaj se op-amp malo pregrije od većeg EGT-a od plina pa onda baca slučajne vrijednosti da zbuni vlasnika. Nema kaj drugo biti.. :lol:

lol

mislim da je more van dosega all mighty sport turbo lanosa...

Bome da - po dosad pokazanoj pouzdanosti lanoseratiju je čak i Crikva misaona imenica, tako da bih preporučio ekipi iz Dalmacije da se ne zanose puno idejom da će ga negdje naći po ljeti i priupitati za zdravlje.. :D

Pa onaj koji slaze motor je duzan SVE serafe zategnuti, bio to TW ili bilo sta drugo.

Strojna obrada samo obradjuje, ne cisti dijelove.

Bas postavljas smijesna pitanja.

:thumbsup:

Ja sam svoje rekao, 3500 kuna za posao. (takav tip motora)

Na tebi je samo da DOVEZES auto, i ODVEZES ga. Hodanja po obradama, telefoniranje, zivciranje, to je moja stvar.

Isto kao sto je i moja stvar sko ti pocne curiti ulje sa semeringa radilice ispod zamasnjaka ili ako nije dobro zabrtvljena ta ista konzola od semeringa, garancija je garancija, naravno garanciju mozes objesit macku o rep ako se ne mjenja SVE sta ja kazem i smatram potrebnim za promjeniti.

Da li si ikada mjerio aksijalni pomak radilice? Kladim se da nisi, a to je osnova kod stavljanja radilice u blok ;)

Znači, Đi tebe će tvoja škola koštati npr puno više od Alfine cifre!

Gle, imao si opciju da ti ja slazem, i neko drugi, ti si odabrao drugo i sta da ti ja sad radim, rastavljaj motor koliko te volja puta i idi tom super starom pametnom majstoru a ja ti ne bi radio ni da mi dajes 15000 kuna i to unaprijed.

Prodimio ti je kovani motor u 10 000 km LOL

Ali je uštedio love na "rukama" tako da sad može opet slagati :lol:

2 Mutni

pa ne bi mu auto molotovljevim koktelom taknuo! meni ne smije ni u dvoriste :D:D:D:D

Hicovi komentari su za upišat se od smijeha!!

Lomim se na ove zadnje 2 stranice ... :D

Kakve zadnje 2 stranice cijeli topic je lom od početnog pitanja :lol:

A kad smo kod povijesti:

* Kupio Turbo motor. Vozio se 2 mj. Stavio VEMS. Jedva zmapiran da se vozi, stavio veće injektore, išao mapirat na autoput i spalio drugi i treći klip...

* Mutni i ja otvorili, zamijenili klipove, zamijenili blok... Mapirao, vozio, išao na more, u slavoniju, mapirao na 1bar i zabio se u BMW! :doh: Nakon cca 15mj složio limariju, upalio auto napravio 500m, pukla kajla na remenici (jel od udarca načeta, ili nije dovoljno stegnuta :huh:), stukao svih 16 ventila i oštetio klipove! :doh:

* Ja sam uzeo rezervnu glavu, stavio gore tek da se mogu voziti dok skupim sve za kovani motor, kad glava koju sam stavio puknuta (miješala ulje u vodu)! :doh: Vozio sam se tako tjedan dana, pukne mi crijevo vode na putu ostane bez vode i kako me bolio kurac za taj motor, vozio sam ga 100km bez vode (klipovi prekuhani, rupe se pojavile po njima)... To je sjebalo brtvu (jedan šarah glave, itd)...

* Skinem glavu, odnesem ju konopeku da ju skrpa, jer tako mu je inače uspijevalo nabijanjem alu cijevi u uljni kanal, stavim glavu nazad, kad nakon tjedan dana (onaj race u VG gdje sam sa tim motorom uzeo pehar) opet govno zamiječa ulje u vodu...

* Skinem ponovno glavu uzmem drugu, stavim na taj sjebani motor i boostam 1bar preko 5000km... Taj motor je bio na izdisaju a što se i očekivalo od potucanih klipova, pa pregrijanih vožnjom bez vode, nakon jedne moje torture opet treći i drugi klip otišli...

* Kovani motor. Sve novo. TW zajeb, slinjenje riješeno. Dimi kad se upali hladan... I to je počelo nakon što sam stavio turbinu...

Đi, kad ovo pročitam još jednom mogu ti samo reći da ne moraš biti u grču, jer ti si apsolutni pobjednik - fakat mi je teško vjerovati da bi itko drugi mogao napraviti toliko štete u tako kratkom vremenu. Na sve ovo mogu ti samo reći da mi je jako drago kaj nisi npr. kirurg. :lol:

E moj magistre, kakav vražji kondić. Pa srednja vrijednost od smeća je isto smeće.. :lol:

Osim toga kondić baš nešto i nije dobar za računanje aritmetičke sredine. :lol:

Znači, tvoja teorija je da je problem zato kaj LPG injektori imaju nisku impedanciju? A kak bi to točno utjecalo na divljanje mjerenja EGT-a?

I jesi ti apsolutno ziher da on dobro mjeri EGT na benzin?

P.S. jasno ti je valjda da, ak se ne ispričaš dalmatincima, da ne buš na more, jelda? :no2:

Da, odgovor na tvoje pitanje je apsolutno da! Na benzin uredno stoji i ništa ne divlja. EGT je umjeren, no pitanje jel se sada promijenio nakon što sam promijenio kabel (drukčija toplinska vrijednost kabela) pa nebi bilo zgorega ponovno napraviti baždarenje...

Inače ispravna vrijednost je ona najmanja očitana na grafu (kad divlja jelte)..

Ja se već na neznam kojoj stranici ispričao dalmatincima... :rofl:

P.S. A sad mi ti inženjeru reci zašto je to tako... ;)

Samo da se ubacim:

da li pri 4000 rpm, 160km\h, V. brzina i mali load (samo za odrzavanje brzine, max 1/4 gasa) na atmou ima visok EGT ili nizak??? pitam jer kad se tako vozim na LPG duze od 10km onda mu uvijek pustim bar 500m bezina da se rashladi, ali nisam ni sam siguran da li bi tu trebao biti visok il tek skoci ga ima veci load

Tebe nebi trebao brinuti EGT, jer EGT je daleko manji kad nemaš turbinu... Turbina je usko grlo (ili zaštopan katalizator) koji radi visoki EGT... U vakuumu je dosta manji EGT, no opet nešto veći nego na benzin (50-100stupnjeva)... No u boostu EGT na plin naglo skoči i dosta bude veći od benzina... cca 200 stupnjeva....

Naravno, EGT je veći i na nekim autima gore ispušni ventili... Zato se i stavljaju oni aditivi koji ujedno i podmazuju dosjede ventila...

Đi, kad ovo pročitam još jednom mogu ti samo reći da ne moraš biti u grču, jer ti si apsolutni pobjednik - fakat mi je teško vjerovati da bi itko drugi mogao napraviti toliko štete u tako kratkom vremenu. Na sve ovo mogu ti samo reći da mi je jako drago kaj nisi npr. kirurg. :lol:

Ja se okladim da su svi ovdje razvikani tuneri i maperi i majstori barem 1 klip otopili (svaka čast tcodeu on nije :) On je slomio dosjed karike prevelikim tlakom :notworthy::thumbsup:).. Ja sam otopio 2 para klipova... Uzevši u obzir da su mi to početci tuninga, brzopletost, to je čak i dobro, jer vrlo vjerovatno je i loša instalacija benzinske pumpe doprinjela tome... Ja se toga ne stidim i ne skrivam svoje greške kao zmija noge, kao neki pojedinci ovdje... :thumbsup:

A ostale točke i one silne glave, puknuta kajla, NISU MOJA GREŠKA i jednostavno su splet okolnosti i loša sreća.. Moglo bi se reći i da je drugi par klipova istopljen samo djelomično moja odgovornost...

Edited by mr_G

Nebi se kladio da je najmanja vrijednost tocna vrijednost, jer neznam dali smetanja je stalno prisutna ili nije, a drug neznas dali smetnja stvar pozitivan napon na kablu(cim je negativni napon veci je egt).

Kod mene nema problema na plinu, imao sam dok nisam resio kablovinje i dodao kondenzatore na izvore smetnji.

Jesu ti oklopi kabela uzemljeni na samo jednoj strani? Di su ti spojeni + i - od egt-a?

Da, odgovor na tvoje pitanje je apsolutno da! Na benzin uredno stoji i ništa ne divlja. EGT je umjeren, no pitanje jel se sada promijenio nakon što sam promijenio kabel (drukčija toplinska vrijednost kabela) pa nebi bilo zgorega ponovno napraviti baždarenje...

Inače ispravna vrijednost je ona najmanja očitana na grafu (kad divlja jelte)..

Ja se već na neznam kojoj stranici ispričao dalmatincima... :rofl:

P.S. A sad mi ti inženjeru reci zašto je to tako... ;)

Ja se okladim da su svi ovdje razvikani tuneri i maperi i majstori barem 1 klip otopili (svaka čast tcodeu on nije :) On je slomio dosjed karike prevelikim tlakom :notworthy::thumbsup:).. Ja sam otopio 2 para klipova... Uzevši u obzir da su mi to početci tuninga, brzopletost, to je čak i dobro, jer vrlo vjerovatno je i loša instalacija benzinske pumpe doprinjela tome... Ja se toga ne stidim i ne skrivam svoje greške kao zmija noge, kao neki pojedinci ovdje... :thumbsup:

A ostale točke i one silne glave, puknuta kajla, NISU MOJA GREŠKA i jednostavno su splet okolnosti i loša sreća.. Moglo bi se reći i da je drugi par klipova istopljen samo djelomično moja odgovornost...

Moguće da ti injektori za plin stvaraju smetnje, ali neobično mi je da su to tolike smetnje da se probijaju kroz oklop kabela. Jesi siguran da si dobro spojio oklop? U svakom slučaju, vjerujem da ćeš naći izvor smetnji, pogotovo u scenariju kada se dešavaju samo u plin varijanti. Međutim, to je tvoj najmanji problem. Evo zakaj:

Mislim da je tvoja greška. Hoćeš uštedjeti, petljaš, i na kraju ili uništiš mašinu ili prođeš još skuplje nego kaj bi prošao da si pošteno platio, ili oboje. Ali j.. ga, ne želiš si to priznati pa stalno pušiš istu foru. Ja sam tu školu skužio odmah kad sam popušio na onim Eibach gewindama, i sad sve naručujem iz Švedske, i platim Volvo servisere da mi to ugrade, čak i sitnice koje bih mogao sam. Cijene su takve da boli glava, ali ispada da je to najjeftiniji način i jedini da sve radi kak spada. Kad mi fali love za nekaj onda čekam da zaradim, ali više ne improviziram. Jednom sam probao, opekao se, popušio 2000 EUR, na sreću bez drugih posljedica, i to je to, pametnom dosta..

2cali: Taj alat ne možeš iskoristiti ako je glava na motoru. Ili možeš? :huh:

ne možeš naravno.

za taj slučaj se koristi alat s jednim zahvatom i uporom na glavi,obično vijak.

jedna od varijanti:

p1020856000.jpg

A ti sigurno nisi niti jedan turbo auto (na ozbiljnijem tlaku) zmapirao na LPG i neznaš što to znači, koje je to govno.. LPG i tlak ne idu zajedno! :drink: To niti ja nisam znao dok nisam stavio EGT čukicu.. :drink:

Mislim da se oni iz Team Eon s LPG 2.0 turbo Focusima u BTCC-u ne bi složili ;)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...