Hic Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 ma da, vi bi odmah injektor proglasili akceleratorom jebote :D:D:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted April 28, 2010 Author Share Posted April 28, 2010 Ma vi bi odmah popalili sve izlazne tranzistore... :lol: Vjerovatno zato i izgaraju izlazni tranzistori na novim motorima jer rade "inženjeri" a ne magistri... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Bolje spalit trideset tranzistora nego jedan klip . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 (edited) Ovak par pitanja iz osnova osnova. Dali je magnetsko polje vezano uz struju kroz zavojnicu? Dali struja kroz zavojnicu se moze trenutno ugasiti? Sto ce se dogoditi kada kroz zavojnicu tece 1A(npr kao sto je kod visokoomskih injektora) i trazistor se zatvori(znaci prekine se strujni krug)? Ja nisam magistar (položio ispite ali nikad nisam napisao rad), ali ak se dobro sjećam Lenzovog zakona imaćeš naravno inducirani napon proporcionalan promjeni toka i suprotnog predznaka. (-dFI/dt) Tok je vezan uz induktivitet zavojnice i struju kroz zavojnicu. Drugim riječima, dobićeš klasičnu "prijelaznu pojavu". Ona će naravno biti harmonijski prilično živahna jer PWM je niz "step" funkcija. Zato i imaš toliko smetnji, i po amplitudi a bome i rasuto po visokim harmonicima. Fourier, jel.. Edited April 28, 2010 by Kova Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Bolje spalit trideset tranzistora nego jedan klip . :rofl: :rofl: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted April 28, 2010 Author Share Posted April 28, 2010 Ja nisam magistar (položio ispite ali nikad nisam napisao rad), ali ak se dobro sjećam Lenzovog zakona imaćeš naravno inducirani napon proporcionalan promjeni toka i suprotnog predznaka. (-dFI/dt) Tok je vezan uz induktivitet zavojnice i struju kroz zavojnicu. Drugim riječima, dobićeš klasičnu "prijelaznu pojavu". Ona će naravno biti harmonijski prilično živahna jer PWM je niz "step" funkcija. Zato i imaš toliko smetnji, i po amplitudi a bome i rasuto po visokim harmonicima. Fourier, jel.. Vidim, dobro si pratio na nastavi... :rofl: Zato i imam toliko smetnji... :thumbsup: Nego što je fire pitao, kad ugasiš struju, kroz zavojnicu, zavojnica će pokušati zadržati isti smjer i isti iznos struje, toliko da će i promijeniti napon na sebi i postati izvor napona dovoljno velik da spali izlazni tranzistor... Otuda potreba za flybackom... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Vidim, dobro si pratio na nastavi... :rofl: Zato i imam toliko smetnji... :thumbsup: Nego što je fire pitao, kad ugasiš struju, kroz zavojnicu, zavojnica će pokušati zadržati isti smjer i isti iznos struje, toliko da će i promijeniti napon na sebi i postati izvor napona dovoljno velik da spali izlazni tranzistor... Otuda potreba za flybackom... Pa to sam skužio iz one sheme. Ono kaj sam napisao "Zgodno.." je bilo iskreno, a ne zafrkancija. P.S. jel to znači da VEMS to nema serijski na izlazima za upravljanje injektorima pa ste vi to sami morali delati, ili nema dovoljno dobro, pa ste popravljali? (pitam ozbiljno, da se ne shvati da imam nekaj protiv VEMS-a. isto tako, nemam pojma kak je to rješeno na drugim ECU-ima) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted April 28, 2010 Author Share Posted April 28, 2010 (edited) Pa to sam skužio iz one sheme. Ono kaj sam napisao "Zgodno.." je bilo iskreno, a ne zafrkancija. P.S. jel to znači da VEMS to nema serijski na izlazima za upravljanje injektorima pa ste vi to sami morali delati, ili nema dovoljno dobro, pa ste popravljali? (pitam ozbiljno, da se ne shvati da imam nekaj protiv VEMS-a. isto tako, nemam pojma kak je to rješeno na drugim ECU-ima) Drugi ECU-i nemaju PWM podršku bez dodatnih modula. VEMS ima 2 varijante, niskonaponski za PWM, i visokonaponski za high-Z... A mi smo htjeli ovce i novce... I izmislili aktivni flyback za pwm.. :naughty: Da si vidio taj brain storming... Za 5 minuta smo došli do one gore sheme.. Mogu samo reći da je Fire, stvarno vrloooooooooooooo pametan dečko! Edited April 28, 2010 by mr_G Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Kova na dobrom si putu, ali ono sto htio naglasiti da struja kroz zavojnicu ce teci sve dok se ne unisti magnetsko polje koje ima energije E=L*I^2/2 malo umanjeno za q faktor(ali q faktor). Znaci struja se nece trenutno smanjiti i zavojnica nece naglo promjeniti struju(isto kak kondenzator ne mijenja naglo napon). I znaci ecu odluci ugasiti injektor ali kroz njega i dalje tece struja i injektor jos otvoren. Sve dok struja ne padne na nekih 0.4A feder nije dovoljno jak da zatvori injektor. I sta sad napraviti da cim prije unistis magnetsko polje a zna se(dobro ovo je jako velki zajeb) da nebres trenutno smanjiti struju u zavojnici? Pa onda se radi cim veci napon na zavojnici da se brze trosi magnetko polje(energija trosenja je I*U), znaci dok se zeli ugasiti s flybackom se napravi napon na "-" polu injektora oko 40-50V. To je sve super kada su visokoomski injektori, ali sta s nisko omskim koji nakon peaktime idu u pwm nacin rada(znaci treba tjerati oko 1A struje kroz njih). Ako se ostavi taj visokonaponski flyback onda za vrijeme pwm struja drasticno pada i raste i trosi se uzalud puno energije. Ako se stavi obicna dioda onda je struja konstatna i trosi se malo energije ali se sporo zatvara injektor(vise od 1.5ms). I onda je resenje aktivni flyback. Skoro svi ecu-i(ukljucujuci i serijske motronice i vems i skoro sve zivo) imaju flyback 15-40V ugraden u sebe sto jebeno radi na visokoomskim injektorima. Ovo je resenj da se na iste trazistore koriste i visokoomski i niskoomski i da pritom je kontrola injektora jakooo dobra i da trose malo struje(ispod 4W po injektoru za niskoomske) Ovo je bitno na velkim injektorima i s tom kontrolom auto s 1500cc niskoomskim moze drzati lambdu 1+-0.2 na leru. BTW da to nismo na internet objavili bi sada vec bilo patentirano jer jos nitko nije(ali sada niti nemoze). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted April 28, 2010 Author Share Posted April 28, 2010 Kova na dobrom si putu, ali ono sto htio naglasiti da struja kroz zavojnicu ce teci sve dok se ne unisti magnetsko polje koje ima energije E=L*I^2/2 malo umanjeno za q faktor(ali q faktor). Znaci struja se nece trenutno smanjiti i zavojnica nece naglo promjeniti struju(isto kak kondenzator ne mijenja naglo napon). I znaci ecu odluci ugasiti injektor ali kroz njega i dalje tece struja i injektor jos otvoren. Sve dok struja ne padne na nekih 0.4A feder nije dovoljno jak da zatvori injektor.I sta sad napraviti da cim prije unistis magnetsko polje a zna se(dobro ovo je jako velki zajeb) da nebres trenutno smanjiti struju u zavojnici? Pa onda se radi cim veci napon na zavojnici da se brze trosi magnetko polje(energija trosenja je I*U), znaci dok se zeli ugasiti s flybackom se napravi napon na "-" polu injektora oko 40-50V. To je sve super kada su visokoomski injektori, ali sta s nisko omskim koji nakon peaktime idu u pwm nacin rada(znaci treba tjerati oko 1A struje kroz njih). Ako se ostavi taj visokonaponski flyback onda za vrijeme pwm struja drasticno pada i raste i trosi se uzalud puno energije. Ako se stavi obicna dioda onda je struja konstatna i trosi se malo energije ali se sporo zatvara injektor(vise od 1.5ms). I onda je resenje aktivni flyback. Skoro svi ecu-i(ukljucujuci i serijske motronice i vems i skoro sve zivo) imaju flyback 15-40V ugraden u sebe sto jebeno radi na visokoomskim injektorima. Ovo je resenj da se na iste trazistore koriste i visokoomski i niskoomski i da pritom je kontrola injektora jakooo dobra i da trose malo struje(ispod 4W po injektoru za niskoomske) Ovo je bitno na velkim injektorima i s tom kontrolom auto s 1500cc niskoomskim moze drzati lambdu 1+-0.2 na leru. BTW da to nismo na internet objavili bi sada vec bilo patentirano jer jos nitko nije(ali sada niti nemoze). :thumbsup::notworthy::notworthy::thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Kova na dobrom si putu, ali ono sto htio naglasiti da struja kroz zavojnicu ce teci sve dok se ne unisti magnetsko polje koje ima energije E=L*I^2/2 malo umanjeno za q faktor(ali q faktor). Znaci struja se nece trenutno smanjiti i zavojnica nece naglo promjeniti struju(isto kak kondenzator ne mijenja naglo napon). I znaci ecu odluci ugasiti injektor ali kroz njega i dalje tece struja i injektor jos otvoren. Sve dok struja ne padne na nekih 0.4A feder nije dovoljno jak da zatvori injektor.I sta sad napraviti da cim prije unistis magnetsko polje a zna se(dobro ovo je jako velki zajeb) da nebres trenutno smanjiti struju u zavojnici? Pa onda se radi cim veci napon na zavojnici da se brze trosi magnetko polje(energija trosenja je I*U), znaci dok se zeli ugasiti s flybackom se napravi napon na "-" polu injektora oko 40-50V. To je sve super kada su visokoomski injektori, ali sta s nisko omskim koji nakon peaktime idu u pwm nacin rada(znaci treba tjerati oko 1A struje kroz njih). Ako se ostavi taj visokonaponski flyback onda za vrijeme pwm struja drasticno pada i raste i trosi se uzalud puno energije. Ako se stavi obicna dioda onda je struja konstatna i trosi se malo energije ali se sporo zatvara injektor(vise od 1.5ms). I onda je resenje aktivni flyback. Skoro svi ecu-i(ukljucujuci i serijske motronice i vems i skoro sve zivo) imaju flyback 15-40V ugraden u sebe sto jebeno radi na visokoomskim injektorima. Ovo je resenj da se na iste trazistore koriste i visokoomski i niskoomski i da pritom je kontrola injektora jakooo dobra i da trose malo struje(ispod 4W po injektoru za niskoomske) Ovo je bitno na velkim injektorima i s tom kontrolom auto s 1500cc niskoomskim moze drzati lambdu 1+-0.2 na leru. BTW da to nismo na internet objavili bi sada vec bilo patentirano jer jos nitko nije(ali sada niti nemoze). Svaka čast. Rješenje se čini dobro i robusno, a prilično je jeftino. :thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Izbacio van aktivni flyback iz VEMS kutije, i sad mi divlja i brzinometar (road speed), ne samo EGT... :doh: Fire, šta si ono rekao, da si stavio aktivni flyback uz same injektore? A di spremiš tu kutiju majke ti uz motor gdje je sve vruče?! Probati ću još ti i ako i dalje bude divljalo sve baciti u smeće... :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 road speed je uvijek 0, osim na VEMS-u, tam je autocentricni sustav :lol::lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Dominik, znaš onoga poznatog lika koji je izmislio zakon relativnosti?! Sve je relativno. Isto tako i cesta ima relativnu brzinu ako je točka gledišta automobil... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 ima, zato i jesi tak brz :lol::lol:, dok se ne pojavi netko s 100ks :lol::lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted May 1, 2010 Share Posted May 1, 2010 ima, zato i jesi tak brz :lol::lol:, dok se ne pojavi netko s 100ks :lol::lol: 100KS? Nekak mi se čini da je mama s kolicima trenutno sasvim dovoljna! :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted May 5, 2010 Author Share Posted May 5, 2010 (edited) Riješio divljanje roadspeed. Stavio opto coupler i razdvojio mase... A mislim da sam našao razlog i zašto mi EGT divlja.. Oni stavljaju 220nF filter cap paralelno na EGT senzor, a ja ga nisam stavio... Neznam zašto nije odmah stavljen na PCB. To su vjerovatno naknadno ustanovili da nekima divlja EGT.. Edited May 5, 2010 by mr_G Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted May 5, 2010 Share Posted May 5, 2010 (edited) A mislim da sam našao razlog i zašto mi EGT divlja.. Oni stavljaju 220nF filter cap paralelno na EGT senzor, a ja ga nisam stavio... Neznam zašto nije odmah stavljen na PCB. To su vjerovatno naknadno ustanovili da nekima divlja EGT.. To kaj nije na PCB-u je priličan šlamperaj s njihove strane. Dobro da si skužio.. P.S. a zakaj je za drugu EGT sondu kond duplo manji (100nF)? Nisu imali mjesta na štampi za 200nF pa su iskemijali 100nF kroz rupu? Edited May 5, 2010 by Kova Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted May 5, 2010 Share Posted May 5, 2010 ma neeee----to je tako visokokvalitetan proizvod da te boli glava Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted May 5, 2010 Share Posted May 5, 2010 ma neeee----to je tako visokokvalitetan proizvod da te boli glava Već sam se počeo brinuti di si dosad! :rofl: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted May 5, 2010 Author Share Posted May 5, 2010 A gle, ima propusta.. No to su mogli naglasiti.. A ne onako usput u tekstu, koji sam dobio preko firea vjerovatno, jer niti objavljen nije... Moja pločica je v3.3 čini mi se. Ima v3.5 u kojoj su valjda popravili te propuste... Gle, tko radi dizajn PCB-a, uvijek napravi neki zajeb... Znam i po sebi... Pogotovo ako kad se rade nove generacije PCB-a, koju su daleko različite od prethodnika (v3.x serija u odnosu na v2.x)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted May 5, 2010 Share Posted May 5, 2010 A gle, ima propusta.. No to su mogli naglasiti.. A ne onako usput u tekstu, koji sam dobio preko firea vjerovatno, jer niti objavljen nije... Moja pločica je v3.3 čini mi se. Ima v3.5 u kojoj su valjda popravili te propuste... Gle, tko radi dizajn PCB-a, uvijek napravi neki zajeb. Misliš da je taj kond postojao u shemi ali da su zeznuli u samom dizajnu PCB-a? Kak onda za drugu sondu imaju predviđene rupice da mogu staviti "through hole" kond? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted May 5, 2010 Author Share Posted May 5, 2010 Misliš da je taj kond postojao u shemi ali da su zeznuli u samom dizajnu PCB-a? Kak onda za drugu sondu imaju predviđene rupice da mogu staviti "through hole" kond? Ne! Što je najbolje nema ga na shemi! :doh: Da ga ima na shemi, skužio bi da fali... :doh: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted May 5, 2010 Share Posted May 5, 2010 Ne! Što je najbolje nema ga na shemi! :doh: Da ga ima na shemi, skužio bi da fali... :doh: E ak ga nema niti na shemi onda j.. ga! :doh: Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted May 5, 2010 Share Posted May 5, 2010 hm, jesi pogledao sto imas? Ja na v3.3 ima konda za filtriranje. btw sad si dokazao sto ti vec dugo govorim, tebi je problem u masama. Jer odvajanjem masa si resio problem speed senzora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now