Jump to content

Jel treba cekati 90c ili odmah po gasu

Recommended Posts

• Replies 87
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

ma samo laganini do max 2500 rpm, obično 95% do 2000 rpm, čekam 90 stupnjeva, onda do 3000 rpm, nakon 3 - 4 minute po ljeti gassss, a po zimi 10 min pa gassss

tjedna provjera ulja, ulje uvijek na max, izmjena svakih 6 - 7 tkm selenia, nema problema :)

Evo jučer malo gledao.

Temp vani -2/-1/0 tako je bilo cijelim putem. 13km vožnje, 30min je trajala vožnja. Nakon 10 ili 15min zaboravio sam voda na 60stupnjeva, nakon pola sata na 80 :)

U autu počelo grijat toplo nakon 4-5min, nakon 10tak min se već može smanjit temperatura u kabini, a temp vode je bila oko 50-55stupnjeva max...

Jel netko moze razjasniti zasto su kobne relacije od par km kad se auto ne stigne niti zagrijati na radnu temp pogotovo dizeli ?

Evo ovo hladno vrijeme, nekim dizelima treba i do 10km da se zagriju ako se vozi polagano a to je recimo i udaljenost do posla. Javni gradski prijevoz ne dolazi u obzir jer nema dobru mrežu na dijelu gdje se ide ..

posljedice su koje ?!

nitko nije opdgovorio na ovo pa ću ja reć svoje mišljenje...mislim da je ta šema o štetnosti grijanjem auta na mjestu došla od zelenih tj teorije da zagađuješ više okolinu tako jer auto duže radi sveukupno gledajući.

ja golfa znam zagrijavati i 15min ujutro...zapalim ga,stavim grijače sjedala na 3(imam kožu pa je jebeno sad po zimi ak se ne zagriju sicevi).naravno grijanje je ugašeno jer se tak brže zagrije voda pa onda kad sjednem unutra odvrnem u crveno grijanje.

ni ja nekužim zbog čega neki vele da je štetno da auto radi na mjestu dugo..

ja mislim da mu je bolje raditi 10 min ujutro na -10 neg da ga odma vozim..

Meni se voda ugrije na 90 stupnjeva za cca 5km naravno lagane voznje... Nakon toga ga vozim jos 5km lagano da se ugrije ulje, a nakon toga se vozi kako god srce prohtije :)

U pravilu, 10km obavezno lagane voznje, a nakon toga svi rezimi voznje dolaze u obzir :) To je neko moje pravilo...

nitko nije opdgovorio na ovo pa ću ja reć svoje mišljenje...mislim da je ta šema o štetnosti grijanjem auta na mjestu došla od zelenih tj teorije da zagađuješ više okolinu tako jer auto duže radi sveukupno gledajući.

ja golfa znam zagrijavati i 15min ujutro...zapalim ga,stavim grijače sjedala na 3(imam kožu pa je jebeno sad po zimi ak se ne zagriju sicevi).naravno grijanje je ugašeno jer se tak brže zagrije voda pa onda kad sjednem unutra odvrnem u crveno grijanje.

ni ja nekužim zbog čega neki vele da je štetno da auto radi na mjestu dugo..

ja mislim da mu je bolje raditi 10 min ujutro na -10 neg da ga odma vozim..

To sa ekologijom je također točno.

Auto se na mjestu grije znatno dulje nego u vožnji.

Samim time, je i potrošnja veća, zagađivanje okoliša ispušnim plinovima i bukom.

Radna temperatura katalizatora pri zimskim temperaturama, dok auto stoji na mjestu se postiže skoro pa nikada, što čak i kod modernijih automobila prouzrokuje enormnu potrošnju. Ne mogu sad reći da je meni osobno baš ta stavka ispred mojeg osobnog komfora, ali se trudim koliko toliko gledati i na to.

U EU je zabranjeno i kažnjivo imati upaljen motor dok stružete led i skidate snijeg s auta.

Najbanalnije objašnjenje (čak iako nemate nikakvo tehničko znanje) zašto je štetnije zagrijavati motor na praznom hodu nego u vožnji:

Zato što motor 2-3 puta dulje radi na "hladno".

A ako posjedujete iole neko tehničko znanje o radu motora sa unutarnjim izgaranjem, ključne riječi su: smjesa, ulje, temperatura.

Inače, pravilno zagrijavanje motora je da upalite motor, svjetla, pojas i lagano krenuti i mijenjati brzine na 2000-2500 rpm dok se ne postigne radna temperatura.

Svakodnevno zagrijavanje motora prije kretanja može ukupnu potrošnju povećati do 40%.

Jedna od zabluda je također da se hladan motor ne podmazuje dovoljno. To jednostavno nije točno, osim naravno, ako ne vozite 30 godina stari auto.

Moderni motori su dovoljno podmazani pri svakoj temperaturi.

Zar nije da e90 i pokazuje tek na idriveu razinu ulja kada se motor zagrijao i upaljen je? Čak i na displeju ispise da ne moze pokazati koliko je ulja jer je hladno

Ne ispise da je ladno, samo da nije moguce izmjeriti. ali njemu puno duze traje dok moze izmjerit ulje nego li se temperatura digne u neke normalne sfere. i onda naravno ceka da auto stoji relativno ravno i to sve. Zato imas fino pokazivac temp ulja..

Ne ispise da je ladno, samo da nije moguce izmjeriti. ali njemu puno duze traje dok moze izmjerit ulje nego li se temperatura digne u neke normalne sfere. i onda naravno ceka da auto stoji relativno ravno i to sve. Zato imas fino pokazivac temp ulja..

mislim da samo rjeđi sretnici imaju BMW-e s tim ;);)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...