Jump to content

Namjestanje gewindi

Recommended Posts

Toninho, govorimo o zimskim uvjetima.

Koliko puta si vidio auto s ljetnim gumama kako se ne može popeti na uzbrdicu, a ISTI takav auto s zimskim gumama se popne.

Pametnom dosta.

Sve to stoji, ali i dalje mi je bitnije da mogu auto kontrolirat i zaustavit, nego da mogu krenit.

To je isto s ekipom sa 4x4 po snijegu. Juri, penje se svuda i sl. i svi briju da je auto superioran nad ostalima, ali realno zaustavlja se na snijegu jednako ko i svi drugi...

• Replies 365
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Jesi vozio ikad rwd auto na ljetnim gumama po snijegu?

Da, pokušao sam izaći s Mercedesom iz dvorišta i nisam uspio. Onda sam stavio zimske i izašao bez problema.

Na to misliš ili... ?

MODERATORI > molim preselite ovaj dio o gumama i snijegu u ispravan topic - hvala.

Da, pokušao sam izaći s Mercedesom iz dvorišta i nisam uspio. Onda sam stavio zimske i izašao bez problema.

Na to misliš ili... ?

MODERATORI > molim preselite ovaj dio o gumama i snijegu u ispravan topic - hvala.

Jebiga, da si probao vozit, vidio bi da sa lancima nazad bi izasao iz dvorista ravno u zid, pogotovo ako imas kakvu speru na autu.

2 ND4SPD

Sam si odgovoris na pitanje sa mehanickim povecanjem gripa na EVO i onda jos cekas vaganje? Znaci, dva izvora argumentirano tvrde jedno i ti ne vjerujes??

Ma ne to, nego ako je vec oklada da i druga strana pokaze/dokaze svoje tvrdnje... Ovako su svi querty warriori, a to je najjednostavnije...

Nakon 3 warna automatski ide ban. Tako je namješteno na forumu. ;)

Kad su blesavi - umjesto da se nadmeću sa nekim znanjem/dokazima (OK, ovdje definitivno prednjači Fire koji je konkretniji dok Dominik puno priča, a ne kaže ništa), oni se časte kojekakvim pridjevima i razjebu dobar topic.

u cemu je konkretniji ... pa ako je digao prednji kraj odekle mu lijeva strana za 0,2% teza, odakle mu jos 1kg na zadnjem mjerenju ..a to mu sve jer ne zna mjeriti , niti je to ikad vidio ili naucio kako se radi ..... konkretan je tebi koji nista ne razumijes i hrpi slicnih nadobudnika .....

Upravo tako.

Daje konkretne izjave, a ne tipa: "...to ćeš morati sam otkriti...". Pa daj onda reci gdje je pogriješio i šta je ispravno, a ne da okolišaš.

Ne mislim ništa negativno sa time nego tako ja mogu nekom neurokirurgu reći - "...ti si zakurac, nemaš pojma, a na tebi je da sam otkriješ šta ne znaš...". Ja bih mu rekao: "Ne radiš to dobro, to bi trebalo napraviti tako i tako zato jer onda dobiješ to i to". :thumbsup:

pa tko ti brani da mu kazes ? problem je samo sto ti nisi neurokirurg pa odes kod veterinara :)

i daj mi samo jedan razlog zasto bi ja njemu ili bilo kome rekao gdje je pogrijesio , 2 mjeseca se natezemo oko toga i na kraju strucnjak uopce ne zna koristiti alat, a hoce nesto dokazati ..... pa nek onda uziva, steta ga smetati ...

u cemu je konkretniji ... pa ako je digao prednji kraj odekle mu lijeva strana za 0,2% teza, odakle mu jos 1kg na zadnjem mjerenju ..a to mu sve jer ne zna mjeriti , niti je to ikad vidio ili naucio kako se radi ..... konkretan je tebi koji nista ne razumijes i hrpi slicnih nadobudnika .....

E Dominiče dragi, bez ljutnje, ali pretjeruješ.

U radioni je bilo najmanje 10 ljudi, većinom automehaničara / servisera koji su prije ikakvog mjerenja rekli da "koji to idiot misli da se dizanjem prednjeg kraja smanjuje masa na zadnjem kraju" i smijali se dok su palili cigarete i gledali nas kako se patimo, mjerimo i fotkamo da bi dokazali ono što su oni rekli čim smo ušli u radionu.

Što se tiče +1kg, to je od moje jakne na suvozačkom sjedalu koju sam skinuo kada smo počeli šarafiti po gewindama jer je nisam htio uprljati.

Tako da - ova tvoja izjava "..a to mu sve jer ne zna mjeriti , niti je to ikad vidio ili naucio kako se radi ...." je ništa drugo nego omalovažavujaća po tko zna koji puta.

Mislim, glupo mi se uopće prepucavati s nekime tko nije bio tamo, pa ako si voljan - možemo moj auto na tvoju vagu / tvoju radionu, dovedemo sve zainteresirane s Foruma, pa da nam lijepo svima pokažeš kako se ispravno važe automobil i kako se podizanjem prednjeg kraja smanjuje masa na zadnjem.

ok, reci mi koliko je od tih 10 ili 1000 ljudi ikad pravilno izvagalo ijedno vozilo ?

ako je od jakne na suvozackom sjedalu, kako je onda balans lijevo desno ostao isti ako ste pravilno mjerili ? konkretno da ne moze konkretnije ?

i moras mi reci zasto bi ja to zainteresiranima s foruma pokazao kako se vaze vozilo ?

i moras mi reci zasto bi ja to zainteresiranima s foruma pokazao kako se vaze vozilo ?

Ajde nas podsjeti, zbog čega si na forumu? Da samo čitaš i kradeš dobre ideje ili da pomogneš zajednici svojim "znanjem" ?

- i sad ide odgovor...zašto bi ja tebi rekao zašto sam ja na forumu...:lol:

A zašto ne bi pokazao kako se pravilno važe vozilo kada si se postavio kao autoritet po tom pitanju?

Ako si i upola poznavatelj automobilizma kakvim se prikazuješ, ta sitnica, tih 0,2% tvojeg znanja koji ćeš podijeliti s drugima te neće osiromašiti niti uništiti, već baš suprotno - pokazat ćeš svoju veličinu, znanje i autoritet na tom području.

nisi mi odgovorio na konkretno pitanje ?

a tebi je fire autoritet, jesi otisao kod njega i jel ti izvagao, objasnio, jeste se zabavili i ne razumijem gdje je sad problem ? Mene ne zanima sta mislis ti i/ili forum ...

ja nikoga ne usiljavam na nikako misljenje, a neispravnim koristenjem alata sam mu samo drasticno pomogao, ako to mozes shvatiti, jer ocito ovi neki u postu prije ne

Jel se samo meni čine neke sitne nelogičnosti oko mjerenja?

Prvo, kada se pješke računaju postotci, ne dobivaju se rezultati koje vaga pokazuje...Ajmo reći da vaga zaokružuje prikaz, iako je po meni to malo diskutabilno...

Drugo, ako smo u drugom i trećem mjerenju digli auto, zašto su rezultati u određenim slučajevima dijametralno suprotni...Naime, kod drugog mjerenja si dobio 1 kg na prednjem lijevom, a izgubio 3 prednjem desnom, dok si kod trećeg mjerenja na prednjem lijevom izgubio 2kg, a na prednjem desnom dobio 1 kg.. Odmah sa time je i cross weight dijametralno drugačiji - 2. mjerenje je pao za 2kg odnosno 0.1%, dok kod trećeg mjerenja je narastao za 4 kg odnosno 0.2%...U oba slučaja se auto podigao na prednjem kraju, ali na različite načine.

Evo, budući ja nisam školovala, pa nije red na meni da pametujem, ako bi mi mogli objasniti što se tu sve izdogađalo?

Mislim da zapravo treba citati pazljivije i s razumijevanjem:

kladimo se kad dignem prednja oba amortizera za 15mm na cestovnom autu s prednjim pogonom da im se opterecenje prednjeg kraja poveca a ne smanji ,iduci tjedan

I da treba razlikovati rijeci opterecenje i tezina... Poveca se opterecenje na nizu osovinu... Ukupna masa ostaje ista kao i ukupna tezina...

I da citiram nekoga za koga mislim da se kuzi u ovjes vise od nas ostalih:

"Indikativno desna strana mijenja kilazu, lijeva ne na fosni, na gewindi jako slicno, nije kilaza auta ista u kilu na svemu, ma to su glupe igre, sa ovim vagama nema sanse u par kila tolerancije izmjeriti, pogotovo auto samo na dizalici, nikako tocan rezultat, svaka izmjena je trebalo auto na cestu i provozati i nazad, dovoljno da je recimo rucna bila dignuta pa je drugacija visina iza, uglavnom premale razlike da bi bile mjerljive... Oni kad su digli auto su ga digli tako da su zavidali gewinde pretpostavljam i napeli oprugu, tako da je 2 cm visi auto sa vecim opterecenjem opruge, logicno da stisce vise prema dolje... Ionako nije bitna tezina kod slaganja auta prednji zadnji nego dijagonale za balans... Podizanje ili spustanje prednjeg kraja u cilju boljeg lezanja jednog ili drugog kraja, nema nikakve veze sa vecom tezinom odnosno opterecenjem na tom kraju automobila, vec sa lezanjem u zavoju koje proizlazi iz visine roll centra na tom kraju auta i njegovog odnosa sa centrom mase automobila, odnosno sa prijenosom opterecenja s unutarnjeg na vanjski kotac u zavoju koje je to vece sto je centar mase tog kraja auta visi..."

Edited by ND4SPD

Mislim da zapravo treba citati pazljivije i s razumijevanjem:

I da treba razlikovati rijeci opterecenje i tezina... Poveca se opterecenje na nizu osovinu... Ukupna masa ostaje ista kao i ukupna tezina...

I da citiram nekoga za koga mislim da se kuzi u ovjes vise od nas ostalih:

"Indikativno desna strana mijenja kilazu, lijeva ne na fosni, na gewindi jako slicno, nije kilaza auta ista u kilu na svemu, ma to su glupe igre, sa ovim vagama nema sanse u par kila tolerancije izmjeriti, pogotovo auto samo na dizalici, nikako tocan rezultat, svaka izmjena je trebalo auto na cestu i provozati i nazad, dovoljno da je recimo rucna bila dignuta pa je drugacija visina iza, uglavnom premale razlike da bi bile mjerljive... Oni kad su digli auto su ga digli tako da su zavidali gewinde pretpostavljam i napeli oprugu, tako da je 2 cm visi auto sa vecim opterecenjem opruge, logicno da stisce vise prema dolje... Ionako nije bitna tezina kod slaganja auta prednji zadnji nego dijagonale za balans... Podizanje ili spustanje prednjeg kraja u cilju boljeg lezanja jednog ili drugog kraja, nema nikakve veze sa vecom tezinom odnosno opterecenjem na tom kraju automobila, vec sa lezanjem u zavoju koje proizlazi iz visine roll centra na tom kraju auta i njegovog odnosa sa centrom mase automobila, odnosno sa prijenosom opterecenja s unutarnjeg na vanjski kotac u zavoju koje je to vece sto je centar mase tog kraja auta visi..."

sad pročitaš boldano i vidiš da ni on nema pojma o čemu priča ;)

visina vozila utječe samo na ležanje na cesti tj. udobnost,

masa vozila utječe na; visinu samo u slučaju kada je veće opterećenje u vozilu,vozna svojstva (ležanje u zavoju,ubrzanje,kočenje), masa vozila ostaje ista i ne gubi se prilikom podešavanja visine (samo se drugačije rasporedi)

Edited by terror666

Evo što kažu stručn(ij)e knjige:

The only way to change the static weight distribution percentages is to physically move weight around in the car. Jacking weight will not alter the left side or the rear percentages.

citat iz High-Performance Handling Handbook - Don Alexander

Edited by entuzijast

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...