Jump to content

Dyno mjerenje demistifikacija - pojasnjenje rada i mjerenja

Recommended Posts

15 minutes ago, Kegalj said:

Ne znam da li mi se samo cini Ili sam poludio mozda, ali svaki put kad se bocnu hic I fire pripadnici klanova (oba) se ubacuju kao po nekom dogovorenom rasporedu :lol:

Jebi ga trebaju se nakako popusti navuci posto je kriza u RH... :lol:

Hic ja kuzim da je snaga na kotacu prava snaga mjerio sam svoj auto i gledao grafove

Ali dali tvoj stol, maha, ili neki treci nebitni koji koji istobpokazuje na kotacu ima priblizno ista mjerenja na kotacu?

Jer snaga na kotacu i na motoru koji puta nemaju veze sa logikom

17 hours ago, gmajna said:

Koliko bi imao konja da nije rekao da dolazi od hica?

Isto. Nego covjek je isao mjeriti prije na drugo mjesto jer je sumljao u rezultat koji mu se prodaje. I s razlogom. Isto kao i alfa.

Nego sto se tice faktora, kod mene se nista ne unosi. Sve se mjeri. Ali kod hica itekako se unose. 

Npr bmw faktor 1.3 kao da su 4pogona

http://thp.solutions/bmw-316d-3/

http://thp.solutions/bmw-116d-2/

Isto. Nego covjek je isao mjeriti prije na drugo mjesto jer je sumljao u rezultat koji mu se prodaje. I s razlogom. Isto kao i alfa.

Nego sto se tice faktora, kod mene se nista ne unosi. Sve se mjeri. Ali kod hica itekako se unose. 
Npr bmw faktor 1.3 kao da su 4pogona
http://thp.solutions/bmw-316d-3/
http://thp.solutions/bmw-116d-2/

Ovo je ODLICNA pokazna vjezba da se prikaze nedostatak znanja i ignorantsvo, te prodaja price naivnim budalama sa mjerenjem "gubitaka", unosenjem rucnih parametara koje NITKO od tih specijalaca NE MOZE provjeriti, niti zna dal uopce postoje.

E pa ja sam si uzeo par minuta kako bi ostatak normalnih ljudi ipak malo educirao sto i kako.

Ova dva auta gore su ISTI po brojkama na papiru, a u stvarnosti razlikuju se po motorima.

Jedan, prvi, je 116D, sa 116ks. Motor je 1600cc, znaci 2012g sa 1.6D motorom.

Drugi je pak 316D, ali sa 2.0 motorom, ISTE nazivne snage od 116ks.

Valjda je ovaj dio svima jasan......valjda.

I da ne duljimo, odmah cemo usporediti oba auta, mjerena na istom dynu.

116d ima IZMJERENIH 61.9kw na kotacima. To je ovo uokvireno na slici. Nakon tuninga, ima IZMJERENO 81.7kw na kotacima. (84.4whp i 111.1whp)
b80110cf0d974ce7333217670d8de924.jpg

316d ima IZMJERENH 62.3kw na kotacima. Nakon tuninga ima 97.7kw IZMJERENO na kotacima. (84.7whp i 132.8whp)
c9acc7e0af1e545ed625f51944bc993d.jpg

Znaci, iako imaju RAZLICITE motore, OBA automobila NAZIVNE snage 116hp, na KOTACIMA mjere gotovo jednaku snagu, 0.4kw RAZLIKE (0.544whp).

Kada tuniramo 1.6 i 2.0, koji NEMAJU iste turbine, intercoolere, auspuhe, getribe itd, razlika, MJERENA NA KOTACIMA JE 132.8whp-111.1whp=21.7whp

Kako su OBA automobila po PROCJENJENOJ snazi ISTI (razlika je 1ks valjda), a nakon tuninga RAZLICITI (316d je jaci 21,7

whp), JASNO JE KAO DAN i NAJVECEM DEBILU da je mjerenje itekako tocno.

Tako je i PROCJENJENA SNAGA MA MOTORU (koja se jedino moze PROCJENITI, NIKAKO izmjeriti, ako je motor u autu), veca u slucaju 316d, odnosno 2.0 motora.

Pa onda, kada malo proucimo dyno sheet, mozemo vidjeti da na SVAKO dyno sheetu MORAJU biti barem osnovni podaci o atmosferskim uvjetima mjerenja, kao sto su:

TLAK ZRAKA, TEMPERATURA ZRAKA, RELATIVNA VLAZNOST ZRAKA, GUSTOCA ZRAKA, NORMA PO KOJOJ SE MJERI.

To je sve vidljivo na svakom dyno sheetu koji ide iz bilo kojeg pravog dyna....osim kod varalica, naravno. To se JASNO vidi na slici dolje:

3313183b62959c2a2888876d0b162fd5.jpg

Nakon toga, MORA biti vidljiva IZMJERENA SNAGA, kao na slici dolje:

ea8c14a1fd42a048a897fb68525c0d87.jpg

Nakon toga, mora biti vidljiv moment na kotacima ili valjcima, te kako se do njega doslo, kao na slici dolje:

1c4fa72f82bfe53da1e1688f80e2f795.jpg

Ukoliko se radi tocnijeg mjerenja korist OBD direktna veza sa dynom, bez pogadjanja, onda se na dyno sheetu nalazi i podatak o broju sasije, kao na slici dolje, kao i broj mjerenja:

e87de06a6010cce518661cb2b81b13e6.jpg

Na kraju dyno sheeta, nalazi se graf PROCJENJENE SNAGE MOTORA, u ovisnosti o pogonu, kao na slici dolje, sa NAZNAKOM EST (estimated), kao na slici dolje:

c2aac364a6d69f26a8f84a2139b057e0.jpg

Kad se sve to zbroji i oduzme, jebe se meni tko sto misli. Ovo je dyno kakav koriste najbolji svjetski tuneri, evo opet linka:

www.t1racedevelopment.com

Citat sa weba:

We pride ourselves in providing the best tuning solutions available. With over 15 years of experience in tuning electronic fuel injection systems, we have the track record and reputation to prove our capabilities. DSport Magazine thought so too, when they named Tony Palo to their 'Top 10 Tuners of the Past 10 Years' feature (Sept. 2012).

As our primary tuning tool, we utilize a state-of-the-art Mainline Pro Hub 4,000hp Dyno. Data analysis and recording is important for tuning and especially troublshooting. Our dyno is fitted with fuel flow meters (in and out), an ethanol content analyzer, multiple pressure and temperature sensors, voltage inputs (handy for logging fuel pump voltage during a run), etc.

I naravno, tu je stala tuner sa G3 projektima od 150kn, ciji ste uradak imali prilike vidjeti u onom drugom threadu, ali evo da se ne bi zaboravilo:

d4e4208077c14a31c42f21bcad602f1b.jpgd7829cefe3b6f5d88d8aa8b18927ff56.jpg01dddc9214e19cbedfa49dda47f7c18b.jpg

I za kraj......sto dalje od mene, hvala vam, jer kad vas ljudi vide na sto licite, meni ne treba reklama.. vi ste mi reklama sami za sebe.

I tako ja, zahvaljujuci vama svima, mogu naplatiti svoj rad i to koliko vrijedi.

Hvala vam svima

4 minutes ago, Hic said:

Ja ne biram nista. Jadan siemoji23.pngemoji23.pngemoji23.pngemoji23.pngemoji23.png

Insignia ima 311whp. Ostao su zelje i pozdravi uz procjene.

Hvala i baj baj.

Ovo je slika koji si dao vlasniku. Jasno se vidi 401hp. A sam proizvodac turbine kaze da ne vjeruje da moze dati preko 370hp.

29pq1w2.jpg

Aj ne seri, i ne lazi. Obecao si mu 10-20ks pa sinse usro jer ne znas i ne mozes napraviti, mjeris sa tim akceleracijskim pretpotopnim kurcem koji je jedino VALJAK a me dyno, jos su dastekovci varali s tim na kubik!!!
A evo sto kaze vlasnik Turbosystemsa:

85b166fba18d83c40eeade3b34636c72.jpg

Isto su napravio sa golfom 5, imao je manje konja nego kod mene sa baznom mapom bez tuninga, a ti si kao mapirao ahaahahahahaha

Mapiras ti svoj.....ili masiras....

A jos sada kad je jos jedan bacio pare kod drugog tunera...pa kad vidi sve isto ili manje....jaoooo

Samo se tjesi, na kraju morao vlasniku vratiti lovu jer mu nisi prodao obecanu turbinu. Ni intercooler. Mozes priznati kolko naplatio turbo koji dode 490E. Marza preko 200%,

Jedino sto si manipulirao s brojakama s dyno-a da prikrijes da si stavio znacajno slabiji i jeftiniji turbo nego sto trebao.

Ovo je topic o dyno-ima. Isto auto, dva daju slican rezultat, jedna daje 45hp vise. Jasno kao dan.

Edited by fire
  • Haha 1

3 minutes ago, Policnakvadrat1 said:

Ekipa a zašto niste poslikali turbinu i jedan i drugi pa da vidimo tko kenja...
stavio si manju turbinu ne nisam ti imaš štalu ja imam vilu... hahaha.... koji carevi....

A sta ces vidjeti iz slike hybrida? Zato se i mogu natezati, jer nema 2 objektivne informacije kad se radi o tuningu. 

10 minutes ago, Policnakvadrat1 said:

Ekipa a zašto niste poslikali turbinu i jedan i drugi pa da vidimo tko kenja...
stavio si manju turbinu ne nisam ti imaš štalu ja imam vilu... hahaha.... koji carevi....

Poslano sa mog SM-A510F koristeći Tapatalk

Nakon dosta vremena je vlasnik skuzio koju turbinu dobio. Jasno se vidi koja je. I trazio povrat novaca. Ali ovo nije topic o tome. Nego o valjcima i pisunju fiktivnih faktora gubitka.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...