Jump to content

Dyno mjerenje demistifikacija - pojasnjenje rada i mjerenja

Recommended Posts

pa kako onda mjeri snagu? samo na prednjim kotačima? šta ne pokazuje onda više whp zbog manjih gubitaka?
Whp i gubici su obrnuto proporcionalni. Malo ga jace stisnes u pod imas manje whp a vise gubitaka. Snaga na radiloci je ista, zbroj whp i gubitaka.

Poslano sa mog S60 koristeći Tapatalk

Ne kod mene.
Da kod tebe je drukcije, nema mjerenja gubitaka. Ako se dobro sican whp mjerenja su nam bila u kw kad smo onih par vagena usporedili. A da ti buden iskren niti jedan tvoj ili od fire graf nisan "prostudira", jednom san bacia oko na oni tvoj i nisan skuzia nista. Pogleda san samo na kraju lambdu doli i to je to... u biti me zaboli neka stvar kako koji mjere, ja san zadovoljan sa mahon, nadam se i vi sa vasin masinama.

• Like 1

Da, kao i vecina normanih valjaka.  Jedini nacin za tocna mjerenja.
Mjeri gubitke pri "usporavanju" valjaka nakon mjerenja?

Ako da - da li su gubitci prijenosa+kotača podjednaki tada kad je sve skupa slabo opterećeno i prilikom ubrzavanja (WOT) za mjerenje?

Isto tako...da li laganim diranjem kočnice pri usporenju valjaka možeš namjerno dobiti vece gubitke pa samim tim i vecu procjenu snage na radilici?

Mjeri gubitke pri "usporavanju" valjaka nakon mjerenja?

Ako da - da li su gubitci prijenosa+kotača podjednaki tada kad je sve skupa slabo opterećeno i prilikom ubrzavanja (WOT) za mjerenje?

Isto tako...da li laganim diranjem kočnice pri usporenju valjaka možeš namjerno dobiti vece gubitke pa samim tim i vecu procjenu snage na radilici?
Kako mislis sve skupa slabo optereceno? Kad stisnes kvacilo mjere se gubici od internih dyno do zupcanika u mjenjacu (I SVE IZMEDJU, NPR TRENJE IZMEDU KOTACA I VALJKA). I naravno ako naslonis nogu na kocnicu imas vise gubitaka i automatski vise hp na radilici. Znaci kad mjeri gubitke nema procjenjene snage na radilici, to je IZMJERENA SNAGA NA RADILICI.

Kako mislis sve skupa slabo optereceno? Kad stisnes kvacilo mjere se gubici od internih dyno do zupcanika u mjenjacu (I SVE IZMEDJU, NPR TRENJE IZMEDU KOTACA I VALJKA). I naravno ako naslonis nogu na kocnicu imas vise gubitaka i automatski vise hp na radilici. Znaci kad mjeri gubitke nema procjenjene snage na radilici, to je IZMJERENA SNAGA NA RADILICI.

Mislim na trenje između valjaka i guma...između zupcanika u diferencijalu preko zupcanika u getribi... nisam strojar ni inženjer pa pitam - da li su ta trenja (gubitci) jednaki dok valjci lagano usporavaju sa stisnutim kvačilom ili kad auto od 500-600 konja ubrzava u cetvrtoj brzini s punim gasom..?

10 minutes ago, ruscic said:

Znaci po ovom gore napisanom - tocno se znaju gubici na svim zupcanicima u getribi, gubici na poluosovinama, svi moguci gubici za svaki auto znas tocno? 

Iskreno ne vidim kako je moguce da IZMJERIS snagu na radilici, a da pritom nisi spojen direktno na radilicu. 

Mozda sam potpuno u krivu, ali ako zelis IZMJERIT snagu na radilici dok je motor u autu, preko valjaka, moras znat apsolutno svaki gubitak pojedinog auta izmedu valjaka i same radilice.

Ili sam ja mozda krivo shvatio fiziku, matematiku i zdravu logiku.

Ne podjebavam, ali sikreno ne kuzim kako bi ovo gore napisano moglo bit tocno

Edited by Pale
  • Like 4

Prilikom usporenja valjaka mjeri sve te gubitke! Prvo mjeri snagu (akceleraciju valjaka) do blokade i onda stiska kvačilo i mjeri gubitke (deceleraciju valjaka)

Mene je samo zanimalo da li se uzima da taj lanac (valjak-gume-poluosovine-mjenjač) ima jednake gubitke kad pod kvacilom usporava valjke lagano ili kad full oprerecen ubrzava valjke.

Znaci po ovom gore napisanom - tocno se znaju gubici na svim zupcanicima u getribi, gubici na poluosovinama, svi moguci gubici za svaki auto znas tocno? 
Iskreno ne vidim kako je moguce da IZMJERIS snagu na radilici, a da pritom nisi spojen direktno na radilicu. 
Mozda sam potpuno u krivu, ali ako zelis IZMJERIT snagu na radilici dok je motor u autu, preko valjaka, moras znat apsolutno svaki gubitak pojedinog auta izmedu valjaka i same radilice.
Ili sam ja mozda krivo shvatio fiziku, matematiku i zdravu logiku.
Ne podjebavam, ali sikreno ne kuzim kako bi ovo gore napisano moglo bit tocno
Ja neman pojma kolki su gubici niti iman bazu kolki su za koje auto. Dyno mjeri ukupne gubitke!!!!!!! Sta tu nije jasno ne kuzin? Ismjeri whp, izmjeri gubitke i jel ti jos nesto triba za snagu na radilici?

11 minutes ago, Coupe VD said:

Prilikom usporenja valjaka mjeri sve te gubitke! Prvo mjeri snagu (akceleraciju valjaka) do blokade i onda stiska kvačilo i mjeri gubitke (deceleraciju valjaka)

Mene je samo zanimalo da li se uzima da taj lanac (valjak-gume-poluosovine-mjenjač) ima jednake gubitke kad pod kvacilom usporava valjke lagano ili kad full oprerecen ubrzava valjke.

fire je objasnio par puta da su gubici u samim valjcima puno veći od gubitaka na "autu" pa je ta razlika između gubitaka na punom gasu i na usporavanju zanemariva u ukupnom postotku gubitaka. ugrubo, nemojte me razapet ak sam nešto krivo skužio :D

Edited by JosipZG
  • Like 1

9 minutes ago, ruscic said:

Ja neman pojma kolki su gubici niti iman bazu kolki su za koje auto. Dyno mjeri ukupne gubitke!!!!!!! Sta tu nije jasno ne kuzin? Ismjeri whp, izmjeri gubitke i jel ti jos nesto triba za snagu na radilici?

iskreno nazovim me glupim, al to kako si to opisao mi nikako nije jasno kako je IZMJERIO snagu na radilici.

ako cemo bas u detalje, sam si rekao da je izmjerio whp, i to mi je jasno, posto su valjci direktno "spojeni" sa kotacima.

medutim kako je IZMJERIO gubitke (sto nikako ne mogu shvatit kako on moze izmjerit nesto na sto nije direktno spojen).

slazem se da je to sve relativno tocno, ali nikako da je to IZMJERENO.

Sto brze prijenos auta uspori valjke na kraju mjerenja (kad stisnu kvacilo) veci su gubitci. To se mjeri. Onda zbroje whp i te gubitke i zajedno dobiju procjenu snage na radilici...

Otpori samih valjaka su im poznati...proizvođač ih zna i ukalkulira.

Whp znaju jer su izmjerili...

Jedino sto ne znaju su otpori od valjaka do radilice...komplet prijenos + kotaci. Kad izmjere to onda imaju sve podatke za procjenit snagu motora.

iskreno nazovim me glupim, al to kako si to opisao mi nikako nije jasno kako je IZMJERIO snagu na radilici.
ako cemo bas u detalje, sam si rekao da je izmjerio whp, i to mi je jasno, posto su valjci direktno "spojeni" sa kotacima.
medutim kako je IZMJERIO gubitke (sto nikako ne mogu shvatit kako on moze izmjerit nesto na sto nije direktno spojen).
slazem se da je to sve relativno tocno, ali nikako da je to IZMJERENO.

Isto kako i whp. I dalje su kako ti kazes direktno spojeni sa valjcima. A kako si stiska kvacilo odvojia si motor tj. Radilicu.

11 minutes ago, Coupe VD said:

Meni bi bilo dovoljno prije/poslije tuninga ono šta valjci izmjere, na kotačima...isti valjci, slicni vremenski uvjeti itd. I ako bude razlika 20 ili 30 ili 50 kilovata ili konja - to bi se trebalo itekako potvrditi i osjetit i na cesti.

Prije nije mjereno jbg :P

vw_zg0013av-page-001.jpg

• Like 1

54 minutes ago, JosipZG said:

fire je objasnio par puta da su gubici u samim valjcima puno veći od gubitaka na "autu" pa je ta razlika između gubitaka na punom gasu i na usporavanju zanemariva u ukupnom postotku gubitaka. ugrubo, nemojte me razapet ak sam nešto krivo skužio :D

Tocno.

Znaci valjci smjere snagu na osovini valjka, ne na kotacima. Kada se to izmjeri, izmjere se svi gubitci(znaci vecinom su gubitci od dyno-a) i to se zbroji i dobije se tocna snaga na radilici.

2 minutes ago, BM0021 said:

Prije nije mjereno jbg :P

vw_zg0013av-page-001.jpg

I ovo su valjci koji mjere gubitke da bi dobili tocan rezultat.

13 minutes ago, Coupe VD said:

Meni bi bilo dovoljno prije/poslije tuninga ono šta valjci izmjere, na kotačima...isti valjci, slicni vremenski uvjeti itd. I ako bude razlika 20 ili 30 ili 50 kilovata ili konja - to bi se trebalo itekako potvrditi i osjetit i na cesti.

Ovo bas nije dobro. Cesto su auti pokvareni. Znaci ako meni npr dode golf 6 2.0tdi i treba imati 177hp. Ako je ispravan tolko ce imati, ako je neispravan imat ce manje. I onda ga posaljem da popravi auto.

A ako nemas dnyo koji tocno mjeri, nemozes znati jel je auto ispravan ili ne. Zato postoje mjerene jedinice.

Edited by fire

1 hour ago, JosipZG said:

To se onda zove pogađanje, a ne mjerenje :D

• Like 2
  • Haha 1

Mene zanima kako nesto moze bit IZMJERENO ako mozes PREVARITI sustav drzeci nogu na kocnici. Poput auto ima 280 ks ali bi volio rec vlasniku da ima 300 pa ga lagano pritisnes i hop svi “sretni i zadovoljni”
Ne imenujem nikoga

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...