Xman Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Slobodno me ispravi, ali Schumacher je od svoje prve pobjede pa do 91-e, u 15 ili 16 manje utrka osvojio 91 grandprix, u to vrijeme je uzeo i 7 naslova, i to u sezonama gdje je bio puno manji broj utrka nego u ovom cirkusu danas a i imao je kakvu takvu konkurenciju naspram današnje apsolutne sprdacine od dominacije Mercedesa. Slobodno me demantiraj na ove brojke. Pa demantirao sam te, jel vidis postotak pobjeda naspram odvoženih utrka?Ja se dobro sjecam dok je Schumacher vozio i da njegov vodonoša nije smio ni pomislit da bi bio brži plus x slučajeva gdje smo čuli timsku naredbu da ga propusti, ako je bilo potrebno. To se sad u ovoj eri ne događa, Botas ima isti auto i pokušava bit brži (druga je stvar što nije).Tyre management je isto bitan, jbg formula je takva kakva je i hrpa detalja je bitna. Botas ocigledno moze bit i brzi u par krugova al Hamilton zna kako bit brz i cuvat gume, to je pokazao više puta kad je bila frka.I kao sto sam te pitao, jel Schumacher vozio tacke ili također dominantni bolid u svoje vrijeme? Fangio i starija ekipa, kaj mislis da su oni osvajali prvenstva u inferiornim bolidima?Da, Senna je znao napravit čudo tu i tamo u nekoj kanti al svjetski prvak je bio samo u konkurentnom autu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
msporis Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 6 hours ago, KA2001MR said: Ja cu reci samo jedno, a onda Hamilton fanboyevi mogu krenuti! Nico Rosberg! Uzeo mu je naslov, a da je ovaj najbolji svih vremena to se ne bi moglo dogoditi! S time da na gridu ima boljih vozaca od Rosberga, pa ono! I zato je nakon toga doveden Bottas, lik koji ni Twingo Cup ne bi osvojio, obzirom da mu u sekundu bržem bolidu Verstappen svako malo očita bukvicu, a Hamilton mora razbit bolid ili dobit bar dve kazne da ovaj uopće počne razmišljat o pobjedi. A i uz Rosberga, činjenica ja da Hamilton cijelu hibridnu eru vozi u bolidu koji je realno pola sekunde do sekundu ispred, dominacija Mercedesa kakvu je Ferrari imao jedino u sezoni 2002. Da ne kažemo da nije vozio ni približno u takvoj vozačkoj konkurenciji kao Schumacher, al dobro, to je dosta subjektivno. Ali budimo realni, da Max, koliko god tog djetinjastog prgavca ne mogu smisliti, sjedne u Bottasov Mercedes, Hamilton bi još jedino mogao snimat instagram storye i kmečat na team radio dok ovaj radi krugove oko njega. Tko god ne vidi koliko je taj momak brži od Hamiltona, taj baš i ne razumije F1... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomiTraktor Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Svaka cast Maxu ali mi je neprobavljiv jer smatram da mu je ego, pa onda i agresivnost veci od talenta. Idealan za napraviti čudo u jednoj trci, ali ako je to novi svjetski prvak - bljak.Schumi je po meni imao najvise pobjeda u inferiornom bolidu jer je u to doba Williams imao bolji bolid, pa onda McLaren.Hamilton je majstor i to mu ne sporim, ali imao je bolid kojem nitko ne moze prismrditi. Lakse je tako izvlaciti maksimum i biti precizan do bola (sto i je) nego kada ti realno konkurentniji bolid visi na guzici cijelu trku.Vettel je neosporan talent, ali imam dojam da mu fali motivacije otkad nema Rosberga i utopio se u prosječnosti. Nico je pravi svjetski prvak. Karakterom, talentom i ponasanjem. Steta sto je otisao, ali nacin na koji je otisao samo pokazuje karakter najboljeg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xman Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Svaki od velikana je koristio cinjenicu da ima najbolji bolid. Suludo je mislit da bi itko od njih osvajao prvenstva da nije imao top auto. Sad da bi Max bas radio krugove oko Hamiltona, to mi je isto smijeh al da bi bio bolji od Botasa, sigurno da. Isto vrijedi za Leclerca. A najbolji pokazatelj da su svi oni jebacki vozaci je skok ove dvojice iz pink Mercedesa gdje su sad itekako konkurentni za best od the rest a donedavno su se borili za predzadnje mjesto.Schumacher je u svojoj eri otjerao milione gledatelja od F1 jer je dominirao i bilo je dosadno gledati to, a to sigurno ne bi mogao da je bio u manje od savršenog bolidu.Omjer pobjeda/odvoženih utrka je jedini relevantan plus za prestiž apsolutni broj pobjeda.Sad se jos i šupak Alonso vraća pa ako ništa drugo, barem cemo gledat cviljenje u sljedećoj sezoni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabre Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 7 hours ago, Xman said: Pa demantirao sam te, jel vidis postotak pobjeda naspram odvoženih utrka? Ja se dobro sjecam dok je Schumacher vozio i da njegov vodonoša nije smio ni pomislit da bi bio brži plus x slučajeva gdje smo čuli timsku naredbu da ga propusti, ako je bilo potrebno. To se sad u ovoj eri ne događa, Botas ima isti auto i pokušava bit brži (druga je stvar što nije). Tyre management je isto bitan, jbg formula je takva kakva je i hrpa detalja je bitna. Botas ocigledno moze bit i brzi u par krugova al Hamilton zna kako bit brz i cuvat gume, to je pokazao više puta kad je bila frka. I kao sto sam te pitao, jel Schumacher vozio tacke ili također dominantni bolid u svoje vrijeme? Fangio i starija ekipa, kaj mislis da su oni osvajali prvenstva u inferiornim bolidima? Da, Senna je znao napravit čudo tu i tamo u nekoj kanti al svjetski prvak je bio samo u konkurentnom autu. mozda si me krivo razumio, pa da ponovim: od PRVE pobjede pa do ZADNJE, Schumacher je imao bolje rezultate, usporedivsi isti period sa Hamiltonom. Preporucio bih da procitas, a i ostali, solidan clanak o tome a ima ih more. https://drivetribe.com/p/hamilton-vs-schumacher-why-there-O-ao2WvZRF6UwJcjxvSbmw?iid=facY1wbqTyOG9gE4VyYZew One schumaherove tri godine u mercedesu su bile samo uvertira Mercedesovoj dominaciji, a Hamilton medju ostalim moze i Schumacheru zahvaliti za svoj bolid. Da ne ulazimo sada u sfere da je Mercedes imao insider informacije o pravilima za hibrid motore, koje je razvijao ohoho prije sluzbenih objava... no o tome se rijetko tko usudi sada govoriti. ima statistika jako lijepih, zanimljivo stivo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xman Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Eto, procitao. I dokazao si nista osim misljenja jednog lika, koji to nicim nije argumentirao a i na kraju jos kaze:"As a young boy during the Schumacher/Ferrari dominance, I lean towards him being the best of all time because of the memories I have watching him compete."Imas gore omjer pobjeda/utrka i to je jedini kriterij po kojem se mozemo ravnati. Cak ni Senna koji je bio cudo i koji se relativno kratko utrkivao, nije bolji.A cinjenica da ti bolidi napreduju svake godine, pa tko to uopce spori? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabre Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 ok ja odustajem hvala bok. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
msporis Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 7 hours ago, Xman said: Svaki od velikana je koristio cinjenicu da ima najbolji bolid. Suludo je mislit da bi itko od njih osvajao prvenstva da nije imao top auto. Jedno je top auto, drugo je apsolutno dominantni bolid. Zato i kažem za Hamiltona, realno u McLarenu nije imao dominantan bolid, nego top bolid. I taj naslov je krvavo izboren. Onda je došao u Mercedes, koji od prvog dana hibridne ere (koincidentno, i njegova prva sezona) ima bolid koji je dominantan, brži od ostatka grida od 0,5 do 1 sekunde po krugu, i gdje je onda jedina realna konkurencija za naslov tvoj timski kolega. Schumacher je imao samo jednu takvu sezonu (gdje je realno jedini konkurent bio timski kolega), a to je sezona 2002, eventualno još 2001. @TomiTraktor Da, Verstappen me karakterom baš i ne osvaja. Prgav, izrazito djetinjast, ko neki pubertetlija pred zgodnom tinejdžericom. Agresivac, uvijek mu za sve sudare drugi krivi, nimalo taktičan. Ali jebemu, jedini koji uspije ukrasti pobjede Hamiltonu (izuzev Ferrarijevaca dok su imali bar približno konkurentan bolid) u očigledno inferniornijem bolidu, a koga god mu stave za timskog kolegu, radi krugove (ovdje i doslovno) oko njih da je to ružno i tužno za gledati. Jedino Riciardo mu je uspio biti koliko toliko konkurentan, ali i dalje ispod... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xman Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 To da Ferrari u to vrijeme nije bio dominantan ti najbolje pokazuje gdje je na kraju sezona koje je Schumacher osvajao bio njegov vodonoša Barrichello, B klasa vozaca u najboljem slučaju.Botas kao drugi vozac (ako radimo usporedbu) bi radio krugove oko njega.Anyway, mislim da je jedini pokazatelj, kao sto sam vec napisao, omjer utrka i pobjeda jer sve ovo ostalo je kak se tko kome vise sviđa. Max je jeben vozac al ga nemrem smislit koliko je antipatičan. Da su mu se karte drugacije poslozile i da je vozio u eri kad je Red Bull dominirao, nema sumnje da bi naslagao par titula. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rockatansky Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Fangio 47% pobjede/nastupi, eto samo toliko . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
msporis Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 3 hours ago, Xman said: To da Ferrari u to vrijeme nije bio dominantan ti najbolje pokazuje gdje je na kraju sezona koje je Schumacher osvajao bio njegov vodonoša Barrichello, B klasa vozaca u najboljem slučaju. To mi nije nikakav pokazatelj, više mi je pokazatelj to koliko su njegovi konkurenti bili blizu na kraju sezone, te koliko je prosječno po krugu bio brži. I realno, sezone 2001 i 2002 su bile jedine približno dominantne koliko je Mercedes dominantan u cijeloj hibridnoj eri. Tko poznaje F1, stvar je vrlo jednostavna. Sport kao takav je oduvijek upravljan od Britanaca, Formula 1 je bila britanska kompanija (sada je USA owned, British managed), i oduvijek su imali kompleks na to da najbolji vozač u povijesti nije Britanac, nego tamo neki brazilac, švabo ili argentinac. I eto, sad se posložilo sve da britanski projekt uspije i da se za neko vrijeme zacementira britanca kao najboljeg vozača svih vremena. Ali jasno je da realno nije najbolji vozač svih vremena... Jako puno toga mu se posložilo, slučajno ili namjerno. Dakle, jako dobar, jer panjina tipa Bottas to ne bi uspjela ni da mu sve ostale zaključaš na 10 godina, ali definitvno ne GOAT. Tu je još uvijek dilema Schumacher ili Senna - što će zbog okolnosti - zauvijek ostati 'we will never know'. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KA2001MR Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 6 hours ago, Xman said: To da Ferrari u to vrijeme nije bio dominantan ti najbolje pokazuje gdje je na kraju sezona koje je Schumacher osvajao bio njegov vodonoša Barrichello, B klasa vozaca u najboljem slučaju. Botas kao drugi vozac (ako radimo usporedbu) bi radio krugove oko njega. Anyway, mislim da je jedini pokazatelj, kao sto sam vec napisao, omjer utrka i pobjeda jer sve ovo ostalo je kak se tko kome vise sviđa. Max je jeben vozac al ga nemrem smislit koliko je antipatičan. Da su mu se karte drugacije poslozile i da je vozio u eri kad je Red Bull dominirao, nema sumnje da bi naslagao par titula. Bero da Hamilton sada prede iz Mercedesa u npr. Racing Point ili Alpha Tauri kao sto je Schumacher prrsao u Mercedes koji je tada brzinom bio jednak sada gore navedenim ekipama, taj bi postotak bio osjetno losiji, kao i da je Vettel poceo odmah u Red Bullu i nakon osvajanja 4 naslova odlucio prestati voziti bio bi najbolji ikada statisticki gledano po podacima koje ti uzimas relevantnima. Tako da ti taj omjer opet nije neki pokazatelj. Schumi da ne otisao u penziju iz Ferraria, Hamilton bi isto taj omjer nadmasio kada? Nek otide u neku momcad koja ke brzinom u rangu npr. Ferraria ili Red Bulla zadnje dvije sezone u odnosu na Merc i nek onda osvoji prvenstvo i priznajem mu da je top vozac. Cekaj, pa imao je takav bolid u Mclarenu pa je to uspio zahvaljujuci Timi Glocku di mu je Masa skoro uzeo naslov i 500m ga je djelilo od toga! FELIPE MASSA, tip koji je po brzini jednak Lanceu Strollu od vozaca na gridu! Ok je biti neciji fan i gledati sve kroz neke ruzicaste naocale, ali cinjenice kao sto su ekstremno dominantan bolid u odnosu na ostatak grida i gubitak naslova od momcadskog kolege koji objektivno nije neki top top vozac govore da jednostavno statistika neki put ne vrijedi previse. Najboljem svih vremena jedan Rosberg NE MOZE I NE SMIJE UZETI NASLOV U JEDNAKOM BOLIDU! kome krivo kome pravo! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertino Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 Haha pa otisao je u upravo isti Mercedes ko i Michael, kojeg je btw upravo isti Rosberg šamarao opako ravno tri godine za redom. I tu je krenuo rast Mercedesa, i strmoglavi pad Mclarena. I to nesto govori. A upravo mu se vecina vas tad smijala sto je napravio "neviđeno glupu odluku" da ode iz Mcl i potpise za Merc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xman Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 Ne znam, onda mozda da javite svim relevantnim svjetskim medijima da broj pobjeda i broj osvojenih prvenstava vise nije nikakav pokazatelj.Btw Senna, kakav je bio, da vozi danas, bio bi diskvalificiran svaku utrku.Schumacheru da se vodonoše nisu morale micat i prepuštati mu pozicije, možda bi isto bilo drugačije.Brojevi su tu a za sve ostale pjevajte borbene :) 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
msporis Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 52 minutes ago, Xman said: Ne znam, onda mozda da javite svim relevantnim svjetskim medijima da broj pobjeda i broj osvojenih prvenstava vise nije nikakav pokazatelj. Može, a ti javi vozačima F1, sadašnjim i prošlim, koji tvrde upravo suprotno, počevši čak od jednog od najvećih britanskih vozača. Quote Sir Jackie Stewart says it is 'hard to justify' calling Lewis Hamilton the greatest F1 driver of all time and doesn't even pick him in his top three because his Mercedes car is so superior it's 'almost unfair on the rest of the field' Ne zna čiča što priča, posenilio pod stare dane, jel ? Gle, meni je jasno da se nećemo složiti, to i je čar bilo kojeg sporta, ali realno, ni u jednom sportu GOAT-a ne možeš tražiti isključivo po brojkama. Da, u dobrom dijelu slučajeva to se poklapa sa statistikom, ali ima i iznimaka... A ovdje, gdje ti tvoj alat, tvoja oprema donosi toliku prednost pred drugima, tu ipak treba gledat širu sliku od puke statistike. Zato i je dilema Senna- Schumacher, iako svi znamo koliko je statistički od Senne bolji Schumacher, dapače, čak i Vettel je statistički bolji od Senne. Kao što je rekao jedan poznati komentator, statistika je kao bikini, puno otkriva, ali skriva ono najbitnije ? No, ako si navijač Hamiltona, jasno da ćeš samo brojke gledat, sve 5. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xman Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 Tak isto ti ja mogu zaljepit gdje sam procitao neke druge vozace koji kazu da je najbolji.Ne znam jel sam ispao ovdje da rezem zile na Hamiltona, nije da drkam na njegovu sliku, moja poanta je da ono sto se moze izmjeriti je na njegovoj strani i drugo, i Schumi je imao top bolid.Meni je kod Hamiltona jos jedan plus sto je Alonsa potjerao ko šmrkavca kad su zajedno vozili jer nemrem smislit tog plačljivca sto jasno nekom drugome moze biti i veliki minus.I ja volim gledati utrke kad je Mercedes manje konkurentan, kao npr prošle godine u Austriji gdje ih je jebala vrucina, onda je napeto.Vidjet cemo kad se karte promjesaju u 2022 i sto ce onda Max i ostali mladi napravit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KA2001MR Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 1 hour ago, Robertino said: Haha pa otisao je u upravo isti Mercedes ko i Michael, kojeg je btw upravo isti Rosberg šamarao opako ravno tri godine za redom. I tu je krenuo rast Mercedesa, i strmoglavi pad Mclarena. I to nesto govori. A upravo mu se vecina vas tad smijala sto je napravio "neviđeno glupu odluku" da ode iz Mcl i potpise za Merc Slozit cemo se da je sa istim Mercedesom kao sto je bio Schumacher napravio isto ravno nista, ali imao je info da ce sve biti kako se ispostavilo da ce biti, jer realno tko bi presao tada u takav team sa afinitetima za naslove koji vozi u ekipi koja se bori za naslove u to vrijeme kada vozis za njih??? Zbilja vjerujes da je Merc ekipa ispricala dosta dobru spiku pa je ovaj pristao preci? Ili su insinuacije da su imali info o hibridnoj eri prine svih i da su radili na bolidu za tu eru ranije i vise od ostalih ipak dosta tocne? Da ne kazem kakvo ne nacudavanje bilo kada je Ferrari prosle godine bio brzi, da je to moguce jedino ako varaju??? Kako oni mogu biti sigurni da je Ferrari brzi samo ako varaju? Da nisu oni toliko brzi ako varaju? Mislim malo mi je smijesno da si toliko siguran da je tvoj bolid najbrzi moguci i da ako je netko brzi od tebe da sigurno vara, sto nije moguce da bolid bude brzi od njihovog? Ali ista stvar je bila i za vrijeme dominacije Ferraria, tako da ono Link to comment Share on other sites More sharing options...
msporis Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 9 minutes ago, Xman said: Meni je kod Hamiltona jos jedan plus sto je Alonsa potjerao ko šmrkavca kad su zajedno vozili jer nemrem smislit tog plačljivca sto jasno nekom drugome moze biti i veliki minus. Alonso je kao osoba bio teški šupak u svojim najboljim danima i za to platio finu cijenu. Ali opet, to je čovjek koji je bolid sa sve 4 sjebane gume i sjebanim nosom dotjerao do boksa, doslovno se dovukao do boksa, i na kraju uspio osvojit par bodova u trci, dakle vuče dok god bolid ide. S druge strane, Hamilton je toliko naviknut na dominaciju da je u švabiji unatoč potpuno ispravnom bolidu sa 14og mjesta vrištao 'retire the car, retire the car' jer šta bi primadona vozila na 14om mjestu, kad može na sljedećoj trci opet bit prvi bez da se pošteno oznoji i glumit da je to teško izborena pobjeda. I time zapravo pljunuo na svakog vozača iz dna poretka, koji se svaka dva tjedna ubijaju za 14o mjesto. Koliko god Alonso bio šupak, uvijek ću više cijeniti takav 'never surrender' natjecateljski mentalitet.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maredo Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 Jebo sve, Raikkonen majka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasaa Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 15 minutes ago, maredo said: Jebo sve, Raikkonen majka Kubica ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerba2 Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 Schumacher je bio najveći u svoje vrijeme, koliko god ne htjeli priznati Hamilton je sad.. A ići uspoređivati njih dvoje totalna je glupost.. ne ovisi sve o vozaču, pa nije to tenis da imaš reket i svoje ruke i noge. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fran_Zgb Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 40 minutes ago, Jerba2 said: Schumacher je bio najveći u svoje vrijeme, koliko god ne htjeli priznati Hamilton je sad.. A ići uspoređivati njih dvoje totalna je glupost.. ne ovisi sve o vozaču, pa nije to tenis da imaš reket i svoje ruke i noge. I u tenisu nije sad sve crno bijelo. Što se tiče GOAT-a, imaš 3 teorije a to su Federer, Nadal i Djoković. Za svakog od njih imaš argumente. No nebitno sad za GOAT,ali je Federer dominirao tenisom od 2004-2007. 2006 je imao 92 pobjede od 97 mečeva i 41 pobjedu zaredom. I ljudima je to postalo dosadno, kladionice kao najveći sponzori su se isto počeli micati dalje od tenisa jer je bilo i dosadno i predvidljivo. I onda je ATP počeo mjenjati brzinu loptica, terena i tak da ide kontra Federove igre. Tako da u sportovima gdje je netko predominantan brzo dođe do zasićenja i nešto se mora mjenjati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bubi Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 a ovog jadnika ste zaboravili? ? da je vozio yuga, bi više puta završio. a nije se predavao ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KA2001MR Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 Meni je najjace kod Hamiltona kako svaku utrku ima neke izgovore, pa su gume MRTVE, MRTVE, ne moze odrzati auto na stazi i onda jos ladno 12 krugova vozi i izmedu ostalog nedan najbrzi krug, kako bi on ispao vanzemaljac, a nako 500 tqkvih team radio prosera samo se vidi da pokusava sam sebe uzdignuti, pa vozi pola utrke kakti sa grcem..... Ajd vise, vec ga svi komentatori ismijavaju za to. Ono di mi se prvo zgadio je kad se dogodi da decki u boxu sfusaju i budu spori ili nesto, o da na team radio guys what was that!!!, CMON GUYS.... Na kraju trke se onako proceduralno zahvaljuje teamu na super poslu.... Ono daj sjasi, lik je bas ono Fake! Ono reda radi isforsirano pozdravljanje publike koje tocno mozes vidjeti da izgovara kao po scenariju, daj me nemoj, budi svoj ko Kimi i bok, kome pase, pase, kome ne, ne. Trenutno imas najbrzi bolid i cca desetog najbrzeg na gridu za timskog suparnika, nemre ti nitko nista, vozi i to je to. A ne tu losu glumu izvoditi. Kad god nesto nije islo po zamisljenom scenariju se mogla vidjeti njegova frustracija i optuzivao bi sve u ekipi redom! Ekipi koja mu je osigurala sve sto sada ima da oplodi to sto je dobar pilot, a to isto bi sa takvim bolidom moglo odraditi jos barem njih troje na gridu sada 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xman Posted October 27, 2020 Share Posted October 27, 2020 Haha a Max, trenutno najveća plačipička na gridu (dok se ne vrati Alonso) ti ne smeta? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now