Jump to content

Opruge+amort. vs Gewinde

Recommended Posts

frend je za Clio 2 uzeo Bilstein B8set, amortizer i opruga koja je 2cm kraca od serijske, i autić sada drži nenormalno, i predobro se ponaša u vožnji, nevjerojatno, udarne rupe proguta da nisam mogao vjerovati. nema udarca, nema klapanja, fenomenalna kombinacija, ne trebaju nikakve gewinde u odnosu na ovo..

• Replies 75
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Koliko tebe koštaju ti amortizeri i opruge,koje si zacrtao kao dobre?

Nisam se još konkretno raspitivao o točnim cijenama ali B8 okvirno 4500kn u AH sa popustom na BMWautoklub, a onda još H&R ili Eibach opruge 1,5-2000kn..

ovo govorim okvirno, +-20%

Dobre gewinde nemoze nista nadmasiti:thumbsup:

Ono što sam ja htio reci sa ovime; u nedostatku novaca za "prave" gewinde bolje je uzet poštene amortizere+opruge ..

Točno - netočno?

Vidiš? To znamo :lol:

d2 je odlicna gewinda ma sta god ovi tu pricali...samo je treba znat namjestit i podesit..na mom su sad 10 000km i sta rec da je najbolja investicija u autu ikad..

prije sam imao na c2 citroen sport gewinde i usuđujem se rec da su bolje d2

i da amortizeri su odlicni ...osjeti se razlika u stelanju tvrdoce , upija cestu ko spuzva i drzi ko karting

nije stvar u tome što se ima 500 podešavanja, nego da ćeš u tih 500 naći jedan setup koji će ti odgovarati, a s amortizerom ili je to to ili ne. meni je super stvar namještanje cambera naprijed što mi ni jedan koni nije mogao ponuditi, a trebao mi je. tebi bi vjerojatno bilo dobro nazad, što D2 ne nudi "serijski" kao za prednje, nego kao doplatu.

ja sam kod D2 imao opciju birati tvrdoću opruge. sunnyja na gewindama baš i nema u svijetu, pa nisam mogao dobiti konkretan savjet i tako uzeo mrvicu pretvrde zadnje, pa me malo boli guzica po malo jače sjebanoj cesti ali ću i to riješiti s mislavom jednog dana.

ti s e36 imaš drukčiju situaciju u pogledu informacija pa se raspitaj ili nađi nekoga da ti da đir. ali baš da ti voziš, jer ja imam dojam da mi je dosta udobnije kao suvozaču. ne pitaj zašto jer nemam pojma

Imao sam kombinaciju opruge+amortizeri, pa nakon toga KW gewinde, i sada Bilstein B14.

Vozne osobine na gewindama su neusporedive sa kombinacijom opruga+amortizer.

Na stranu što se auto može dosta više spustit, daleko je udobniji na neravninama, rupama... itd.

Po meni, ne isplati se uzimati jeftine gewinde jer ćeš dat dosta love, a one će vrlo vjerovatno "propišat" vrlo brzo, pogotovo bi se to lako moglo dogodit na autu tipa E36 koji nije baš previše lagan, jedan dobar pogodak u kakvu rupu ili neravninu i shebat ćeš ih. Opet, ako kupiš opruge+amortizere dat ćeš dosta love, a dobit polovični rezultat.

Moja preporuka, ovu lovu koju misliš dat za to stavi sa strane, uštedi još kakvih 20% pa kupi poštene gewinde. Ako te zanima Bilstein, mogu ti vidit s dečkima u firmi jel ti možemo kakav popust složit. Nebi te trebale izać preko nekih 8 somova ja mislim.

pitanje za ove kaj prodaju gewinde(mislav,fokusićar,crnić..)

jel se kod vas daju kupovat ulošci posebno nakon kaj propišaju amortizeri

kod mislava me zanima za D2,fokusićar za KW,a crnić za Weitec?

čist me interesira jer ću uskoro kupovat gewinde a još se nisam odlučio...

pitanje za ove kaj prodaju gewinde(mislav,fokusićar,crnić..)

jel se kod vas daju kupovat ulošci posebno nakon kaj propišaju amortizeri

kod mislava me zanima za D2,fokusićar za KW,a crnić za Weitec?

čist me interesira jer ću uskoro kupovat gewinde a još se nisam odlučio...

naravno, samo ne znam koja je točna cijena jer se još nije nikom desilo :D

Brklja, slijedeći tjedan Kruno slaže 2x E36, pa dođi i probaj :thumbsup:

Ću da dođem vidjet :thumbsup:

Btw sad ste mi malo ujebali koncepciju s ovim

nije stvar u tome što se ima 500 podešavanja, nego da ćeš u tih 500 naći jedan setup koji će ti odgovarati, a s amortizerom ili je to to ili ne.

jer nisam tak razmišljao :drink::)

kw 1 630€

kw 1 inox 720€

kw 2 1130€

kw 3 1330€

bilstein pss14 1000€

bilstein pss16 1420€

imas dobre cijene.. :thumbsup:

ja bi uvijek radije stavio gewinde nego amortizer+opruga.. na Golfu 3 sam imao amort+opruga i nakon toga gewinde i na gewindama se bolje ponasao.. ;)

...kome je do izgleda ima one V-maxx gewinde za 300-400 eura...samo štelanje visine...

Tko hoće performanse nema šta gledati dalje od KW, Leda, H&R, Eibach, Weitec, Koni...ili sad ovaj D2 koji je kratko kod nas na tržištu da bi mogli znati kakva će biti situacija nakon godine-dvije...ali zasad ne znam da je netko nezadovoljan...dapače, eno Mikka svaki track day je*e svima sve po spisku na tajvanskim D2 gewindama.

Lako po huzeku srat kad ga nema da se brani :P

Nego ja se još nikad nisam uvjerio da kombinacija amortizera i opruga može biti bolja od pravih gewindi.

Istina nisam još nikada imao prilike probati bilstein b8 tako da brklja možda promijenim mišljenje.....

Ja osobno ne bi kupovao gewinde jer mi nisu tak neophodne i ne da mi se to stalno štelat za svaki dan, za trke itd. nego bi ja rađe dao skratiti i reparirati serijske amortizere prema oprugama koje ja imam tako da to u kombinaciji radi kako spada i onda dobim sličan vrag kao gewinde....

Da me brklja jedanput pustiš da kažem nekaj do kraja ne bi morao na forumu pitat :naughty:

pusa brklja :cheer:

po meni su entry level gewinde one na ebayu za 200€

A D2 ( ne zato sta ih ja imam ) nego zato kostaju 800€ bas i nije neka entry level. OK kuzim sta hoces reci , i kuzim da naspram KW var2 su djecja igra ali ajde samo da spomenem.

Nisam citao sve odgovore nego samo tvoj prvi post i jedno sta cu ti reci da ni jedan amortizer pa ni bilstein nemoze bit bolji od konkretno D2 koje si kao primjer spomenuo kao najjeftinijih malo boljih gewindi.

Prvo i osnovno gewinde su po svojoj konstrukciji puno cvrsce i bolje slozene od bilo kojeg i najboljeg amortizera. Nece se savijati i pitagi po zavojima nikako. Da ne govorim o mogucnosti stelanja brzine povrata na D2 sto itekako ide u prilog samoj udobnosti sto nemozes kod obicnog amortizera. ( cisti primjer je taj sto sam sa gewindama auto mogao spustiti nize nego sada i stavit distancu i nista ne struze a sada na 60/40 ovjesu sa sportskim amortizerima i oprugama nemam distance i auto mi jei vislji nego na gewindama bio i struze sve )

I da..mislim da kad se ukomponira ovo stelanje udobnosti i visine kod gewindi dobivas ovjes koji u isto vrijeme moze biti udoban i nizak.

Evo isto sam imao dvojbu kao i ti jer prije nikada nisam imao gewinde. Kada sam ih kupio skuzio sam da to sto su mi pricali nisu bile puste price nego da ima nesto u tome i zato ti pisem jer je to ono sta sam iz vlastitog iskustva skuzio.

Da ne govorim koliko je sa D2 udobrno vozit ..nemas pojma. Preko rupa nema tupih udaraca nego onako ono ''puno'' apsorbiranje neravnina.. ( naravno govorimo ako su ti svi seleni i gume novi i ne razvaljeni )

Edited by SVEN

Ufff, sad sam se i ja zainteresirao, pošto je ova moja kombinacija(H&R opruge + original amortizeri) katastrofa što se tiče udobnosti, što mi je bitna stavka. Ipak se većinom vozim polako i po gradu(rupama),a sa trenutnom konfiguracijom to znači smrt za bubrege, kralježnicu itd. :(

Dakle kad vec govorimo o B8 ili B6 li o gewindama BILSTEIN i usporedimo sa ostalim ponudama mislim da netreba puno raspravljanja?

Dovoljno je pogledat konstrukciju amortizera i tzv obrnuti amortizer u tijelu amortizera.Kod BILSTEINA B6,B8 ili najeftinijoj varijanti geindi imamo svijecu amortizera od 45-60 mm i samim time daleko poboljsana bocna drzanja automobila jer nedolazi do krivljenja gornjeg oslonca amortizera samim time ni do znacajnijih promijena nagiba kotaca,a kako znamo upravo sprecavanje promijena geometrije kotaca nas vodi ka savrsenom lezanju automobila u svakoj situaciji pod uvijetom da je pocetni set-up naparvljen po pravilima umijetnosti ili struke.

Dakle za mene osobno bilo tjuning bilo neki pocetnicki racing ovijes u svakom slucaju uvijek BILSTEIN.

Na SEATu imam gewinde Bilstein pss 14 vec 5 godina i oko 220 000km i nemam jedne rijeci protiv vec samo ZA i to u svakom pogledu.

Edited by REVERCHON

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...