tcode Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Dosta ovisi o tome kako se auto setup-ira, a bome i ovisi od motora do motora. Neki pucaju i na malo preko serijske snage i momenta, dok neki trpe da je to pravo čudo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfaludak Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 kao sto je akulin trpio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitja Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Dok ne knoka je sve OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 sve navedeno. Prvo dizajn. Debljina ringlanda i materijal. Klip se rastopi od loseg tuninga ili neke nesrece tipa losa svjecica, los injektor. Knock ga isto tako "zbusi" Sve ostalo je do cvrstoce klipa. Tak da hladio ne hladio...on ce puknut jer nije tako napravljen. Kratko i jasno. e moja temodinamiko i materijali, totalno krivo, cvrstoca je obrnuto proporcionalna temperaturi kod svih metala,pa tako i AL legura i sigurno je da je klip od fiat una 1.0 na 200st.C cvrsci nego bilo koji automobilnski ili after market na 500st.C, tko ne vjeruje neg grije i proba obicnim vulgaris cekicem po njemu :lol: posto je danas toga na trzistu malo more, redoslijed vaznosti je nazalost slijedeci tehnologija izrade i tolerancija klip-cil. za bas zeljenu snagu materijal pa tek onda konstrukcija, jel se tu najmanje razlikuju a ti povecanjem boosta dizes i temperaturu i povecavas naprezanje, a uljem ga nemozes toliko ohladiti, tj. mozes ali do neke granice, preko toga ne ide moras imati na umu da 30% topline motor preda rashladnoj tekucini, a 30% ode u auspuh, tak da ti i karike vise ne hlade klip onako kao u OEM stanju jer je stijenka cilindra daleko veca u odnosu na temp. vode na senzoru uostalom i sam znas da je F1 pa i na WTCC klip s 2 karike ak ga nikad nisi vido, ali je tlak vode izmedju 1,3 i 2 bara, termostata nema zbog protoka itd, itd pravilno izgaranje je daleko najbitnije Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 e moja temodinamiko i materijali, totalno krivo, cvrstoca je obrnuto proporcionalna temperaturi kod svih metala,pa tako i AL legura i sigurno je da je klip od fiat una 1.0 na 200st.C cvrsci nego bilo koji automobilnski ili after market na 500st.C, tko ne vjeruje neg grije i proba obicnim vulgaris cekicem po njemu :lol: posto je danas toga na trzistu malo more, redoslijed vaznosti je nazalost slijedeci tehnologija izrade i tolerancija klip-cil. za bas zeljenu snagu materijal pa tek onda konstrukcija, jel se tu najmanje razlikuju a ti povecanjem boosta dizes i temperaturu i povecavas naprezanje, a uljem ga nemozes toliko ohladiti, tj. mozes ali do neke granice, preko toga ne ide moras imati na umu da 30% topline motor preda rashladnoj tekucini, a 30% ode u auspuh, tak da ti i karike vise ne hlade klip onako kao u OEM stanju jer je stijenka cilindra daleko veca u odnosu na temp. vode na senzoru uostalom i sam znas da je F1 pa i na WTCC klip s 2 karike ak ga nikad nisi vido, ali je tlak vode izmedju 1,3 i 2 bara, termostata nema zbog protoka itd, itd pravilno izgaranje je daleko najbitnije ovo sa temperaturom se podrazumijeva, ne treba valjda od izmisljanja kotača navoditi sto je i kako je?! problem je sto svi ti decki stavljaju turbine na serijske NA motore kod kojih tolerancije nemaju vise niakvu ulogu u hladjenju ili necem drugom. pa kad se sve to zagrije jos vise nego duplo...imaju problem. koji ne mogu ohladiti s nicim pravilno izgaranje i "granica" snage. jer koliko god izgaranje bilo dobro, klip ce biti prenapregnut temperaturom i tlakom , te je pitanje vremena kada ce popustiti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 (edited) dominik, sori sta se mjesam, al cemu onda uopce aftermarket klipovi kad je sve to isto? cemu auto sa serijskim klipom nemoze izvuc vise od 120ks/L a sa aftermarket klipom izvuce 300ks/L kako ako je tebi to sve isto? i da nebi bilo da pricam o N/A vs turbo, ne, pricam o stock turbo vs preradjeni turbo ... i ne nisam slusao 4 mehanike dominik, i ne nisam slusao termotinamiku, al neke stvari su mi kao ITijevcu jednostavno logicne, a u zivotu se uvjek povodim za logikom. Al buduci da znam da znas, onda nemoj srat nego objasni Edited July 14, 2009 by Josey Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Svaki serijski turbo klip mora izdržati 150KS/L.. Akuli je držao i 200KS/L... Pitaj tcode-a koliko njemu drži... :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Svaki serijski turbo klip mora izdržati 150KS/L.. Akuli je držao i 200KS/L... Pitaj tcode-a koliko njemu drži... :lol: a aftermarket? sa istom kompresijom? kolko on drzi 300+ ? kako ako su po dominiku svi klipovi isti? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted July 14, 2009 Author Share Posted July 14, 2009 Jasno je meni da nece klip izdrzati jako puno boosta, nego mene zanima kolko ce npr hladenje klipa pomaknuti tu granicu uz uvjet ok izgaranja(npr da mogu 0.1bar boosta vise staviti). BTW npr serijski audi klipovi iz 1.8t, 2.2t... i takvi drze 2bara boosta bez problema. To su ipak drukciji klipovi nego ovi u NA motorima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 ovo sa temperaturom se podrazumijeva, ne treba valjda od izmisljanja kotača navoditi sto je i kako je?! problem je sto svi ti decki stavljaju turbine na serijske NA motore kod kojih tolerancije nemaju vise niakvu ulogu u hladjenju ili necem drugom. pa kad se sve to zagrije jos vise nego duplo...imaju problem. koji ne mogu ohladiti s nicim pravilno izgaranje i "granica" snage. jer koliko god izgaranje bilo dobro, klip ce biti prenapregnut temperaturom i tlakom , te je pitanje vremena kada ce popustiti. tak je :thumbsup: 2 Josey naravno da nije isto, sto je jos gore u ovom svijetu tregovine , interneta i ogromnog trzista, razlike du drasticne i najjeftijije je kupovati provjereno i " skupo" 2 fire malo, a tocno koliko, bojim se da ce ti tesko tko moci reci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Jasno je meni da nece klip izdrzati jako puno boosta, nego mene zanima kolko ce npr hladenje klipa pomaknuti tu granicu uz uvjet ok izgaranja(npr da mogu 0.1bar boosta vise staviti).BTW npr serijski audi klipovi iz 1.8t, 2.2t... i takvi drze 2bara boosta bez problema. To su ipak drukciji klipovi nego ovi u NA motorima. serijski su kovani od 4032 legura a ne 2618. naglasak na kovani. bez problema drze preko 550ks (klipnjace naravno ne). to nije za usporedbu sa opel NA klipovima. ali calibrini klipovi bi trebali drzati barem 450ks....samo kaj ih seljani tuniraju...to je barem moje misljenje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 za klipove calibre turbo provjerena granica je 450KS (225KS/L). No daleko ranije pucaju klipnjače na cca 350Nm. No ono što po meni jako snižava tu granicu je upravo činjenica da ti klipovi i klipnjače nisu novi i prošli su XX ruku i natezanja opruge WG-a i dizanja tlaka sa lambdom 1. Materijali su prekureni i normalno da će pući daleko ranije, nego da sad odeš kupiš nove original klipove i digneš ih na 450KS.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitja Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 (edited) Serijski klipovi i klipnjace na nasem Saxu turbo drze 2.85 bar. Na 14:1 AFR (premali injektori). Juce isprobano. Bar nadam se da drze. Danas idemo na 3 bar sa pravim injektorima :-) 3 bar kao 400kpa. Mislim, da bi turbo iso i vise. Edited July 14, 2009 by Mitja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfaludak Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Pa i moj motor na tipu je drzao 10 sekundi na 3 bara (nisam stavio boost cut) pa mu nista nije bilo samo je nacukavao i pucao jer 400kpa MAP je dosao do granice :D nikad vise stare polovne cijevcice na wg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Serijski klipovi i klipnjace na nasem Saxu turbo drze 2.85 bar. Na 14:1 AFR (premali injektori). Juce isprobano. Bar nadam se da drze. Danas idemo na 3 bar sa pravim injektorima :-)3 bar kao 400kpa. Mislim, da bi turbo iso i vise. opali jedno 3km pa nam javi jel drze. ako drze, slazem jednog saxa za time attack. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Serijski klipovi i klipnjace na nasem Saxu turbo drze 2.85 bar. Na 14:1 AFR (premali injektori). Juce isprobano. Bar nadam se da drze. Danas idemo na 3 bar sa pravim injektorima :-)3 bar kao 400kpa. Mislim, da bi turbo iso i vise. I na koliko stupnjeva je pri tom tlaku paljenje, da li je više od 3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ljubicic D. Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Serijski klipovi i klipnjace na nasem Saxu turbo drze 2.85 bar. Na 14:1 AFR (premali injektori). Juce isprobano. Bar nadam se da drze. Danas idemo na 3 bar sa pravim injektorima :-)3 bar kao 400kpa. Mislim, da bi turbo iso i vise. Koja je poanta 3 bara na 1.4 motoru??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kutija Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 3 bara na 1.4 motoru ima smisla......samo koji turbo daje ta 3 bara je pitanje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ljubicic D. Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 3 bara na 1.4 motoru ima smisla......samo koji turbo daje ta 3 bara je pitanje. Zasto toliki tlak, u cemu je fora??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kutija Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Pa kako raste tlak raste i snaga tj. kolicina zraka koju turbo upumpava u motor. Samo pitanje je koji turbo pumpa ova 3 bara..... Na nekima ima smisla i 4 bara dok ne nekima nema smisla niti preko 1.5 bar....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
the-rider Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 kako ne kuzite, htjeli bi da se motor razleti :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 3 bara na 1.4 motoru ima smisla......samo koji turbo daje ta 3 bara je pitanje. e to i mene zanima :huh: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 slovenska! mala, ali jebena! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfaludak Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 cini mi se tb0385 ili 386 (bilo je rijeci o njoj, a ako nije onda neznam) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 jebeno, a kuda izadje sav taj zrak van? kroz ar 0.50 ? da al uz koju temperaturu i kolki bp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now