Jump to content

Uljadirekt

mAx

Recommended Posts

• Replies 112
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Ono što čini razliku u cijeni ulja i naravno kvaliteti je to odakle je točno uzeta sirovina za izradu tog ulja. Znači, imate npr. jedan tip ulja, nek to bude Mobil 1 5w40, postoji verzija koja je iz bušotine "prve kvalitete" baš usred Saudijske Arabije, a imate isti taj Mobil 1 5w40 koji je napravljen sa sirovinom negdje iz bušotine u Sibiru koja je lošije kvalitete.

To ulje koje je uvjetno rečeno iz Sibira je i jeftinije, moguće je da ovi u biti dilaju takva ulja.

Sva ta ulja u biti zadovoljavaju standarde koji se od njih zahtjevaju, ali postoji razlika u kvaliteti.

Na etiketama određenih proizvođača možete pronaći i odakle ulje dolazi, znači iz koje je bušotine njegova baza, nisam siguran da li je to navedeno tekstom ili je bušotina označena nekom šifrom proizvođača, inače, moj dobar prijatelj je uvoznik za TEXACO ulja, dosta je u tom poslu pa mi je baš jednom prilikom objašnjavao o čemu se tu radi, ali nisam baš točno zapamtio kako se te bušotine označavaju i kako se čita odakle ulje dolazi. Mogu ga koji dan zagnjavit da mi to opet malo pojasni pa vam prenesem informacije.

Uglavno, da skratimo priču, moje mišljenje je da nisu ova ulja bezveze toliko puno jeftinija.

Edited by 2fast

2fast, da, tako nesto sam i ja cuo vec vise puta, evo cak i jedan zanimljivi c/p

Da tebi , i svima još jednom za svagda objasnim postulate ulja.

Ulje se radi od: a) naftne baze i b) rafiniranih otpadnih ulja iz kojih se postupkom topinga izvlače korisna svojstva.

Dakle, po bazi su sva ulja ista. I Gulf, i Midland i Pero i Đoko.

Ono što ulje čini "uljem" je aditiv. To je koncept aditiva koji se gađaju po složenim matematičkim modelima i kao takvi se namješavaju u bazu.

Castrol RS Formula bla bla tru tru, je toliko smeće od ulja da je to čak magično. Castrol nema, ponavljam, NEMA svoju rafineriju ulja,rafinira otpadna ulja i on aditive kupuje od Hoechst-a i BASF-a, a ponekad i MERCK-a,čak nema niti svoje vlastite aditive koje šaržno ili pak kontinuirano može pratiti i kontrolirati.

Pusti ti što je on nekog poderao u nekim novinama.

JA ti govorim o ponovljivosti kvalitete ulja, i tome da svojstva mora zadržati u cijelom temperaturnom range-u.

A to Castrol, niti jedan, pazi niti jedan, ne može. Govorim o nama dostupnim uljima, znači ne uljima koja se krcaju u F1, WRC i slična takmičenja.

ARAL je uber ulje, to ti ja imenom i prezimenom garantiram. Kao što je i Midland uber ulje.

Ako želiš plaćati kanticu, tj. ambalažu u kojemu je upakirano go..o, onda kupuješ nešto drugo.

Selenia? Koje je to ulje? Znaš li care na koji se način radi Selenia ulje? Vidiš ja znam.

Konkretno, ARAL kupuje od BP-a u čijem je vlasništvu naftnu bazu koja stiže sa polja ispred Brazila (spot kupovina od Petrobrasa) ili iz sjevernog mora. To su najbolje nafte na svijetu, pored libijske. Iz toga proizlazi i da je ulja baza vrhunske kvalitete, te stalne ponovljivosti.

Nakon toga uvale mu vrhunske aditive, i imaš savršeno ulje.

Ostalo, zaboravi.

A malo se raspitaj koje kompanije imaju vlastite rafinerije nafte za preradu i doradu uljne baze, i njihova ulja kupuj. Zaista ne želim nikog diskreditirati, ali Castrol XYZ je zadnje ulje koje bi nalio u svoj auto.

A vjeruj, od ulja i znanja o ulju živim.

nisan mislio ni da Castrol ne može zavrtiti vrhunsko ulje. Može brate, pa možemo ga ti i i ja u garaži napraviti da se posrame 90 % proizvođača. E, ali u čemu je kvaka. Kvaka je u ponovljivosti. Znači, da ti svaka šarža koja izlijeće sa proizvodne trake bude plus minus pola posto u svim parametrima koje si definirao kao bitne. A to Castrol ne može postići. Ne zato što su čobani, već zato što ovise o dostavi bazne mase od drugih, i oni ih mogu sjebati. I samo to govorim.

A zašto recimo Midland i ARAL nisu u sistemu prve ugradnje?

Zato što su "uvjetno" mala serija u odnosu na mastodonte tipa Shell, Total, Mobil etc etc.

I samo zbog toga.

I ne vidim razloga de se toliko vrtimo oko nečega što je kristalno jasno.

JA sam ponudio odgovore. Tko želi neka ih prihvati ,tko ne želi neka trpa Castrol TXT3. Meni svejdeno.

Ali ako mene pitaš.....ja sam ti rekao što da staviš i ne govorim napamet, to mi je struka.

A sad zasto su ovi toliko jeftiniji, pa mozda samo ne nabijaju toliko veliku marzu kao ostali, a svejedno im se isplati jer sve vise ljudi dolazi kupovati kod njih pa su u plusu...

netko je spomenuo duple naljepnice sa stražnje strane bočica. čemu to?

Inace jedna naljepnica je na nekom xy jeziku i kad to ulje dođe u hrvatsku onda se ljepi skoro pa identicna naljepnica na kojoj je samo hrvatski jezik ili na kojoj je pored ostalih europskih jezika uključen i hrvatski.

Tako je sa samponima i svacim a ne samo s uljima

Inace jedna naljepnica je na nekom xy jeziku i kad to ulje dođe u hrvatsku onda se ljepi skoro pa identicna naljepnica na kojoj je samo hrvatski jezik ili na kojoj je pored ostalih europskih jezika uključen i hrvatski.

Tako je sa samponima i svacim a ne samo s uljima

Da, tako je i na ovome SAF-Xu što sam uzeo, obje naljepnice original

• 1 month later...
Evo uzeo sam danas preko njih Mobil 0W40, 90kn litra

Photo0356.jpg

Zemlja podrijetla - Francuska

Evo ovo je ono sta sam ja bio pitao...znaci ovo ulje je staro 2g.....

Ali hebo mene pas ako je ono manje masnije od onog gajnc friškog :D:D:D;)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...