Jump to content

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Dgleich

Members
 • Content Count

  78
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Dgleich last won the day on March 13 2019

Dgleich had the most liked content!

Community Reputation

245 Excellent

1 Follower

About Dgleich

 • Rank
  Advanced Member

Personal Information

 • Interesi
  Programming

Recent Profile Visitors

332 profile views
 1. Ponovno mislim da se ovdje prica o razlicitim efikasnostima i da se cesto implicitno spominje volumetrijska. Efikanost motora je omjer korisnog rada i topline koja mu je pruzena. Motor je najefikasniji na podrucju maksimalnog okretnog momenta, no svejedno motori obicno imaju maksimalnu snagu ~1500 okretaja/min nakon toga. Ako povecas efikasnost na odredenom podrucju sigurno ces i povecati snagu na tom podrucju uz istu ulaznu toplinu, ali ako povecas ulaznu toplinu i kao rezultat toga dobijes vise korisnog rada, ne znaci da si povecao efikasnost.
 2. Mislim da se tu brkaju pojmovi, povecati efikanost motora znaci povecati iskoristivost energije proizasle izgaranjem goriva (benzina/dizela), tj. povecanje termalne efikasnosti motora i veci faktor pretvorbe toplinske u mehanicku energiju. Turbo povecava termalnu efikanost jer dio energije koji bi se inace potrosio na zagrijavanje okolnog zraka se iskoristi za pokretanje turbine i povecanje VE-a sto pridonosi vecem okretnom momentu na nizim okretajima i u kombinaciji toga i manjih motora koji imaju manje parazitne gubitke i laksi su dolazi do pada potrosnje goriva. Btw, kad vec imas te magicne baterije, zasto odmah ne staviti elektricni motor? Zar nije bolje baterija->el. motor->pogon, nego baterija->el. turbo->motor s unutarnjim izgaranjem->pogon. Elektricni motori imaju termalnu efikasnost 85%+, dok s unutarnjim izgaranjem imaju do 40% - mozda dodemo do 50%.
 3. A otkud struja za vrtit turbo? Trenutno turbo popravlja efikasnost motora jer koristi toplinu nusprodukta izgaranja - ispuh.
 4. Iskreno ne znam koliko je stvarno grad za tu potrosnju 12L. Meni M4 trosi po gradu, ako jako jako pazim ~14-16L/100km uz start-stop upaljen. Ali kad kazem grad mislim od semafora do semafora i guzve i prosjecna brzina 20-25km/h.
 5. Hvala na savjetima, probat cu opet. Ako dobijem odgovor, updateam thread
 6. Slao sam na ovu adresu gospođe Lucije, ali odgovor nisam dobio
 7. Pokusavao sam ponovno naci nekakav dokument, kao onaj koji je izasao 2014te o kvaliteti goriva u Hrvatskoj, ali ne nalazim. Slao sam i mailove INInom laboratoriju i na jos par adresa i nisam nikad nikakve odgovore dobio. Uglavnom, zanima me posjeduje li netko neka mjerenja oktanskih vrijednosti benzina na različitim pumpama u Hrvatskoj? Tuneri, s kojim gorivom imate najkonzistentije i najbolje rezultate? Osobno točim na croduxu 100tku i pratim u logovima paljenje itd., ali imam osjecaj da mi zna biti različito od pumpe do pumpe
 8. Meni je od tog najbolje kaj je trebalo bit obavezno na tehnickom svake godine. Vec sam se poceo pripremat koga cu morat "pogurat" da mi ne spaja taj gerijator na auto

About Us

Automotive lifestyle at its finest. #crotuned

×
×
 • Create New...