acmen Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 Evo već sat vremena muku mučim i nikako da detaljno operem. Znači imam ovo (panel filter za focusa): sa kojim sam napravio ~15k km, auto prošli tjedan bio na servisu, u međuvremenu ja skinuo kn-a da ću ga oprati i eto danas uhvatio vremena. Orvo ga ispravo sa svih strana toplom vodom pod tušem. Ono frcale mušice, 2-3 pčele, par glistica... za nepovjerovati :thumbsup:. Onda lijepo filter našamponirao sa "tp performance" (baš za tu primjenu) deterđentom i još ga umoćio u toplu vodu također našamponiranu tim istim (na slici ovo zeleno) Naravno nakon manje od 5 min voda maltene smeđa. Uzeo ja malo dulju četkicu za zube i lagano trljam ispod svakog rebra kad ono opet ispadaju komarci/gliste/kukci. Ostavim još malo tako namočeno, malo protresem u vodi a voda opet sve zmazanija. Naposlijetku izvadim iz vode (nakon nepunih 10min) i opet pod tuš kad ono opet lagano frca prljavština i kukci. Dignem ja filter prema svjetlu kad ono sa unutarnje strane opet vidim naslage (uglavnom kukce). Polako uzimam dužu plastičnu pincetu i pažljivo vadim/skidam koliko se dade i ono ponovo izbacam šačicu tih živina (odvratan prizor btw posebice ove gusjenice manje :yucky::yucky::yucky:). Opet isperem tušem, nešto sitno izađe i opet se na svjetlu vidi da ima ostataka. Sad sam namočio opet filter samo tim deterđentom zelenim i čekam dal' se nešto otpustiti. Jel' nešto možda krivo radim?? Ne očekujem da će nakon tretmana filter biti ko' novi ali svejedno nebi se trebalo vidjeti veći ostaci kukaca (varam li se)??? Za kasnije; da li uljiti filter ili ne (svašta sam pročitao na tu temu)?? Inače origigi jest došao nauljen a ja imam za njega tekođer ov "tp performance" ljubičasto ulje (na mojoj slici ovo lijevo). Naravno nisam filter mislio umočiti u fritezu :lol::lol: već sa raspršćivačem (uzmem npr od nekog parferma starog) tek toliko po površini da bude kao i kad je kupljen. Nakon maščenja svakako mislim koji dan, poradi mjere predstrožnosti, ostaviti dobro da se ocijedi. Pa da čujem vas iskusnjare...
Brklja Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 To je i mene zajebavalo pa sam ga takvog vratio nazad
acmen Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 (edited) Bolje da ti nisam slikao šta sam sve izvadio iz njega (pazi ti ovo; kukac sa krilcima od 3cm ). A filter ako ima nepunih 15k km da je u autu (a inače ne vozim rally niti u pravilu ne silazim sa asfalta). Ma tako i kod mene bude; budem još malo pričekao da/ako šta otpusti pa onda isperem tušem, kad se osuši odem na benzisku propuhati zrakom , nauljim ga i bude valjda dobro bilo :thumbsup::thumbsup::thumbsup: Edited October 26, 2010 by acmen
BaGy Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 jako zanimljiv topic :thumbsup: http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=290373
Sico Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 nestom ga operem i onda fino hipenolom lagano namazem i to je to
Mario_S3 Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 Ja sam jučer prao svoj (koji je suhi) sa Simota sredstvom, fakat se fino opralo, posušio sam ga fenom i stavio nazad u airbox .. jedino nisam uljio jer je to suhi filter, da li sam ga možda trebao ?
acmen Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 Pa kakvo je to simotino sredstvo??? Jesi puno namakao?? Jel' uopće bio zmazan i put strvina sa nutarnje strane?? I koliko si se dugo vozio od zadnjeg pranja??
Mario_S3 Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 Sad sam ipak našpricao malo filter jer su mi u AWEu rekli da ipak treba (ne toliko koliko na KN filterima) Simotino sredstvo ti je isti drek kao od K&Na Filter sam imao od 11mj prošle godine tako da je bio spreman za čišćenje, u prvom ispiranju je otišlo čudo zmazanoće sa njega, cijela kanta je bila zmazana :lol:
mrlakis Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 prije par dana očistio svoj kn filter,samo nije panel nego gljiva.prvo ga našpricao sa kn sredstvom za čiščenje i otišlo nešto šporkice i starog ulja sa njega.pa mi je palo na pamet da probam sa sredstvom za čiščenje masnoče u kuhinji.čini mi se dax ili nešto slično i izašlo još znantno više šporkice i ulja nego prvi put sa origigi sredstvom.baš me iznenadilo.pustio da se osuši i našpricao kn uljem ,ali samo sa vanjske strane jer tako piše u uputstvima.pa sam otišao u chipoteku i uzeo sprejeve za čiščenje elektronike,60 i posli njega što ide sprej,te skinuo maf senzor te ga prvo našpricao prvim sprejom za skidanje naslaga oksida i masnoće na elekt.kontaktima,te posli toga sprejom koji ispire te skinute naslage, pustio da se osuši i vratio nazad.uglavnom prije je na senzoru one šta se vide metalne žice ,kontakti,već što, bilo skroz crno ,a sad se sjaje,a auto radi kao urica.još danas kad se kalala temperatura zraka na 7 stupnjeva imam osjećaj da je auto 15 % brži.inače ovo mi je 2 put da čistim maf senzor na ovaj način i nikih problema do sad.eto mojih deset
fokusicar Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 jedna napomena: ako kupis set za ciscenje u njemu obično dobiješ sredstvo za pranje filtera u običnoj bočici, bez raspršivača.pretoči ga u neku praznu bocu od sredstva za čiščenje stakla ili sl., bilo šta što ima raspršivač jer ćeš potrošiti pola šampona bezveze inače. nije istina, dobiješ sve s raspršivačem...
acmen Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 Eto nakon silnog ispiranja i sušenja filer mi je izgubio onu origi rozu boju i sad je blijedo smeđi Jel to nešto za zabrinuti se ili je normalno?? Sutra kad ga ispušem kompresorom (u nadi da skinem još tih prljavština) i kad ga lagano nauljim onim rozim uljem hoće li se boja vratiti???
Dario Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 nemoj puhat s kompresorom ,moguce je da ga oštetis
SlayForMoney Posted October 27, 2010 Posted October 27, 2010 jedna napomena: ako kupis set za ciscenje u njemu obično dobiješ sredstvo za pranje filtera u običnoj bočici, bez raspršivača.pretoči ga u neku praznu bocu od sredstva za čiščenje stakla ili sl., bilo šta što ima raspršivač jer ćeš potrošiti pola šampona bezveze inače. nije istina' date=' dobiješ sve s raspršivačem...[/quote'] ja imam kod sebe set kod kojeg je deterđent u običnoj boci bez raspršivača. znači da nemaš pravo ali pretpostavit ću da nisi fokusiran ( :rofl: ) pa da si htio reći da svi setovi koje TI trenutno prodaješ imaju raspršivač (a ja sam siguran da to vrijedi i za SVE novije setove)
acmen Posted November 20, 2011 Posted November 20, 2011 Opet ja sa istim problemima; naime potrošio i ono malo zelenog deterđenta iz seta pa da pitam čime se iz kućanstva, ako uopće šta pomaže, mogu poslužiti u svrhu čišćenja? Imam za suđe neki Jar extra sensitive da li bez bojazni mogu sa njime probati? Šta mi je najbolje kupiti za tu namjenu a da je dostupno u svakom dućanu/baumaxu i sl? Nemojte mi preporučivati one K/N i slične kitove za čišćenje jer nekako smatram da mi je glupo 120kn dati samo za 2dl deterđenta (pošto mi je ulja ostalo u bočici).
fire Posted November 20, 2011 Posted November 20, 2011 Opet ja sa istim problemima; naime potrošio i ono malo zelenog deterđenta iz seta pa da pitam čime se iz kućanstva, ako uopće šta pomaže, mogu poslužiti u svrhu čišćenja? Imam za suđe neki Jar extra sensitive da li bez bojazni mogu sa njime probati? Šta mi je najbolje kupiti za tu namjenu a da je dostupno u svakom dućanu/baumaxu i sl? Nemojte mi preporučivati one K/N i slične kitove za čišćenje jer nekako smatram da mi je glupo 120kn dati samo za 2dl deterđenta (pošto mi je ulja ostalo u bočici). pa s time vise puta i jos uvjek filter radi .
acmen Posted November 20, 2011 Posted November 20, 2011 I da pitam po zadnji put; da li je ok ako idem sa tankim a opet tupim predmetom (npr šarafcigerom) između tih brazdi u nakani da očistim što više tih mušica te ostalih gamadi? Evo već treći puta stavio deterđent da djeluje preko 10min, isperem i ono opet hrpetina smeća izađe, voda crna ko' cocta :lol: ALI svejedno kad filter prinesem izvoru svjetla opet na dnu tih brijegova vidim hrpetinu skorenog smeća? Da li da se uopće ne zamaram tim, jer svjestan sam da to nikad pa niti pola neće ići dolje, ili da probam sa šarafcigerom osjećajno pokupiti koliko god mogu? Kako vi ostali rješavate takve probleme te da li ih uopće i imate u ovakvoj mjeri?
acmen Posted May 20, 2014 Posted May 20, 2014 Opet ja :cheer: Oprao filter i htio bi ga sad nauljiti a bočica mi je bez raspršivača. E sad uzeo ja iz kućanstva par nekih random raspršivača kad ono vodu i ostale kemikalije savršeno rasprši a ovo ulje uvijek i samo u debelom mlazu daje. Neki imaju i mogućnost riktanja snopa raspršavanja ali kako god nariktam svejednom samo debeli mlaz ide. Kako da postignem efekt raspršavanja u svrhu boljeg uljenja same površine filtera jer ovako bojim se budem samo zauljio previše i tamo gdje ne treba?
SlayForMoney Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Ne možeš. Ulje treba biti u sprej dozi da bi ga fino raspršio. Ako si već prije potrošio original deterdžent ovo ti je prilika da kupiš novi set
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now