Jump to content

Raspad F1


Danijel

Recommended Posts

C/P:index.hr

Konačan raspad: Od 2010. godine dva natjecanja u Formuli 1

 

magny_cour_formula1com_600.jpg

NITI na posljednjem sastanku predstavnika FIA-e i FOTA-e (Udruženje momčadi Formule 1) nije postignut dogovor oko pravila za sljedeću sezonu (opcionalno ograničenja budžeta na 45 milijuna eura).

 

Tako će osam momčadi FOTA-e (Ferrari, Brawn GP, McLaren-Mercedes, BMW-Sauber, Toyota, Red Bull, Toro Rosso i Renault) od sljedeće sezone istupiti iz Formule 1 i pokrenuti vlastito natjecanje. Od momčadi koje ove sezone nastupaju u Formuli 1 ostat će tako samo Willams i Force India.

 

Za takvu situaciju iz FOTA-e krive FIA-u i predsjednika komercijalnih prava natjecanja Bernieja Ecclestonea.

 

"Postalo je jasno da naše momčadi ne mogu nastavljati raditi kompromise oko fundamentalnih vrijednosti ovog sporta i stoga su odbile ponuditi svoje bezuvjetne prijave za nastup u natjecanju sljedeće sezone. Stoga našim momčadima ne preostaje ništa drugo do pokretanja vlastitog natjecanja. To će natjecanje imati transparentnu upravu, svoja pravila, poticati će ulazak novih momčadi, te će slušati želje navijača i izlaziti im u susret, kao i važnim poslovnim partnerima i dioničarima", stoji u FOTA-inom priopćenju.

 

"FIA je razočarana ali ne i iznenađena FOTA-inom nesposobnošću da postigne kompromis u najboljem interesu sporta. U FIA-i ne možemo dopustiti novu "financijsku utrku u naoružanju". Krajnji rok za bezuvjetnu prijavu za natjecanje 2010. godine istječe večeras. Lista momčadi koje će nastupati u FIA-inom Svjetskom prvenstvu 2010. godine bit će objavljena sutra (subota)", navodi se u priopćenju FIA-e.

 

FIA je za natjecanje sljedeće sezone predvidjela 13 momčadi, odnosno 26 bolida. Zasad su sigurni u natjecanju tek Force India, Williams, Campos, Manor i US F1.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ajde da i ja konacno pokusam shvatiti. U cemu je tocno problem oko ogranicenja financija?

 

ferarri npr. koristi danas budžet od 1 miljardu € za formulu, a oni oce da se to ogranici na 45 milijuna i zbog toga se svi bune

Link to comment
Share on other sites

problem je sto im dozvoljavaju cca 10% od sadasnjeg iznosa. Za velike momcadi koje imaju po par sto zaposlenika, to im nije ni za place a kamoli razvoj novih bolida. Oni ne moraju pristat na to ali onda imaju brdo ogranicenja u razvoju i nema sanse da mogu konkurirati ekipama koje su pristale. Za pravo se ide niz dlaku malim momcadima koje nemaju love, da bi se privukle nove koje ovako ne mogu konkurirati vodecima.

Link to comment
Share on other sites

Dakle, miljarderi se pokupili i onda izjave sljedece: "To će natjecanje imati transparentnu upravu, svoja pravila, poticati će ulazak novih momčadi, te će slušati želje navijača i izlaziti im u susret, kao i važnim poslovnim partnerima i dioničarima"

 

Bas me zanima na koji ce nacin privuci nove momcadi u trku gdje glavni akteri imaju skoro pa neogranicene izvore sredstava.

 

Jedino, 10% od dosadasnjeg budzeta je stvarno prevelika restrikcija, ali rezanje na kakvih 50% ne bi bila losa ideja.

 

I netko je spomenuo da nece biti mjenjanja pravila svake godine. Gdje je tu zabava?

Link to comment
Share on other sites

mjenaju pravila pa su si ove sezone opet kreirali sezonu 2002, jedino što je totalnu dominaciju ferrarija nadomjestio još dominantniji Brawn GP, i jedino što fali da taj brawn bude totalno nenadjebiv je pošteni vozač, onaj Gumbek je tek proječan vozač za volanom najjačeg auta...

Link to comment
Share on other sites

niš od toga. bernie neće samo tako pustiti zlatne koke (ferrari, mclaren mercedes, a sada i brawn GP), a ostaviti si williams i force indiju od trenutne postave.

 

a ako se to desi večina TV kuća će prenositi onu "ligu" u kojoj su ferrari, mclaren mercedes, brawn GP & company. F1 (kao organizacija) u tom slučaju gubi gro love. puno previše...

Link to comment
Share on other sites

Da je po mome,ja bi Formulu 1 napravio ovako: Kubikaza npr. od 2,5l. do 5l.,ko oce nek stavlja turbo ili ne,tezinu kakvu oce, spoilere nek stavlja kakve oce,gume nek koristi koje oce, prekinio bi kalkulaciju tj. vezu izmedju vozaca i stozera ekipe.

Bilo bi mnogo zanimljivije i nepredvidljivije.

Ovo u zadnjih par godina je postalo previse sterilno.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Announcements


×
×
  • Create New...