Jump to content

turbo vs kompressor?

Recommended Posts

• Replies 171
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Na 60km/h u 2 brzini on isto ima sa turbom odmah tlak, ali nema odmah puni tlak nego ima kroz sekundu - sekundu i pol puni tlak, a posto ja imam puni tlak sa kompresorom cim stisnem gas... unutar tih sekundu- sekundu i pol ja kažem bye, bye :cool: i desi se upravo ovo kako to na filmicu izgleda! :)

Evo, išao provjeriti u log-ove, na cca 4000 rpm-a sa gotovo lera naglo pritisnuta papučica gasa 100%, potrebno vrijeme da sa 0,2 bara boost skoči na 1 bar je točno 0,3 sekunde. Mislim da je to sasvim prihvatljivo :D.

Ako tvom frendu treba 1,5 sekunda za to, onda nekaj gadno ne štima ili ima turbo za curac.

To je samo zbog pravilnika. Isto Nascar vozi na karburatore.

Turbo je nesto previse moderno za njih. Da o elektroniki ne govorimo.

Za organizatore tih takmicenja!

I zato je americka auto industrija skoro propala.

Da, totalno si u pravu. :doh:

Amerikanci stvarno nemaju iskustva s turbom. A i općenito "aftermarket"

tuning industrija im je jako slaba.

Garrett History

The heritage of the turbo business began in 1936 when young Cliff Garrett formed his company in a tiny, one-room office in Los Angeles. With encouragement and financial support from friends like Jack Northrop and Harry Wetzel, plus $5,000 he borrowed on his own, Garrett founded the company that would later become the Garrett Corporation. Number of employees: 1. Number of customers: 1.

Today, that business couldn't be more different. Over time, the turbocharging

business spun off to establish itself as a serious player in the engine boosting industry. Garrett product is produced by over 6,000 employees and serves the leading global engine and vehicle manufacturers, including Audi, BMW, DaimlerChrysler, DDC, Fiat, Ford, International Truck Co, Peugeot, Renault, Saab and Volkswagen.

Through names such as AiResearch, AlliedSignal, and the Honeywell of today, Garrett has sustained its reputation for revolutionizing turbocharger technologies generation after generation. From its long list of industry firsts to its leading-edge patented dual-ball bearing turbos for high performance vehicles, Garrett develops and manufactures the same cutting-edge boosting expertise that goes into all Garrett products. The fact that Garrett ® turbochargers are the preferred choice of leading original equipment manufacturers and many top race teams in CART, World Rally, American Le Mans, 24 Hours of Le Mans, and Pikes Peak is a telling example.

Today, Garrett continues to redefine the art and science of boosting technology with advanced air management systems for the full spectrum of modern engines. With over 30,000 turbos produced EVERY DAY, you know the Garrett name is one you can trust.

Citaj naprijed

Za organizatore tih takmicenja!

Čitaj poslije:

I zato je americka auto industrija skoro propala.

Da, sigurno je američka autoindustrija propala radi organizatora takmičenja.

Amerikanci su oduvijek imali drugačiju filozofiju od Europe o auto-moto sportu.

Da li je ta filozofija dobra ili ne, to je drugo pitanje. Nama vjerojatno nije, isto

kao što njima nije naša.

A vjerujem da svakome tko ima barem nešto u glavi jasno da su njihova

pravila takva najviše radi financijskog proračuna, koji omogućava puno veću

ravnopravnost svim natjecateljima. Sigurno nisu izmislili pravila zato što su im

turbo punjači previše moderni. A isto tako i elektronika.

I zato je propala. Nema inovacija, nista. Sve manje i manje je kupaca za V8 motore.

Samo su jih jos pick-upi drze u zivotu. Ovi su zaista dobro napravljeni.

Turbo ili elektornika nisu neka veliki financijski problem. Mislim, da je kod dragstera puno skuplje po svaki utrki (svakom run-u) razstavit i sestavit motor. Tu financije ne znace nista. Nego mentalitet organizatora, koji jos zive v 60. godinama proslog stoljeca.

Kod mladih ljudi je to drukcije. I od tu svi sport compact auti koji se utrkivaju.

Drugim riječima, sa većom BB turbinom treba češće prešaltat u nižu brzinu i nakon toga odmah juriš :).

Ovako mi je frend objasnio prije xx godina da se vozi VTEC kad sam se zgledo nakon sto sam probao, samo je to 1.6 sa 14NM na 13 milijona RPM, pa kad se ovakva recenica nadje u ovom kontekstu mozda da se vlasnik koji si je slozio auto sa prednabijanjem, a ove konfiguracije i vozljivosti ovako nekako kresne po celu :doh: i upali oblak iznad glave sa hintom pointless ili useless :lol::drink: ... rekli bi ameri i "back to the old drawing board" .....:drink:

Na kojem autu?

Sve je u tome sta zelis od motora...VW-ov 1.4 twincharge motor koji je napravljen da bi isporucio snagu i moment koji odgovara motoru od 2-2.5 litre uz manju potrosnju iskljucuje kompresor radi ustede. Ako je max snaga krajnji cilj onda kompresor u nacelu radi cijelo vrijeme jer je, ako su dobro dimenzionirani, moguce dobiti vecu snagu nego samo sa turbom posto oba uređaja rade u podrucju max. efikasnosti...a tlak ogroman:naughty:

Laser interceptor (Ivan) mi je to jednom pričao da se na oko 4000 okretaja gasi kompresor, bar će se njemu i onda turbo počne raditi svoje

koliko sam skužio zbog tog svojeg ograničenog tlaka kompresor ni ne može isporučivati snagu preko 4000 okretaja....

dobro, to sad valjda avisi o kompresoru

sigurno ima različitih varijanti

ja ne znam baš previše o tome jer me nikad nisu zanimali kompresori....

šta pitaš kad znaš

ništa nije plug n play, dečki su se pošteno naradili. bilo pa prošlo, prodana je odvojeno od SCa

ne znam o kojem se tocno kompresoru radi, ALI

PRVI kompresor smo montirali Tomislav MIkulic i JA, kod Loncarica u garazi.

I nije bas bilo PNP.

O svemu drugome mogu sutiti jer ne znam, ali PRVI JR kompresor sam vlastorucno stavljao u to govno od auta.

Ovako mi je frend objasnio prije xx godina da se vozi VTEC kad sam se zgledo nakon sto sam probao, samo je to 1.6 sa 14NM na 13 milijona RPM, pa kad se ovakva recenica nadje u ovom kontekstu mozda da se vlasnik koji si je slozio auto sa prednabijanjem, a ove konfiguracije i vozljivosti ovako nekako kresne po celu :doh: i upali oblak iznad glave sa hintom pointless ili useless :lol::drink: ... rekli bi ameri i "back to the old drawing board" .....:drink:

Postoji suštinska razlika između tog tvog vtec 1.6 motora i ovog što sam ja složio, a ako ju ne vidiš, slobodno mi se javi na PM pa ću ti jednom prilikom demnostrirati, čisto da sebi ubijem dosadu, a tebi dam povod za jedno kvalitetno razmišljanje. :thumbsup:

Postoji suštinska razlika između tog tvog vtec 1.6 motora i ovog što sam ja složio, a ako ju ne vidiš, slobodno mi se javi na PM pa ću ti jednom prilikom demnostrirati, čisto da sebi ubijem dosadu, a tebi dam povod za jedno kvalitetno razmišljanje. :thumbsup:

Ma ja sam uvijek za empiriju, ali pazi mozda ti to sve dozivljavas pre subjektivno :)

Svakako bi interesantno bilo vidjeti izraz lica onih koji imaju nekih predrasuda u vezi takvog VTEC-a i tvog ili nekog drugog slicnog turbaka.

Neki jos uvijek misle da se turbo motori vrte na 6000 o/min:lol:

A, da ne pisem u nekom drugom postu, ona usporedba ubrzanja kompresor protiv turbine je u najmanju ruku.......smijesna.

hahahaha :) kuda je ovaj topic otisao!

Ajde da se vise ne patite posto sam ja (kako mi se cini) jedini ovdje sa kompresorom... turbo je zakon nad zakonom, kompresor je ziva banana od setupa, nema konja s njim, nema ubrzanja, temp usisa je 1500000C (da nam se fire ne ljuti jer mora biti u pravu) i jos k tome uzima vise konja nego sto ih daje, trosi vise goriva... idem se sada :drink: kada sam vidio sto sam si od auta napravio :)

lol na ove fahrenheite, daj vi rasčistite tko kaj tvrdi jer ovo nema smisla, ja tu više niš ne kužim.... :lol:..Pa ima formula pobogu, prema kojoj je

150°F = 65,55°C....

a kolko je 0F C?

Kolko je npr 100F i 250F i razlika izmedu toga?

Ili kolko je 1000F i 1150F i razlika izmedu toga?

Ma ja sam uvijek za empiriju, ali pazi mozda ti to sve dozivljavas pre subjektivno :)

Možda, mada ne znam koliko se subjektivno može doživjeti auto sa manje od 1300Kg i preko 450 KS. A možda si ti vozio puno takvih i opakijih pila pa su nam mjerila drugačija, samo ne znam gdje se tu u priču onda uklapa VTI sa početka priče.

Mislim da bi ljudi trebali konačno shvatiti da turbo na benzinskim motorima ne treba puniti od 1500 okretaja. Za to imate turbo diesel motore, moment i sve interesantno što se događa je u području od 1500 do 3000 okretaja, pa 'ko voli..

Dok su dopusteni poluautomatski mjenjaci,koji sve odrade sami, aktivni diferenciali i slicno, plus ideje o hibridnom pogonu (KERS), F1 ide naprijed.

Mozda se vrate i turbo motori :-)

Bili su i automatski mjenjaci, bile su i kontrole proklizavanja, bile su i puno vece mogucnosti s telemetrijom, pa vise nisu.

A i ogranicenja okretaja i obujma sa sve veca. Bili su i ventilatori koji su stvarali downforce, bile su i turbine.......

Dok je tako, formula ide unazad.

Ali sigurno ne zato jer su organizatori ostali u 60-tima ili 70-tima...

Financijski proracun jedne sezone f1 je vjerojatno veci od jedne sezone svih auto-sportova u USA. Tamo su vecinom male privatne momcadi koje zbog pravila cak mogu i biti konkurentne. U F1 su najkonkurentniji oni sa najvise love.

Drugacija filozofija, ali glupo je zato reci da su ameri glupi, zaostali ili da ne mogu napraviti nesto high-tech.

Ako je tako onda je najbolje da pocnete slagati motore sa dijelovima koji se proizvode u EU ili Japanu. Jer ovi iz US su sigurno losi.;)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...