Jump to content

Grobnik - FAQ, Tips&Tricks

Raptor6767

Recommended Posts

Ovo za asfalt je bilo već nekih pisanja da ovaj tip asfalta neće trošiti toliko gume radi grubog moto profila ali će pregirjavati gumu , a pregrijana guma je gora nego hladna

:lol:

nesto kao:

"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi."

"Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti."

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

"Tko spava nije budan."

"Naoružaj se i bježi."...

Pa dokazano je xa se na Grobniku s obzirom na konfiguraciju staze i radijuse zavoja ostvaruju manje bocne sile nego na nekim stazama sa glatkim asfaltom.

Po suhom dok po mokrom je Grobnik nenadjebiv bas zbog potrosenog asfalta pa se vozi skoro kao po suhom.

Anyway nadam se da ce makar pokrpati rupe kojih je sve vise pa makar ga radili po sekcijama...

• 3 months later...

mene zanima jedna stvar, taj Grobnik se stalno koristi, trackdayevi, eventi, itd itd neka lovica kaplje...

pa mi nije jasno zasto je tako oronuo, izgleda kao da nije (a i nije vjerojatno) u njega ulozeno jedne kune valjda 30 godina, pa da malo pokose travu okolo, ofarbaju zastitne ograde, poravnaju teren, tu ne treba ne znam kakva investicija a ne bi izgledao kako izgleda...

18 hours ago, Gabre said:

mene zanima jedna stvar, taj Grobnik se stalno koristi, trackdayevi, eventi, itd itd neka lovica kaplje...

pa mi nije jasno zasto je tako oronuo, izgleda kao da nije (a i nije vjerojatno) u njega ulozeno jedne kune valjda 30 godina, pa da malo pokose travu okolo, ofarbaju zastitne ograde, poravnaju teren, tu ne treba ne znam kakva investicija a ne bi izgledao kako izgleda...

zato jer je lakše sjedit u uredu i čekat da sjedne plaća pritom češući yayca nego si dati truda,naći ulagače,pokrenuti nešto konkretno i sl....

• 4 months later...

guma je ljetna premium brand, izaberi jednu - conti 5, michelin 4, Pirelli itd.

ganjanje vremena,

jedan krug dok se ufuraš i pun gas,

koliko krugova da se guma pregrije?

treba uzeti u obzir i da to voze amateri koji prefrkavaju gume u zavoju, (pre) kasna kočenja i tako

1 hour ago, IgoRR said:

guma je ljetna premium brand, izaberi jednu - conti 5, michelin 4, Pirelli itd.

ganjanje vremena,

jedan krug dok se ufuraš i pun gas,

koliko krugova da se guma pregrije?

treba uzeti u obzir i da to voze amateri koji prefrkavaju gume u zavoju, (pre) kasna kočenja i tako

1 krug kad udjes za zagrijavanje i onda 4 - 5 krugova... Budes osjetio kad pocnu pustati gume, ne brini :)

Cak bi ti preporucio da za prvu ruku uzmes neke polovne poluslickove ili nadjes nekoga da prodaje polovne rally stampane slickove... Osim ako nemas cestovne gume za unistiti, u tom slucaju podrzavam :)

• Like 1

40 minutes ago, IgoRR said:

vozio sam ja Grobnik već :) i ne planiram prestati :D

Nego čisto rasprave radi, ja sam isto tvrdio 3, 4 kruga i to je to, preko toga ih ubijaš

kompić tvrdi da gura 10 krugova i kao sve 5 :lol:

Ako kompic vozi malo sporije, moze on i cijeli dan voziti :D

43 minutes ago, IgoRR said:

vozio sam ja Grobnik već :) i ne planiram prestati :D

Nego čisto rasprave radi, ja sam isto tvrdio 3, 4 kruga i to je to, preko toga ih ubijaš

kompić tvrdi da gura 10 krugova i kao sve 5 :lol:

Na normalnim gumama, sa svojom Astrom, znači odvoziš 1 krug "zagrijavanja", max 2-3, max 4 "brza" kruga, gume su dale svoje.

Tada je auto bio 200+ KS i težak je 1300 kg.

Sve preko toga uništavaš gume.

Kad sam bio sa A6 4.2, (to je dosta teži auto), slična stvar, vozili smo krug "zagrijavanja" pa 4 brza, staneš u boksu za promjenu vozača, gume imaju "žuljeve" ko na F1 ako si se vozio kak spada.

Znači ako ćeš kružit po stazi tek tolko sigurno možeš odvozit 10 krugova.

Ako se ideš voziti onako kako je svrha nekog track day, da i loviš neko svoje vrijeme, nema šanse više od 3-4 kruga.

To je na osnovu mog amaterskog iskustva.

• Like 1

imas krug zagrijavanja i napravi dva brza kruga.....malo ohladis i tako se vozis....

Ako ne pretjeruješ....ideš lijepo široko pustiš ga od pasice do pasice ako nije pretežak auto možeš se jako puno voziti.

Veći problem su kocnije i sta ako vozis 10 pun gas krugova mozda proleti nesto iz motora van :)

Tako da bez straha.

Edited by robert
  • Like 1

1 hour ago, Kevin said:

btw grobnik, kaj nisu trebali asfaltirat ovo ljeto?? su napravili to uopce??

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/ODGODA-ASFALTIRANJA-GROBNICKE-LJEPOTICE-Cvitan-Polic-Obnovu-je-trebalo-bolje-planirati

Mislim da je daleko od istine, ali to je službena priča...

2 minutes ago, IgoRR said:

OK, zaključak je sa "normalnim" autom i gumama - krug zagrijavanja i onda 3 brza kruga (tima attack) i van u box na hlađenje. :) 

Po mom amaterskom iskustvu, da.

Odnosno nakon da 3 brza kruga odvezeš još jedan lagani da se auto / kočnice ohlade u vožnji, a ne da samo staneš i sparkaš ga.

1 minute ago, 2fast said:

Po mom amaterskom iskustvu, da.

Odnosno nakon da 3 brza kruga odvezeš još jedan lagani da se auto / kočnice ohlade u vožnji, a ne da samo staneš i sparkaš ga.

Naravno i ja sam amater po pitanju staze ali isto sam radio kako si napisao, auto postane "umoran" nakon 3 muška kruga a da nemaš trkaće pločice, slick gumu i sl... :)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...