Jump to content

Gume - FAQ

Recommended Posts

ima netko da fura ove gume GY Vector 4Seasons Gen-2.?

Za preporuliti?

Trebam kupiti ženi za auto gume sada gore savulje s3 ali dale su svoje tako sam kupio auto s njima a godišnje auto radi 5000km

165/70/14 ljuta dimenzija

Poslano sa mog ELE-L29 koristeći Tapatalk

Za Vector neznam ali npr za Vredestein Quatrac 5 cujem dosta pozitivnih iskustava pa baci oko i na njih.

Poslano sa mog Mi 9 Lite koristeći Tapatalk

• 1 year later...

jel ima tko u HR da moze nabaviti ovakve gume?      idu na nekakav vilicar

31×15.50-15 NHS

ovako slican ovome, 3 kotaca ima, cak mislim da je isti model, s tim da sam uvjeren da je ovo solo guma manjih dimenzija, nego prednje dvije.

f30245bb-44ac-4cb3-a327-97ce60dc4ed1.jpg

Edited by Gabre

56 minutes ago, Batina said:

Tog u RH imas malo, u DE il UK ih je ko dreka pa ces prije nac on line negdje nego u RH. 

ma kad me jebu u mozak sa glupostima, pa sam se nadao da je brze naci lokalno, nego slati odavde.

mozda ovi decki sto dilaju gumama  bi znali

• 4 weeks later...

da li možda netko radi u osiguranju ili ima pouzdanu informaciju, ja već mjesec dana nikako dobit od ni jednog osiguranja napismeno.

Vozilo ima upisanu slijedeću dimenziju xxx/xx Rxx 99V, a maximalna brzina vozila je 206km/h

pošto je V index u zimskim gumama teže dobavljiv i skup, razmišljao sam o kupovini gume indexa H, vulkanizeri kažu da je i T dovoljno, većina ih samo i to ima na stanju,

(što realno i je, jer auto teško da će viditi više od 180km/h)  i da neću imati problema s policijom, što me manje brine, glavna briga mi je FULL kasko i ako se nešto slučajno

desi pa da popušim radi indexa brzine, razlika je oko 800kn na sve 4 gume, što i je i nije puno...

Zahvaljujem...

4 minutes ago, Exfreerider said:

Ne vidim razlog za brigu oko osiguranja radi indexa brzine osim ako bi imao nezgodu s 200kmh na neogranicem dijelu AC u DE

ja vidim, jer eto radi koje kakvih gluposti sam se par puta natezao za korištenje kaska...

ispitivač u CVH mi potvrdio da što se tiće tehničke ipravnosti vozila H index je OK, sa T ne bi prošao tehnički, ali ja manje od H ne bi niti uzimao...

2 hours ago, Pekx said:

400kn atest.

mislis da onda osiguranje ne bi radilo probleme, jer auto je i sa indexom H tehnički ispravan, rekel mi je da nema potrebe upisivati u prometnu što se tiće CVH,

pošto u puno stanica uopće ne pišu index brzine, na tri auta stvarno nemam upisan index brzine nego samo dimenzije...

auto je homologiran u svim dimenzijama sa V indexom brzine, ljetne su mi R18 100V, a zimske R17 99V
znači pregrist govno uzet V index i prst u uvo...
Što ti piše u manualu od auta?
Za 159 je bas pisalo da se zimske gume mogu koristiti sa manjim indeksom brzine.
Za folciku mislim da je isto navedeno.

E sad, ako ti koristiš auto na način kako je navedeno u manualu od istog tog auta, osiguranje te komotno može povući za rudu.

Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk

• Like 1
  • Thanks 1

9 hours ago, gandi said:

Što ti piše u manualu od auta?
Za 159 je bas pisalo da se zimske gume mogu koristiti sa manjim indeksom brzine.
Za folciku mislim da je isto navedeno.

E sad, ako ti koristiš auto na način kako je navedeno u manualu od istog tog auta, osiguranje te komotno može povući za rudu.

Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk

ides, puno hvala! stvarno nasao u manualu jedan mali pasos o tome ?

Conditions of use
If all-season or winter tires are used that have a lower
speed category than the actual maximum speed
of the vehicle, then proceed as follows.
› Set the speed limit in the Infotainment according
to the category of the fitted tires.
› In the driver's field of view, affix a warning label
with the maximum value of the speed category intended
for the tyres fitted (applies only to certain
countries).

• 2 months later...

Zna li netko, ili mozda zna za neku web stranicu ili pdf gdje je objasnjeno, sto znace dvoslovne oznake na kraju naziva gume, npr. ZP, XL, AO, MO i sl.

Jer u istom shopu sam nasao na "iste" gume (ista dimenzija, nosivost, brzina) s razlicitim tim oznakama i s vecom ili manjom razlikom u cijeni.

Evo primjera za Goodyear Eagle F1 Supersport:

spacer.png

Ovisno o tim oznakama na kraju, cijena je od 96 do 117 eura, odnosno preko 20% razlike.

Kod nekih drugih guma razlike u cijeni nisu toliko drasticne, ali opet - postoje razliciti modeli s razlicitim cijenama, a ja ne uspijevam pronaci o cemu se tocno radi.

6 minutes ago, narimiran said:

Zna li netko, ili mozda zna za neku web stranicu ili pdf gdje je objasnjeno, sto znace dvoslovne oznake na kraju naziva gume, npr. ZP, XL, AO, MO i sl.

Jer u istom shopu sam nasao na "iste" gume (ista dimenzija, nosivost, brzina) s razlicitim tim oznakama i s vecom ili manjom razlikom u cijeni.

Evo primjera za Goodyear Eagle F1 Supersport:

spacer.png

Ovisno o tim oznakama na kraju, cijena je od 96 do 117 eura, odnosno preko 20% razlike.

Kod nekih drugih guma razlike u cijeni nisu toliko drasticne, ali opet - postoje razliciti modeli s razlicitim cijenama, a ja ne uspijevam pronaci o cemu se tocno radi.

https://www.gumelider.com.hr/savjeti/obiljezavanje-automobilskih-guma

• Like 2

Nije niš lošija, dapače. Upravo je namjenjena za ugradnju na Audi, dakle bolje je prilagođena za auto sa motorom u nosu i sa prednjim, eventualno quattro pogonom i prigodnim rasporedom težine po osovinama. Drugim riječima, od rođenja znaju da bu klizale ravno u zavoju ?

Evo malo bolje pojašnjeno: https://www.tyrereviews.com/Article/OE-vs-Aftermarket---Is-the-tyre-your-vehicle-came-with-always-the-best-tyre

Edited by dexter
  • Haha 2

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...