Jump to content

LPG dodatno grijanje isparivača?


Recommended Posts

jel netko razmišljao o tome?

 

na 106 mi se dosta brzo zagrije voda i prebaci na plin a na bmw-u mu treba dosta dulje, sad po ovom vremenu ujutro cca 2km a po zimi će mu valjda trebati 4. znači recimo 1/4 puta do posla da zimi nepotrebno vozim na benzin

 

došao sam na ideju da se ugradi ovako nešto

 

s-l1600.jpg

 

http://www.ebay.com/itm/FORD-MONDEO-MK3-2001-2005-2-0-TDCI-DIESEL-WATER-PRE-HEATER-1S7H-18K463-BB-/272207656489?fits=Model%3AMondeo&hash=item3f60d73629:g:Fl0AAOSwiylXCrue

 

znači dodatni grijač vode kojeg bi montirao prije isparivača. koliko je to uopće funkcionalno tj.kak brzo i koliko može zagrijat neku količinu vode/antifriza?

isparivač ima senzor temperature na sebi i za prebacivanje na plin je bitna temperatura isparivača i temp.plina u railu plinskih injektora a za jedno i drugo mu je bitno da se isparivač zagrije

Link to comment
Share on other sites

Dex ako je prehladan isparivač onda zna radit tak probleme koje inače ne radi (ovisi dosta o plinskoj mapi i korekcijama po temperaturi)

 

 

Francuz naravno da imam (baš sam ga gnjavio prije par dana za nešto) ali možda još nekog interesira ovaj "problem" :D

Link to comment
Share on other sites

sory na OT, ali slična je tema,

meni to izgleda zanimljivo u obliku dodatnog grijanja vode prema kabini u zimskim mjesecima. Imam webasto ali mislim da bi električni grijač bio još bolji.

Ako se ne varam u firminom T4 postoji neka vrsta električnog grijača, dok ga upalim zimi puše topal zrak, zna netko nešto više o tome?

 

Vezano uz temu:

moje mišljenje je da bi taj dodatni grijač fino pomogao isparivaču, sve ovisi kolike je snage.

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup:

obično je isparivač spojen na krug vode koji ide na mali kiler tako da ako bi zagrijao isparivač, i u kabini bi prije počelo puhati toplo

 

mislim da je ovaj grijač kao dizelski grijači, recimo 150w * 3komada. e sad kolko bi brzo moglo zagrijati vodu tog protoka, ne znam izračunati :bag:

Link to comment
Share on other sites

Imao isti problem, smanjio temperaturu prebacivanja sa 40 na 30, smanjio ubrizgavanje benzina dok radi na plin i to je to.

Znao je potrošiti možda par litara benzina na relaciji Zg - St.

Ne znam točno, ali vidjelo se na kazaljci.

Link to comment
Share on other sites

Ja to imam, ali zato da meni bude toplije, ne isparivacu.

Uglavnom kod mene su tri grijaca, svaki 30A, znaci cca 1.25kW grijalica. I spojeni na vems, da se gase oko cca 60C vode.

Ali dosta optereceuje alternator, meni po zimi alternator dode do 80C bez ikakvih problema. Ali dosta brze ugrije motor.

Link to comment
Share on other sites

Ima jedna dobra fora koju sam prije proučavao...iskopao na nekom forumu no ne sjećam se više gdje.

 

Spoji se na rashladni sustav pumpa a grijačem i ima timer. Ako krećeš na posao npr u 7, staviš da se upali u 6 i fino digne temperaturu na 40-50 stupnjeva tako da imaš i grijanje odmah a i riješio si problem sa plinom.

Link to comment
Share on other sites

Dok smo bili mladi i bez para stavljali smo 1,7 N/A motor u Renault 5 Campusa. Naravno, sve injektore i struju smo povadili. Samo isparivac za plin koji ima vakumsku regulaciju i boboina sa vakumskim pred paljenjem. Auto je bez beda palio i na Platku sa par stupnjeva minusa. Doduse, nikada nismo ostajali gore dovoljno dugo da se motor skroz ohladi na smrzavajucu temperaturu.

 

Samo jak Akku, stisnes pun gas i verglas. Pun gas moras imati da ono malo plina sto uspije ispariti ode u motor, a ne kroz filter van.

I trebalo je nerjetko po minutu dvije da upali, ali je upalio svaki puta.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...