Jump to content

Pranje / poliranje / čišćenje auta - DIY

Recommended Posts

Brutalno koji rezultat..brusenje rucno?
Mašina sve na zrak , 1500 suho, 2000 na vodu i udri. Nije bilo potrebe za trizactom dalje.

Kad dođe Porsche 993 njega komplet idemo na 3000, 6000, 8000 . Bude cirkus

Lakirera bolio k pa probao malo ublaziti posljedice...
Ispalo ok (moram skinuti kvake da uredim njih i oko njih).
Ugl, na vodu 2000, 2500, strojno 3000, pa 6000. Na kraju MF + Ressurection, poslije spuzva i Enigma.
Stavio Desirable vosak na vrata tek toliko jer moram ispolirati ostatak auta pa ce gore keramika..

87a719b82786371f1960f46dbe721272.jpg

d17aa29eb126269832464dd62ce18dbb.jpg

32690f5f134acbb88d43a4ad50b65dc0.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 6

Kak se sad ima višak slobodnog vremena, a manjak para eto par pitanja.
Doma imam fino dvorišće za oprat auto, imam crijevo za vodu, ali ne i miniwash te hrpu vremena i dobre volje. I štel bi lijepo si oprat auto ko nekad. Jel ova moderna sredstva za pranje zahtjevaju miniwash za ispiranje ili mogu ko u dobra stara vremena šlauh i udri miki? Ako da, koje bi bilo dobro sredstvo omjer uloženo dobiveno?
Isto tako nekakvo poliranje. Nemam niš.. Eventualno mogu nabavit običnu bušilicu ili aku bušilicu :) Kaj da se sve da nabavit/naručit unutar parsto kuna da odradim jedno fino poliranje? Prije 20tak godina sam jedan auto na ruke polirao sa Sonaxovom polir pastom kaj sam kupio u Bauhausu, ali rezultat nije bio baš neki očaravajući. Al ponavljam, ne bi sad htio uložiti soma kuna nego bi ipak malo manje štel potrošiti.
Vjerujem da tu ima gro savjeta oko toga svega, ali šta je sad aktualno i dostupno preko weba?

Kak se sad ima višak slobodnog vremena, a manjak para eto par pitanja.
Doma imam fino dvorišće za oprat auto, imam crijevo za vodu, ali ne i miniwash te hrpu vremena i dobre volje. I štel bi lijepo si oprat auto ko nekad. Jel ova moderna sredstva za pranje zahtjevaju miniwash za ispiranje ili mogu ko u dobra stara vremena šlauh i udri miki? Ako da, koje bi bilo dobro sredstvo omjer uloženo dobiveno?
Isto tako nekakvo poliranje. Nemam niš.. Eventualno mogu nabavit običnu bušilicu ili aku bušilicu Kaj da se sve da nabavit/naručit unutar parsto kuna da odradim jedno fino poliranje? Prije 20tak godina sam jedan auto na ruke polirao sa Sonaxovom polir pastom kaj sam kupio u Bauhausu, ali rezultat nije bio baš neki očaravajući. Al ponavljam, ne bi sad htio uložiti soma kuna nego bi ipak malo manje štel potrošiti.
Vjerujem da tu ima gro savjeta oko toga svega, ali šta je sad aktualno i dostupno preko weba?
Ping@brba , definitivno ima sve na lageru da kupis i moze i zeli pomoc.

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

A koja onda poanta foruma ako pingaš nekoga zasebno? vjerujem da @brba ako napiše ovdje šta može ponuditi (cijene čak i nisu toliko jako nužne, to može preko PM-a), tada će se naći još netko kome će to dobro doći ta informacija i bude mu se javio. Ak niš drugo, @brba bu si smanjio količinu upita na PM i zatrpavanje sandučića jer tko bu zainteresiran bu ga samo na PM pitao za cijene, a ne i za kaj se nudi.
A opet možda sam zastario pa tako više se ne radi preko foruma :P

ima istine i u prvom i zadnjem dijelu posta   , malo me spucala nostalgija kad sam pročitao poliranje bušilicom za par-sto kuna 
ali brba voli tipkati, pa će sigurno ovdje odgovoriti 
Pa eto, brba je napisao da moš kod njega rentat politiku, morat ćeš kupit, 2, 3 pada za politiku, bočicu ili dvije paste, i udri.

Ali ćeš jako brzo doć do 1000kn a onda ti je jeftinije dat brbi da odradi

Tu sam , pitaj kaj te sve tocno zanima i sto zelis tj koji je plan.

Miniwash naravno da ti ne treba za regular pranje.

Polirku imamo u ponudi za najam , pastu ti mogu poklonit neku koju ne koristim da ti posluži.

Imamo cak i u ponudi od Angelwaxa Perfect Polish koji je odlican za rucno poliranje i priprema je za neki vosak odmah. To je po meni odlicna opcija a jeftino je dosta.

https://ph-detailing.hr/proizvod/angelwax-perfect-polish-500ml/

Rotaciju neku obicnu staru mogu posudit besplatno ako treba.

Ako ti je lakše slobodno me i nazoves sutra pa preko telefona mozemo detaljnije sve. Ako si ZG mozes i navratit.

• Like 7

A koja onda poanta foruma ako pingaš nekoga zasebno? vjerujem da [mention=122]brba[/mention] ako napiše ovdje šta može ponuditi (cijene čak i nisu toliko jako nužne, to može preko PM-a), tada će se naći još netko kome će to dobro doći ta informacija i bude mu se javio. Ak niš drugo,@brba bu si smanjio količinu upita na PM i zatrpavanje sandučića jer tko bu zainteresiran bu ga samo na PM pitao za cijene, a ne i za kaj se nudi.
A opet možda sam zastario pa tako više se ne radi preko foruma
Deda, pingaj na nacin da je on kompetentan i da ima u ponudi sve kaj trebas. Logicno sam mislio(kak i je) da ce napisat tu u topic. I da, duzan si pifo.

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

• Thanks 1

Ja cu stvarno svima odgovorit i pomoc koliko god mogu .
Nemam stav ja sam to sam učio 15 god pa sad nikom ništa neću otkrit , dapače , vrlo rado ću pomoć nekom da si olakša život i neću ti prodat nešto što ti ne treba.
Vrlo rado bi da je netko imao takav odnos prema meni a ne da sam pokupovao sva sranja svijeta da shvatim neke stvari

• Like 19
  • Samo ljubav 4

Ima na srecu tu na forumu ljudi kao @brba koji daju savjet i pomogu...samo što nažalost nakon nekog vremena odustanu...

Evo meni neki dan uvaljao ovo 

CgdzAy4.jpg

i čokoladicu koju sam tek doma skuzio :D

Jedva čekam sad drugi tjedan da mrljam po autima B|

• Like 2

2 hours ago, brba said:

Tu sam , pitaj kaj te sve tocno zanima i sto zelis tj koji je plan.

CUT

Ako ti je lakše slobodno me i nazoves sutra pa preko telefona mozemo detaljnije sve. Ako si ZG mozes i navratit.

Ajmo ovdje...Plan je doma se pozabavit da operem, a onda ispoliram Mazdu i Hondu (ona je u fakat lošem stanju jer je 20godina stara). Višak slobodnog vremena kojeg bi umjesto u buljenje u TV utrošio da sam na zraku i budem vrijedan. Ali da li će mi se to dati za godinu dana opet - sumnjam :D

Za klasično pranje super da nije pod mus miniwash. Al skužio sam da više nije dovoljno jedno šamponiranje nego sad ima predpranje i pranje. Jebate ko da perem gaće :DPredpranje je jedna vrsta šampona da zapjenim cijeli auto i pustim da pjena (kako dobit dobru pjenu i nanijeti je na cijeli auto? Zbrčkat u kanti i rukavicom/krpom po autu ili ima neš za to?) svoje odradi, a onda to isperem i onda sa drugom vrstom šampona lijepe sve istrljam? Ima li šta jednostavnije? Il je ovo postupak da baš sa krepanim mušicama ne stružem po laku?

A za poliranje u kućnoj radinosti nije, koliko sam istraživao okolo, dovoljno samo jaaaako dobro oprat auto od svega i svačega pa udri polirat nego je potrebno nešto i sa nekom vrstom gline odraditi?
Uz to, kad se sve to odradi, onda ide samo poliranje od grublje prema finijoj polir pasti što je i logično.
Ono što mene muči jeste da se poliranje više ne možem baš rukom odraditi nego trebaš imati baš polirku ili ima neko jefinije rješenje? Naime, uložit npr. 500-600 kn za kupit polirku i nastavak, planiram sad i nikad više polirati svoja dva auta mi se čini overkill. Spomenuo si najam, šta se sve dobije i uz nabavku same polir paste, šta još treba uzeti? Odnosno šta još ide kao potrošni materijal?
Ne očekujem dobiti efekt špigla na laku jer vjerujem da za to treba uložiti dobre novce za kvalitetan rezultat, ali čisto da imam zanimaciju popodne par dana i malo uljepšam oba auta.

I kad to sve odradim, apliciranje voska ili keramike ide također preko polirke ili ovaj put vosak na krpu i trljanje?
Šta sa alu felgama i plastikama tipa lajsne i slično? Ima tu kaj povoljnoga, a dobroga za kućnu radinost?

I na Hondi je na haubi bio nekakav kretenski riža sticker/decal/naljepnica koju sam sa fenom skinuo, probao sa acetonom očistiti ljepilo, ali bez upjeha. Kad sam ju dobro oprao i dalje se na ta mjesta hvata više prašine nego na ostatak haube. Ko da je ostalo još ljepila. S čime to skinuti, a da ne zajebem lak? Štaviše, kad sam kasnije pročitao da sam možda lak zeznuo acetonom, htio sam se roknuti, ali brijem da nisam kad nisam ni ljepilo skinuo do kraja niti je aceton dugo bio na laku. Pola sata nakon tretmana acetonom sam oprao haubu u ručnoj praonici...

Da li za potrošni materijal za sve ovo gore opisano je dovoljno kojih 300-400 kn ili fakat to ide preko soma kuna koje je Gabre spominjao?

Edited by Oggy

za poliranje ce ti trebati vise od 300-400kn, pogotovo ako nemas polirku
rukom mozes polirati, rezultat nece biti ni priblizno kao strojno poliranje i ruka ce ti otpasti.
i potrosit ces hrpu para :D

ako hoces polirati daj brbi plati da ti ispolira auto ili rentaj polirku kod njega

ali najpamentije bi ti bilo
brba poliranje
ti pranje i odrzavanje

1 hour ago, gangxxxta said:

Potpis na @Rain.

pre velik rizik da ne uspiješ, i skupo ulaganje u opremu + kemiju. Paste ces potrošiti malo i stajat će ti doma na polici.

najbolje da profi odradi svoj posao i napise ti popis kemije i opreme za održavanje vozila 

Bez miniwasha nema smisla da kupujes neke proizvode za predpranje zato što ne mogu napraviti pjenu niti odraditi posao. Da ti se gura neki citrus prewash opet neces bit zadovoljan a potrosit ces novaca . 

Realno , ako nakon pranja ides uređivat auto , nije bitno ako se napravi crtica na pranju. Ovisi u kakvom su stanju , za donje dijelove auta , felge i  sve , najbolje dimer , razrijedit ga jače i odaradit ce najbolji posao za najmanje novaca. oprat ce najtvrdokornija sranja sa felgi i poskidati mušice , 70kn 2l il kolko vec , miksas ga u velikom omjeru za to , 1:30 recimo , za felge i jace malo . Ako ides kemiju specijalizirano za felge najjeftiniji je Sonax  cca 50kn  , nije najjace na trzistu ali za te novce korektan.

Opereš ga bolje 2x ako treba , prvi put mazneš sa nekim jačim agresivnijim šamponom , recimo deterdzent za suđe , najbolje ce odmastit i pripremit auto a jako je masan pa rukavica lijepo klizi po laku . Za daljnja pranja ako namazes neku zastitu na auto izbjegavat to :) Pricam sve u budzet varijantama sad , kako potrosit sto manje para .

Dalje , gliniranje , glina je 100kn cca za pocetak , i uvijek moras bit spreman da ce i ona napraviti crta koje se moraju polirati da izadu , ma koliko god glina fina bila na nekoj tamnijoj boji napravit ce tragove .

Da li glina treba ili ne osjetis recimo pod rukom , najvise na donjim dijelovima auta ispod lajsni , nalove se gore necistoce koje bas nejdu sa pranjem nego ih bas treba fizicki odstraniti , ide to i sa poliranjem grubljim ali poanta njihovog skidanja je da tokom poliranja ne grebu lak.  Ako nema puno smeca, da li ce tebi smetati malo hrapavoga ispod lajsni , vjerojatno nece . Sumnjam da tezis full detailingu :)

Nažalost , polirke su skupa igra , i najjetinija DA masina kosta 1500kn , rotaciju jeftinu mozes kupit po nekim soping centrima za 500njak kn , naravno da mozes sa njom odraditi posao , moras samo malo pripaziti na okretaje i pritisak da ne napravis holograme i to je to , ne nema straha da ce skurit lak i nesto unistit , nisi debil i neces kurit na visokim brzinama . Budalu ce ubit i aspirin ak popije cijelu kutiju.

Poliranje bi ti preporucio jednoslojno , neka medium pasta , medium spuzva , najjednostavnije a dobit ces sto zelis , na to nekakva zastita i to je to . Keramiku naravno ne preporucam , lak mora bit savrseno pripremljen inace ce imat trajnost kao vosak , i ako zajebes vozit ces auto na brusenje , dakle ne .

Necu preporucat skupe i profi paste , dummyproof , odlicna za te novce ce biti recimo Meguiars Ultimate Compound , https://ph-detailing.hr/proizvod/meguiars-ultimate-compound-450ml/

preko te paste , najbolja i najlaksa a daleko najefikasnija zastita je Sonax Polymer netshield https://ph-detailing.hr/proizvod/sonax-polymer-netshield/

sa tim jednim sprejem se odradi 10+ auta .

Spuzve ti trebaju 2 kom , do 100kn max obje . 

Krpe , opet trebas 2-3 kom barem , https://ph-detailing.hr/proizvod/phd-red-pro-towel/

Mozes se snac pa uzet negdje u intersparu ili negdje ak naletis na njih na akciji , nisu te kvalitete ali bi ti posluzile .

Uz najam polirke inace nejde inace nista , ali ako bi se odlucio na tu opciju mogu ubacit nene svoje spuzve i pastu neku gratis da si odradis posao , preko forumske veze . Imam pasti koje tak i tak treba probat netko , npr.

https://ph-detailing.hr/proizvod/globo-autokosmetik-hybrid-politur-250ml/

Tak da mogu ti tu uletit i slozit ti hrpu gratis gluposti da ne kupujes mega pakiranja , pretocim ti nesto za felge i tak te gluposti. Otrgnut neki komad gline itd itd....

Inace da sve kupujes , pogotovo kvalitetnije , cifre su da se useres , 1000kn je blaga brojka veoma. 

Operi naljepnicu do kraja sa benzinom , brake cleanerom ili kaj god posjedujes od takvih kemija , nije ni aceton nista napravio ne brini.

Ukoliko ces nesto koristiti zapamti samo jednu vaznu stvar , sve sto stavljas na lak , apsolutno sve, MANJE JE VIŠE , ako mazes vosak , ne nece bolje raditi ako ga ma,azes na prst debelo, sto tanje a da pokrije sve . Ako mislis da ides na tanko , e probaj jos tanje od toga . Ako poliras ne stavljas deci paste na krpu ili spuzvu nego par tockica itd itd. 

Visak proizvoda znaci da samo vise toga skidas sa laka i radis si vece probleme .

Budzet varijanti je bezbroj , svako ko je iskusniji ima brdo svojih proizvoda koje koristi , da svako kupuje vosak za lijeva vrata  , super mega vosak za desnu stranu vozila propali bi svi ;) Trziste je takvo , kao zenska sminka , ima svega , puno dobrih proizvoda i hrpu nepotrebnih proizvoda  ali to je tako u svemu .

Ne znam da li sam ti pomogao i napisao kaj pametno al je bar duzi tekst od tvog pitanja pa izgleda dobro :):):)

• Like 25
  • Samo ljubav 2
  • Thanks 2

Bolje je nego nista al nikad nece napravit pravu pjenu baš , iako bit predpranja ni nije da pjena stoji pol sata na autu a ne odradi ništa kao dobar dio njih.
Sigurno je bolje i sa tim naspricat neku aktivnu pjenu nego bez toga
A i snow foam ovisi o miniwashu, na nekim entry modelima sa slabim protokom ne rade najbolje , npr karcher k2 i takvi ...

19 minutes ago, brba said:

Bolje je nego nista al nikad nece napravit pravu pjenu baš , iako bit predpranja ni nije da pjena stoji pol sata na autu a ne odradi ništa kao dobar dio njih.
Sigurno je bolje i sa tim naspricat neku aktivnu pjenu nego bez toga emoji1360.png
A i snow foam ovisi o miniwashu, na nekim entry modelima sa slabim protokom ne rade najbolje , npr karcher k2 i takvi ...

onaj lidlov mali ko kornjaca(zuto/zeleni) kaj izgleda, 300 kn je kostao, radi pjenu kao neki vrhunski. odusevljen sam. od guste do vodenaste kako slozis na ventilu gore

edit: foamer je neki za 200 kn sto sam kupio sa ebaya 

ovaj sam sebi uzeo i radi fantasticno, koliko sam usporedbi pogledao, sve skuplje od ovoga je bacanje love. Ovo je genericki pistolj koji mos na aliexpressu uzet za jos jeftinije, a puno "marki" ga prepakirava pod svoj proizvod i sa duplom i troduplom cijenom.

https://www.amazon.ca/gp/product/B01DKC6IY6/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1

za pjenu koristim Chemical guys Pink,

c8595226-cc1d-42a6-842c-833b0c089be5_15-

isto radi odlicno u tandemu sa pistoljem. Os puno pjene os malo, sve riktas na pistolju gore, samo paziti na omjer sampona i vode u boci, ni slucajno naliti samo cisti sampon, da budemo nacisto. Moras razrijediti s vodom.

Ima mali milion opcija za sampone za foam cannon.

A mozes ovaj sampon koristiti i normalno za pranje spuzvomkrpom... 

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...