Jump to content

Pranje / poliranje / čišćenje auta - DIY

Recommended Posts

54 minutes ago, Kroky said:

Te spray-on detailere usporedivat sa kvalitetnim premazom je kao da usporedujes opel corsu i M5. Da, oba auta se kotrljaju po cesti i corsa manje trosi ?

Pa i Gyeon CanCoat je spray-on... To bi nazvao "naprednijim pranjem"...

Ali cisto za usporedbu, keramika vs spray-on, koliko vidim potonji se drzi sasvim solidno (naravno, na kraju je prava keramika izdrzljivija):

26 minutes ago, Franjo said:

Taj Thurtle wax nije los, cjenovno nije skup a stvarno opravdava tu cijenu.

Ja sam uzeo https://www.mall.hr/setovi-za-ciscenje-auta/turtle-wax-jet-black-black-box-finish-kit znači vratio je sjaj na nekim dijelovima auta koja su nekako čudno izblijedila i evo već 3 mj je na autu i dalje je zaštita tu.

Nazalost Seal N Shine nisam nasao u HR, a nije mi se dalo narucivati izvana... Hybrid Solutions Ceramic Wax zastita traje krace, a koliko ce trajati, to tek treba vidjeti...

18 hours ago, ND4SPD said:

Pa i Gyeon CanCoat je spray-on... To bi nazvao "naprednijim pranjem"...

Ali cisto za usporedbu, keramika vs spray-on, koliko vidim potonji se drzi sasvim solidno (naravno, na kraju je prava keramika izdrzljivija):

Cancoat ima reda radi pumpice, tj da ga predstave kao user friendly proizvod. U praksi je sasvim drugo, IMHO treba ga aplicirati kao i keramiku, sa aplikatorom. Odradio 30ak auta sa njim, na mom autu je tek nakon 8mj poceo pokazivat znakove slabljenja.

Ne kazem da je taj TW los, ali za usporedbu nisu... Aplikator nakon upotrebe cancoat-a skroz otvrdne i nije vise za upotrebu, a po tome se vidi i sta je ostavio na laku, tvrd i hidrofoban premaz. Sonax pns je slican, pa aplikator uopce ne stvrdne, a i trajnost na laku mu je dosta kraca, cca 4mj.

Namazi ti i špek na auto ak hoces, meni ni iz djepa nit u djep samo kazem sta bolje funkcionira i ima bolju trajnost a za skoro iste novce. 

Bagy je pitao s cim da dobije staklenast izgled laka, ja mu odgovorio iz vlastitog iskustva sta radi i to je to. Pola tih yubito rewieva je dobro placeno....

k5VWsD6.jpg

Slika je slika, jbg, al da je staklenast, je. 

Tocno se kuzi koliko nakon 5-6 sati od aplikacije, digne sjaj i "staklenost".

Nije mi se jednom desilo da npr navecer namazem auto, udem ujutro u garazu i prvo kaj mi padne na pamet, jbt ovo je drugi auto...

• Thanks 1

Zahvaljujem na opsirnom odgovoru. Gledao sam ja i CanCoat, ali on je duplo skuplji i Fusso, takodjer skuplji i teze se nanosi... Glede sjaja, IMHO, sjaje se svi nakon tretmana, a za Turtle Wax mogu javiti koliko traje... Mene osobno vise od sjaja i hidrofobnosti zanima da sto lakse skinem musice i prljavstinu pri pranju...

Ne sjaji se svaki isto, al to je tesko primjetit ako nije jedan do drugog apliciran.... Fusso nema staklenast izgled, barem meni...

Ako ti je skidanje musica bitno, onda nema lakse nego stavit carpro hydro na auto. Sa pjenomatom nanest, isprat i obrisat auto. A po meni je odlican i za top up postojeceg premaza.

• Thanks 1

Upalit auto , ventilaciju da cirkulira u autu , 30-60min ovisi o potrebi i jacini ozonatora.

Dobro izluftat auto i sve nakon toga , hoce malo bolit glava od ozona
Nekidan sam zavrtio bio 20min samo. Reko idem opet prije nego vratim.
Metnuo ga ovaj put 40min, auto radi na unutarnju cirkulaciju, ručno da puše na sve otvore, i nek radi.

Taj miris što ostane iza je sam miris ozona, a navodno je to miris koji se pojavi od mrtvih molekula razgradjnih molekula mirisa.

I jedna zanimljivost, znate onaj miris kada vani pada dobra kiša? Svježine?
E to je upravo ozon koji se prirodnim putem stvara pri kiši, i prirodni nacin kojim se priroda "čisti"

f4d6dc751f67b353a2c847434fe9b246.jpg

• 3 weeks later...

@brba vidim da imaš black friday akciju na dosta angelwax stvari. Nekome poput mene tko je po ljeti luđački prao aute i potrošio od Sonaxa https://ph-detailing.hr/proizvod/sonax-ceramic-ultra-slick-detailer-vosak-u-spreju/ (odličan je za mene koji sam po prvi put koristio nešto tog tipa) i ovo za plastike, gume i interijer (https://ph-detailing.hr/proizvod/carpro-perl-500ml-zastitni-premaz/) šta bi preporučio kao slijedeći nivo? Ili da jednostavno za Sonax odriješim kesu i uzmem ono novo čudo od Angelexa sa graphenom u sebi? Sonax me navukao da patim da su mi auti glatki ko dječja guza poslije pranja. A ovo za plastike, gume i interijer mi je bilo OK, jedino možda ne jako dugotrajno na gumama

I šta savjetuješ za stakla da je dobro za namazat za smanjit potrebu za brisačima?

[mention=122]brba[/mention] vidim da imaš black friday akciju na dosta angelwax stvari. Nekome poput mene tko je po ljeti luđački prao aute i potrošio od Sonaxa https://ph-detailing.hr/proizvod/sonax-ceramic-ultra-slick-detailer-vosak-u-spreju/ (odličan je za mene koji sam po prvi put koristio nešto tog tipa) i ovo za plastike, gume i interijer (https://ph-detailing.hr/proizvod/carpro-perl-500ml-zastitni-premaz/) šta bi preporučio kao slijedeći nivo? Ili da jednostavno za Sonax odriješim kesu i uzmem ono novo čudo od Angelexa sa graphenom u sebi? Sonax me navukao da patim da su mi auti glatki ko dječja guza poslije pranja. A ovo za plastike, gume i interijer mi je bilo OK, jedino možda ne jako dugotrajno na gumama
I šta savjetuješ za stakla da je dobro za namazat za smanjit potrebu za brisačima?
Graphene je skup jbg, gladak je jako al nisam probao na svom autu kak traje iskreno.

Po meni , probaj Bead maker , odličan

Dosao je fx silky detailer al nikak da isprobam.

Perl mi za interijer nije najbolja opcija , fx interior dresing mi je tu top , došao je sad fx interior detailer koji cisti i malo njeguje u isto vrijeme , jebenq stvar, ostaje full mat oem.

Za gume fx tire protector
Za stakla ,.jeftino a radi , RainX , za te pare nema kaj.

5 hours ago, Bubi said:

@Kroky taj cancoat bi bilo ovo?

može ići na nepolirani auto, bez ikakve prethodne zaštite, odmah nakon pranja ili i tu ide neka procedura?

može ići na nepolirani auto, poželjno je auto dobro oprati i dekontaminirati
idealno barem preletiti polirkom

ali ide i na nepolirni, samo površinu dobro pripremiti

• Like 2

• 3 weeks later...

@brba moze li neka preporuka za pocetnicki set za poliranje?

Pod 'pocetnicki' mislim to da bih radije da polirka prasta pocetnicke/amaterske greske nego da u rukama profica daje fenomenalne rezultate. Ne ocekujem ni od sebe ni od (relativno) jeftine polirke da cu imati savrsene rezultate, ali prvenstveno se zelim rijesiti swirl markova (jel se tako zove ona "paucina" vidljiva pod svjetlom?) i malo pomladiti aute.

Sto mi treba od spuzvi? Pretpostavljam dvije razlicite grubosti?

Isto pitanje i za pastu.

Koja je uopce potrosnja toga? Koliko auta se moze ispolirati s jednom spuzvom?

Treba li neka posebna spuzva za nanosenje voska?

Treba li mi jos nesto osim polirke, spuzvi i pasti?

2 minutes ago, Gabre said:

iskreno, ako nemas namjere to raditi na tjednoj ili mjesecnoj bazi, jeftinije ti bude a i bolji rezultat = platiti brbi i ustediti si brdo novaca i vremena i znoja

Da sam u Zagrebu, upravo to bih odavno vec napravio.

Ovako sam si racunao uzeti potreban pribor pa malo po malo rjesiti svoje aute i ostale u obitelji. Taman kad zadnjeg zavrsim, mogu ponovno prvog, i tako u krug ?

Just now, narimiran said:

Da sam u Zagrebu, upravo to bih odavno vec napravio.

Ovako sam si racunao uzeti potreban pribor pa malo po malo rjesiti svoje aute i ostale u obitelji. Taman kad zadnjeg zavrsim, mogu ponovno prvog, i tako u krug ?

nadji jeftinu DA polirku, ima sa aliexpresa su tu stavljali solidnih, od Sonaxa proizvode (imaju dva popularna), narandzasti i bijeli pad (za cut i finish)

prije toga moras dobro oprat, dekontaminirati od metalnih cestica i zapecene prljavstine (neki iron remover, sljaka i sredstvo za felge, samo pripaziti malo koji moze proc, meguiars je ok za to isto), nekom glinom nakon toga prodjes, i udaraj.

gore na kraju nabacis kakav vosak ili sonax opet PNS (polymer net finish) tako nesto se zove.

sve skupa ne bi trebali kostati previse a rezultat bi trebao biti super.

[mention=122]brba[/mention] moze li neka preporuka za pocetnicki set za poliranje?

Pod 'pocetnicki' mislim to da bih radije da polirka prasta pocetnicke/amaterske greske nego da u rukama profica daje fenomenalne rezultate. Ne ocekujem ni od sebe ni od (relativno) jeftine polirke da cu imati savrsene rezultate, ali prvenstveno se zelim rijesiti swirl markova (jel se tako zove ona "paucina" vidljiva pod svjetlom?) i malo pomladiti aute.

Sto mi treba od spuzvi? Pretpostavljam dvije razlicite grubosti?
Isto pitanje i za pastu.

Koja je uopce potrosnja toga? Koliko auta se moze ispolirati s jednom spuzvom?
Treba li neka posebna spuzva za nanosenje voska?

Treba li mi jos nesto osim polirke, spuzvi i pasti?
Angelwax Enigma Aio , taman je snizena , najbolja one step pasta
https://ph-detailing.hr/proizvod/angelwax-enigma-aio-compound-pasta-za-poliranje/

Žuti pad, super za one step, ne pucaju, ne trgaju se. Meni osobno najbolja spuzva
https://ph-detailing.hr/proizvod/phd-hex-yellow-polish-pad-5-spuzva-za-poliranje/

Uzmes recimo Sonax PNS za zaštitu nakon poliranja
https://ph-detailing.hr/proizvod/sonax-polymer-netshield-sealant/

I to je to , imas top set za malo love.

Od jeftiniji masina samo nam je ovo ostalo, bila je jos i jeftinija za 899 ali se rasprodalo jako brzo.
https://ph-detailing.hr/proizvod/adbl-roller-d15125-01-masina-za-poliranje/
  • Like 1

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...