Jump to content

Pranje / poliranje / čišćenje auta - DIY

Recommended Posts

15 hours ago, Rwd said:

Ja vec preko 3 godine muku mučim s crnom bojom..Koliko god je jebena dok je auto čist i uglancan nažalost to veselje kratko traje jer se svako sranje vidi.Po meni glavna stvar na crnom autu je da ga se obriše ručnikom nakon ispiranja osmozom.
Imam i keramiku gore i opet ako ga samo isperem a ne obrišem u većini slučajeva ostanu vidljive fleke.
Idući auto ću čak gledat da ne budi crni da se malo odmorim ?

Ja imam keramiku na crnom laku malo preko 4 godine, za to vrijeme sam ga prao (kako ja inače perem kad imam vremena i kad mi se da) možda eventualno 2-3 puta ukupno, a ostalo sve samo isperem miniwashem na samoposlužnim praonicama otprilike jednom mjesečno, bez ikakvog diranja spužvama/rukavicama/šugamanom (dakle samo mlaz šampon + ispiranje), i auto stalno izgleda čisto, bez ikakvih fleka. A da ne govorim o tome kako nema niti jednog swirla

Ja imam keramiku na crnom laku malo preko 4 godine, za to vrijeme sam ga prao (kako ja inače perem kad imam vremena i kad mi se da) možda eventualno 2-3 puta ukupno, a ostalo sve samo isperem miniwashem na samoposlužnim praonicama otprilike jednom mjesečno, bez ikakvog diranja spužvama/rukavicama/šugamanom (dakle samo mlaz šampon + ispiranje), i auto stalno izgleda čisto, bez ikakvih fleka. A da ne govorim o tome kako nema niti jednog swirla
Ja isto. Imam sad auto 5 godina i keramiku od prve godine. Samo jednom sam ga oprao sa spužvom, a inače samo isperem s miniwashem i auto je čist. Keramika se već 100 puta isplatila jer više nemam ni volje ni živaca prati auto sa spužvom 2-3 sata kao prije.

Vidio bi vas da imate bijeli auto i kako bi tvrdili da je auto čist bez trljanja.
Imam keramiku i nema šanse da ga operem da je čist bez nekakvog trljanja. O zimi da ne pricam. A auto je garažiran i perem ga barem 1x tjedno.

22 hours ago, Oggy said:

Ima kakvo dobro sredstvo za alu felge da se kočiona prašina toliko ne ljepi?

Kolega sebi stavio keramiku 

"Danas oprao felge po prvi put, kočiona prašina i ostala prljavština na njima se skupljala 936 km.
Samo isprano mini washem, nikakve kemije niti trljanje."

WhatsApp_Image_2021-06-17_at_13.36.14.jp

Koji mj kasnije

"Usput kad su već skinute, oprao ih vodom i šamponom, bez ikakve druge kemije. Do ovog puta 2x samo isprane miniwashem, bez ikakvog dodira.
Ovo je stanje nakon 3.000 km. Prednje su bile prljavije, ali bez ikakvog napora očišćene."

WhatsApp_Image_2021-08-09_at_21.12.10(1)

WhatsApp_Image_2021-08-09_at_21.12.11.jp

WhatsApp_Video_2021-08-09_at_21.12.10.mp

Zaključak; kombinacija keramike i keramičkih pločica (dotični kolega ih nema) zvuči nenadjebivo.

14 hours ago, x3m said:

Jebo vas dolazak iz Zagreba u Sv.Nedelju na pranje.
Radi vas se stvara guzva emoji1787.png

Evo i još jednoga; kako je rečeno obilaznicom stižem a samoborskom se vraćam ?

Ovo sa mokrim autom direkt na obilaznicu bolje i ne komentirati. Ne samo zbog mušica već i ostalih sranja koja se super lijepe o/na mokru površinu.

• Like 1

Ovaj interir cleaner nekom kom se ne da previse vremena trosit je top. Moze pocistit, finisira odmah. Ostaje skroz mat, super stvar.

Ako treba neato bolja onda neki apc , recimo adbl apc pro odlican a povoljniji. I neki dressing za plastike.

Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk

Sad udijeli jos 2 informacije:
- imas li neku bocu sa spricom za preporuciti koju dimer, supermafrasol i slicne kemije nece unistiti kod prvog koristenja?
- imas li neki sampon koji se moze nanositi sa Karcher pjenilicom, a da je najslicniji aktivnoj pjeni sa autopraonica?

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

43 minutes ago, gandi said:

- imas li neki sampon koji se moze nanositi sa Karcher pjenilicom, a da je najslicniji aktivnoj pjeni sa autopraonica?

Zasto ne bi kupio aktivnu pjenu?

Evo dva izbora aktivnih pjena koje imaju jacu i brzu snagu ciscenja:

https://forea-ocd.hr/eskterijer/predpranje/aktivna-pjena/labocosmetica-primus

https://ph-detailing.hr/proizvod/angelwax-fastfoam-aktivna-pjena/

12 hours ago, MKmarino said:

Bijelo je bar lako obrisati. Ne vide se mrlje od sušenja (kamenca) toliko. Teži za oprati.

Al zato ostanu one crne mrlje od cjedenja vode koje se jedino trljanjem mogu skinuti. Nikakva pjena to ne skida. Zapravo bijela boja je isto kao i bijela majica. Nakon nekog vremena potamni i onda kad ides malo trljati zapravo vidis do moze biti jos bjelije. 

Nakon svih godina sta se jebem s poliranjem itd dosao do zakljucka da auti koji se svakodnevno koriste, najbolje napravit svakih godinu-dvije neko lagano poliranje i kemijsko. Sve te zastite pomognu, ali nisu idiot prof rijesenje. 

@marek1 ak auto ima neki vid zastite, te mrlje od cijedenja pobrises sa qd nakon pranja

Samo nemojte kupiti Ina sranje za felge...isao sam po Sonax Xtreme ali kako ga nije bilo, uzeo ono kaj su imali... 4 puta nanosio i ispirao i opet su felge ostale zmazane...strasno kako los proizvod

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

5 hours ago, Goertosing said:

Iron X Cherry i Gtechniq W6 su dosta bolji od Sonaxa

Nisam probao navedene, daj malo vise infoa na koji nacin bolji. Vidim po cijenama na webu da su dvostruko skuplji, al znam da iron x zna naletit u partesu na akciji.

Nisam probao navedene, daj malo vise infoa na koji nacin bolji. Vidim po cijenama na webu da su dvostruko skuplji, al znam da iron x zna naletit u partesu na akciji.

Čistiš isto auto s jednim i drugim istovremeno, npr lijevu felgu sa sonaxom, desnu s gtechniq, i vidiš da ovaj više skine.

Ja uzmem pakiranje u bidonu od 5 lit i to ispadne jeftinije + još popusti preko detailingworld-a

Poslano sa mog SM-G780F koristeći Tapatalk

50 minutes ago, Ziga said:

Neznatno su bolji, ali ne toliko da placas duplu cijenu. Proizvodjaca i proizvoda ima hrpa, po meni, Sonax Beast je bio best buy, jedna litra s cijenom od nekih 70 kn (sad su digli cijenu). Tko moze pronaci Tuga Chemie (ako se dobro sjecam crveni je jaci od zelenog), dobro cisti, ima dobru cijenu... Jedina mana Sonax Beast, meni gotovo nepodnosljiv miris...

Navnodno je K2 Roton Pro Deironizer odlican, trebalo bi isprobati, cijena je ok, to cu sljedece kad potrosim Sonax Beast:

https://forea-ocd.hr/eskterijer/felge-i-gume/ciscenje-felgi-i-guma/k2-roton-pro

Ako netko ima jos neke preporuke neka slobodno pise...

On 24. 05. 2022. at 13:48, Oggy said:

Na dashboardu (suvozačeva strana) na gornjoj plohi mi je sve nešto ljepljivo. Auto je kod mene zadnjih 10 godina i ništa, ali apsolutno ništa se nije po tome prolilo da bi od toga bilo ljepljivo. Možda je prije 5-6 godina neki mudrac u auto praoni našpricao to sa kokpit sprejem. Probao sam skinuti sa (redom od blažeg prema jačem i tim redoslijedom) običnom vodom, sa onim FX interior cleaner&dressing sredstvom i za kraj sa dimmerom samo prebrisao i odmah sa mokrom krpom obrisao dimmer i ništa. I dalje ljepljivo. Jedino mislim da je dimmer samo malo više raširio tu ljepljivost po većoj površini.

Šta je to uopće? Ko da sunce iz te plastike izvadi neku tvar koja je ljepljiva pa radi ovaj problem? Al zašto onda se ista stvar ne dogodi na vozačevoj strani?

I najbitnije - sa čime to skinuti? Imam neki Lidlov APC pa da s time probam ili šta?

Probao sam sa APC šta @brba spomenuo, ali nejde. I dalje ljepljivo. Imam osjećaj kao da iz te mekane plastike izbija ljepilo neko. 

Lastane šta da radim? 

12 hours ago, Xman said:

Jesi probao sa parnim čitačem? Ja s njim skidam i mast i kamenac a ubio je i maslinovo ulje iz fuga na pločicama kad mi je pukla boca

Jeb'ga tu napravu nemam.

Al ono što sam jutros primjetio da nije više ljepljivo. To ide u prilog mojoj tezi da to neki vrag izbija iz plastike jer kad se plastika ohladi i počisti nije više ljepljivo. Danas popodne ću vidjeti kad će auto bit na suncu cijeli dan...

• 2 weeks later...

novi video je snimljen na temu ručnog pranja LIKE A PRO

molio bi zagrižene detailere da kad ga drugi tjedan pustim kažu mane i nedostatke...

spacer.pngspacer.png

tko je propustio onaj o pranju na samoposlužnoj evo ga opet ?

Edited by 13DM

• 4 weeks later...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...