Jump to content

Dyno tuning rasprave

Recommended Posts

Kaj nisi ti imao neku mapu i kraci dif kad si uzeo auto? Sjecam se da si me jos satrao sa Meganom 16v ko beba zvecku sto sa serijskim nema sanse.

Edit: nasao filmic:

[video=youtube;REMM-0rdsc4]

Ovako nema sanse da ide serijski 106.

I ti grafovi ti nista ne znaci jer svaki serijski auto nema istu snagu jer u tvornici imaju tolerancije i snaga varira. Nisi sigurno imao 118 ks kad je nov izasao sa tvornicke trake. Mozda je imao 114 ks, a mozda je imao 121 ks. Kuzis?

imao sam kitu labudovu. uzeo auto, doma skidao mjenjač i vidio da je skoro najdulji koji je bio tvornički na p-106. u oglasu je pisalo da je kraći ali ja stavio tek :D sad sam vratio neki dosta dugačak

i mapu sam dao izvaditi iz oem kompjutera, identična OEM 106gti mapa. jedino su lagano zakrenute bregaste bile (ima oem štelajuće)

ti auti su jako brzi i serijski za svoju snagu, ali ljudi ne vjeruju.

al to nije tema

kužim ovo za 114-121 naravno

Ajde stavi i ti svoj da se vidi kako izgleda ispravn dyno graf.

ako se ne varam ovo je kod kikija ali sa ph3 bregastima, supersprint ispušnu sam stavio i EMU

dyno.png

Edited by JosipZG

Kaj nisi ti imao neku mapu i kraci dif kad si uzeo auto? Sjecam se da si me jos satrao sa Meganom 16v ko beba zvecku sto sa serijskim nema sanse.

Edit: nasao filmic:

[video=youtube;REMM-0rdsc4]

Ovako nema sanse da ide serijski 106.

I ti grafovi ti nista ne znaci jer svaki serijski auto nema istu snagu jer u tvornici imaju tolerancije i snaga varira. Nisi sigurno imao 118 ks kad je nov izasao sa tvornicke trake. Mozda je imao 114 ks, a mozda je imao 121 ks. Kuzis?

niš čudno, taj megane je auto koji ide 17+ na 402 a 106 ide 15.5+

fire ja bi prije uspoređivao taj isti megane sa nekim drugim koji je išao na valjke negdje nego sa podacima u prometnoj. a tako i većinu auta, baš zbog primjera CS3 i slično (jbg ne znam sad točno koji auti fulaju zato stalno njega spominjem)

megane je išao isto kao igoRR-ova alfa ako se ne varam, a po podacima na internetu bi i trebali bit jako slični. pa je valjda bio ispravan

Ne, mjere se gubitci. Ne racunaju se. Mjere se.

Pa daj napisi vise da su valjci tako kalibrirani i da nista ne racunas..tvornicke postavke dyna su takve kakve jesu i dyno mjeri tako..bilo tvoj ili neki drugi. Vrlo jednostavno..a vi se uhvatili konja na kotacima i motoru :lol: Ko mal djeca

Edited by RomanV

fire ja bi prije uspoređivao taj isti megane sa nekim drugim koji je išao na valjke negdje nego sa podacima u prometnoj. a tako i većinu auta, baš zbog primjera CS3 i slično (jbg ne znam sad točno koji auti fulaju zato stalno njega spominjem)

megane je išao isto kao igoRR-ova alfa ako se ne varam, a po podacima na internetu bi i trebali bit jako slični. pa je valjda bio ispravan

Igorr je bio duzinu i pol ispred mene i to odgovara podacima o ubrzanju. Uglavnom da, Megane je bio ispravan.

imao sam kitu labudovu. uzeo auto, doma skidao mjenjač i vidio da je skoro najdulji koji je bio tvornički na p-106. u oglasu je pisalo da je kraći ali ja stavio tek :D sad sam vratio neki dosta dugačak

i mapu sam dao izvaditi iz oem kompjutera, identična OEM 106gti mapa. jedino su lagano zakrenute bregaste bile (ima oem štelajuće)

ti auti su jako brzi i serijski za svoju snagu, ali ljudi ne vjeruju.

al to nije tema

kužim ovo za 114-121 naravno

ako se ne varam ovo je kod kikija ali sa ph3 bregastima, supersprint ispušnu sam stavio i EMU

dyno.png

Kazu da 106 gti iz tvornice dolazi sa vecom snagom od deklarirane

Jer pogledas u prometnu i znas kolko treba imati.

Kazu da 106 gti iz tvornice dolazi sa vecom snagom od deklarirane

To se slazem. I ima vise auta koji su jaci od deklarirane snage.

Kako onda gledati na ovu Fireovu izjavu? :huh:

tako je Robert, do cca 125 pokažu. ali taj graf koji sam stavio nije dok je bio serijski ali ona vožnja s Meganeom je serijski + mislim kraći mjenjač koji sam ja ubacio+ plin.

davno smo pisali o tome u 2fast topicu, stvarno se više ne sjećam kaj sam radio a kaj nisam do te vožnje

pa jebemu dex nisam pojačao motor sa kraćim mjenjačem. ne zanima me koliko imam na kotaču jer da stavim 13" te ubijem još jače. drugi dan 17" i jedva te dobijem. snaga ista

na početku ove teme u onom drugom topicu sam napisao nešto ovako:

netko te pita koliko ks ti ima auto.

ti ga pitaš: a na koliko cola felgama? s kojim difom?

ja uvijek kažem- oko 200. bmk za onih par ks iznad ili ispod. ali znam da sam dobio 80-ak konja. meni dovoljno točna informacija

s papirom na kojem mi piše da imam npr 160 na kotaču si mogu guzicu pobrisat jer se ne sjećam koje felge sam stavio tad :lol: i naravno, ne znam koliko stock motor ima na kotaču. ni ne zanima me

složi motor i mapiraj ga kak znaš. a dalje slaži ovjes/felge itd da budeš brži na ubrzanju ili da npr. imaš veću max brzinu...

a npr kikijevi valjci pokažu na radilici istu snagu neovisno dal ja došao na 13" ili 15"

na onom grafu kod Kikija koji sam stavio ne vidim da piše snaga na kotačima

Edited by JosipZG

Kako se mjeri kad svugdje pise ESTIMATED engine power? Koliko znam engleski to je procjenjena snaga, a ne izmjerena.
Pa dobro kako ćeš ti izmjeriti gubitke ležajeva i komponenata nakon XY godina korištenja jer kada se oni zboje svi to može biti onak finjak cifra...

Vas dvojica dobivate besplatno tuniranje? :lol:

I rest my case guys. Kraj price.

Ne bude nikad kraj price... Jer netko ne zna citati sa razumijevanjem... Cak su mu poceli i njegovi frendovi probali objasniti, pa ne ide...

Skoro cijela Evropa daje podatak o HP i onda sad Hic gura WHP nek mu bude njegov problem i od njegovih stranki:thumbsup:

Ne znam o kojoj ti Evropi pricas, ali svugdje u svijetu i Europi, tko god se bavi ozbiljnim tuningom daje snagu na kotacima...

Jedino proizvodaci daju snagu motora, jer mjere snagu na motorima... motor nije instaliaran u auto na stolu je spojen direktno na dyno...

Snaga na motoru je porez na budale... imas je, a u biti nemas ju... Bitna je snaga koja je na podlozi ona iskoristiva...

Evo jedan banalan primjer, mozda ovi sa manjim IQ-om skuze, ako ne mozda nadem vremena da im nacrtam...

Bulicici imaju motor u calibri c20let ... recimo da je serijski 204ks... na stolu taj motor ce dati 204ks...

Stavi ga u serijsku calibru dat ce xxx ks na kotacima ... e sada taj isti motor su oni stavili uzduzno spojili drugu getribu i drugi pogon... sada taj isti motor od 204 ks , ce imati totalno drugu konjazu na kotacima ONO STO SE ISKORISTI...

Zasto, zato jer sada ima vise ili manje konja na kotacima, jer su se svi parametni promjenili... koja je sada snaga onome tko vozi utrke bitnija... ona na kotacima ili ona na motoru...

E sada tko hoce shvatiti ili nece... To stvarno vise nije moj problem... Kako kazu pametniji popusta i zato je ovo moj zadnji post tu...

Fala kurcu ono što sam fireu pokušao utrati u glavu deset strana.

Je sam ja to drugacije tvrdio? Ono sto tvrdim da su ti gubitci znacajno manji od onih gubitka koje dyno stvara.

Snaga koja se prenosi pogonom se prenosi i kroz dyno. Nije load cell na kotacu. Isto tako gubitci u dynu ovise o snazi. Ali ono sto je bitno, posto je dyno znacajno veci stroj od pogona auta i tezi i jos ima dosta ventilatora, vecina gubitka je tu.

I zato je tocnije izmjerti vecinu gubitka, nego nista.

pa jebemu dex nisam pojačao motor sa kraćim mjenjačem. ne zanima me koliko imam na kotaču jer da stavim 13" te ubijem još jače. drugi dan 17" i jedva te dobijem. snaga ista

na početku ove teme u onom drugom topicu sam napisao nešto ovako:

netko te pita koliko ks ti ima auto.

ti ga pitaš: a na koliko cola felgama? s kojim difom?

ja uvijek kažem- oko 200. bmk za onih par ks iznad ili ispod. ali znam da sam dobio 80-ak konja. meni dovoljno točna informacija

s papirom na kojem mi piše da imam npr 160 na kotaču si mogu guzicu pobrisat jer se ne sjećam koje felge sam stavio tad :lol: i naravno, ne znam koliko stock motor ima na kotaču. ni ne zanima me

složi motor i mapiraj ga kak znaš. a dalje slaži ovjes/felge itd da budeš brži na ubrzanju ili da npr. imaš veću max brzinu...

a npr kikijevi valjci pokažu na radilici istu snagu neovisno dal ja došao na 13" ili 15"

na onom grafu kod Kikija koji sam stavio ne vidim da piše snaga na kotačima

Procitaj si Crnicev post.

Je sam ja to drugacije tvrdio? Ono sto tvrdim da su ti gubitci znacajno manji od onih gubitka koje dyno stvara.

Snaga koja se prenosi pogonom se prenosi i kroz dyno. Nije load cell na kotacu. Isto tako gubitci u dynu ovise o snazi. Ali ono sto je bitno, posto je dyno znacajno veci stroj od pogona auta i tezi i jos ima dosta ventilatora, vecina gubitka je tu.

I zato je tocnije izmjerti vecinu gubitka, nego nista.

Pa tvrdio si da se snaga motora mjeri tako da se coastdownom izmjere gubici u pogonu.

Dyno će izmjeriti svoje gubitke jer ih zna, to bar nije nikakav problem uz sve senzore po njemu.

U subotu 30.04. sam imao prilike biti u jednoj garaži za modificiranje automobila u Dubaiu.

Radi se o SAM PERFORMANCE firmi, HIC, možda si upoznat?

Naime Sam, radi većinom s Subaru i Evolutionima i njih modificira, ima jako zanimljivih auta.

https://www.facebook.com/pages/Sam-Performance/558656914285404

Kod njega je isto ekvivalent WHP.

par slikica :)

3xX5cQes.jpg

DPwhXjAs.jpg

crZlFJls.jpg

VYlleFOs.jpg

djAQDios.jpg

YCDzsMEs.jpg

yum0Zu3s.jpg

09vSSqys.jpg

olgqZFgs.jpg

Edited by Dinnek

Procitaj si Crnicev post.

Ne shvacam ozbiljno nikog tko se tako postavlja s visoka, a uz to se jos iz aviona vidi da se uvlači u šupak

A vi si samo tunirajte motore preinakama na pogonu i podešavanjem špura. Mene to ne zanima

Ne shvacam ozbiljno nikog tko se tako postavlja s visoka, a uz to se jos iz aviona vidi da se uvlači u šupak

A vi si samo tunirajte motore preinakama na pogonu i podešavanjem špura. Mene to ne zanima

Ok, tebe to ne zanima, ali ti te stvari ubrzaju ili uspore auto. Ako te to ne zanima zasto onda imas drugi dif ili getribu ako te to ne zanima?

Onda te jednom nebi trebali zacuditi kad te splahne 106 sa 180 ks, a ti imas 210. Znam da ti ni to nije bitno, ali govorimo o tehnologiji sada, a ne sto je kome bitno.

Edited by _DEX_

Pa tvrdio si da se snaga motora mjeri tako da se coastdownom izmjere gubici u pogonu.

Dyno će izmjeriti svoje gubitke jer ih zna, to bar nije nikakav problem uz sve senzore po njemu.

Dyno nezna svoje gubitke jer ovisi i o masi auta koji je gore, o toplini zrak, vlagi, temp lezajeva .... Zato posteni dyno-i mjere to sve nakon svakog runa, a se dobiji aktualni i tocni podatci.

Dyno nezna svoje gubitke jer ovisi i o masi auta koji je gore, o toplini zrak, vlagi, temp lezajeva .... Zato posteni dyno-i mjere to sve nakon svakog runa, a se dobiji aktualni i tocni podatci.

Zato pošteni dyno ima meteo stanicu, a zna i temperaturu ležaja te težinu, ako to jebeni valjak na tehničkom zna.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...