DarioCarArt Posted April 1, 2021 Posted April 1, 2021 (edited) Ja sam isto bolestan na to da nova guma ima DOT iz tekuce godine, i takodjer je cetvrta sezona kapak sto zelim imat istu gumu na autu. 2016. Sam kupio auto sa 4 godine starim Turanzama, isti mjesec sam kupio 4 nove Potenze, 2019. sam naprijed stavio 2 nove Toyo jer Potenze jednostavno vise nisu drzale kak spada i na kraju 2020. jos dvije Hankook iza jer je Proxicama cijena skocila za 200kn po komadu u tom periodu no to je nebitno, samo kukam jer me frustrira sto nisu sve 4 iste. Bilo kako bilo, price o pravilnom skladistenju mi nikad nece znacit nista, guma je guma a nova guma je nova guma, iz mog iskustva vec nakon 2 godine svojstva se promjene dovoljno da to osjetim i da mi smeta. Pricam za ono na cemu sam vozio, a nisam nikad imao Continental, Dunlop ni Micheline pa za njih ne tvrdim, kolko kostaju i bolje im je da drze :D Edited April 1, 2021 by DarioCarArt
DiscoVolante Posted April 1, 2021 Posted April 1, 2021 Prosječan Hrvat čitavu godinu vozi na Savi Eskimo, ali smeta ga Dot stariji od tri mjeseca. Osobno volim imati gumu nove proizvodnje za istu cijenu ako mogu, ali ako je dobar popust, par godina stara guma mi ne predstavlja nikakav problem jer ionako ih prije potrošim nego što ostare, pogotovo na dva kotača. 5
Stile Posted April 2, 2021 Posted April 2, 2021 Prosječan Hrvat čitavu godinu vozi na Savi Eskimo, ali smeta ga Dot stariji od tri mjeseca. Kakva Sava Eskimo? I još izjava da se vozi čitavu godinu?Osobno po zimi furam Continental WinterContact TS860, a po ljeti Dunlop Sport Maxx RT2.Poslano sa mog Samsung S9+ koristeći Tapatalk
Cokolino Posted April 2, 2021 Posted April 2, 2021 14 minutes ago, Stile said: Kakva Sava Eskimo? I još izjava da se vozi čitavu godinu? Osobno po zimi furam Continental WinterContact TS860, a po ljeti Dunlop Sport Maxx RT2. Poslano sa mog Samsung S9+ koristeći Tapatalk lep, nežan, neizbežan? 1
DiscoVolante Posted April 2, 2021 Posted April 2, 2021 Kakva Sava Eskimo? I još izjava da se vozi čitavu godinu?Osobno po zimi furam Continental WinterContact TS860, a po ljeti Dunlop Sport Maxx RT2.Poslano sa mog Samsung S9+ koristeći TapatalkOk. 1 2
Bubi Posted April 2, 2021 Posted April 2, 2021 priča o pravilnom skladištenju je točna, ali isto tako nisam u mogućnosti saznati je li guma skladištena pravilno ili ne. zato ako mogu, bira novu gumu. ovi koji se voze na gumi staroj 5+ god i potrošenoj na 50%, jer su ju kupili već 3 god staru, ili nisu nikad imali potrebu pošteno zakočiti na mokrom, pa ne kuže razliku ili nemaju za kruh, drugog objašnjenja nema 1
Gabre Posted April 3, 2021 Posted April 3, 2021 dobro to sa skaldistenjem mi nije jasno. kakvo je to nepravilno skladistenje? u odnosu na pravilno? Nepravilno skladiste valjda ovi znj mehanicari po selima koji prodaju savu eskimo i wutangchan gume. zaista me zanima.
Batina Posted April 3, 2021 Posted April 3, 2021 Mračna, suha prostorija sa kontroliranom atmosferom i da je guma u pravilnom položaju. Znaci nigdje kod nas realno. 1
plastikman Posted April 3, 2021 Posted April 3, 2021 Guma koja se stavi u mračnu ( iako moderna guma nije osjetljiva na svjetlo kao nekada , neću reći uopće nije osjetljiva na svjetlo ali skoro ) prostoriju u pravilnom položaju bez oscilacija pretjeranih u temperaturi. Svaki suh i mračan kut podruma, garaže ili kao u mom slučaju ormara u stanu ( tu držim novi set moto guma )....jebi ga volim miris novih guma Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
niknejm Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Imamo nekog sa foruma da ima autoklub i suradjuje s HAKom za zamjenu guma? Ili ako nemamo, moze preporuka koji autoklub moze odraditi zamjenu na racun HAKa, a da se ne ceka na termin mjesec dana?
Vlado206 Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Evo jučer stavili GY napokon ? Tihe jako naspram Pirelli zimskih.
Uros Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Kad citam ovaj topic izgleda mi kao da svi od jutra do mraka idu pun gas....? 3 2
Xman Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Evo jučer stavili GY napokon Tihe jako naspram Pirelli zimskih.Ja sam trenutno na Hankook ljetnima koje su iz 2017e i pun k su glasnije od Conti zimskih koje sam skinuo. Nisu mrtve nit sjebane, al osjetno su glasnije
CooleR Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Ja sam nedavno stavio ljetne Lassa Atracta u 195/65/15.. naravno na Forda Connecta od 75ks...I gume vise nego dobre za lovu koju koštaju.
Exfreerider Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 2 hours ago, Uros said: Kad citam ovaj topic izgleda mi kao da svi od jutra do mraka idu pun gas....? A onda bacis oko u topic potrosnja i nikome auto ne trosi preko 6.2L? 2 1
plastikman Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 A onda bacis oko u topic potrosnja i nikome auto ne trosi preko 6.2LPa to ti pričam , svima su barumke više nego dosta a ne najjače gume i onda ostare jer ih ne potroše.Meni nikad hiend gume nisu trajale više od 10000km jer sam ih vozio tada onako kako su se trebale voziti.A sad kad mi je auto prevozno sredstvo mogu i na drvenim bačvama se voziti a opet sam brži od 90% ekipe koja brije na dot race kurac palacPoslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk 2
Uros Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 2 hours ago, Exfreerider said: A onda bacis oko u topic potrosnja i nikome auto ne trosi preko 6.2L? Pa da....teorije svemirske o gumama a onda u nekom drugom topicu kad se spomene da se netko negdje provozao kak treba onda krenu osude,ludaci ovo ono znaci ak se vozis da ti gume nikad ne cvile po zavojima slobodno kupi najjeftinije (samo ne bas kineze)....i dobro ti je sigurno 3
Exfreerider Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Nedavno sam stavljao ljetni set 19" na Insigniu pa sam imao dilemu koju sam jedva riješio bez savjetovanja sa forumskim znalcima? Good year 2008 i Bridgestone 2011 koje staviti naprijed? Uros još gora je moto ekipa za gume ?
plastikman Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 O moto ekipi bolje ne pričati.Guma skockana po sredini na gsxr a filozofija koja bolje drži po zavojima Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
Oggy Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 (edited) Kad kupujem gume (bilo ljetne, bilo zimske) uvijek kupujem premium segment pa makar bile na autu od 60 ks. Razlog je jednostavan: ne kupujem gume da mi drže u svakodnevnoj vožnji jer inače fakat mogu i kinezi nego radi nedajbože situacija. Znači kočenje na mokrom i suhom mora biti u najboljih 5. Jer 65 ks i 265 ks može nabrati 100 kmh i imati potrebu stati u što kraćem roku. I da po mokrom drži i koči što je moguće bolje. Stoga da li ću u 4 godine uštedjeti 500 kn između Continental ili Michelin ili Bridgestone i nešto tipa Hankook ili Kumho, a da budem siguran u to da me neće iznevjeriti u frkovitim situacijama mi je nebitno. Edited April 4, 2021 by Oggy 3
plastikman Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Kad kupujem gume (bilo ljetne, bilo zimske) uvijek kupujem premium segment pa makar bile na autu od 60 ks. Razlog je jednostavan: ne kupujem gume da mi drže u svakodnevnoj vožnji jer inače fakat mogu i kinezi nego radi nedajbože situacija. Znači kočenje na mokrom i suhom mora biti u najboljih 5. Jer 65 ks i 265 ks može nabrati 100 kmh i imati potrebu stati u što kraćem roku. I da po mokrom drži i koči što je moguće bolje. Stoga da li ću u 4 godine uštedjeti 500 kn između Continental ili Michelin ili Bridgestone i nešto tipa Hankook ili Kumho, a da budem siguran u to da me neće iznevjeriti u frkovitim situacijama mi je nebitno. Jedno je kupiti gumu koja je za kurac a drugo je kupiti gumu za svoje potrebe....nećeš uzeti smeće i je kad zakočiš kao da si na ledu.Ovdje smo započeli raspravu u smjeru da ekipa brije na gume za zahtjevne vozače i top aute koje je kad se voze ( ne moraš ni juriti pretjerano - ali svaka guma koja jako drži i dobro koči je mekana i shodno tome se brže troši) pa im guma ostari. Namjenjao sam se svakakvih guma i držim se srednje visokog do višeg segmenta zadnja 3 auta jer ne idem na nož svaki zavoj kao što sam prije radio ( ne treba mi hiend guma kao@Sasaa na miceku ili poršu )Dok sam na motoru živahniji vozač ( da se razumijemo nisam trkač iako sam brži od pola njih koji se time smatraju na cesti ) i nikad nisam razmišljao hoću li uzeti dobru gumu ( ali tu je već malo jača filozofija oko smjesa nego kod auta ).Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
wragg Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Na obiteljskom autu imam Nexen Nfera SU4 koje sam nedavno platio 250€ i za moje potrebe i moj stil voznje nije nista losija od Conti, Michelin i GY koje bih platio 600€ za 4 komada. Kao sto Plastik rece, kod motora je to druga prica i tu se ne gleda na cijenu jer je auto prevozno sredstvo a motor dizalica adrenalina i antidepresiv na 2 kotaca ?
DarioCarArt Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Ruku na srce da ne postoji Nankang mi nebi imali Style scenu hahah 1
Bubi Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 22 minutes ago, wragg said: Na obiteljskom autu imam Nexen Nfera SU4 koje sam nedavno platio 250€ i za moje potrebe i moj stil voznje nije nista losija od Conti, Michelin i GY koje bih platio 600€ za 4 komada. Kao sto Plastik rece, kod motora je to druga prica i tu se ne gleda na cijenu jer je auto prevozno sredstvo a motor dizalica adrenalina i antidepresiv na 2 kotaca ? uopće nije bitno kako se guma zove ili koliko košta, ako je ok. ali stari moj ne možeš reći da je isti k ili da se ne primijeti razlika kod zaustavnog puta od 5-10 metara. a raditi razliku između motora i auta je glupost žešća. boli me kurac vozim li auto, motor ili šleper. cilj mi je proći bez pizdarija 6
wragg Posted April 4, 2021 Posted April 4, 2021 Naravno da postoji razlika ali za onoga tko vozi na noz i goni brzinske rekorde. Mene je to davno proslo i vec odavno sa autom ne vozim rizicno niti upadam u bilo kakve kriticne situacije u kojima bi mi taj 30cm manji zaustavni put na brzini od 270km/h znacio bilo sto. Ne osporavam da su premium gume bolje od ovih iz srednje klase, ali misljenja sam da je besmisleno kupovati gumu i placati je 150€ po komadu iako sam 99% siguran da nikada necu iskoristiti taj njen potencijal. Naravno da nikada ne bih stavio na auto no-name kineza (imao jednom i drzale su impresivno dobro, ali...), ali ovaj visi srednji segment po 60% nizoj cijeni mi itekako odradi posao. Sa druge strane, na motoru nisam jos uvijek toliko siguran da necu upasti u rizicnu situaciju kao sa autom, pa sa motorom i ne stedim na gumama. Kod motora nije problem toliko taj zaustavni put koliko cinjenica da ce me i 3% losija guma ubiti u zavoju ako se precijenim. 2
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now