Jump to content

Turbo servis Miki

klosar

Recommended Posts

7 hours ago, kutija said:

Sta kazes na novu G seriju?

Poslao sam ti sliku turbinskog krilca.

Evo sad je izasla G30-770 i G30 -990.

Ova g30-770 ima 71 mm kompresor koji puse 73 lbs/min.

Konacno su olaksali osovinu smanjivsi sa 10 na 9 lopatica i  produzili visinu cime su smanjili bp (vjerovatno zbog materijala koji podnosi veca opterecenja i vece temp) i ubrzali spool . Sada ta osovina sve vise lici BW EFR  tj, dizelskim osovinama (jos ju samo trebaju zatvoriti s donje strane obzirom da se nisu odlucili na mixed flow koji je po meni najbolja opcija zbog bp-a i aksijalih opterecenja) 

Vidim da su povecali i kompresor za jednu lopaticu i ako sa 71 mm uspiju izvuci te konje, ...........:notworthy:

Zivo me zanima geometrija tog kompresora jer je nekadasnji Garrettov 6+6 R kompresor od 71 mm davao "jadnih" 48 lbs-a sto je u odnosu na danasnjih 77 lbs-a........ nemam rijeci, .......strava.

Gore sam ti za EFR 7163 zaboravio napisati da kompresor nije 63 mm kako si napisao nego 71 mm (57 mm usis).

63 mm  je osovina (ulaz).

BTW, za GTX3071R Gen 2  kazu 64 lbs-a a ima 3mm manji promjer na usisu od EFR7163.

• 2 weeks later...

Miki,

Sto mislis o ovome?

https://www.forbes.com/sites/samabuelsamid/2019/10/17/garrett-electric-turbochargers-headed-to-production-in-2021/

Hoce li moci naci primjenu u tuningu (na nekim vecim turbinama) ili samo za OEM vozila gdje ce se koristiti za dodatni downsizing motora u kombinaciji sa nekim manjim turbom potpomognutim sa elektro motorom.

Sorry ako je offtopic, slobodno prebacite negdje.

8 hours ago, IgoRR said:

@KIMI_1.8T i @kutija

odlična rasprava, puno se da naučiti :)

ajmo reći da bi neki safe bet bio ~ 230 - 240 konjova a da traje???

kolki bi to max tlak bio prihvatljiv za turbo?

jer kolko gledam po netu, te Giulie se čipaju od 220 - 245 konja range s time da su full stock (usis/ispuh)

Da je moj svakodnevni auto isao bih max. na 200-220 ks i na 1.5 bara.

Moze ovaj turbo i dosta vise tlaka samo ne vidim smisao za auto za svaki dan,ali i cipanje tih dizela mi nema smisla :)

8 hours ago, niknejm said:

Miki,

Sto mislis o ovome?

https://www.forbes.com/sites/samabuelsamid/2019/10/17/garrett-electric-turbochargers-headed-to-production-in-2021/

Hoce li moci naci primjenu u tuningu (na nekim vecim turbinama) ili samo za OEM vozila gdje ce se koristiti za dodatni downsizing motora u kombinaciji sa nekim manjim turbom potpomognutim sa elektro motorom.

Pa kad/ako naprave potpuno elektricni turbo/supercharger koji se ne spaja na isusnu granu to ce bit prava revolucija.

Ovdje elektricni dio koriste za spool turba i bude li to pouzdano radilo bit ce bolje nego sadasnja vnt tehnologija.

Edited by kutija

1 hour ago, kutija said:

Pa kad/ako naprave potpuno elektricni turbo/supercharger koji se ne spaja na isusnu granu to ce bit prava revolucija.

Ovdje elektricni dio koriste za spool turba i bude li to pouzdano radilo bit ce bolje nego sadasnja vnt tehnologija.

Pa koji bi bio benefit takvog full elektricnog turba?

Sad Audi ima na SQ7 takav 'pomocni' elektricni turbo, koji pomaze spoolu druga dva turba.

A ova kombinacija koju Garrett planira mi se cini zanimljiva, samo je pitanje koliko je to izvedivo za vece turbine, radi dimenzija, tezine, balansa, sto vec.. To je onaj dio gdje ste Miki i ti sigurno puno pametniji i znate reci je li moguce ili ne.. Tj je li uopce potrebno ili ne..

3 hours ago, kutija said:

Da je moj svakodnevni auto isao bih max. na 200-220 ks i na 1.5 bara.

Moze ovaj turbo i dosta vise tlaka samo ne vidim smisao za auto za svaki dan,ali i cipanje tih dizela mi nema smisla :)

autu je DD i sada izbacuje 201 KS i 408 Nm sa GT1749 na 1.65 bara na 1.9 motoru

Sve skupa pišem jer sam uzeo turbo u nadi da bude dao barem kao na stock Giuliji 230 - 240 konja, s time da tu nema restrikcija...

ovaj novi gtd1752 turbo je veći (kučišta) od starog GT1749, dvije generacije noviji, keramički ležajevi itd...

za dd bi morao biti osjetno bolji plus neki bump u samoj snazi očekujem kak sa i gore pisao

bumo vidli kaj bude dok složim sve na proljeće :)

Gta1752v hibrid slagan u it na 1.9 16v je izbacio cca 215ks sa time da je auto imao šugave 103kw dizne, oem ic i borio se sa tem u usisnoj zbog ic. 

Tlak je bio 1.9 konstantno sa spike na 2.0/2. 1 

Ne vidim zasto nebi ovaj gtd 1752 sa giu vrtio 230ks za daily na 1.9 motoru a dvije generacije je napredniji i protocniji od mog delanca. 

22 hours ago, niknejm said:

Miki,

Sto mislis o ovome?

U tuningu obicno ides na vece/jace. :)

Vec dosta dugo postoje tri-turbo setupi na pojedinim modelima koji pokrivaju cijeli opseg broja okretaja, ali je  usteda goriva (citaj ekologija) ta koja diktira razvoj motra sa turbopunjacima. 

Da li ce se primjenjivati i na vecim turbinama, ne vjerujem.

Mozda kod nekih egzoticnih modela jer poanta ovih "elektro turbina"  je primjena u downsizingu.

Po meni  su sve to zakomplicirali. Ako su vec htjeli elektro puhalo, mogli su ga jednostavnom dodati sa strane i s par cijevi spojiti u sistem jer ionako stalno pricaju o nedostatku zraka u niskim okretajima.

• Like 2

On 06. 12. 2019. at 19:58, niknejm said:

Pa koji bi bio benefit takvog full elektricnog turba?

Pa kad bi uspjeli napravit tako nesto to bi bio ultimativni setup i okrenuo bi autoindustriju naopako. Usporilo bi drasticno nalet elektricnih auta i mislim da bi to bio kraj dizela barem kod auta.

Zamisli imas turbo koji nije spojen na ispusnu granu sto znaci nema restrikcije,nema problema sa egt-om,imas efikasniji motor itd., mozes ga postavit gdje god,mozes kontrolirat boost kako hoces npr. mozes u leru imat max. boost.

Dogodio bi se totalni downsizing motora. Sadasnji 1.0,1.2 motori bi bili 0.4 i sl.:)

On 06. 12. 2019. at 22:05, IgoRR said:

autu je DD i sada izbacuje 201 KS i 408 Nm sa GT1749 na 1.65 bara na 1.9 motoru

Sve skupa pišem jer sam uzeo turbo u nadi da bude dao barem kao na stock Giuliji 230 - 240 konja, s time da tu nema restrikcija...

ovaj novi gtd1752 turbo je veći (kučišta) od starog GT1749, dvije generacije noviji, keramički ležajevi itd...

za dd bi morao biti osjetno bolji plus neki bump u samoj snazi očekujem kak sa i gore pisao

bumo vidli kaj bude dok složim sve na proljeće :)

Koliko vidim Gulia ima 2.2 jtd motore koji imaju u originalu 150,180 i 210 ks.

Ovi od 150 i 180 vjerovatno imaju isti turbo ( GT1752 ? ) dok ova od 210 ks nisam bas siguran.

edit.

evo isao sam provjerit i izgleda da sve tri imaju isti turbo GT1752MVKR.

Tih 230-240 ks je stvarno max. sto bih isao s tim turbo za se vozit svaki dan.

Kompresor je vjerovatno neka najnovija/najefikasnija verzija 52mm krilca koja moze napuhat dosta samo gt17 turbinski dio je i dalje restrikcija.

Pogledaj GTB2056V sa 2.4jtd ili GT2256V sa istog motora.

Edited by kutija

3 hours ago, kutija said:

Pa kad bi uspjeli napravit tako nesto to bi bio ultimativni setup i okrenuo bi autoindustriju naopako. Usporilo bi drasticno nalet elektricnih auta i mislim da bi to bio kraj dizela barem kod auta.

Zamisli imas turbo koji nije spojen na ispusnu granu sto znaci nema restrikcije,nema problema sa egt-om,imas efikasniji motor itd., mozes ga postavit gdje god,mozes kontrolirat boost kako hoces npr. mozes u leru imat max. boost.

Dogodio bi se totalni downsizing motora. Sadasnji 1.0,1.2 motori bi bili 0.4 i sl.:)

Koliko vidim Gulia ima 2.2 jtd motore koji imaju u originalu 150,180 i 210 ks.

Ovi od 150 i 180 vjerovatno imaju isti turbo ( GT1752 ? ) dok ova od 210 ks nisam bas siguran.

edit.

evo isao sam provjerit i izgleda da sve tri imaju isti turbo GT1752MVKR.

Tih 230-240 ks je stvarno max. sto bih isao s tim turbo za se vozit svaki dan.

Kompresor je vjerovatno neka najnovija/najefikasnija verzija 52mm krilca koja moze napuhat dosta samo gt17 turbinski dio je i dalje restrikcija.

Pogledaj GTB2056V sa 2.4jtd ili GT2256V sa istog motora.

A otkud struja za vrtit turbo?

Trenutno turbo popravlja efikasnost motora jer koristi toplinu nusprodukta izgaranja - ispuh.

• Like 1

@kutija i @Batina dobro ste sve skupa napisali, GT22xx mi nikako ne igra jer taj turbo na 1.9 ne radi više za uvjete jednog DD auta...

GTB20xx je super za vikend auto ali opet je tu snaga dosta gore i realno ne kreće ništa ispod 2500 rpm kaj za DD nije neka sreća na 1.9. Pričao sam sa par ljudi kaj ima taj turbo na 1.9 i spool/snaga dosta ode gore.

Realno je ovo "ista veličina turba " iako kada ideš gledati i mjeriti je dosta veći makar spada u isti koš...

a pazi, original turbo izlaz na DP ima 60 mm dok ovaj novi ima 90mm

usis veći, AR na usisu i ispug+hu veći itd...

Nekak se nadam da bude za DD 230 - 240 KS a mo menta bumo vidli,

ali ništa bez valjaka...

Uspredba GT1749 i GTD1752 turba:

GTD na usisu ima A/R.52
GT na usisu ima A/R.42

GTD na ispuhu ima A/R.71
GT na ispuhu ima A/R.53

GTD izlaz na ispuhu ima 89mm
GT izlaz na ispuhu ima 60 mm

GTD na ulazu u kompresor ima 52 mm
GT na ulazu u kompresor ima 41 mm

GTD na izlazu iz kompresora ima 40mm
GT na izlazu iz kompresora ima 38mm

Na sve to 2 generacije noviji VNT plus dizajn krilaca.....

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

1 hour ago, Dgleich said:

A otkud struja za vrtit turbo?

Trenutno turbo popravlja efikasnost motora jer koristi toplinu nusprodukta izgaranja - ispuh.

Pa valjda iz neke ultramegauber baterije iz buducnosti.

Mozda je rimac napravi.

Da turbo povecava VE motora,ali je i dalje restrikcija na ispuhu motora  tako recimo kad stavis mali turbo imas dobar spool ,odaziv i ostalo,ali si ogranicen sa snagom pa onda moras ic na veci turbo sto za sobom povlaci slabiji spool ,odaziv itd itd.

Vrlo bitna stvar je EGT ilitiga temperatura ispusnih plinova koja zbog restrikcije koju stvara turbo se penje preko 1000 stupnjeva.Sa elektricnim turbo ovog vise nema i motor postaje xx puta efikasniji .....

37 minutes ago, IgoRR said:

GTD na usisu ima A/R.52
GT na usisu ima A/R.42

GTD na ispuhu ima A/R.71
GT na ispuhu ima A/R.53

Sve ove mjere skupa ne pokazuju  koliko bi pokazale mjere inducera i exducera turbinskog i kompresorskog krilca...

Po svemu se vidi da je turbo "veci" ,ali za znat tocno koliko trebaju mjere krilaca.

9 hours ago, kutija said:

Pa valjda iz neke ultramegauber baterije iz buducnosti.

Mozda je rimac napravi.

Da turbo povecava VE motora,ali je i dalje restrikcija na ispuhu motora  tako recimo kad stavis mali turbo imas dobar spool ,odaziv i ostalo,ali si ogranicen sa snagom pa onda moras ic na veci turbo sto za sobom povlaci slabiji spool ,odaziv itd itd.

Vrlo bitna stvar je EGT ilitiga temperatura ispusnih plinova koja zbog restrikcije koju stvara turbo se penje preko 1000 stupnjeva.Sa elektricnim turbo ovog vise nema i motor postaje xx puta efikasniji .....

Kak može motor bit efikasniji ak mu makneš ono što poveća efikasnost? Ispuh je bačena energija, turbo izvuče tu još korisnosti. Električni turbo bi zahtjevao bateriju i nekakav generator za tu bateriju i taj generator bi bio spojen na motor i uzimao mu snagu i na kraju si dodao tonu kompleksnosti za proizvod koji već postoji - supercharger. 

Meni je logični sljedeći korak mild hybrid sa velikom turbinom koja na sebi ima motor/generator i neku malu bateriju - ko SQ7. Na taj način još uvijek izvlačiš energiju iz ispušnih plinova, izbjegavaš turbo rupu na niskim okretajima, a zbog elektromotra možeš staviti veći turbo nego što bi inače išao na motor te zapremine. Svaki put kad digneš nogu s gasa, otvara se wastegate, a inerciju turbine iskoristiš da puniš bateriju - to se trenutno koristi u F1 kao MGU-H.

U principu mislim da je budućnost motora s unutarnjim sagorjevanjem, ako bude postojala, upravo sustav u F1 motorima - elektromotori na turbini i mjenjaču i TJI. I eto nas na 50+% termalne iskoristivosti.

• Like 2

10 hours ago, IgoRR said:

GTD na usisu ima A/R.52
GT na usisu ima A/R.42

GTD na ispuhu ima A/R.71
GT na ispuhu ima A/R.53

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using 

Edited by KIMI_1.8T

30 minutes ago, squizl said:

Kak može motor bit efikasniji ak mu makneš ono što poveća efikasnost? Ispuh je bačena energija, turbo izvuče tu još korisnosti. Električni turbo bi zahtjevao bateriju i nekakav generator za tu bateriju i taj generator bi bio spojen na motor i uzimao mu snagu i na kraju si dodao tonu kompleksnosti za proizvod koji već postoji - supercharger. 

Meni je logični sljedeći korak mild hybrid sa velikom turbinom koja na sebi ima motor/generator i neku malu bateriju - ko SQ7. Na taj način još uvijek izvlačiš energiju iz ispušnih plinova, izbjegavaš turbo rupu na niskim okretajima, a zbog elektromotra možeš staviti veći turbo nego što bi inače išao na motor te zapremine. Svaki put kad digneš nogu s gasa, otvara se wastegate, a inerciju turbine iskoristiš da puniš bateriju - to se trenutno koristi u F1 kao MGU-H.

U principu mislim da je budućnost motora s unutarnjim sagorjevanjem, ako bude postojala, upravo sustav u F1 motorima - elektromotori na turbini i mjenjaču i TJI. I eto nas na 50+% termalne iskoristivosti.

Sa ovime bih se i ja složio.

A što se tiče povećanja efikasnosti motora sa unutarnjim izagaranjem, prostor za značajno poboljšanje vidim kada izbace bregaste osovine, a ventili budu upravljani nekim tipom solenoida.

• Like 1

Ja se ne bih slozio sa ovim. Pokretanje turba definitivno nije ''besplatno'', tj. to nije energija koju bi inace ''bacili''. Otpor koji turbo stvara na ispuhu se direktno prenosi na klip prilikom ispusnog takta.  

Edited by tonci

To sam čisto postao koje su mjerene dimenzije turba i kaj piše na jednom i drugom. Naravno da krilca diktiraju gotovo sve, ali se opet vidi kako je gtd u "istoj dimenziji" (17xx) kao i stari GT turbo a opet veći :)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...