Jump to content

Haldex nacin rada i dyno mjerenje

Recommended Posts

1 hour ago, Radman_ED35 said:

Svi vaši i naši Haldex auti svaki dan su FWD auti, i voze se jednako kako bi se vozili i na dyno-u, a postaju 4WD tek kada se upali vaš unutarnji balkanac koji petkom navečer lansira svog Golf-a R Revo stage 3+- ispred hrpe curica na Vukovarskoj.

Halo @Dario jel jos vozis Revo? ?

5 hours ago, BM0021 said:

Opet pokrene prednje vidi razliku u vrtnji i upogoni zadnje ako nije isključeno

tako je,

tocno je da haldex auti ne vrte zadnje kotace uopce ako prednji imaju normalnu trakciju i rotacija kotaca je ista naprijed i nazad.

no kada prednji proklizu (sto bi na dyno ECU kuzio kao proklizavanje), u roku 2-3 desetinke zadnji krenu gurati, i onda ovisi od auta do auta koliko snage ce prebaciti na te straznje kotace.

barem mi je tako na Atlasu koji ima haldex 5-e, zadnje generacije.

Krenem ljuto :D prednji zaskripe na sekundu, ili na kisi pocnu vrtit, i za tren ili dva te samo katapultira naprijed.

Mjerionsam sve haldex aute normalno na svom non-linked dynu, osim nakstarije haldex generacije koja ima prespori haldex control i usere se na stolu i samo tamo koristim dyno mode (a i to ne isto kod svih) i haldex na dynu radi normalno kao sto se vidi iz primjera mjerenja.

11 hours ago, Radman_ED35 said:

Koliko vidim 90% ljudi nezna što je Haldex a kamoli kako radi. 

Haldex pogon nije AWD nego 4WD, i zadnji kotaci mogu prenesti samo 30% snage (osim u RS3 gdje mogu prenijeti 100% snage ali samo kada je auto u rikvercu).

Zadnji kotači postaju pogonski tek kada prednji kotači izgube grip

Dok je na Bugatti Chironiu i Lamborghini Aventador-u obrnuto, prednji kotači mogu prenesti do 30% snage kada stražnji kotači izgube grip.

Haldex auti se mogu voziti kada im je pokvaren zadnji diferencijal ili je on elektronski ugasen, beskonacan broj kilometara, bez ikakve posljedice po diferencijal, ulje, lamele i getribu.

Haldex nema centralni diferencijal.

Haldex auto ima normalnu prednju getribu, kardan i zadnji diferencijal.

Svi vaši i naši Haldex auti svaki dan su FWD auti, i voze se jednako kako bi se vozili i na dyno-u, a postaju 4WD tek kada se upali vaš unutarnji balkanac koji petkom navečer lansira svog Golf-a R Revo stage 3+- ispred hrpe curica na Vukovarskoj.

Svi oni koji mjere Haldex aute na AWD/4WD dyno-u to radi krivo i ne dobivaju precizna mjerenja.

Zakljucak, Haldex auto je FWD auto sa beskonačnim gripom, a na dyno- u se mjeri samo na prednjem pogonu bez ikakve štete AKO SE POSTAVI U PRAVILAN MOD RADA.

I da svi smo mi doktori mehaničari i automotiv inzenjeri, moj je bolji od tvog, ja znam ti neznas, a zapravo smo samo balkanci koji neznaj googlat ni educirati se i ne priznajemo niti poštujemo znanje i uspijeh drugoga.

spacer.png

Mislim da za okorjelog vaginasa njemacki nije problem ali za svaki slucaj prevedem. 

Daklen kao sto sam vec spomenuo iako je stistem ugasen lamele su svejedno napete te proizvodjac napominje da se auto prilikom slepanja slepa max 50na sat i max 50km, isto vrijedi za valjke. 

Slika je preuzeta sa VW Service Training programa pa ako zelis nauciti kako haldex radi posaljem ti nekih 30 stranica za lektiru. 

Zivio ti meni 100 godina i vrtio fwd valjke na haldexu 250 na sat. 

20191113-203211.jpg

Edited by GonzoT5
  • Like 4

11 hours ago, Radman_ED35 said:

Koliko vidim 90% ljudi nezna što je Haldex a kamoli kako radi. 

Haldex pogon nije AWD nego 4WD, i zadnji kotaci mogu prenesti samo 30% snage (osim u RS3 gdje mogu prenijeti 100% snage ali samo kada je auto u rikvercu).

Zadnji kotači postaju pogonski tek kada prednji kotači izgube grip

Dok je na Bugatti Chironiu i Lamborghini Aventador-u obrnuto, prednji kotači mogu prenesti do 30% snage kada stražnji kotači izgube grip.

Haldex auti se mogu voziti kada im je pokvaren zadnji diferencijal ili je on elektronski ugasen, beskonacan broj kilometara, bez ikakve posljedice po diferencijal, ulje, lamele i getribu.

Haldex nema centralni diferencijal.

Haldex auto ima normalnu prednju getribu, kardan i zadnji diferencijal.

Svi oni koji mjere Haldex aute na AWD/4WD dyno-u to radi krivo i ne dobivaju precizna mjerenja.

Zakljucak, Haldex auto je FWD auto sa beskonačnim gripom, a na dyno- u se mjeri samo na prednjem pogonu bez ikakve štete AKO SE POSTAVI U PRAVILAN MOD RADA.

I da svi smo mi doktori mehaničari i automotiv inzenjeri, moj je bolji od tvog, ja znam ti neznas, a zapravo smo samo balkanci koji neznaj googlat ni educirati se i ne priznajemo niti poštujemo znanje i uspijeh drugoga.

*slika*

Skoro svi oni mogu imat 100% lock (0% slip), kolicina lock-a je stvar kalibracije.

Kolko momenta ide gdje ovisi o gripu i diffovima (vecina ih je open-diff).

Ne kažem da se ne mogu voziti pokvareni ili ugašeni, tada je razlika u brzini inputa i output u haldex spojku ~0%.

Problem je FWD dyno brzina od 200Km/h na input, a outpu stoji na 0kmh.

Najvjerojatnije mu nista nece bit jedan-dva pull-a ali budi blizu nekog auta u FWD modu nakon drugog pull-a....

Napaćeno  ulje u krene smrdit na sve strane. Odradili smo mjerenje Insgnije OPC na FWD dynu

i vidi vraga makar ima "najvece smece od haldexa" preživjela je sesiju.

Makar je spojka "otpuštena" i ne prenosi se nikakv moment na stražnji diff.

lamelice i dalje rotiraju u ulju i stvaraju frikciju... I sve to dok uljna pumpa ne radi koja

bi mozda kolko-tolko procirkulirala to ulje kroz filter i kuciste.

Sto se tice mjerenja,  @Hic  je stavio grafove pa prosudi.

Ponasanje Haldexa u potpunosti ovisi o kalibraciji.

P.S. ingliš verzija za VAG Gen 4:

https://www.team-bhp.com/forum/attachments/test-drives-initial-ownership-reports/1535317d1469800037-czech-sleeper-pre-owned-skoda-superb-3-6-fsi-4x4-haldex-4th-gen-vw-ssp.pdf

Vađenje kardana vidim kao eventualnou opciju za neku dulju FWD dyno tuning sesiju

On 11/12/2019 at 8:52 AM, Radman_ED35 said:

Svaki haldex auto ima dyno mode rada, daš kontakt, upališ sva 4, 5 puta stisneš papučicu gasa i nakon toga upališ auto bez da gasiš sva 4 ili digneš donji dio zadnjih sjedala i ištekaš Haldex ECU, isti je efekt. i zadnji diferencijal je fizički odvojen, lamele nisu spojene tako da se nemogu ni oštetit, i tako je na svakom autu koji ima haldex još od Audi-a TT 3.2 ili Golf 4 R32, i to nije nikakav hack, to su službene VAG upute za trobuleshooting u servisima i na TUV testiranjima.

Moze link na te sluzbene upute?

2 minutes ago, Radman_ED35 said:

Službene VAG upute možes dobit jedino u servisu a za sve ostale informacije postoji magično mjesto zvano Google

Znaci te sluzbene upute se ne mogu naci na internetu, a ti me upucujes na internet?

Da li mozes poslikati to iz tih sluzbenih uputa?

• Like 1

Ne vidim ni jedan razlog da auto s haldex-om vozis na "optimisticne" 2wd akceleracijske valjke na mjerenje a u istom gradu imas nove i bolje valjke koji mjere obje osovine...bez rizika ikakvog za pogon i lamele.

Cijena...?

Ili zato jer ovi prvi mjere više pa papir izgleda bolje?

17 hours ago, marin2405 said:

Ovo za slepanje nisam znao, to vrijedi za sva VAG vozila na 4 pogona i dsg?

Ovo sa slike, samo za Haldex, evo i verzije na engleskom iz sluzbenih uputa:

0003bwj52.jpg

Za verzije sa Torsen pogonom, od novijih modela, Audi A4, A5, A6, A6, Q5, Q7, R8 (na R8 druge generacije samo straznji diff) pa Volkswagen Passat B2 i B5, Amarok, Phaeton, Touareg, evo sto pise u sluzbenim uputama za Audi:

0002x9jhf.jpg

Edited by ND4SPD
  • Like 1

Ovo sa slike, samo za Haldex, evo i verzije na engleskom iz sluzbenih uputa:

0003bwj52.jpg

Za verzije sa Torsen pogonom, od novijih modela, Audi A4, A5, A6, A6, Q5, Q7, R8 (na R8 druge generacije samo straznji diff) pa Volkswagen Passat B2 i B5, Amarok, Phaeton, Touareg, evo sto pise u sluzbenim uputama za Audi:

0002x9jhf.jpg
I sad gledam nedavno pauk zagreb parkinga zakacio smatra (razmisljam da je neki quattro) digao mu prednje kotace i odvukao ga. Sto bi bilo da je neki audi, nastanu problemi bas zbog slepanja, kako to dokazati?

Poslano sa mog SNE-LX1 koristeći Tapatalk

3 minutes ago, Bubi said:

Trebalo bi ići iz njihovog osiguranja....

...ali morao bi prije dokazati da ti ga je sjebao pauk, a ne dyno prije toga ?

Bas to, sjebes ga na dyno-u i onda se odes krivo sparkirati u grad da ti ga odslepaju i evo free popravka :D 

Samo treba znat gdje voze ovi kaj slepaju, a ne dizu.

Edited by _DEX_

43 minutes ago, _DEX_ said:

Bas to, sjebes ga na dyno-u i onda se odes krivo sparkirati u grad da ti ga odslepaju i evo free popravka :D 

Samo treba znat gdje voze ovi kaj slepaju, a ne dizu.

Kako progovara Dubrava iz tebe ???

Jedino mi nije jasno zasto uopce imaju te šta šlepaju? Pa tu je rizik da će sjebati nešto veći od 50%

59 minutes ago, marin2405 said:

I sad gledam nedavno pauk zagreb parkinga zakacio smatra (razmisljam da je neki quattro) digao mu prednje kotace i odvukao ga. Sto bi bilo da je neki audi, nastanu problemi bas zbog slepanja, kako to dokazati?

Smart kazes? :)

U Rijeci su ga dizali, pa su ga razbili i nakon toga mu stavili kaznu ispod retrovizora, a MUP kaze da tu nema nikakve prekrsajne ni kaznene odgovornosti. Vjerojatno ce tjednima biti bez auta, a oni koji su ga razbili cude se upitu o zamjenskom vozilu, ali porucuju kako ce platiti popravak ovoga. 

https://www.24sata.hr/news/slampavi-pauk-u-rijeci-auto-im-dvaput-pao-ravno-na-nos-654885

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3585997/rus-otisao-na-sisanje-a-pauk-mu-unistio-auto-to-je-katastrofa-zbilja-neprofesionalno/

Edited by ND4SPD

4 minutes ago, ND4SPD said:

Smart kazes? :)

U Rijeci su ga dizali, pa su ga razbili i nakon toga mu stavili kaznu ispod retrovizora, a MUP kaze da tu nema nikakve prekrsajne ni kaznene odgovornosti. Vjerojatno ce tjednima biti bez auta, a oni koji su ga razbili cude se upitu o zamjenskom vozilu, ali porucuju kako ce platiti popravak ovoga. 

https://www.24sata.hr/news/slampavi-pauk-u-rijeci-auto-im-dvaput-pao-ravno-na-nos-654885

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3585997/rus-otisao-na-sisanje-a-pauk-mu-unistio-auto-to-je-katastrofa-zbilja-neprofesionalno/

Da, to mi je nevjerojatno, u ovom slucaju po Mupu tu nema nikakve prekrsajne ili kaznene odgovornosti, a kada ti recimo netko drugi bilo tko razbije auto parkirani onda po njima ima, koja je tu onda razlika? Zbilja Hrvatistan..

• Like 1

1 hour ago, Alfa_gtv said:

Da, to mi je nevjerojatno, u ovom slucaju po Mupu tu nema nikakve prekrsajne ili kaznene odgovornosti, a kada ti recimo netko drugi bilo tko razbije auto parkirani onda po njima ima, koja je tu onda razlika? Zbilja Hrvatistan..

Možda jer je bio nepropisno parkiran? 

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...